Α.Τριανταφυλλίδης για δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη: “Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα με μετρήσιμα αποτελέσματα”. (VIDEO)

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο σχετικά με τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Πρώτη θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 406/4-3-2019 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Προβληματισμός στη Δυτική Θεσσαλονίκη για την παρατεταμένη αέρια ρύπανση και την αφόρητη δυσοσμία».

Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η Δυτική Θεσσαλονίκη, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, να πάψει να είναι η πίσω αυλή της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη για μας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο κέντρο της πόλης, στην Τσιμισκή, στη ΧΑΝΘ και στη Διεθνή Έκθεση. Δικαιούμαστε να το λέμε γιατί μαζί με τους πολίτες, μαζί με τις συλλογικότητες, μαζί με τους δήμους, μαζί με την Εκκλησία σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε παρεμβάσεις που λίμναζαν, καθυστερούσαν για δεκαετίες, πάντα σε σχέση με την δυτική πλευρά της πόλης. Αυτές τις υποθέσεις τις φέραμε και τις διεκδικήσουμε και μέσα από το Κοινοβούλιο και ειδικότερα ως Βουλευτές της Συμπολίτευσης και όχι της Αντιπολίτευσης, δηλαδή του –εντός εισαγωγικών- «τεκμηρίου» της αντιδικίας και της αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση.

Αυτό το κάναμε ως εξής: Με ερώτηση για το υπερτοπικό πάρκο του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά με τη συμβολή του πρώην Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Με ερώτηση για τα μεγάλα κενά στις σχολικές υποδομές, τη σχολική στέγη και τα ακόλουθα και η δέσμευση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για προγραμματισμό τριετίας κατασκευής νέων σχολικών αιθουσών ειδικά στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού. Με δύο ερωτήσεις για να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να ξαναδώσουμε ζωή στο Θερμαϊκό Κόλπο, τη υγρή αυλή της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία του Οργανισμού Προστασίας Θερμαϊκού κόλπου. Με ερώτηση για το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την πρόταση να ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, την οποία η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή επιλέγοντας το Φίλυρο ως χώρο κατασκευής.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Έρχομαι τώρα στην επίκαιρη ερώτηση στις 17 Οκτωβρίου του 2016 για τη δυσοσμία στον Εύοσμο και στο Κορδελιό. Αναφέρω τον ανύποπτο χρόνο του 2016, για να μην ειπωθεί ότι παραμονές των εκλογών σάς έπιασε η ευαισθησία για τη δυσοσμία. Η σημερινή μου δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα, δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά, με ερωτώμενο τον προκάτοχό σας τότε Γιάννη Τσιρώνη είναι ευκαιρία για προβληματισμό, απολογισμό, εγρήγορση και κινητοποίηση. Ο παραθαλάσσιος άξονας μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, ο οδικός άξονας από την εκκλησία των Αγίων Πάντων μέχρι τη ΣΙΔΕΝΟΡ, από τη Μενεμένη και τους Αμπελόκηπους, από τον Εύοσμο και το Κορδελιό, από την Ευκαρπία και τα Μετέωρα, τη Σταυρούπολη και την Πολίχνη, τις Συκιές και τη Νεάπολη διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή να ζουν με όρους και συνθήκες ευρωπαϊκής χώρας.

Η πολυετής, έντονη, αφόρητη δυσοσμία είναι καθημερινό πρόβλημα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η αναπνοή που για όλους είναι αυτονόητο δικαίωμα, για τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι καθημερινό μαρτύριο. Δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αιτίες της δυσοσμίας, αλλά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της, όπως τα μάτια που τσούζουν, τα κλειστά παράθυρα και την αδυναμία να βγουν στα μπαλκόνια τους, που καθιστούν την καθημερινότητά τους απελπιστική.

