Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Μεγάλο θράσος να μιλάς για θράσος, όταν πετσόκοψες έντεκα φορές τις συντάξεις». (VIDEO)

«Αυτός ο Προϋπολογισμός προσπαθεί να παντρέψει, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, το επιθυμητό με το αναγκαίο, το ευκταίο με το εφικτό, τη δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, το άγχος και το βάρος μιας επαχθούς συμφωνίας με τα υπάρχοντα δεδομένα των λαϊκών συμφερόντων. Ο τρόπος; με συνεννόηση, συναίνεση, συναντίληψη, έτσι όπως ακριβώς εννοούμε το δημόσιο συμφέρον», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στην επιστροφή του προνοιακού επιδόματος των 260 ευρώ για τους παλλινοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τους Βορειοηπειρώτες , τους Κωνσταντινουπολίτες και τους οικονομικούς μετανάστες και το κονδύλι των 62 εκατ. Ευρώ που εξειδικεύεται για αυτό το σκοπό στον προϋπολογισμό του 2016. Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία τόνισε: «Είναι πολλά τα 260 ευρώ; Όχι είναι ψίχουλα. Εσείς που αγαπάτε τους άνεργους , τους άστεγους, τους άπορους κάντε τα περισσότερα. Φέρτε πίσω τα δανεικά και αγύριστα , τα 200 εκατ. , που χρωστάτε ως Νέα Δημοκρατία για να γίνει το σχετικό κονδύλι 262 εκατ. ευρώ και αντί για 260 ευρώ , να δώσουμε 500, 600, 700 ευρώ στους συνταξιούχους της ακραίας φτώχειας»

Παράλληλα, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε «Είναι μεγάλο θράσος να μιλάς για θράσος, όταν πετσόκοψες έντεκα φορές συντάξεις και κατέστησες τα δώρα των Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδειας μουσειακά είδη.
Είναι μεγάλο θράσος να μιλάς για θράσος, όταν έστειλες τριακόσιες χιλιάδες νέους επιστήμονες, τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Είναι θράσος να μιλάς για θράσος, όταν τα δικά σας κόμματα μαζί με τα δικά σας μίντια, μαζί με τις δικές σας τράπεζες σε μια αγαστή αιμομικτική σχέση νεμόσασταν το δημόσιο χρήμα: τζάμπα τηλεοπτικές άδειες, τζάμπα τηλεοπτικός χρόνος, τζάμπα τραπεζικό χρήμα.
Λοιπόν, είναι πολλαπλό θράσος να μιλάς για θράσος, όταν ως κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χρωστάτε 200 εκατομμύρια στις Τράπεζες και λέτε σοβαρά ότι πρέπει να σβηστούν».

Ο σύνδεσμος της τοποθέτησης:

