Ομιλία Α.Τριανταφυλλίδη επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2018 στην Επιτροπή Οικονομικών. (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς  Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 (3η συνεδρίαση).

 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, έτσι για να αποκαταστήσουμε και λίγο την σχέση με ό,τι συμβαίνει στην ροή του χρόνου, είναι ο 3ος μόλις Προϋπολογισμός που καταθέτει αυτή η Κυβέρνηση και πρέπει να πούμε, ότι ο αρχιτέκτονας της νέας αυτής οικονομικής πολιτικής, ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος, στον 3ο μόλις Προϋπολογισμό καταφέρνει αυτό που φαινόταν αδύνατον, να ισορροπήσει, όχι σε μια ισορροπία στασιμότητας, αλλά σε μια δυναμική ισορροπία εξόδου της χώρας από την ανακύκλωση και τον φαύλο κύκλο που βίωσε ο κόσμος- οι πολίτες- επί εφτά χρόνια.

Ποιο φαύλο κύκλο; Του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του.

Ποιο φαύλο κύκλο; Μέτρα, ύφεση, ανεργία, με μείωση των εσόδων, νέα μέτρα και «ξανά μάνα πάλι από την αρχή», αυτό τον κύκλο.

Αυτό το φαύλο κύκλο, που χώνεψε, εξαθλίωσε, απορρόφησε. Αυτός ο κυκλώνας, ήταν, που έστειλε 500.000 νέους που ήταν η αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας μας, στο εξωτερικό. Επίσης, χάθηκε το 25% του Α.Ε.Π. και απόκαρδίωσε κάθε επενδυτική δραστηριότητα. Έρχονται και μιλούν αυτοί, οι οποίοι -αυτό, όπως και να το δεις, είτε φιλελεύθερα το δεις, είτε σοσιαλιστικά το δεις, είτε μαρξιστικά, είτε μηδενιστικά, είτε το προσεγγίσεις με τον οποιοδήποτε φιλόσοφο, είναι- έχασαν το 25% του Α.Ε.Π. και το χάσατε εσείς, με τις πολιτικές που εφαρμόσατε.

Θα ήθελα να θυμηθούμε τώρα, τα εξής: «Δεν φτάνει που μας ταλαιπώρησε, ήταν και μαρτυριάρης», Βόλφρανγκ Σόιμπλε. Είπε την άνοιξη του 2014 ο Αντώνης, «μου ζήτησε να κάνουμε ένα διάλειμμα». Βγήκατε από αυτό που λέγατε, ότι είναι ιδιοκτησίας σας, το πρόγραμμα της λιτότητας και το ομολόγησε ο κ. Σόιμπλε, τώρα που έφυγε.

Θα αναφέρω δύο στοιχεία. Το λέτε και το ξαναλέτε σε τηλεοπτικά κανάλια, σε ομιλίες και τα λοιπά, είπατε ότι 100 δις χρεώσατε τη χώρα, είπε ο Ρίνγκλινγκ.

Τώρα, θα ήθελα να δούμε κάτι, εμείς, με τις φτωχές οικονομικές μας γνώσεις. Δεκέμβριος του 2014, δημόσιο χρέος 177,1% του Α.Ε.Π. και 324 δισ. ευρώ. Λες, 100 δις βαριά -βαριά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. και άρα από 324 το χρέος έφτασε 424 δις ευρώ, γιατί λέτε ό,τι 100 δις χρεώσουμε τη χώρα.

Έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ, -άλλη «συριζαική κομπανία η ΕΛΣΤΑΤ»- του κ. Γεωργίου και έλεγε ότι το πρώτο 3μηνο του 2017, 309,1 δις. Πώς γίνεται αυτό, δηλαδή, πως γίνεται να αυξάνει το χρέος 100 δις και η ΕΛΣΤΑΤ να λέει ότι το χρέος είναι 309,1 δις; Δηλαδή, όχι μόνον δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε και από 324 δις που ήταν τέλος του 2014 έφτασε στα 309,1 δις ευρώ, δηλαδή, μειώθηκε 15 δις.

Ταυτίζεστε με το Δ.Ν.Τ. ως προς το εξής: Πέφτετε συνεχώς έξω, διαρκώς και αενάως, σε αυτό μοιάζετε συνεχώς, τα είχαμε αυτά και τα ξανά είχαμε. Λέγατε πέρυσι, πέφτουν έξω τα έσοδα. Πήγαν καλά τα έσοδα.

Λέγατε: Θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Ενεργοποιήθηκε ο κόφτης;

Λέγατε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα; Νέα μέτρα δεν ελήφθησαν.

Τώρα, έρχεται το δεύτερο «καλαμπούρι παραμύθι» που λέτε, γιατί πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Γιατί, όσο είναι η πραγματικότητα, τόσο χειρότερο για αυτήν. Δεν μας ταιριάζει, δεν αρμόζει στα επιχειρήματά μας, κάτι πρέπει να βρούμε και να ήταν ο Ρέγκλινγκ με τα 100 δις, που είπε ότι κόστισε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό.