Υποψιάζονται τα διυλιστήρια, υποψιάζονται τα ΕΛΠΕ. Προς τα εκεί δείχνουν. Οι πολίτες συνδέουν το κοκτέιλ της ρύπανσης στις περιοχές όπου ζουν με τη δυσοσμία και τους ρύπους από τη λειτουργία διυλιστηρίων, μεγάλων αποθηκών πετρελαιοειδών και από άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Υπάρχουν καταγγελίες που έχουν κινητοποιήσει τη Δικαιοσύνη. Υπήρξε μάλιστα άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι σαφές ότι από 1999 η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ελέγχου της μέτρησης περιβαλλοντικής, ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης τότε και στη συνέχεια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Όμως, από το 1999 φτάσαμε στον Απρίλιο του 2018 για να μετρούν και να καταγράφουν την αέρια ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη εννιά συνολικά δειγματολήπτες ρύπων. Πρόσφατα η καθηγήτρια κ. Κωνσταντινή Σαμαρά παρουσίασε την ενδιάμεση έκθεση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ξεχωρίζω τέσσερα από τα δώδεκα γιατί δεν έχουμε χρόνο. Δύο μερκαπτάνες μετρήθηκαν σε πολύ ψηλά επίπεδα, οι οποίες είναι άμεσα αισθητές στην οσμή. Η συγκέντρωσή τους είναι σημαντικά υψηλότερη στο Κορδελιό συγκριτικά με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. (EP)

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών καταγράφηκαν στις έκτακτες δειγματοληψίες κι έχουμε καταγγελλόμενα επεισόδια δυσοσμίας.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ)

Και τέταρτον, καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εντός των ΕΛΠΕ με τις πιο υψηλές στη δεξαμενή και στη μονάδα ξήρανσης της λάσπης. Οι συγκεντρώσεις εκεί ήταν υπερδεκαπλάσιες του Κορδελιού.

Καταλήγει στο συμπέρασμα η πανεπιστημιακή δάσκαλος: «Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δυσοσμία προέρχεται από τη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και τη μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων των ΕΛΠΕ».

Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μου επίκαιρη ερώτηση, ρωτώ, κύριε Υπουργέ, τι κάναμε, τι καταγράψαμε, τι κινητοποιήσαμε; Γιατί οι πολίτες έχουν χορτάσει από λόγια. Θέλουν συγκεκριμένα μέτρα με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να πω, κύριε Τριανταφυλλίδη, ότι μας δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα, μία πολύ σημαντική μέρα για όλους, που ξεκινά από τις γυναίκες, αλλά αφορά όλους μας και μάλιστα με την ευτυχή συγκυρία να έχουμε νέους και νέες και εκπαιδευτικούς από Θεσσαλονίκη να ακούν την ερώτηση και την απάντηση.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αφορά τα θέματα της υγείας και της ατμόσφαιρας και πρέπει να πω ότι σήμερα πολύς κόσμος μάλλον από τη Δυτική Θεσσαλονίκη περιμένει για να ενημερωθεί για τα ζητήματα αυτά, μιας και το θέμα είναι έντονα στην επικαιρότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όμως, για τους πολίτες του Κορδελιού και του Ευόσμου είναι κάθε μέρα στην επικαιρότητα, γιατί και εγώ έχω λάβει πολλές φορές πάρα πολλά τηλέφωνα και διαμαρτυρίες για την έντονη δυσοσμία και τη δυσφορία και την αδυναμία, αν θέλετε, σχεδόν διαβίωσης στην περιοχή.

Θέλουμε να ενημερώσουμε, λοιπόν, για όλες οι διαδικασίες οι οποίες έχουν ληφθεί από το 2016, γιατί τότε, με τη δικιά μας παρότρυνση, της πολιτείας, της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκίνησε επιτέλους μία σοβαρή παρέμβαση στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο επίπεδο των μετρήσεων και στο επίπεδο των έργων. Διότι δεν είναι μόνο οι μετρήσεις και η παρακολούθηση του Περιβάλλοντος, αλλά και η αναστολή των λόγων για τους οποίους αυτή στιγμή δημιουργείται η δυσοσμία.

