Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: «Μπροστά μας είναι οι μεγάλες μάχες».VIDEO

Σε συνέντευξή του, στο ρ/σ «ΣΚΑΪ 100.3» και στη δημοσιογράφο Έλενα Παπαδημητρίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής :

-“Χάσαμε μία μάχη;
Ναι τη χάσαμε.
Είναι κακή η συμφωνία;
Ναι είναι κακή.
Είναι μνημόνιο;
Ναι είναι μνημόνιο.
Αλλά παλεύουμε. Συνεχίζουμε.
Από πού είναι καλύτερα να παλέψουμε;
Απ’έξω; Μπροστά μας είναι οι μεγάλες μάχες».
-“Το ζήτημά μου και το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, μετά από αυτή την ψηφοφορία και εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το ρήγμα στους κόλπους μας, νομίζω, θεωρώ, ότι είναι αναγκαίο, είναι υποχρεωτικό, είναι επιβεβλημένο, να προσφύγουμε στο λαό, να προσφύγουμε στους πολίτες. Είναι αναγκαίες οι εκλογές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η καρικατούρα: Στηρίζω αλλά δεν ψηφίζω, ψηφίζω αλλά δεν στηρίζω.
Η διαχείριση των κοινών και των δημοσίων πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι.”

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κ.Τριανταφυλλίδη

Α.Τριανταφυλλίδης: Καλή σας ημέρα κ.Παπαδημητρίου. Καλημέρα στην αγαπητή Έλενα εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη. Είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δέχθηκα να μιλήσω.

Δημ. Αλήθεια; Η εντοπιότητα…

Α.Τριαντ. Δεν είναι γι’ αυτό. Είναι γιατί οι μέρες που διανύω είναι δύσκολες. Εσύ Έλενα το γνωρίζεις. Υπάρχει ένα προσφιλές μου πρόσωπο που είναι σε Δημόσιο Νοσοκομείο, στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Είναι εδώ και 20 μέρες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και δεν υπάρχει ….

Δημ. Εγώ να ευχηθώ περαστικά.

Α.Τριαντ. Να ευχηθώ περαστικά σε όλο τον κόσμο. Μου δίνετε η ευκαιρία να πω, από αυτά που έχω βιώσει στις βάρδιες, την ημέρα και τη νύχτα, εκεί στο Δημόσιο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και στα πρόσωπα των δύο νοσοκόμων της Κωνσταντίνας και του Σωκράτη και του γιατρού….., και εκεί των ανθρώπων, πραγματικά οι άνθρωποι είναι ήρωες. Κρατάνε όρθιο ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχει χίλιες δυο πληγές, πληγές ανοικτές. Καλώ, παρακαλώ, εκλιπαρώ τον Παναγιώτη τον Κουρουμπλή και τον Ανδρέα τον Ξανθό, που ξέρω ότι δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα, να επιταχύνουμε ρυθμό, να ορίσουμε Διοικητικά Συμβούλια, να κάνουμε γρήγορα τις προσλήψεις των 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, να μην ταλαιπωρούνται οι συγγενείς. Εμείς είμαστε για να ανακουφίζουμε τον πόνο του κόσμου σε μια τέτοια και σε μία τόσο δύσκολη φάση. Υπάρχουν πράγματα, για παράδειγμα, ο Αξονικός Τομογράφος εδώ και 1,5 χρόνο δεν λειτουργεί στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Γιατί δεν λειτουργεί; Γιατί πρέπει να στείλουμε κάποια περιστατικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα; Γιατί δεν τον φτιάξαμε; Γιατί δεν έχει τον Υποδιοικητή του;

Δημ. κ.Τριανταφυλλίδη νομίζω ειδικά εσείς δεν χρειαζόταν να έχετε ένα δικό σας προσωπικό πρόβλημα για να τα γνωρίζετε όλα αυτά. Μέσα στην «πιάτσα» ζούσατε. Τα ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Α.Τριαντ. Αγαπητή Έλενα τα γνωρίζω από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία περιοδεύω και προεκλογικά και μετεκλογικά αλλά και με την ιδιότητά μου, του ρεπόρτερ-δηυμοσιογράφου.

Δημ. Με την πρότερη ιδιότητα νομίζω ακόμη περισσότερο.

