Συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου-Ανοιχτή δημοκρατική διαβούλευση με νέες και νέους της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με θέμα “Επιχειρηματικότητα και πρωτοβουλίες της νέας γενιάς”.(ΦΩΤΟ)

Απόψεις και Προτάσεις των Νέων μετά την συνάντηση που έγινε στις 17 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια  του διαλόγου για την Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση και την διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι απορίας άξιο το πώς οι νέοι (γεννημένοι μεταξύ 1980-2000), που βίωσαν ως παιδιά την ακμή και ως ενήλικες την παρακμή της ελληνικής οικονομίας, με τις συνεπακόλυθες πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές, θα συμπεριφερθούν ως οικογενειάρχες και ως επιχειρηματίες στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Ποια τα πρότυπα τους; Ποιες οι αξίες; Ποιες οι προσδοκίες; Ποιοι οι κίνδυνοι και ποιες οι ευκαιρίες που αντιμεντοπίζουν;

Πρόκειται για τους πρώτους Έλληνες που γεννήθηκαν Ευρωπαίοι πολίτες, και που ως παιδιά γνώρισαν τους λιγότερους περιορισμούς που έζησαν ποτέ παιδιά μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.  Είχαν από παιδιά κινητό τηλέφωνο, τραπεζική κάρτα, laptop  και σύνδεση internet για να εξερευνούν αχόρταγα κάθε μέρα και κάτι καινούργιο χωρίς όριο.

Πρόκειται για τη γενιά με τα περισσότερα πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ταξίδευσε στην Ευρώπη χωρίς διαβατήριο με φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια απ ότι στις εσωτερικές πτήσεις.  Νέοι που δεν έβλεπαν ειδήσεις και δεν καθηλώνονται σε μάρκες.

Ξαφνικά ήρθε η κρίση που ανέτρεψε όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα.

Συζήτησαν για τα σχέδια που κάνουν για το μέλλον και την φυγή στο εξωτερικό. Μίλησαν για τις υποχωρήσεις που κάνουν και παρέμειναν στο πατρικό ή  εργάζονται σε θέσεις κατώτερες των προσδοκιών τους.

Κατέθεσαν την γνώμη τους για όσους επιχειρούν από όραμα ή ανάγκη και για την σχέση που έχουν με την δημόσια διοίκηση όπως επίσης και για τις ηθικές αξίες και τα διδάγματα που απέκτησαν από την επιχειρηματική δράση των γονιών τους.

Στοιχεία Έρευνας

Παρόλο που αρκετοί νέοι δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακές επιχειρήσεις σίτισης και τουρισμού δυναμικό παρόν έδωσαν νέοι που συμμετέχουν σε startups

Startup ορίζεται μία επιχείρηση η οποία:

  • Είναι νέα
  • Ενσωματώνει το στοιχείο καινοτομίας (προϊόν, υπηρεσία, δομή, διαδικασίες)
  • Έχει προοπτική ραγδαίας ανάπτυξης

Η βιωσιμότητα των start-up επηρεάζεται από διάφορες μεταβλητές που σχετίζονται με το κίνητρο του επιχειρηματία αλλά και τις γενικότερες οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες (οικοσύστημα).

Βάσει έρευνας, που πραγματοποιείται στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής, στην Ελλάδα η πλειοψηφία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, 60% δημιουργήθηκαν με κίνητρο την ευκαιρία, δηλαδή εντοπισμό ανάγκης που θα μπορούσε η επιχείρηση με κάποια καινοτομία να καλύψει ενώ το 40% δημιουργήθηκαν για να καλύψουν την ανάγκη απασχόλησης των ιδρυτών τους.

Στο 88% οι ιδρυτές βασίσθηκαν σε προσωπικά κεφάλαια, ενώ το 8% επιχορηγήθηκε από το Δημόσιο/ΕΕ.  Στο 70% των περιπτώσεων συμμετέχουν 2 με 3 συνιδρυτές.

Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Ελλάδα, κάποιες το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυρίως για λόγους κύρους και πρόσβαση σε κεφάλαια,

Ελάχιστες στα πρώτα στάδια απασχολούν περισσότερους από 5 εργαζόμενους μαζί με τους ιδρυτές.

Το 76% των νέων θεωρούν σημαντική την επιχειρηματική εκπαίδευση.

Το 90%, ειδικά όσον δεν είχαν οικογενειακά επιχειρηματική ιστορία, θεωρούν απαραίτητη την υποστήριξη από μέντορες

Το 90% αναδεικνύουν την θετική συμβολή των θερμοκοιτίδων

Το 68% θεωρεί καθοριστική την ύπαρξη ευκαιριών χρηματοδότησης στην αγορά ενώ το 82% πιστεύει στα φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία

Τέλος το 90% θεωρεί την εργασιακή εμπειρία σημαντική στον εντοπισμό της ευκαιρίας και την ανάπτυξης καινοτομίας.

Προτάσεις Νέων για την ενεργοποίηση της νεανικής επιχειρηματικότητας:

  • Δημιουργία Δημόσιου συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού βάσει κοινωνικών αναγκών, προσωπικών κλίσεων και χαρακτηριστικών, πριν το Λύκειο και την επιλογή κατεύθυνσης.
  • Επιχειρηματική εκπαίδευση στα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια
  • Προώθηση επιχειρηματικών μορφών με περιορισμένες ευθύνες ΙΚΕ
  • Καταβολή των επιχορηγήσεων των ΕΣΠΑ απευθείας στους προμηθευτές χωρίς την απαίτηση εγγυητικών από τους ανέργους.
  • Αύξηση αριθμού θερμοκοιτίδων
  • Σύνδεση νέων με μέντορες νυν ή πρώην επιχειρηματίες.
  • Φορολογικά κίνητρα και σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία
  • Προώθηση της Πρακτικής άσκησης ή προηγούμενη εργασιακή εμπειρία των ιδρυτών,
  • Φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές και διευκολύνσεις στην αγοραπωλησία μετοχών νεοφυών επιχειρήσεων, τα πρώτα πέντε χρόνια, για την προσέλκυση κεφαλαίων τόσο από φυσικά πρόσωπα, ή εταιρίες συμμετοχών που θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη μιας καινοτομίας.
  • Ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των φοιτητών
  • Ενεργή στήριξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων από τα Πανεπιστήμια
  • Τόνωση της εξωστρέφειας και της διεθνούς δικτύωσης
  • Αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας
  • Καθιέρωση ευέλικτων εταιρικών δομών και διαδικασιών

 

 

 

Μοιραστείτε το!