Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης: “Παρά την κριτική οι πολίτες αναγνωρίζουν: ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ”.

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν χθες πειστικός. Έπεισε απόλυτα και τον πλέον δύσπιστο Έλληνα πολίτη ότι αδυνατεί, δεν μπορεί, είναι αδύναμος και ακατάλληλος να ανταποκριθεί στην ιδιότητα του υποψήφιου Πρωθυπουργού, του υποψηφίου κυβερνήτη της χώρας.

Εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιποβαρής. Καρικατούρα θεσμικού Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που σμπαράλιασε τη δική του και του κόμματός του καραμανλική σχολή του μέτρου και της μετριοπάθειας, ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού της παραπολιτικής και του κιτρινισμού. Ένας πολτός χυδαιότητας και ύβρεων μετατρέποντας τη σχολή του μέτρου και της μετριοπάθειας σε εκπαιδευτήριο εκφασισμού.

Όταν έτσι ομιλεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πώς διαπαιδαγωγεί τα μέλη του κόμματός του; Πώς ακριβώς καλούνται να τον ξεπεράσουν;   Με τι είδους εργαλεία; Ελπίζω όχι με τσεκούρια.

Ο Μητσοτάκης χθες πήρε οριστικό διαζύγιο από το μεσαίο χώρο και τους κεντρώους δημοκράτες επιλέγοντας την ακροδεξιά, φανατική και μισαλλόδοξη ρητορική των ακραίων του κόμματός του.

Οι κεντρώοι δημοκράτες, αυτοί που διεκδικούν μαζί μας την Ελλάδα της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ευημερίας και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά τον μνημονιακό κανιβαλισμό, κατανόησαν πλήρως το προσωπικό πολιτικό αδιέξοδο του Μητσοτάκη εκεί όπου τον οδηγεί ένα μείγμα κυνισμού και υπεροψίας, αλαζονείας και ανασφάλειας. Η πιο ρεβανσιστική εκδικητική δεξιά-ακροδεξιά με το αθεράπευτο στερητικό σύνδρομο απώλειας εξουσίας σπαρταρά και απειλεί να επιστρέψει με στρατάρχη του μίσους και της εκδικητικότητας έναν ανασφαλή Μητσοτάκη.

Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη γνωρίζει το χρέος της όχι μόνο γιατί δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, αλλά γιατί ο λαός δεν ξεχνά Βενιζέλο-Σαμαρά, απολύσεις, κλειστά καταστήματα, ανεργία, μετανάστευση στο εξωτερικό, αυτοκτονίες και φαγητό από τα σκουπίδια.

Τι να πει στους πολίτες; Όποτε καταφέρνει να ψελλίσει μία πρόταση για το αύριο τους, απειλεί. Απειλεί: «Θα σας καταργήσω το οκτάωρο, γιατί είναι ξεπερασμένο!» Απειλεί: «Θα σας καταργήσω τις επικουρικές συντάξεις, γιατί μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας!» Απειλεί: «Θα σας καταργήσω το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα», γιατί στον δημόσιο τα έκοψε, τα σάρωσε όλα το 2012. Απειλούν: «Θα σας καταργήσουμε και το επίδομα ανεργίας!»

«Μην περιμένετε», είπε χθες, «δέκατη τρίτη σύνταξη ως μόνιμο μέτρο». Αυτό σου είπε χθες, συνταξιούχε, ο Μητσοτάκης, γιατί δεν αντέχει η οικονομία, ενώ οικονομία αντέχει τα δικά του δανεικά και αγύριστα των 500 εκατομμυρίων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που χρωστούν στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στα ασφαλιστικά ταμεία, στον «Κήρυκα Χανίων» και λοιπά.

Φέρτε, λοιπόν, τα 500 εκατομμύρια να τα δώσουμε στους συνταξιούχους, στους άνεργους από αυτούς που τα στερήσετε. Φέρτε πίσω τις κλεμμένες ζωές των ανθρώπων που δεν άντεξαν την ίδια ώρα που αρμέγατε με τη μίζα, τη ρεμούλα, το πλιάτσικο και την αρπαχτή τις ζωές τους.

Ο λαός γνωρίζει τις δικές μας αδυναμίες, τις όποιες ανεπάρκειες και τα όποια λάθη. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό. Τυμβωρυχούν για τις φυσικές καταστροφές, αλλά την ίδια ώρα τι προτείνουν; Σε κάθε πέντε πυροσβέστες που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας. Σπαρταρούν για το law and order, για τον νόμο και την τάξη, αλλά την ίδια ώρα θεωρούν ότι πρέπει να απολυθούν πέντε αστυνομικοί και να προσληφθεί ένας. Το ίδιο στην υγεία, το ίδιο στην παιδεία, το ίδιο για νοσηλευτές, για δασκάλους, για καθηγητές! Έτσι θα προστατεύσουν την χώρα; Έτσι θα εμπεδώσουν την τάξη και την ασφάλεια;

Οι πολίτες μάς επισημαίνουν τις όποιες αδυναμίες, τα όποια λάθη μας, γιατί την ίδια ώρα της δικαιολογημένης κριτικής προς εμάς και την Κυβέρνησή μας την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή από μας περιμένουν. Αναγνωρίζουν οι πολίτες παρά τα όσα μας καταμαρτυρούν ότι «αυτοί δεν κλέβουν». Αυτή είναι κρίσιμη φράση καμπή. Αυτοί δεν κλέβουν!

