Α.Τριανταφυλλίδης: “ΕΡΤ ανοιχτή στα προβλήματα της καθημερινότητας και στα αιτήματα της κοινωνίας”.(ΒΙΝΤΕΟ-Ομιλία στη Βουλή)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Ν.Δ. για την ΕΡΤ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Από τα Πρακτικά της Βουλής:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν άστοχη η επιλογή –θα μου επιτρέψετε, κύριε Τσιάρα- να επιλέξετε ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Δένδια.

Και το λέω αυτό γιατί καταθέτω στα Πρακτικά το εξής: «Στις 7 Νοεμβρίου 2013 με εντολή Δένδια η επέμβαση οκτώ διμοιριών ΜΑΤ με επικεφαλής ταξίαρχο, όχι στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, αλλά μέσα στο ίδιο κτήριο της ΕΡΤ, σταματώντας στον αέρα την τηλεοπτική εκπομπή». Το λέω για τους τύπους αυτούς, που τους έχετε ονοματίσει αναπληρωτές εκπροσώπους -την προηγούμενη μέρα μάλλον θα έκαναν τους πλασιέ επιδείξεων τάπερ- οι οποίοι αναρωτιόνταν με αφορμή μια πρόσφατη ιστορία για τα δημοκρατικά ανακλαστικά. Ποιος μιλάει για δημοκρατικά ανακλαστικά; Αυτοί που έστειλαν οκτώ διμοιρίες των ΜΑΤ; Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και όλα αυτά με εντολή του κ. Δένδια. Κατά την αστυνομική επιχείρηση έγινε χρήση χημικών, προσήχθησαν τέσσερις δημοσιογράφοι, ο Νίκος Τσιμπίδας, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι Αγγελική Χαλάσκου και ο κ. Μαυρίδης, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Το μήνυμα των εργαζομένων της ΕΡΤ τότε και σήμερα μας συνέχει: «Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο, καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ, για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας». «Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις» -έλεγε ο Νίκος Τσιμπίδας- «εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου. Ειδάλλως, θα συλλάβουν όλους όσους παραμένουν εντός». «Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θα ακούγεται» -έλεγε ο Νίκος Τσιμπίδας- «δεν θα είναι η ΕΡΤ, δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας!».

Βέβαια, αρκετά αργότερα δεν τους νομιμοποίησαν όχι μόνο οι ακροατές, αλλά και οι ίδιοι οι ιθύνοντες του εκτρώματος-μορφώματος ΝΕΡΙΤ, αυτού του «τηλεοπτικού Παρθενώνα» που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς.

Τα τελευταία λόγια του Νίκου Τσιμπίδα ήταν: «Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή βαθιά». Και αυτό μας συνέχει.

Παρακαλώ για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Την ίδια μέρα ο Αντιπρόεδρος κ. Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε μέσω twitter στον κ. Δένδια: «Υπουργέ μας, αν και είμαι στο Καζακστάν, έφθασαν και εδώ τα ωραία νέα. Επιτέλους! Εύγε!», έλεγε ο Αντιπρόεδρος, συγχαίροντας τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια για την επιχείρηση των οκτώ διμοιριών των ΜΑΤ.

Το καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό είναι το μοντέλο της ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ ΔΤ, το μόρφωμα-έκτρωμα είναι αυτό, χωρίς τεχνικούς, αλλά με ΜΑΤατζήδες, χωρίς δημοσιογράφους, αλλά με αστυνομικούς, χωρίς διοικητικούς εργαζόμενους, αλλά με δυνάμεις καταστολής. Αυτή την ΕΡΤ θέλετε, επιθυμείτε, επιδιώκετε, οργανώνετε, σχεδιάζετε, την αυταρχική ΕΡΤ, όργανο καταστολής απόψεων, αντιλήψεων και συνειδήσεων. Ο ελληνικός λαός, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας, δεν θα το επιτρέψει. Δεν το επέτρεψε και δεν θα το επιτρέψει και στο μέλλον.