Υπήρχε τότε μία πρώτη συνάντηση με τον προκάτοχό μου, τον κ. Τσιρώνη, με τους φορείς της περιοχής, τους πολίτες, μετά από έντονο επεισόδιο δυσοσμίας και τότε αποφασίστηκε με τη δική μας στήριξη να ληφθούν δύο, πρώτα απ’ όλα, μεγάλες πρωτοβουλίες. Πρώτα απ’ όλα, να ενισχυθεί ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό και, δεύτερον, να γίνει ένα μεγάλο πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τους ρύπους, την πηγή τους και το αίτιο της δυσοσμίας.

Η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό έγινε από το Πράσινο Ταμείο με μία απόφαση η οποία λήφθηκε και ολοκληρώθηκε για 131.500 ευρώ στις 31-3-2017. Άμεσα και έγκυρα, λοιπόν, εγκρίναμε χρηματοδότηση για τον σταθμό αυτό, έτσι ώστε να αλλαχθεί ο κλωβός σταθμού, διότι λόγω παλαιότητας είχε σημαντικά προβλήματα στεγανότητας και οξείδωσης. Δυστυχώς, υπήρχαν τέτοια ζητήματα και τα εντοπίσαμε άμεσα όταν υπήρχε και πολύ μεγάλη συζήτηση τότε.

Ο σταθμός αυτός, την εποπτεία του οποίου έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εξοπλίστηκε επιπλέον με δύο νέους αναλυτές, έναν για μεθάνιο, μη μεθανιούχους και αιολικούς υδρογονάνθρακες και έναν δεύτερο, που μετρά θειούχες ενώσεις, δηλαδή μερκαπτάνες, που πολλές φορές είναι και η αιτία της δυσοσμίας. Επίσης, προστέθηκε κι ένας επιπλέον εξοπλισμός για τις βαθμονομήσεις των μετρήσεων όζοντος.

Ο αναλυτής μεθανίου τοποθετήθηκε στις 6-12-2018 και ο δεύτερος αναλυτής θειούχων εγκαταστάθηκε στις 18/1/2019. Το λέω αυτό σε σύγκριση και με την ημερομηνία που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από μας. Ταυτόχρονα, με χρηματοδότηση του εξοπλισμού από τα ΕΛΠΕ ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα της κυρίας Σαμαρά, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο την καταγραφή δύσοσμων χημικών ενώσεων.

Καταλαβαίνετε ότι άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξασφάλισε τους πόρους και όλη αυτή την περίοδο πιέζει και με επικοινωνία, αλλά και με λειτουργία των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Στα πλαίσια, λοιπόν, του Σώματος Επιθεωρητών, ξεκινήσαμε κι εμείς ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών σε εγκαταστάσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια υλοποίησης ενός σχεδίου επιθεωρήσεων.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι οι επιθεωρητές και ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι διενεργούν και προκαταρκτική εξέταση κατ’ εντολή της εισαγγελίας πρωτοδικών για τη διερεύνηση των αιτίων δυσοσμίας. Έχουμε κάνει κι εμείς ελέγχους με βάση το Σώμα Επιθεωρητών και τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριου του 2019 για μία εβδομάδα στα Ελληνικά Πετρέλαια και στις άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)

Παράλληλα, το αρμόδιο όργανο ελέγχου της Περιφέρειας, διότι η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα και για τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και για τους ελέγχους με τα κοινά κλιμάκια που καθορίζει και συγκροτεί, ξεκίνησε ελέγχους στα τέλη του φθινοπώρου του 2018 και δημιούργησε έναν κατάλογο δέκα στοχευμένων δραστηριοτήτων, οι οποίες ήταν αυτές που λόγω της παραγωγικής διαδικασίας και του είδους δυνητικά μπορούν να αποτελούν την πηγή των ρύπων και συνδυάζονται και με το περιεχόμενο των καταγγελιών των πολιτών.

Από τα δεδομένα που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια, έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε τρεις από τις δέκα δραστηριότητες και τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν μας έχουν παραδοθεί. Βρίσκονται, σύμφωνα με την αλληλογραφία που λάβαμε εξαιτίας της ερώτησής σας, σε στάδιο επεξεργασίας.