Το δεύτερο, είναι η υπερφορολόγηση. Και έρχονται τα στοιχεία, τα οποία είναι και αυτά μαρτυριάρικα. Έρχεται από αυτό εδώ το βήμα -η ταπεινότητά μου βουλευτής Θεσσαλονίκης- και ο κ. Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος -«η οικονομική ιδιοφυΐα»- και λέει, 1,5 δις συνεισέφερε το πλαστικό χρήμα και αυτό οφειλόταν στην χρήση των POS. Όταν φώναζα εγώ, όταν φώναζαν όλοι οι συνάδελφοί μου από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να τοποθετηθούν παντού POS και να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα, για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό που έλεγε η Κομισιόν. Γιατί, μόνον από την απώλεια του Φ.Π.Α χάνουμε 10 δις. Οπότε, λέμε εμείς, εάν πιάσουμε αυτό το Φ.Π.Α, δηλαδή τα 10 δις, τότε αύριο τελειώνω και τον ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά και τα λοιπά.

Έρχεται και η ερώτηση: Γιατί το 1990 ή το 2000 ή το 2010, εσείς οι θιασώτες της φιλελεύθερης οικονομίας, δεν εφαρμόσατε το POS;

Γιατί δεν κάνατε χρήση του πλαστικού χρήματος για να μπορείτε να εισπράττεται απευθείας το Φ.Π.Α και θα έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει ότι όλοι θα χρησιμοποιούν POS το 2017 και ότι το 2018 -να έχει προγραμματίσει η κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, ο κ. Τσακαλώτος κ.τ.λ. και να λένε ότι το 2018- «πλέον, δεν θα είναι αυτό που λένε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνω Φ.Π.Α.. Όχι δεν πληρώνεις Φ.Π.Α., αποδίδεις Φ.Π.Α.. Δεν σου ανήκει ο Φ.Π.Α..

Αυτό θα γίνεται απευθείας, εφόσον γίνει το μητρώο του Taxis. Μόλις θα πληρώνεις  τον καφέ, εάν από τα 3 ευρώ τα 0,80 είναι Φ.Π.Α., θα πηγαίνουν κατευθείαν στο σύστημα, δεν θα χρειάζεται ούτε να τα παίρνει, ούτε να τα αποδίδει κανείς ενδιάμεσος. Αυτό είναι σημαντική τομή. Είπε ο κ. Τσακαλώτος στην Βουλή, μήπως ήταν το Πέραμα, η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής Φ.Π.Α.; Μήπως ήταν ο Εύοσμος, το Κορδελιό και η Ευκαρπία; Όχι. Είπε, ότι για το 2016 ήταν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος με 160%, 170%. Δηλαδή, ταξικό πρόσημο και εστιασμένο. Ξέρω, ότι ο αγαπητός σύντροφος από τα Δωδεκάνησα κ. Γάκης θα αντιδράσει, αλλά εδώ είναι τα στοιχεία που μιλάνε, με 160%, 150%, 110% απ’ τη μια πλευρά το Αιγαίο. Από την άλλη, οι πρωταθλητές για το 2017 είναι τα Επτάνησα, είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα. Αυτό δείχνει, από αυτές τις περιοχές που είπα, ότι η φτωχολογιά δεν κάνει διακοπές στις σουίτες της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Αντ’ αυτού, οι μηχανισμοί έπιασαν για πρώτη φορά κάποια ξενοδοχεία, τα οποία διασταύρωσαν μέσα από το booking.com και μέσα από το tripadvisor ήταν ότι δεν δηλώνονταν αυτά τα εισοδήματα και έπεσαν πρόστιμα της τάξης του 1 εκατ., 2 εκατ., 5 εκατ.. Εσείς δεν τα βλέπατε; Τα βλέπατε, αλλά ήσασταν κρέας – νύχι, είναι οι άνθρωποι σας και ενοχληθήκατε, όταν σας είπα ότι είσαστε το κόμμα των μεσαζόντων, των παρασιτικών κερδοσκόπων, των ραντιέρηδων και είχαμε τα παρεπόμενα. Αυτά σε σχέση με την υπερφορολόγηση.

Παρακαλώ θερμά και προσκαλώ τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, σχετικά με το θέμα των ομολογιούχων του PSI, γιατί άνοιξαν πληγή, είναι το κλίμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Αυτοί οι άνθρωποι αγόρασαν ομόλογα του δημοσίου και το δημόσιο ένα πρωί τους είπε «εσύ που δούλευες στη φάμπρικα στη Γερμανία, στην Αμερική, εδώ και εμπιστεύτηκες το ελληνικό δημόσιο, αγοράζοντας ομόλογα των 50.000, των 100.000, του 1 εκατ., χάνεις το 51%. Το 30% θα το πάρεις το 2044, δηλαδή όταν θα είσαι εις τόπον χλοερό και αναψύξεως και σου μένει μόνο ένα 15%». Κύριε Υπουργέ, συναντήθηκα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με αυτή την επιτροπή και καταθέτω στα πρακτικά τα εξής. Οι άνθρωποι ξέρουν και δεν ζητούν τα χρήματά τους αύριο, γνωρίζουν τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Πρέπει να ψάξει το επιτελείο σας, ώστε να βρείτε τρόπους συμψηφισμού. Δηλαδή, σε βάθος δεκαετίας ήταν με τον ΕΝΦΙΑ είτε με τα τέλη κυκλοφορίας ή με το φόρο εισοδήματος είτε με στεγαστικά δάνεια, να κλείσουμε αυτή την πληγή που αυτοί άνοιξαν, ο Βενιζέλος, το PSI. Θα καταθέσω στα πρακτικά αυτό το 3σελιδο, που μου παρέδωσαν οι ομολογιούχοι.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει στα πρακτικά το παραπάνω έγγραφο.

 

 

Μοιραστείτε το!