Α.Τριαντ. Και με την πρότερη ιδιότητα, βλέπω και έβλεπα, γιατί αντιμετώπισα και στο παρελθόν με προσφιλή μου πρόσωπα και με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και με το Παπανικολάου και με το Αχέπα και με το Ιπποκράτειο. Θέλω όμως να κρατήσω το θετικό: την αυταπάρνηση, την αφοσίωση των ανθρώπων, που για 700 και 800 ευρώ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, Νοσοκόμοι, Νοσοκόμες, Γιατροί, θέλω να το πω, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δημ. Έχετε απόλυτο δίκιο, να λέμε και τα καλά, να επαινούμε και τους ανθρώπους.

Α.Τριαντ. Έτσι, έτσι.

Δημ. κ. Τριανταφυλλίδη παρ’ όλα αυτά ζούμε ένα καλοκαίρι με εξελίξεις ραγδαίες και έχουμε ακόμη μία πράξη, η οποία θα διαδραματιστεί αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θέλω ένα σχόλιό σας καταρχάς. Μου κάνει φοβερή εντύπωση, εδώ που έχουμε φθάσει, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και για την Κυβέρνηση και για το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που πάει να περάσει μία συμφωνία, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες και σε ότι αφορά τα μέτρα και την εφαρμογή της αλλά και ως χαρακτήρας για ένα αριστερό κόμμα, που είναι όλα δύσκολα. Αυτή τη στιγμή ταιριάζει να βάζει και άλλα προσκόμματα η Πρόεδρος της Βουλής; Εδώ τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, τόσο κρίσιμα. Ποιος χρειάζεται αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους δυσκολίες και τέτοιου είδους εμπόδια;

Α.Τριαντ. Όχι δεν τις χρειάζεται, καθαρές κουβέντες και δεν έπρεπε να τις χρειάζεται. Ωστόσο δεν θα μπω, δεν μπήκα μέχρι τώρα στον πειρασμό να αξιολογήσω αρνητικά ούτε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ούτε άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Έχουν τις επιλογές τους. Το πρόβλημά μου είναι αλλού και το ζήτημά μου και το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, μετά από αυτή την ψηφοφορία και εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το ρήγμα στους κόλπους μας, νομίζω, θεωρώ, η ταπεινότητά μου, ότι είναι αναγκαίο, είναι υποχρεωτικό, είναι επιβεβλημένο, να προσφύγουμε στο λαό, να προσφύγουμε στους πολίτες. Είναι αναγκαίες οι εκλογές, τελεία και παύλα.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η καρικατούρα: Στηρίζω αλλά δεν ψηφίζω, ψηφίζω αλλά δεν στηρίζω.
Η κυβερνησιμότητα, η διαχείριση των κοινών και των δημοσίων πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι.

Δημ. Εσείς είστε υπέρ, είναι ξεκάθαρη η θέση σας, εκλογές το επόμενο διάστημα. Όμως υπάρχουν διάφορες προτάσεις που φθάνουν στον Πρωθυπουργό. Γινόταν λόγος για εκλογές μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Α.Τριαντ. Μα δεν είναι επιλογή μας. Οδηγούμαστε εκεί. κ. Παπαδημητρίου δείτε και την αντίφαση της αντιπολίτευσης. Λέει από τη μια «καταστροφή οι εκλογές» και από την άλλη «μη μας θεωρεί δεδομένους ο ΣΥΡΙΖΑ». Με ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κυβερνήσουμε;

Δημ. κ.Τριανταφυλλίδη εκλογές τον Σεπτέμβριο ή εκλογές το Νοέμβριο;

Α.Τριαντ. Αυτό είναι προνομία του Πρωθυπουργού. Οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού, μετά την αυριανή ψηφοφορία.