Ο αγώνας μας, ωστόσο, αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η δική μας Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλονίκη που μας ενώνει, είναι αυτή που μας εμπνέει. Κεντρικός μας στόχος η καθημερινή της ανάταση, γιατί οι πολίτες δεν παραμυθιάζονται από αυτούς που πουλάνε ψευδεπίγραφο πατριωτισμό την ίδια ώρα που κάνουν μπίζνες με τους γείτονες. Κρίνουν τα έργα μας, γιατί είμαστε αυτό που πράττουμε και όχι αυτό που δηλώνουμε.

Μαζί βάλαμε φρένο στην ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για να σταματήσουμε το μπούλινγκ των αδύναμων πολιτών μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Μαζί δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μαζί απαιτήσαμε ο αδύναμος δανειολήπτης να έχει προτεραιότητα έναντι των funds.

Μαζί φέραμε στο δημόσιο ταμείο αθροιστικά στα τέσσερα χρόνια 350 εκατομμύρια από τον αφορολόγητο ηλεκτρονικό τζόγο, ο οποίος μέχρι το 2014 έφερνε μόλις 27.366 ευρώ. Μαζί ζητήσαμε και καταφέραμε να καταργηθεί το αφορολόγητο των Βουλευτών για να είναι ίση η αντιμετώπιση πολιτών και Βουλευτών απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Μαζί ζητήσαμε και καταφέραμε το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού να δίνεται και δόθηκε το ’16, το ’17, το ’18 στους ασθενέστερους.

Μαζί ζητήσαμε την μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, μικρομεσαίους. Μαζί διεκδικήσαμε και προχωρά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αίτημα δεκαετιών για την πόλη και τη Μακεδονία. Μαζί διεκδικήσαμε να αποδοθούν και αποδόθηκαν τα πρώην στρατόπεδα «Παύλου Μελά» και «Κόδρα» στους πολίτες Θεσσαλονίκης ως χώροι αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού εκεί όπου θα ανεγερθούν το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Επιταχύναμε τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όχι για ένα παρακμιακό επαρχιακό αεροδρόμιο, αλλά ήδη με τη θεμελίωση και την ανέγερση εγκαταστάσεων και χώρων εξυπηρετήσεων του Terminal II, με τους αεροδιαδρόμους που θα μπορούν να υποδέχονται πολύ μεγάλα αεροπλάνα δίνοντας έμφαση και ενίσχυση στον τουρισμό.

Μαζί επιταχύναμε την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης και των επεκτάσεων του. Το σταματημένο μέχρι το 2015 μετρό Θεσσαλονίκης εδώ και δύο χρόνια τρέχει ιλιγγιωδώς τόσο στην κεντρική γραμμή όσο και στις επεκτάσεις του προς Καλαμαριά και δυτική Θεσσαλονίκη με ορατό χρόνο ολοκλήρωσης και απόδοσης στους Θεσσαλονικείς το 2020. Δεν τους κάνουμε χάρη, το χρωστάμε στην πόλη, για μια ευρωπαϊκή πόλη του ενάμισι εκατομμυρίου που έχει ένα και μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς και που περιμένει ως μάννα εξ ουρανού το μετρό.

Παλεύουμε να εξυγιάνουμε μαζί με τους εργαζόμενους τον αμαρτωλό ΟΑΣΘ και να βελτιώσουμε με νέα λεωφορεία, προσλήψεις νέων οδηγών και τον πολλαπλασιασμό των δρομολογίων την αστική συγκοινωνία της πόλης.

Οι νέες τοπικές μονάδες υγείας λειτουργούν ήδη στη δυτική Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα νοσοκομεία ενισχύονται με νέους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ άνοιξε και το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων. Αυτοί έκλειναν, εμείς ανοίγουμε νοσοκομεία, σχολεία, οργανισμούς, δίνουμε ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μαζί καταγγείλαμε τα περιβαλλοντικά επεισόδια στη δυτική Θεσσαλονίκη για να ληφθούν και έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.

Μαζί δημιουργήσαμε ανθρώπινες συνθήκες στις λαϊκές αγορές για παραγωγούς, επαγγελματίες και καταναλωτές με φθηνά και ασφαλή προϊόντα.

Μαζί ενώσαμε δυνάμεις για να ξαναδώσουμε ζωή στον Θερμαϊκό μέσα από τη δημιουργία και τη λειτουργία του Οργανισμού Προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου.

Μαζί δημιουργήσαμε το ειδικό χωρικό σχέδιο της νέας Τούμπας που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα και τη λειτουργία της περιοχής με την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Κλείνοντας, για όλα αυτά το δίλημμα της 26ης Μαΐου είναι σαφές και θα απαντηθεί με την παρουσία μας, αλλά και την απουσία –ας το σκεφτούν- όσων σκέφτονται να μην πάνε στις κάλπες. Με αυτούς που μας έβαλαν ή με αυτούς που μας έβγαλαν από τα μνημόνια; Με αυτούς που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα ή με αυτούς που έβαλαν σε μία σειρά, νοικοκύρεψαν τα οικονομικά; Μαζί πάμε μπροστά!

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε το!