Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ-ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;»(ΒΙΝΤΕΟ)

 

«Κάτι που διέλαθε από την κρίση και την κριτική στη σημερινή συνεδρίαση, είναι αυτό μέσα στο οποίο εγκιβωτίζεται και η ιστορία του ασφαλιστικού. Ήταν η αποκάλυψη, όχι από κάποιον εμποτισμένο με εμπάθεια και κομματικό οίστρο Έλληνα πολιτικό ή δημοσιογράφο, αλλά από τον επίσημο φορέα των Γερμανών επιστημόνων περί του management, που αποκάλυψαν ότι από το σύνολο των 220 δισ. ευρώ μνημονίων στη χώρα, μόνο το 4,8%, δηλαδή, μόνο 9 δισ. ευρώ έφθασαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα τα υπόλοιπα, πήγαν για να ξεχρεώσουν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Για αυτό θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη; Για αυτό θα ζητήσει κάποιος μια συγγνώμη;», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, κατά την τοποθέτησή του στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό Νομοσχέδιο.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε, με δεικτικό τρόπο, στις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, που προκλήθηκαν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Έφταιγε ο Κατρούγκαλος για «τα κακώς κείμενα» και τις «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος; Έφταιγε για τη μαύρη εργασία, για την εισφοροδιαφυγή; Έφταιγε για την ανεργία και το δημογραφικό; Έφταιγε για το PSI και τα δομημένα ομόλογα; Όχι βέβαια. Αλλά ήταν και είμαστε υποχρεωμένοι, και το κάνουμε, να δημιουργήσουμε νέους όρους και ένα νέο πλαίσιο ενιαίο κανόνων εισφορών και παροχών, χωρίς εξαιρέσεις, που να κατατείνει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δηλαδή να υπάρχει εγγύηση και ασφάλεια στον συνταξιούχο, ότι τον επόμενο μήνα θα πάρει τη σύνταξή του».

Ακολουθεί το βίντεο ολόκληρης της ομιλίας:

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:
Κάτι που διέλαθε από την κρίση και την κριτική στη σημερινή συνεδρίαση, είναι αυτό μέσα στο ο