Δημ. Η δική σας εισήγηση ποια θα ήταν;

Α.Τριαντ. Μόλις την είπα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διελκυστίνδα πλέον. Έχουμε απλωμένο τον «πολιτικό τραχανά» υπόψη του ελληνικού λαού. Να τι έκαναν αυτοί πριν από έξι μήνες, μέχρι τον Γενάρη. Αυτά που έλεγε ο Γκίκας Χαρδούβελης, παραγωγικό αποτέλεσμα που το επέστρεψαν στο 1960 και τα 2δις που δεν υπήρχαν και τα επικαλούνταν ότι τα είχαν και το είπε στη Βουλή ο κ. Μεϊμαράκης. Να τι κάναμε εμείς στους 7 μήνες, σκληρή διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε πραγματικά, στρατηγικά μία πολιτική και ηθική νίκη και δείτε ποιο είναι το σχήμα το οξύμωρο. Ένας πολιτικός ηγέτης, που καταφέρνει αυτή τη στιγμή να προκαλέσει ρήγματα στην Ευρώπη της συντήρησης, των συντηρητικών κύκλων, που φτάνει μέχρι τη “il messaggero” ο Πρόντι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόντι είπε ότι αυτή είναι μία κακή συμφωνία πρώτον και δεύτερον δεν αντέχουμε άλλο την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόντι που τα λέει. Για να φτάσει εκεί ο Πρόντι έπρεπε να υπάρξει ο καταλύτης ο ευρωπαϊκός, που λέγεται Τσίπρας και ο Τσίπρας καταφέρνει στην Ευρώπη να κάνει αυτό. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αδειάζεται από το 1/3 της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και εκεί υπάρχουν ευθύνες και θέλω να τις ονοματίσω. Είναι ευθύνη ότι δεν κάναμε ψηφοφορία στην Κ.Ο. Είναι δυνατόν; Αγαπητή Έλενα, κ.Παπαδημητρίου, ένα κόμμα συντεταγμένο και συγκροτημένο που κυβερνά τον τόπο, δεν διαχέει ιδέες, κυβερνά. Έχει αναλάβει ήδη την ευθύνη να κυβερνήσει. Λειτουργεί με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Δεν γίνεται να κάνουμε 3, 4, 5 συνεδριάσεις της Κ.Ο. και να μην υπάρχει…
Να το πω διαφορετικά. Αν υπήρχε πλειοψηφία που ήθελε εθνικό νόμισμα και εναλλακτική επιλογή, υιοθετούσε τις θέσεις Λαπαβίτσα, θα ήμουν υποχρεωμένος, βάσει της αρχής της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, να την ακολουθήσω.

Δημ. Άρα εσείς λέτε ότι θα έπρεπε να γίνει εκείνο το δημοψήφισμα, εκείνη την Κυριακή.

