Α.Τριανταφυλλίδης: “Η Θεσσαλονίκη που μας Ενώνει”.(BINTEO)

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Από τα πρακτικά της Βουλής:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο ακόμη ψηφίδες -και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, δεν θα πω χαρούμενοι, για την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη μας, για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας- παίρνουν τη θέση τους στο μωσαϊκό της νέας Θεσσαλονίκης. Είναι όλα πολιτισμός, κατά την ταινία είναι όλα δρόμος, για μια πόλη άξια να τη ζούμε.

Και επειδή δεν μας δίνεται συχνά η δυνατότητα από το Βήμα της Βουλής, και όχι από κάποιο τηλεπαράθυρο, να μιλάμε για την πόλη που αγαπάμε, να πούμε ότι αυτή η νέα Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένες πλέον παρεμβάσεις κόβει δρόμο, κερδίζει χρόνο, βρίσκεται μπροστά και κοινός παρονομαστής είναι πάντα ο πολιτισμός.

Είναι πολιτισμός, γιατί το σταματημένο μέχρι το 2015 μετρό Θεσσαλονίκης εδώ και δύο χρόνια τρέχει ιλιγγιωδώς τόσο στην κεντρική γραμμή όσο και στις επεκτάσεις του προς Καλαμαριά και Δυτική Θεσσαλονίκη, με ορατό χρόνο ολοκλήρωσης και απόδοσης στους Θεσσαλονικείς το 2019. Δεν τους κάνουμε χάρη, το χρωστάμε στην πόλη, για μια ευρωπαϊκή πόλη του ενάμιση εκατομμυρίου που δεν έχει μετρό.

Η εξυγιαντική τομή «Νέα Σελίδα» στον ΟΑΣΘ μετά από 60 χρόνια φέρνει νοικοκυρεμένη και χρηστή διοίκηση, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες στις στάσεις, που πρέπει όμως και αυτή η ταλαιπωρία να εξαλειφθεί με τον πολλαπλασιασμό των δρομολογίων και την πρόσληψη οδηγών.

Οι πρώτες νέες τοπικές μονάδες υγείας, πολιτισμός, λειτουργούν ήδη στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα νοσοκομεία ενισχύονται με νέους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ άνοιξε και το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων. Αυτοί έκλειναν, εμείς ανοίγουμε νοσοκομεία, σχολεία, φορείς, οργανισμούς.

Τα πρώην στρατόπεδα του Παύλου Μελά και του Κόδρα αποδόθηκαν στην κοινωνία, για να αποτελέσουν χώρους αναψυχής, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Για την καθημερινότητα των πολιτών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά, εκεί όπου θα γίνει το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, για να συμπυκνώσει και να δώσει τα ιστορικά βήματα, να αποτυπωθούν σε αυτούς τους χώρους.

Συγκροτείται με τη συμμετοχή όλων των φορέων ο Οργανισμός Προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου, επιταχύνονται τα έργα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία», όχι για ένα παρακμιακό επαρχιακό αεροδρόμιο, αλλά ήδη με τη θεμελίωση πρόσφατα και των εγκαταστάσεων και των εξυπηρετήσεων εδάφους, με τους αεροδιαδρόμους που θα μπορούν να υποδεχθούν πολύ μεγάλα αεροπλάνα, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθεί ο τουρισμός και ταυτόχρονα και ο πολιτισμός.

Επανεκκινήσαμε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, κορυφαίο έλλειμμα δεκαετιών. Το ακούγαμε, το ακούγαμε, το ακούγαμε! Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ευχαριστούμε πολύ το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», γιατί με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ένα υπερ-δεκαετούς διάρκειας αίτημα γίνεται πράξη.

Και έρχομαι στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος για την εβραϊκή μας κοινότητα. Θεμελιώνεται η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης. Αναδείχθηκε για να αποτελεί σημείο, τοπόσημο παγκόσμιο, για τον απανταχού εβραϊσμό που θα μπορεί να βλέπουν στη Θεσσαλονίκη το σημείο ανταμώματος, για να ξαναθυμόμαστε και να λέμε «ποτέ πια στον φασισμό, τον ναζισμό, την ακροδεξιά, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό».

Η ανάπλαση της HELEXPO-ΔΕΘ, η ανάδειξη και αυτό που μπορεί να συγκεράζει τη λειτουργικότητα της πόλης, το μετρό με τους δύο σταθμούς Αγ. Σοφίας και Βενιζέλου, που θα είναι στα έγκατα της Θεσσαλονίκης, η Ρωμαϊκή Αγορά, η επισκέψιμη Ρωμαϊκή Αγορά εκεί όπου συναντιέται η Βενιζέλου με την Εγνατία, τουριστικοί αρχαιολογικοί χώροι που θα αναδεικνύουν τη διαχρονική Θεσσαλονίκη της αρχαίας ρωμαϊκής και νεότερης εποχής. Και είναι εκεί κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, εκεί όπου ο Γάλλος Μιλέρ, το 1863 ξήλωσε τις δικές μας μούσες και τις πήγε στο μουσείο του Λούβρου και τις πέταξε στα υπόγεια και αναδείχθηκαν πριν από μερικούς μήνες, αυτές τις incantadas, όπως λέμε, αγαπητή κυρία Υπουργέ.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με αυτόν τον πολιτισμό που αναδεικνύει η πόλη μας που, όπως σωστά αναφέρθηκε, είναι στην ιστορική της πορεία.