 

Είναι γεγονός ότι περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό τα αποτελέσματα. Μάλιστα, επειδή είχα ενημερωθεί για την τοποθέτηση του κυρίου Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, είχα επικοινωνήσει μαζί του και προσωπικά και του είχα ζητήσει να μας κοινοποιηθούν άμεσα τα αποτελέσματα, οι μετρήσεις και όλα αυτά τα οποία ήταν στη σφαίρα της επικοινωνίας ή των ανακοινώσεων, αλλά όχι στη σφαίρα των επιστημονικών δεδομένων, για να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία. Πρέπει να πω ότι την ίδια περίοδο ήταν πολύ μεγάλη η ένταση, οι διαμαρτυρίες και υπήρχε αναξιοπιστία εκ μέρους των πολιτών, διότι υπήρχε μεγάλη ένταση και δεν υπήρχαν αποτελέσματα.

Ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης για τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κύριος Περιφερειάρχης με τα στελέχη της Περιφέρειας και με το Πανεπιστήμιο για την ενδιάμεση έκθεση, την οποίαν πρέπει να σας πω ότι ζητήσαμε να μας παραδοθεί διότι δεν μας είχε παραδοθεί. Χθες το μεσημέρι τελικά, δέκα μέρες σχεδόν μετά και εξαιτίας της ερώτησή σας, ζητήσαμε να μας δοθεί ενδιάμεση έκθεση, διότι προφανώς τη χρειαζόμασταν, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι μας είχαν αποσταλεί τα δεδομένα.

Από εκεί, λοιπόν, προκύπτει ότι έχουν γίνει οι εκατόν εβδομήντα έξι από τις τετρακόσιες δειγματοληψίες και τρεις από τους δέκα ελέγχους δραστηριότητας. Από τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε -και συγχωρέστε με, κυρία Πρόεδρε, αλλά είναι πολύ κρίσιμο το ζήτημα- μας επιβεβαιώνουν εγγράφως ότι η δυσοσμία δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε μία δραστηριότητα. Το έγγραφο αυτό είναι στις 28/1/2019 από την Περιφέρεια. Η πηγή της δυσοσμίας ποικίλλει, αλλά πράγματι υπάρχουν φαινόμενα δυσοσμίας που εντοπίζονται και σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, που έχει να κάνει με τις μετρήσεις δυσοσμίας εντός των ΕΛΠΕ, αλλά και συγγενείς μετρήσεις δυσοσμίας στην περιοχή του Κορδελιού.

Πρέπει να σας πω, όμως, ότι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουμε και άλλα στοιχεία, πέραν αυτών των οποίων έχουμε μέχρι στιγμής αξιοποιήσει από την αλληλογραφία με την Περιφέρεια, που έχει να κάνει με την έναρξη και την παύση λειτουργίας μεγάλων εγκαταστάσεων, περιόδους δηλαδή συχνής έναρξης και παύσης λειτουργίας που υπερβαίνουν τα όρια -αν θέλετε- της συμβατικής σταθερής λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υπερβαίνουν τα όρια και των οριακών τιμών, κάτι για το οποίο θα αναλάβουμε και εμείς πρωτοβουλία ρύθμισης.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι έχουμε πλέον δύο έγγραφα τα οποία μας δίνουν την περίληψη και τη σύνοψη των ενδιάμεσων, των πρόδρομων μετρήσεων.

Εμείς, για να κλείσω λίγο το επίπεδο της τυπικής αναφοράς, πέρα από τα μέτρα τα οποία θα αναλάβουμε -και τα οποία μπορώ να σας πω και στη δεύτερη απάντησή μου-, θα καλέσουμε άμεσα την Περιφέρεια και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε μία ουσιαστική σύσκεψη εργασίας για να συζητήσουμε για τα αποτελέσματα, τα οποία από ό,τι μας ενημερώνουν θα είναι έτοιμα στο τέλος του Μαΐου. Επίσης, θα ζητήσουμε εγγράφως, μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή των εγγράφων που σας ανέφερα αυτή την εβδομάδα, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις δέκα δραστηριότητες. Διότι πρέπει να δούμε πλήρως το πρόβλημα, γιατί η ίδια η Περιφέρεια μας ενημερώνει ότι υπάρχει πολλαπλή πηγή δυσοσμίας. Ακόμα, θα ζητήσουμε εγγράφως από τα κέντρα και τα κλιμάκια ελέγχου τις προτάσεις τους για την τροποποίηση της αδειοδότησης περί πολιτικής των επιχειρήσεων. Και επιτέλους, θα έχουμε πλέον από τον Ιανουάριο και τις μετρήσεις του Σταθμού του Κορδελιού για να έχουμε ένα πλήρες, αν θέλετε, πλαίσιο μετρήσεων.

