Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: -(2014) 6.200 παρκαρισμένα επενδυτικά σχέδια: Γιατί; -(2014) 25 με 30 επενδυτικά σχέδια έλαβαν το 100% της επιδότησης χωρίς να έχουν βάλει ένα τούβλο: Γιατί; -(2018)Ορισμένες από αυτές επέστρεψαν την επιδότηση: Γιατί;

Τοποθέτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη κατά την επεξεργασία του σ/ν του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα:  “Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016) – Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις”.

Ακολουθεί το απόσπασμα της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, έχουμε και την απογευματινή συνεδρίαση, οπότε μπορούμε να τοποθετηθούμε πιο εξειδικευμένα.

Θέλω να τοποθετηθώ σε αυτά τα πολύ σημαντικά που είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε σχέση με τον τρόπο που εμείς εγκρίνουμε τις επενδύσεις ούτε κατόπιν ενεργειών μου, ούτε μέσα από τα «κονέ» και τα τηλέφωνα των ενδιαφερομένων, ακριβώς όπως το προσδιόρισε και θέλω να πω, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου» κάποιοι από την Αντιπολίτευση «δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί».

Αυτή η κυβέρνηση το 2015 παρέλαβε 6200 επενδυτικά σχέδια « παρκαρισμένα».

Αυτοί που ομνύουν στην ελεύθερη οικονομία, που σκίζουν χασέδες στο όνομα της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας εκ των πραγμάτων και με τους δύο αναπτυξιακούς νόμους κατέστη σαφές, ότι με τα «παρκαρισμένα» 6200 επενδυτικά σχέδια τι ανέμεναν άραγε;

Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το δεύτερο ερώτημα.

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, 25 με 30 επενδύσεις – το ξέρει πολύ καλά αυτό ο Γενικός Γραμματέας Μεγάλων Στρατηγικών Αναπτυξιακών Επενδυτικών Προτάσεων, ο κ. Λόης Λαμπριανίδης  – έλαβαν – για να το ακούσει και ο Έλληνας πολίτης – το 100% της επιδότησης και της χρηματοδότησης χωρίς να βάλουν ούτε ένα τούβλο.

Γιατί άραγε;

Γιατί άραγε την ίδια στιγμή που είχαμε 6.200 «παρκαρισμένα» σχέδια που ανέμεναν…

Τι ανέμεναν;

Το τηλέφωνο, την παρέμβαση ή κάτι άλλο;

Είχαμε 25 με 30 επενδύσεις, οι οποίες έλαβαν το 100% της επιδότησης χωρίς να έχουν προχωρήσει ούτε ένα τούβλο, γιατί η λογική της ελεύθερης οικονομίας λέει: « Προχώρησες στο 20% της επένδυσης παίρνεις το 20% της επιδότησης», έτσι δεν είναι, κύριε Πιτσιόρλα; «Προχώρησες στο 50% παίρνεις το 50% της επιδότησης».

Να πάρεις το 100% προκαταβολή από την αρχή χωρίς να έχεις βάλει ένα τούβλο αυτό μου θυμίζει την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης που πήρε 65 εκατ. χωρίς να κάνει ποτέ τίποτα.

Το τρίτο ερώτημά μου είναι το εξής.

Γιατί ορισμένες από αυτές τις 25-30 επιχειρήσεις που πήραν το 100% της προκαταβολής, επέστρεψαν πίσω την προκαταβολή;

Μήπως αυτό συνιστά τον ορισμό της ενοχής και της ομολογίας της ενοχής;

Ερωτηματικά θέτω και ελπίζω να μη χρειαστεί να πούμε και πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Έρχομαι επίσης σε αυτό που περίμενε όλη η κοινωνία, όλος ο κόσμος και εγώ προσωπικά με την επίκαιρη ερώτηση που είχα κάνει στον πρώην Υπουργό τον κ. Παπαδημητρίου για το προτιμησιακό καθεστώς του δανειολήπτη και το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή, πόσα σου δίνει το fund, είχα καταστήσει σαφές και είχαμε καταστήσει ως συλλογικό το ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό το θέμα είναι πρωτεύον και αρχή για εμάς η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επίσης, το απόγευμα πρέπει να ερωτηθούν για να μην κάνουν καλαμπούρια οι τράπεζες, γιατί κάνουν καλαμπούρια οι τράπεζες, δεν μπορεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης να μην γνωρίζουμε ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ούτε, όπως ορθά είπε ο κ. Δραγασάκης, να χρησιμοποιούμε την απειλή των στρατηγικών κακοπληρωτών για να πιέσουμε αυτούς που πραγματικά έχασαν τη δουλειά τους, έχασαν το μαγαζί τους και δεν πρέπει να χάσουν και το σπίτι τους.

Επομένως, είναι πάρα πολύ σαφές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κωδικοποιήσουν ποιο είναι αυτό το 25%-30% των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως το ρεπορτάζ της έγκριτης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» έδωσε ζευγάρι γιατρών με μηνιαίο εισόδημα 8000 €, αλλά δεν πλήρωναν το στεγαστικό τους δάνειο και είναι πολύ σαφές.

Για να πω σχετικά με το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» αυτή η κυβέρνηση αποδεδειγμένα έβαλε «χέρια» στις επαύλεις και στις μεζονέτες του Λυμπέρη, του Μπόμπολα και του Ψυχάρη, αυτές πλειστηριάζει και εκπλειστηριάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπλειστηριάζει πρώτες κατοικίες φτωχών, ανήμπορων, άπορων, άνεργων, αδύναμων δανειοληπτών.

Κατά προτεραιότητα αυτοί και είναι δημόσια, τρείς πρώτοι μεγαλοεκδότες που ήταν στο απυρόβλητο πέρα, πάνω και έξω από κάθε έλεγχο για να μην αρχίσουμε να λέμε για τα οικεία δεινά και κακά, δηλαδή, τα 250-500 εκατομμύρια που χρωστάνε στις τράπεζες, για τον «ΚΗΡΥΚΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ» κ.λπ., να πούμε για τα συγκεκριμένα.

Τρείς συγκεκριμένοι εκδότες που οι βίλες τους βγήκαν σε εκπλειστηριασμό και νομίζω, ότι η αναφορά είναι συγκεκριμένη.

Κλείνω με το εκπληκτικό «λέει, ότι είναι μόνο για ένα έτος».

Δηλαδή, όταν νομοθετούσαμε για το αφορολόγητο ή τη μείωση των συντάξεων, την οποία τελικά καταργήσαμε, μας έλεγαν « γιατί νομοθετείτε για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, θα είστε κυβέρνηση;».

Τώρα νομοθετούμε για το τρέχον έτος και μέχρι το τέλος του έτους, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα ισοζύγιο. Δεν πρέπει ο νόμος να καταστεί κίνητρο να γίνουν όλα κόκκινα τα στεγαστικά δάνεια, αλλά πρέπει να είναι τόσο – όσο, γιατί πρέπει να τιμήσουμε και τους συνεπείς δανειολήπτες, αυτούς που παρόλο ότι δεν έχουν, δίνουν τα 50 – 100 € το μήνα για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.

Τους συνεπείς δανειολήπτες πρέπει να τιμήσουμε από τη μια και από την άλλη αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

 

Μην ακούμε κριτική ότι είναι μόνο για ένα έτος, θα είναι για ένα έτος και για κάθε έτος όσο αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο και την έγκριση του Ελληνικού λαού, θα έχει τη δυνατότητα να έχει κατά προτεραιότητα τους άνεργους, τους άπορους, τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη.

 

 

Μοιραστείτε το!