ποίο εγκιβωτίζεται και η ιστορία του ασφαλιστικού. Ήταν η αποκάλυψη, όχι από κάποιον εμποτισμένο με εμπάθεια και κομματικό οίστρο Έλληνα πολιτικό ή δημοσιογράφο, αλλά από τον επίσημο φορέα των Γερμανών επιστημόνων περί του management, που αποκάλυψαν ότι από το σύνολο των 220 δισ. ευρώ μνημονίων στη χώρα, μόνο το 4,8%, δηλαδή, μόνο 9 δισ. ευρώ έφθασαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα τα υπόλοιπα, πήγαν για να ξεχρεώσουν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Για αυτό θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη; Για αυτό θα ζητήσει κάποιος μια συγγνώμη; Για αυτό θα αναρωτηθεί κανείς, ποιος ήταν στο κόλπο και γνώριζε την ώρα που έλεγαν στον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και πρέπει να μπούμε στην μέγγενη των μνημονίων το 2010, το 2011, το 2012, να υποστεί ο συνταξιούχος – που ονόμαζαν φιλοδωρήματα τις συντάξεις τους – και νέες περικοπές, 12 τον αριθμό, 50% ποσοστιαία, ότι αυτά τα έδινε με αντάλλαγμα τη σωτηρία των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη, έχει τσίπα πολιτική να αναλάβει την ευθύνη για αυτούς που μας έσωσαν; Ρητορικό το ερώτημα.
Έκανε διάλογο αυτή η κυβέρνηση; Από τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν συζητάμε για τίποτε άλλο. Ένας διάλογος ανοιχτός, δημοκρατικός, διεξοδικός, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Ακόμη και η συμμετοχή των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, των εργατών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών, ήταν κινητοποιήσεις μορφές διαλόγου, μηνύματα προς την κυβέρνηση και η κυβέρνηση είχε ανοιχτά αυτιά, ο κ. Κατρούγκαλος είχε ανοιχτά αυτιά, συνεχώς άκουγε, βελτίωνε, προσέθετε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση. Ατελείωτες ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου.
Θα μου μείνει στο μυαλό «στον Ενικό» του κ. Χατζηνικολάου, επί τεσσεράμισι ώρες ο Κατρούγκαλος να σφυροκοπείτε με ερωτήσεις: πες κι αυτό, πες κι εκείνο, πες και το άλλο και να απαντάει στωικά, με τα δικά του επιχειρήματα. Με τα πειστικά του επιχειρήματα, κατά την ταπεινή μου άποψη, γιατί αυτός είναι ο γνήσιος δημοκρατικός διάλογος. Γιατί έφταιγε ο Κατρούγκαλος για «τα κακώς κείμενα» και τις «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος; Έφταιγε για τη μαύρη εργασία, για την εισφοροδιαφυγή; Έφταιγε για την ανεργία και το δημογραφικό; Έφταιγε για το PSI και τα δομημένα ομόλογα; Όχι βέβαια. Αλλά έπρεπε να δημιουργήσει νέους όρους και ένα νέο πλαίσιο που λέγεται και να κατατείνει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δηλαδή να υπάρχει εγγύηση για ασφάλεια του συνταξιούχου, ότι τον επόμενο μήνα θα πάρει τη σύνταξή του. Έχει κοινωνικό πρόσημο το εισηγούμενο από την Κυβέρνηση, έχει κοινωνικό πρόσημο αυτό το ασφαλιστικό; Δύο και μόνο στοιχεία. Ένα πρώτο, ενιαίο πλαίσιο εισφορών και παροχών, είπε ο Κατρούγκαλος προ του 92 μετά του 92, προ του 82 μετά του 92 και τότε επεσήμανα στο συνάδελφο τον κύριο Πετρόπουλο, τον Φεβρουάριο ενεστώτος έτους στις 22 και απάντησε προς τιμήν του ο Πετρόπουλος, ότι δεν μπορεί να καταργείς αυτά τα κατώφλια κ. Υπουργέ και την ίδια στιγμή, να δημιουργείς βουλευτές προ του 12 και μετά του 12 και πολύ ορθώς ο Κατρούγκαλος, ήρθε και είπε στον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορεί να μην κάνεις χρήση της δύναμης του βιωμένου παραδείγματος, δηλαδή αυτό που θέλεις να νομοθετήσεις και να εφαρμόσεις για τους άλλους, πρώτα πρέπει να το εφαρμόσεις για τον εαυτό σου. Και πολύ καλά έπραξε, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και βγήκε και ανακοίνωσε, ότι και οι πρώην βουλευτές οι προ του 12, πρώην βουλευτές οι εν ενεργεία που εξελέγησαν προ του 12 εντάσσονται στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
Δεύτερο στοιχείο και παράδειγμα, ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει κοινωνικό πρόσημο, δεν ξέρω το ανέφερε κανείς, είναι η απίστευτη, σκαστή, ανάλγητη απάνθρωπη αδικία με το ν.4093/12, της κατάργησης, της ελάχιστης σύνταξης των υπερηλίκων, για τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τους Ελληνοπόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τους Βορειοηπειρώτες από την Αλβανία, τους Κωνσταντινουπολίτες και τους οικονομικούς μετανάστες, που εκεί είχαμε και εμείς ευθύνη. Ποια ευθύνη; Το νομοθετήσαμε, με εισηγητή τότε το Δημήτρη το Στρατούλη τον Ιούλιο, ξενομοθετήσαμε, γιατί έπρεπε στη βάση και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και είναι προς τιμήν του, του Κατρούγκαλου, που το ξαναφέρνει και το ξαναφέρνει όχι «αέρα πατέρα», έχοντας εξειδικεύσει κονδύλια 63 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό, ειδικός κωδικός, γιατί ήδη από τους 42.000, υπερήλικους ανασφάλιστους άνω των 67 ετών, από τους 42.000, είχαν μείνει τον Ιούλιο 28.000, φοβάμαι τώρα ότι έχουν πέσει κάτω από τις 20.000. Τη λύση την έδωσε ο «Άγιος Πέτρος», δεν πρόλαβε να δώσει, τη λύση η πατρίδα σε αυτούς τους ανθρώπους, ότι με το ελάχιστο ποσόν των 360 €, δεν λύνεις το οικονομικό σου πρόβλημα, αλλά δίνεις την εικόνα, ότι η πατρίδα δεν σε έχει ξεχάσει, δεν σου έχει γυρίσει την πλάτη. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που συνωστίζονται στα συσσίτια της δυτικής Θεσσαλονίκης, περιμένοντας ένα πιάτο φαγητό και δεν πάνε, γιατί έχουν περηφάνια και περιμένουν την πατρίδα να δώσει τη λύση.
Ένα τρίτο και σημαντικό που πρέπει, να το δει η Κυβέρνηση. Νέοι πόροι, διασύνδεση με το φορολογικό διεύρυνση της φορολογικής βάσης. 6 δις το έκανα επίκαιρη ερώτηση και περιμένω από την Κυβέρνηση να ενεργήσει, 6 δις τζίρος από το παράνομο ηλεκτρονικό στοίχημα. Είναι πηγή που μπορεί να αντλήσεις χρήμα, για να μη κόβεις 20 και 30 και 50 € από το μικρό και μεσαίο συνταξιούχο, 6 δις τζίρο από τα διάφορα Bet.gr., έγινε επίκαιρη ερώτηση, στην οποία μου έχει απαντήσει ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης και περιμένω εδώ και επτά μήνες, η Κυβέρνηση επιτέλους να προκηρύξει τις άδειες, να δοθούν άδειες για τα διάφορα www.Bet.gr, που βλέπουμε στο διαδίκτυο και τα οποία δεν πληρώνουν τίποτα. 6 δις ευρώ μας περιμένουν Υπουργέ και πρέπει να τα πάρουμε από εκεί, αυτό που αντιστοιχεί για να το βάλουμε στον κουμπαρά των γενεών, για να έχουν και οι επόμενες γενεές να εισπράξουν.
Αυτό λέγεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτό λέγεται νέοι πόροι για το ασφαλιστικό σύστημα.
Κλείνοντας θέλω να καταθέσω μια πρόταση. Διεξοδικά στη δεύτερη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων έβαλαν το θέμα με το αγγελιόσημο και σε σχέση με το συγκεκριμένο σύστημα. Κοιτάξτε να δείτε, προσωπικά υπερασπίστηκα με επίκαιρη ερώτηση την ένταξη των πρώην βουλευτών στον Ενιαίο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα είμαι ο τελευταίος όπου θα υπερασπιστώ να μείνουν έξω οι δημοσιογράφοι από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είμαι απολύτως σαφής, αλλά, κύριε Υπουργέ, δέχεστε το θέμα ότι καταργείτε το αγγελιόσημο και την ίδια στιγμή στη θέση του δεν υπάρχει διάδοχο καθεστώς. Δώστε ένα τρίμηνο παράταση έτσι ώστε η θέση του αγγελιοσήμου που αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και καλύπτει την εισφορά κράτους και ιδιωτών να αντικατασταθεί. Τι θα βάλετε; Δεν μπορεί να καταργήσετε το ένα και να μην έχετε προβλέψει ποιο θα είναι το διάδοχο καθεστώς.

 

5/5/2016

Μοιραστείτε το!