Όμως, ήδη έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες τις οποίες, επειδή δεν μου επιτρέπει ο χρόνος τώρα, θα μου δοθεί η δυνατότητα να σας πω στη δευτερομιλία μου και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία με δική του πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος και όχι μόνο για τη διάγνωση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο, αλλά σύντομα. Απάντησε σε όλα ο Υπουργός. Τι άλλο να ρωτήσετε;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Είναι σημαντικό ότι σε σχέση με την προηγούμενη ερώτησή μου πριν από δύο χρόνια και τέσσερις μήνες, τον Οκτώβριο του 2016, στον προκάτοχό σας τον κ. Τσιρώνη, δεν μετρούσαμε, αλλά είχαμε μόνο έναν μετρητή στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού που δεν μετρούσε μερκαπτάνες, δεν μετρούσε υδρόθειο.

Είναι σημαντικό ότι πλέον μετράμε, γιατί το πρώτο σημαντικό κομμάτι για την επίλυση ενός προβλήματος είναι να γνωρίζεις ποιες είναι οι αιτίες. Μετράμε τους ρύπους. Είναι σημαντικό. Αρκεί; Όχι, δεν αρκεί γιατί οι κάτοικοι, οι πολίτες που βιώνουν καθημερινά το ζήτημα θέλουν συγκεκριμένα μέτρα, κουράστηκαν από τις ευχές και τις προτροπές, διεκδικούν ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους για τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

Οι κάτοικοι, μάλιστα, της περιοχής, και γι’ αυτό τους συγχαίρω, συγκρότησαν τη συλλογικότητα που λέγεται: «Η αναπνοή είναι δικαίωμα». Όπως η μάνα, η κόρη, η αδελφή, η σύντροφος, η συνάδελφος είναι αναπνοή για τη θέση της γυναίκας, το αυτονόητο δικαίωμα της αναπνοής, έτσι και η αναπνοή, το οξυγόνο, το περιβάλλον στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα που δεν το χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής.

Σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η υπομονή και η ανοχή των κατοίκων δοκιμάζονται καθημερινά. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροχρόνια έκθεση σε τοξικούς ρύπους συνεχώς αυξάνονται. Η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει μεριμνήσει ουσιαστικά έως τώρα για τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την αναθεωρημένη συνθήκη SEVESO III». Αυτούς εκπροσωπούμε. Αυτούς εκπροσωπώ.

Και θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά οκτώ συγκεκριμένα περιστατικά από το διαδίκτυο όπου έχουν την ομάδα τους. Δεν αναφέρομαι σε ονόματα, θα αναφέρω μόνο τα αρχικά τους για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στις 5 Μαρτίου γράφει: «Ξύπνησα με πονοκέφαλο και μία έντονη μυρωδιά πετρελαίου αερίου και βούρκου. Έχει εγκλωβιστεί αυτή η σαπίλα μέσα στο σπίτι, κόλλησε παντού. Άλλο ένα φοβερό πρωινό ξύπνημα στο Κορδελιό. Τώρα όμως ξέρουμε ποιος φροντίζει γι’ αυτό».

Η M.S.V λέει: «Μεταμορφώσεως στο Κορδελιό 1:20΄ το πρωί, απαίσια μυρωδιά πετρελαίου και αερίου, αλλά μην αγχώνεστε δεν είναι καρκινογόνα η οσμή… πάρτε βαθιές αναπνοές, σας κάνει καλό…».