Έρχομαι τώρα στη δεύτερη μεγάλη ψηφίδα –σημαντική- για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. «Ανέκδοτο, κοροϊδία λόγω της ΔΕΘ» μας έλεγαν. «Εξαγγελία λόγω της ΔΕΘ», είχαν συνηθίσει τριάντα, σαράντα χρόνια. Πριν έρθουν, έταζαν χάντρες στους ιθαγενείς. Έτσι μας αντιμετώπιζαν εμάς του θεσσαλονικείς. «Πύλη», «πρωτεύουσα στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη»! Φούμαρα, φούμαρα! Πράξη, μηδέν! Έφευγαν και πήγαιναν και επισκέπτονταν τα πολιτιστικά κέντρα. Θυμάστε τον αείμνηστο πρώην Υπουργό; Ερχόντουσαν με τις συνοδείες τους εξόδοις του δημοσίου, πλέρωνε το δημόσιο, επισκέπτονταν τα «πολιτιστικά κέντρα» -εντός εισαγωγικών- της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μην τον είδατε τον Παναή! Ξανά μανά τον επόμενο Σεπτέμβριο! Και ήταν ο Τσίπρας, ήταν η Κυβέρνηση αυτή που έφτιαξε το γραφείο του Πρωθυπουργού, που κάθε δεκαπέντε μέρες -όπως το υποσχέθηκε, ούτε εγώ δεν το πίστευα- ήταν εκεί. Σχεδίαζε, οργάνωνε, συντόνιζε και όχι μόνο τα έργα αυτά, αλλά και τα γεύματα για τα παιδιά στη δυτική Θεσσαλονίκη, για όλες τις περιοχές που υπήρχε πρόβλημα σε σχέση με τα πρωινά τους και τα συσσίτια τους. Οι κατ’ επάγγελμα εραστές του μαύρου, παντού, στα πάντα, για τους πάντες μαύρο, έλεγαν αυτά που έλεγαν, για «ανέκδοτο», για «κοροϊδία» κ.λπ.

Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Δεν κάνουμε χάρη στη Θεσσαλονίκη. Το χρωστάμε στην πόλη. Απλά πρέπει να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Οι άλλοι έταζαν, εμείς υλοποιούμε. Οι άλλοι παραμύθιαζαν τον κόσμο, τον κόσμο και του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης, εμείς μιλάμε με τις πράξεις μας. Και είναι συνεργασία και εδώ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η οποία δεν είναι ανώνυμη, είναι επώνυμη. Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην προεδρία του ΠΑΟΚ έβγαλε την ομάδα από τη μιζέρια και τη γκρίνια των προηγούμενων δεκαετιών και δημιούργησε προϋποθέσεις γι’ αυτό που είπε και ο καλός μου συνάδελφος, ο κ. Σεβαστάκης, για την πολυσχιδή παρέμβαση και προοπτική που πρέπει να έχει η παρουσία ενός αθλητικού σωματείου, που πρέπει με τις πρωτοβουλίες του και την αλληλεγγύη του και την ανθρωπιά του να μπαίνει στους χώρους της υγείας, στον χώρο των άπορων, ανέργων και αστέγων.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εκεί γίνονται πράγματα που δεν λέγονται, γιατί έτσι πρέπει. Και ο ΠΑΟΚ μαζί με τους ποδοσφαιριστές του, μαζί με τη διοίκηση του, μαζί με όλους τους ανθρώπους βρίσκονται πάντα εκεί που τους χρειάζονται, στα νοσοκομεία, τα καρδιοχειρουργικά κέντρα κ.λπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Τριανταφυλλίδη, να ολοκληρώνετε, σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Σύγχρονο, ασφαλές ευρωπαϊκό στάδιο, χώρος ψυχαγωγίας και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, η Τούμπα και η ευρύτερη περιοχή αλλάζει σελίδα, περνά σε άλλη εποχή. Να πούμε απλά ότι στην αρχική πρόταση ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ ζητούσε είκοσι ένα στρέμματα. Του αποδίδονται είκοσι εννέα. Εκεί να πούμε επίσης ότι το ζήτημα της Τούμπας θα προχωρήσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση. Το λέγαμε στις 6 Σεπτεμβρίου στα αθλητικά ραδιόφωνα -και το καταθέτω για τα Πρακτικά-, αλλά ούτε και τότε μας πίστευαν.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τώρα στην πόλη μας, στην αγαπημένη μας πόλη, τη Θεσσαλονίκη, τώρα που ψηφίζεται, οικοδομείται με ευρύτατη συναίνεση, αλλά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης. Τώρα είναι σαφές ότι πλέον δεν μιλάμε με λόγια, αλλά με πράξεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε το!