Τι προσπαθείτε να κάνετε; Επιδιώκετε να πείτε «είμαστε ίδιοι», να συμψηφίσετε το άγος του «μαύρου» με τις καταγγελλόμενες δυσλειτουργίες της παρούσας, εκείνη του «μαύρου» της κλειστής ΕΡΤ με τις καταγγελλόμενες δυσλειτουργίες της παρούσας ανοικτής ΕΡΤ και να πείτε «δείτε και αυτοί τα ίδια κάνουν».

Εκεί που μας χρώσταγαν ζητούν και το βόδι! Εκεί που θα έπρεπε να απολογούνται για τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κόστισε, κύριε Υπουργέ, το «μαύρο» και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που κόστισε η απευθείας ανάθεση στην DIGEA -θα πω μετά- ο ένοχος ουκ ένοχον ποιεί. Οι πατροκτόνοι και οι λαφυραγωγοί της ΕΡΤ δεν μπορούν να ζητούν την επιείκεια του ελληνικού λαού γιατί απέμειναν ορφανοί από επιχειρήματα.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ)

Έρχομαι κατευθείαν σε αυτούς που τολμούν να πουν «το ίδιο είναι». Σαμαράς στις 28-6-2013 απαντά στο ερώτημα γιατί έκλεισε την ΕΡΤ και απέλυσε τους τρεις χιλιάδες εργαζόμενους: «Στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ διόριζε και η ΝΔ διόριζε, αλλά γιατί μ’ αρέσει να τα λέω ξώπορτα και οι δύο διόριζαν κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς. Εμείς, λοιπόν, είπαμε τέρμα σε αυτά». Αυτά είπε στο 9ο Τακτικό Συνέδριο ο κ. Σαμαράς.

Αυτή είναι η μία όψη. Η δική μας όψη είναι η όψη του ν. 4324/29 Απριλίου του 2015. Στο άρθρο 16Α -το καταθέτω και αυτό- λέει ότι «οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην ΕΡΤ και οι οποίες λύθηκαν, απανενεργοποιούνται εφεξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί». Απολύθηκαν όλοι από τον Σαμαρά ως αριστεροί. Επαναπροσλήφθηκαν όλοι -το τονίζω, όλοι επαναπροσλήφθηκαν- από τον Τσίπρα ως εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει διαφορά -απευθύνομαι και ως εν αναστολή εργαζόμενος στους συναδέλφους μου- δεν βλέπετε καμμία διαφορά, δεν βλέπετε απολύτως καμμία;

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Έρχομαι τώρα στα ονόματα. Εσείς δεν δικαιούστε να επικαλεστείτε τα όσα δήλωσαν ο Νίκος Μιχαλίτσης και ο Νίκος Φίλης. Θα πω μετά γιατί. Επιλεκτικά επικαλείστε τον Νίκο Μιχαλίτση. Θα σας διαβάσω ομιλίες τους μέσα από την Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Τριανταφυλλίδη, ολοκληρώστε παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Αυτοί αναφέρονται στην ανοιχτή, δρώσα και ζώσα ΕΡΤ, όπου θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Εσείς χρησιμοποιείτε τα λεγόμενά τους για να χτίσετε την κλειστή, νεκρή, αποστεωμένη ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, καρικατούρα της ΕΡΤ. Αυτό επιδιώκετε, μια μικρή καχεκτική και ανυπόληπτη ΕΡΤ. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά.

Κύριε Κουράκη, αν έχετε την καλοσύνη, γιατί ειπώθηκαν τόσα πολλά πράγματα και είναι ένα θέμα το οποίο με αφορά και προσωπικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Δεν έχω την καλοσύνη. Είναι θέμα Κανονισμού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Σε τριάντα δευτερόλεπτα ολοκληρώστε, σας παρακαλώ πολύ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Να πω ότι ο κ. Τζαβάρας μίλησε δεκαεπτά λεπτά με την άδεια…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Αυτό είναι άλλο θέμα. Πήρε και την δευτερολογία του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Εντάξει. Όπως το αντιλαμβάνεστε.