Η Ν.Κ. λέει: «Η μέρα σήμερα είναι αποπνικτική, έχει από όλες τις μυρωδιές, πετρέλαιο, αέριο. Ξέρετε τι με ενοχλεί πιο πολύ; Η αδιαφορία του κόσμου, περνάνε από δίπλα σου με τα παιδιά τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ εγώ κρατούσα τη μύτη μου δεν μπορούσα να αναπνεύσω».

Η Ν.Κ. λέει: «Οκτώ παρά δέκα το πρωί βλέπω τα παιδιά με τις μάνες να πηγαίνουν στο σχολείο, είχε έντονη δυσοσμία αερίου που δεν λέγεται, πόνεσε η ψυχή μου το τι καρκίνο αναπνέουν τα παιδιά. Μιαούλη με Εθνικής Αντιστάσεως γωνία».

Η Χ.Μ. λέει: «Πρωί-πρωί και η μυρωδιά είναι απίστευτη, αλλά μην ανησυχείτε όλα καλά σύμφωνα με την Περιφέρεια. Έλεος πια, τόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας;».

Και δείχνω στην κάμερα, γιατί η μυρωδιά αυτή στη δυτική Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να φτάσει στην αίθουσα της Βουλής, φωτογραφίες που οι ίδιοι δημοσίευσαν σε αυτό το θεματολογικό site που γειτνιάζει με τα ΕΛΠΕ, την ΕΚΟ και όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, για να δουν και οι Συνέλληνες και συμπολίτες για τις συνθήκες και τους όρους διαβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2019.

Τα καταθέτω και αυτά στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και κλείνω με το διά ταύτα. Κύριε Υπουργέ, τα ΕΛΠΕ οφείλουν άμεσα να σχεδιάσουν σε τακτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τη μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης σε νέα περιοχή της έκτασης του διυλιστηρίου απομακρυσμένη από τον οικισμό του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού.

Από αυτό θα κριθούμε, από τις πράξεις μας. Αυτά που κάναμε είναι σημαντικά, τώρα καταγράφεται το πρόβλημα. Και φυσικά οι τεράστιες ευθύνες που έχει και η περιφέρεια και η αυτοδιοίκηση έχουν τη σημασία τους.

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε την άποψή μας, μεταφέρουμε τη φωνή των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, όπως σας είπα στην πρωτολογία παρουσίασα το σύνολο της αλληλογραφίας και των δεδομένων που οι υπηρεσίες έστειλαν ως όφειλαν. Όμως αυτό που πραγματικά απομένει σε μας είναι το τι κάνουμε εμείς για να αλλάξουν τα πράγματα.

Προφανώς, χρηματοδοτήσαμε τις αναλύσεις, τις μετρήσεις και πιέσαμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πολιτικά σε συνεννόηση προφανώς με το αίτημα των πολιτών και των φορέων. Όμως, παρότι δεν έχουμε ακόμα τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων, εγώ μπορώ από τώρα να σας πω κάποια πράγματα.