Α.Τριαντ. Εγώ λέω το εξής: Στην Κ.Ο., πριν ξεκινήσει το «ξεχείλωμα της κάλτσας», πριν από τέσσερις συνεδριάσεις, έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε στο εσωτερικό μας ποια είναι η πλειοψηφία και ποια είναι η μειοψηφία. Δηλαδή ένα κόμμα συντεταγμένο και συγκροτημένο, που δεν είναι μια μπάμπουσκα, όπου μια κουκλίτσα, ένα κόμμα βγαίνει μέσα από το άλλο κόμμα, που δεν είναι ένα τσίρκο όπου ο καθένας κάνει το νούμερό του, χειροκροτείται και αποσύρεται. Είμαστε ένα συντεταγμένο και συγκροτημένο κόμμα και λειτουργεί στη βάση της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Δημ. Ξέρετε βέβαια ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Μάλιστα ο κύριος Βούτσης το πρωί είπε ότι είναι μια πολύ δύσκολη ακόμα και συναισθηματικά διαδικασία αυτή της αποκόλλησης, μετά από αγώνες πολλών χρόνων, μετά από μια συστράτευση στελεχών με κοινές ιδέες για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Α.Τριαντ Ακούω όμως και διαβάζω σήμερα περί συμπτύξεως κάποιων σχημάτων της αριστεράς, για να κάνουν τι; Για να διεκδικήσουν την εξουσία; Μα την έχουν. Είναι πρώτη φορά που κυβερνάει η Αριστερά. Αφού έχεις κερδίσει χώρο και χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, γιατί δεν μένεις μέσα να παλέψεις; Γιατί πρέπει να βγεις από έξω; Ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης ήταν Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και από κάτω του είχε 4 Υπουργεία.
Δημ. Βεβαίως , πολύ σημαντικό Υπουργείο.
Α.Τριαντ. Είχε ευθύνες, συμμετείχε στο κυβερνητικό συμβούλιο, άκουγε, μάθαινε, πληροφορούνταν. Εγώ δεν πληροφορούμουν ως βουλευτής, δεν ήξερα αυτά που ήξερε αυτός. Συμμετείχε στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Γιατί τώρα ο Λαφαζάνης δεν έχει ευθύνες και είναι ο αριστερός και εγώ είμαι ο δεξιός και ο μνημονιακός; Υπό ποία έννοια;
Δημ- Ποια ξεκάθαρα δεν μπορούσατε να το κάνετε!
Α.Τ- Αναρωτιέμαι υπό ποίαν έννοια. Στο τέλος τέλος είμαστε συντεταγμένο και συγκροτημένο κόμμα; Ναι
Αποφασίζει η πλειοψηφία; Ναι
Ποια ήταν η πλειοψηφία; Οι 110, γιατί δεν ακολούθησαν οι υπόλοιποι; Τότε δεν είμαστε κόμμα. Δεν είμαστε φιλοτελική λέσχη. Κυβερνάμε τον τόπο. Έχουμε ευθύνη απέναντι του. Και αυτό μου κάνει εντύπωση. Δηλαδή βρέθηκε ένα παλικάρι Αλέξης Τσίπρας , έβγαλε την Aριστερά από την μιζέρια και την απομόνωση της του 3%, την οδήγησε στην Κυβέρνηση, την έκανε Kυβέρνηση, της έδωσε ύφος, ήθος και κέρδισε παντού…στην Ευρώπη , στον Kόσμο, δημιούργησε συσχετισμούς, μπροστά μας είναι οι μεγάλες μάχες.
Χάσαμε μια μάχη;
Ναι τη χάσαμε.
Είναι κακή η συμφωνία;
Ναι είναι κακή.
Είναι μνημόνιο;
Ναι είναι μνημόνιο.
Αλλά παλεύουμε. Συνεχίζουμε.
Από πού είναι καλύτερα να παλέψουμε;
Από έξω ;Εκεί που συνηθίσαμε; Η κεκτημένη αντιπολιτευτική ακινησία της Αριστεράς, που αρέσκεται να πετάει πέτρες στα τζάμια της εξουσίας; Και όταν γίνεται εξουσία.
Δημ Το τίμημα όμως είναι η ιδεολογική μετάλλαξη . Αυτό σας καταλογίζουν κ. Τριανταφυλλίδη.
Α.Τριαντ. Ιδεολογική μετάλλαξη…. Μάλιστα!!! Θα καλέσουμε ένα συνέδριο, ιδεολογικοπολιτικό, όπου θα το αναλύσουμε. Τα προβλήματα, τα ζητήματα του κόσμου που υποφέρει στα νοσοκομεία, τα σχολειά που ανοίγουν που έχουν τεράστια κενά, των αγροτών που δεν έχουν το πρώτο εισόδημα για να μπορέσουν να αγοράσουν τους σπόρους, λιπάσματα και λοιπά, θα τα αντιμετωπίσουμε. μέχρι να λύσουμε τα ιδεολογικοπολιτικά μας ζητήματα; Ή μήπως παράλληλα πρέπει να τα λύσουμε και αυτά;
Δημ. Κοιτάξτε αυτά που λέτε είναι «κοντός ψαλμός αλληλούια », αύριο το βράδυ θα έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα. Εσείς λέτε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με έναν απόλυτο τρόπο, δηλαδή την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας.
Α.Τριαντ. Αυτή η επιλεκτική κρίση ιδεολογικής καθαρότητας, που αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον και στην προοπτική της πατρίδας κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Σοφόν το σαφές , καθαρά πράγματα. Να πάμε να αξιολογηθούμε. Και ξέρετε κάτι; Εμείς δεν είμαστε πολιτικά τζάκια, ούτε επαγγελματίες της εξουσίας. Θέλει ο λαός και οι πολίτες , τον Αλέξη τον Τσίπρα και τους ανθρώπους που τον στηρίζουν και τον υποστηρίζουν; Καλώς συνεχίζουμε. Δεν συνεχίζουμε; Σπιτάκια μας. Τόσο καθαρά.
Δημ.- Κύριε Τριανταφυλλίδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα.

Μοιραστείτε το!