Ο Μιχαλίτσης στις 21-10-2015 μιλάει στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης. Λέει ότι έγινε ένα έγκλημα στις 11 Ιουνίου που έκλεισε η ΕΡΤ και μόνο αυτό το ζήτημα -μιλάει για την DIGEA, υπάρχουν και άλλα άπειρα τέτοια εγκλήματα- έχει στοιχίσει 4 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.

Μέσα σε δύο χρόνια η ΕΡΤ θα αγόραζε τους τριακόσιους είκοσι πομπούς και στα δύο αυτά χρόνια τα πέντε εκατομμύρια τα έδωσε ενοίκιο στη DIGEA. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. Ο Νίκος Μιχαλίτσης τα λέει, που τον επικαλείστε εντελώς επιλεκτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ζημιά εκατομμυρίων στην ΕΡΤ από την απουσία του ΕΡΤ World, λόγω του του «μαύρου» άλλα πέντε εκατομμύρια, γιατί ρίξατε εσείς οι «πατριωταράδες» που κλείσατε την ΕΡΤ Sat και την ΕΡΤ World και στη συχνότητα που ο Έλληνας στις Βρυξέλλες άκουγε την ελληνική φωνή και το ελληνικό πρόγραμμα μπήκε τουρκικό κανάλι. Εσείς που μπήκατε στη λογική να κατεδαφίσατε την τεράστια κεραία της «Φωνής της Ελλάδας» από τα βραχέα, για να την πουλήσετε για παλιοσίδερα, μπήκατε ακόμη και σε αυτήν τη λογική.

Τελειώνω με αυτό που είπε ο Νίκος Μιχαλίτσης, τον οποίο εσείς επικαλεστήκατε, για τον διαγωνισμό της Digea. Στις 11 Ιουνίου έκλεισε η ΕΡΤ. Γιατί έκλεισε στις 11 Ιουνίου; Γιατί στις 19 Ιουνίου επρόκειτο να γίνει ο διαγωνισμός. Ποιος διαγωνισμός; Για τον πάροχο. Ανταγωνιστής κανένας. Αποκλειστικά η DIGEA. Τι είναι η DIGEA; Ποιοι είναι οι μέτοχοι; Mega, ANT1, Star, SKAI. Σε ποιον να δίνουν σήμα; Mega, ANT1, Star, SKAI. Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κλείστε σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών ανέθεσε το 2012 να γίνει η μελέτη για το πόσα λεφτά θα πάρουμε από την ενοικίαση του ψηφιακού σήματος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Η Analysys Mason είπε 715 εκατομμύρια. Πόσα πήραν από την DIGEA; Πήραν 18 εκατομμύρια. Καταθέτω για τα Πρακτικά άρθρο του Νίκου Μιχαλίτση. Σας έπιασε η αγάπη για τον Νίκο Μιχαλίτση και τον επικαλείστε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν άρθρο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Έχετε ολοκληρώσει τον χρόνο σας κατά πολύ, κύριε Τριανταφυλλίδη. Σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Θέλω μόνο, κλείνοντας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Όχι «μόνο». Κλείστε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Να σημειώσω, αν μου επιτρέπετε, ότι αυτή η διαδικασία είναι μια διαρκής διαδικασία και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το μαύρο, το κλειστό, το αποστεωμένο με αυτό που συμβαίνει τώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε, Υπουργέ, είναι αυτό που είπαμε στις ανοιχτές συνελεύσεις όλοι οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί. Δηλαδή, η πυξίδα της ΕΡΤ να είναι κουμπωμένη πάνω στον κοινωνικό παλμογράφο, να πιάνει τα μηνύματα των άνεργων, των άστεγων, των κοινωνικών συλλογικοτήτων. Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε και αυτήν την ΕΡΤ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

Μοιραστείτε το!