Α.Τριανταφυλλίδης: «Λαϊκές Αγορές με ανθρώπινες συνθήκες για παραγωγούς και επαγγελματίες».(ΒΙΝΤΕΟ)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης:  

Ένα πρώτο ερώτημα από το οποίο δεν περιμένω να μου δώσει κανείς απάντηση είναι κυρία Πρόεδρε το γιατί υπάρχουν οι Λαϊκές Αγορές. Ο θεμελιώδης λόγος τους ήταν για να δώσουν τη δυνατότητα απευθείας ο παραγωγός να προμηθεύει σε πολύ φθηνές τιμές και με ποιοτικά προϊόντα τους καταναλωτές  και φοβάμαι ότι ο στόχος και ο αντικειμενικός σκοπός του νομοθέτη προ πολλών δεκαετιών έχει πραγματικά οδηγηθεί σε άλλη κατεύθυνση. Το θέμα θα έπρεπε να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθαρά θέμα του Υπουργείου Γεωργίας και όχι θέμα  Εμπορίου όπως έχει καταλήξει να είναι.

Το δεύτερο, επειδή μετά από τέσσερις ώρες που περιμέναμε εδώ έχουν φύγει ο κ. Πατούλης, για τους Δήμους, ο κ. Αγοραστός, για τις Περιφέρειες, βλέπω μόνο τον κ. Κακαράντζα και τον κ. Μόσχο. Να μας απαντήσουν, λοιπόν, αν καλώς καταλάβαμε ότι η δομή υποστήριξης των Περιφερειών έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει αποτύχει παταγωδώς και υπάρχει αναγκαιότητα επιστροφής-επανίδρυσης, τουλάχιστον για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, των συγκεκριμένων Οργανισμών, γιατί σαφώς και εντός Αττικής και εντός Θεσσαλονίκης, αν κατάλαβα, αλλιώς διορθώστε με σας παρακαλώ, πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες εντός της Περιφέρειας Αττικής και εντός του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, γιατί δεν γίνεται να έχει άλλο κανονισμό  λειτουργίας ο Εύοσμος και το Κορδελιό και άλλο κανονισμό λειτουργίας η λαϊκή αγορά  της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης.

Το δεύτερο, αν κατάλαβα καλά, είναι ότι έχετε μία κριτική στο ότι η Περιφέρεια, η κάθε Περιφέρεια ασχολείται με μια σειρά από θέματα και με τις λαϊκές αγορές, ότι αυτό το θέμα επειδή είναι μείζον, επειδή η λαϊκή αγορά είναι μια ολόκληρη οικογένεια, μία ολόκληρη κοινωνία, η οποία έχει ανάγκες από πρακτικά ζητήματα λειτουργίας. Μου είπαν ότι δεν υπάρχουν χημικές τουαλέτες, ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας δεν υπάρχουν και για τους παραγωγούς και για τους επαγγελματίες, ότι μαζεύετε στον κουμπαρά 5-7 εκατ. ευρώ και σας ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έφυγε ο κ. Γιουτίκας, χρώμα για να γίνουν οι διαγραμμίσεις και στέλνει επιστολή και λέει δώστε μας λεφτά επαγγελματίες και παραγωγοί για να κάνουμε τις διαγραμμίσεις, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν χρήματα στον κουμπαρά 6, 7, 8 εκατ., είπαν ότι υπάρχουν.

Άρα, να καταλάβω καλά, το πρώτο είναι η παρουσία των ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εντός των δύο αυτών χωρικών περιοχών και το δεύτερο, ο οργανισμός πλήρους και αποκλειστικής λειτουργίας με διαφάνεια, με καθαρότητα, με εντιμότητα, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο  τους ανθρώπους που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται  με τις λαϊκές αγορές. Αν σωστά το κατάλαβα, αν όχι διευκρινίστε μας τι ακριβώς εννοείτε. Ναι, το ένα κατέρρευσε στη θέση τι θα βάλουμε; Τι ακριβώς προτείνετε; Γιατί δεν πιστεύω ότι κάποια Περιφέρεια ή  κάποιος Περιφερειάρχης ή κάποιο  Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θέλει να λειτουργούν σύννομα, με εντιμότητα, με καθαρότητα και με αποτελεσματικότητα οι λαϊκές αγορές που εγγράφονται στην Περιφέρειά του.

Μοιραστείτε το!