Πρώτον, έχουμε ήδη αλληλογραφία για την επιβολή κυρώσεων σε όλες τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διότι ακόμα και αν βρεθεί τεχνολογία αναστολής και εφαρμοστεί, που θα το πω και αυτό, πρέπει πρώτα από όλα προφανώς να υπάρχουν τα απαραίτητα πρόστιμα και οι απαραίτητες διοικητικές κυρώσεις όσον αφορά την αλλαγή των περιβαλλοντικών όλων των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, καλέσαμε τα «Ελληνικά Πετρέλαια» από το 2016, διότι υπήρχε η συζήτηση να λάβουν από τότε πρόδρομα μέτρα, παρότι ακόμα και τώρα τα αποτελέσματα δεν έχουν μονοσήμαντη στόχευση. Όμως, με συνάντησή μου που  έκανα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των «Ελληνικά Πετρελαία» προχθές και πριν παραλάβουμε την ενδιάμεση έκθεση, την οποία την πήραμε χθες με δική μας αίτηση, έχουμε ανακοινώσει ήδη ότι μέχρι το τέλος Απριλίου ολοκληρώνεται το έργο «Ανάκτησης Απαερίων Πυρσού», έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία διαφυγή από τον πυρσό, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει ήδη αδειοδοτηθεί και ολοκληρώνεται σε έναν μήνα, κάτι που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Δεύτερον, ολοκληρώθηκε η μελέτη την οποία έχουμε στο Υπουργείο εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες και έχει ετοιμαστεί προς κατασκευή το έργο «Αναβάθμιση της κατεργασίας υγρών αποβλήτων», προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τρίτον, όσον αφορά τις μονάδες κατεργασίας υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης έχει ήδη δρομολογηθεί μελέτη για να μην υπάρχει καμία διαφυγή οσμών και αερίων και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του 2019, δηλαδή θα έχει τελειώσει και η μελέτη και γι’ αυτό καμμία διαφυγή αερίων μέχρι το τέλος του 2019 και θα εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός που αφορά σε συστήματα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων στη δυναμικότητα των συστημάτων αναρρόφησης να έχουν μεγαλύτερη παροχετευτικότητα, να υπάρχουν κλειστά συστήματα στις δεξαμενές, πλωτά καλύμματα ακόμα και στις ανοιχτές δεξαμενές και χρήση νέων πρόσθετων χημικών.

Επιπλέον, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών, και αυτή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ζητήσαμε, επιπλέον των προτάσεων που είχαν ήδη έτοιμες τα «Ελληνικά Πετρέλαια» από αυτή τη δίχρονη προετοιμασία, δύο έργα τα οποία ζητάνε και οι πολίτες και άκουσα ότι τα ζητάτε κι εσείς. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, πρώτον, να ενισχυθεί και να πυκνώσει η διαδικασία μετρήσεων ρύπων στην περίφραξη των «Ελληνικών Πετρελαίων» προς το Κορδελιό, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι και για τη μεταφορά αέριων ρύπων από την εγκατάσταση προς το Κορδελιό. Συμφώνησε η επιχείρηση. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε και ξεκίνησε από προχθές η μελέτη για τη μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης στο βορειοδυτικό άκρο των «Ελληνικών Πετρελαίων», στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον οικισμό, ακριβώς γιατί αυτό ήταν πραγματικό αίτημα.

Εμείς, βέβαια, δεν σταματάμε μόνο σε αυτό. Ήδη από χθες επεξεργαζόμαστε μία ρύθμιση ώστε οι μετρήσεις του Σταθμού του Κορδελιού, που ενισχύθηκε με τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκαν από το Πράσινο Ταμείο, να έχει τη δυνατότητα online παρακολούθησης από τους πολίτες και να μην υπάρχει κανένα θέμα αναξιοπιστίας. Εμείς θα δώσουμε τα αποτελέσματα στους πολίτες, κάτι που κάναμε ήδη και στην περιοχή του Βόλου, όπου ζητήσαμε μία μεγάλη επιχείρηση, που είχε πολλή ένταση στη συζήτηση με τους πολίτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να έχει online τους αέριους ρύπους και να τους βλέπει ο κόσμος, να τους βλέπουν οι δήμοι, να τους βλέπει η κοινωνία.

Παράλληλα, πρέπει να σας πω ότι επειδή υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο όμως θεωρώ ότι υπάρχει και στην περιοχή της Μαγνησίας και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, για τα θέματα υγείας και περιβάλλοντος, ζήτησα από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης την εκκίνηση ενός μεγάλου ερευνητικού έργου, το οποίο προφανώς θα το συζητήσουμε μαζί και με το Υπουργείο Υγείας -οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί έχουν ενημερωθεί- για τη σύνδεση των θεμάτων υγείας και περιβάλλοντος. Είναι κάτι το οποίο ως Κοινοβούλιο, ως Κυβέρνηση οφείλουμε να καταθέσουμε ως περιουσία της κοινωνίας.

Ε

Μοιραστείτε το!