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση του κειμένου:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Όταν λέμε μερικές φορές, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ότι το αρχείο εκδικείται, το εννοούμε, γιατί πολλές φορές το επικαλέστηκε η Αντιπολίτευση για να στηλιτεύσει την απόσταση λόγων και έργων, επιλογών και φράσεων. Ήθελα να ήταν εδώ ο κ. Κωστής Χατζηδάκης να του θυμίσω ότι απ’ αυτό εδώ Βήμα, έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό Υπουργός ήταν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Το θυμάστε; Γκίκας Χαρδούβελης.
Είναι ο Υπουργός Οικονομικών της αναπτυσσόμενης, απογειώμενης, που μας είπε ο κ. Χατζηδάκης, έτοιμης προς την τροχιά της ανάπτυξης χώρας, ο οποίος στο Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Πολιτική 2014» έλεγε: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω να αλλάξει η κατάσταση, καθώς βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού». Δεν έλεγε ότι είμαστε σε ανάπτυξη.
Μάλιστα, στο ίδιο αυτό συνέδριο, έλεγε -στο οποίο, βέβαια, δεν συμμετείχαν αναρχοκομουνιστές- πως το παραγωγικό αποτέλεσμα της χώρας έχει επιστρέψει στην δεκαετία του 1960. Αυτό είναι το αναπτυξιακό, απογειωμένο σκάφος της προηγούμενης Κυβέρνησης και αυτό το καταθέτω στα Πρακτικά, έτσι για να το θυμηθούμε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μιλάμε για τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, που είχε πραγματικά τόση εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, που έβγαζε δέκα-δέκα τα χιλιάρικα στο εξωτερικό και όταν του είπαν «καλά, γιατί τα έβγαζες δέκα-δέκα τα χιλιάρικα στο εξωτερικό» -εννέα χιλιάδες, εννιακόσια, ενενήντα, εννιά για να μην ξεπερνάει το όριο των δέκα- είπε «μα, ένιωθα την ίδια ανασφάλεια που ένιωθαν και οι άλλοι Έλληνες πολίτες».
Ήταν ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, που καθόταν σε αυτό το συγκεκριμένο έδρανο και υπερασπιζόταν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 τον Προϋπολογισμό του 2015. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι έχουμε την μνήμη χρυσόψαρου.
Αυτός ο Προϋπολογισμός προσπαθεί να παντρέψει, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, το επιθυμητό με το αναγκαίο, το ευκταίο με το εφικτό, τη δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, το άγχος και το βάρος μιας επαχθούς συμφωνίας με τα υπάρχοντα δεδομένα των λαϊκών συμφερόντων. Τρόπος συνεννόησης, συναίνεσης, συναντίληψη, πώς ακριβώς εννοούμε το δημόσιο συμφέρον.
Και αντί να σπεύσουν να αρπάξουν ως σωσίβιο την πρόταση του Πρωθυπουργού για συναίνεση, συνεννόηση, συναντίληψη σε μια μόνο εθνική κόκκινη γραμμή της μη μείωσης των συντάξεων, το οποίο που θα κατέληγε ενδεχόμενα;
Το πρώτο ενδεχόμενο θα ήταν όντως οι δανειστές να κάνουν πίσω και να πουν «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις» και θα το πιστωνόταν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ότι όλοι μαζί έβαλαν πλάτη και οριοθέτησαν την κόκκινη γραμμή σε σχέση με τη δωδέκατη, στα πέντε τελευταία χρόνια, μείωση των συντάξεων, κυρίων και επικουρικών.
Το αρνητικό ποιο θα ήταν; Να πει «όχι» η τρόικα, να το χρεωθεί η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση τότε πολύ δόκιμα και πολύ δικαιολογημένα να λέει «εμείς σας στηρίξαμε, αλλά εσείς δεν διαπραγματευτήκατε σωστά και χάσατε το παιχνίδι».
Όμως, ακόμη και αυτή η λογική και πρακτική, η κομματική τύφλωση, η κομματική εμπάθεια, το σύνδρομο της επιβεβαίωσης της γραμμής Σαμαρά-Βενιζέλου κατατρύχει, κρατάει όμηρο και το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει στις στάχτες μιας χώρας να επιβεβαιωθεί η γραμμή του καημένου Αντώνη και του καημένου Βαγγέλη, οι οποίοι ήθελαν πάρα πολύ να προσφέρουν, αλλά δεν μπόρεσαν και οδηγήθηκαν στην αποχώρηση!
Τρία βασικά πράγματα έχει αυτός ο Προϋπολογισμός που δεν τα είχαν οι αμέσως προηγούμενοι: Υιοθετεί τη λογική της αναδιανομής των βαρών υπέρ των ασθενέστερων, στοχεύοντας από τη μια να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και από την άλλη να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο από την κρίση. «Λόγια», θα μου πει αυτός που με ακούει.
Τριακόσια εκατομμύρια είναι για τα νοσοκομεία. Το «Παπαγεωργίου» απείλησε τώρα. Θυμήθηκα να απαντήσω και στον έτερο Καππαδόκη, υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, για τα νοσοκομεία. Για τα έτη 2013-2014-2015, 211 εκατομμύρια χρωστάει το «Παπαγεωργίου» στον ΕΟΠΥΥ ή μάλλον ο ΕΟΠΥΥ στο «Παπαγεωργίου». Τώρα θυμήθηκαν να εκβιάσουν και να απειλήσουν πως θα το κλείσουν το νοσοκομείο. Χρωστούν τρία χρόνια 211 εκατομμύρια!
Θα μου πουν: Είναι αυτό ζήτημα που θα πρέπει να διακρίνει την πολιτική, ότι εσείς είστε διαφορετικοί;. Ναι! Εξήντα δύο εκατομμύρια είναι πολλά; Είναι ελάχιστα. Είναι ψίχουλα!
Με τον ν.4093/2012 κόψατε, στην ένδειξη ακραίας φτώχειας, σε 42 χιλιάδες παλιννοστούντες Πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, οικονομικούς μετανάστες, το έσχατο, 360 ευρώ. Με τον νόμο σας, του 2012, εσείς που τώρα χύνεται κροκοδείλια δάκρυα για τη μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
Ήλθαμε εμείς, το θεσπίσαμε στις 7 Ιουλίου και μας στήριξαν και τα άλλα κόμματα στον ν.4331, το άρθρο 31 και ντροπή της Βουλής -και δική μας ντροπή!-το ξενομοθετήσαμε, λόγω του εκβιασμού των μνημονιακών εταίρων. Και τώρα, εξειδικεύουμε συγκεκριμένο κωδικό στον Προϋπολογισμό 62 εκατομμύρια. Είναι πολλά; Όχι, είναι ελάχιστα, είναι ψίχουλα. Είναι μόλις 240 ευρώ για τους γέροντες, για τις γερόντισσες άνω των 65 ετών που στήνονται στις ουρές των συσσιτίων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, στην Μενεμένη, στους Αμπελόκηπους, είναι ελάχιστα.
Κάντε τα εσείς, της Νέας Δημοκρατίας, περισσότερα. Πώς; Φέρτε πίσω τα 200 εκατομμύρια. Τα χρωστάτε. Τα χρωστάτε στις τράπεζες και βγαίνει εις εκ των τεσσάρων με περισσό θράσος. Γιατί είναι μεγάλο θράσος να μιλάς για θράσος, λέγοντας ότι πρέπει να σβηστούν τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, 200 εκατομμύρια. Κάντε εσείς τα 62 εκατομμύρια 262 εκατομμύρια, για να μην είναι 250 ευρώ το επίδομα στους γέροντες και τις γερόντισσες. Να είναι 500, 600, 700. Κάντε το εσείς που αγαπάτε τους συνταξιούχους!
Είναι μεγάλο θράσος να μιλάς για θράσος, όταν πετσόκοψες έντεκα φορές συντάξεις και κατέστησες τα δώρα των Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειες μουσειακά είδη.
Είναι μεγάλο θράσος να μιλάς για θράσος, όταν έστειλες τριακόσιες χιλιάδες νέους επιστήμονες, τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Είναι θράσος να μιλάς για θράσος, όταν τα δικά σας κόμματα μαζί με τα δικά σας μίντια, μαζί με τις δικές σας τράπεζες σε μια αγαστή αιμομικτική σχέση νεμόσασταν το δημόσιο χρήμα: τζάμπα τηλεοπτικές άδειες, τζάμπα τηλεοπτικός χρόνος, τζάμπα τραπεζικό χρήμα.
Λοιπόν, είναι πολλαπλό θράσος να μιλάς για θράσος, όταν χρωστάτε. Και εκεί είναι τα αναγκαία έγγραφα που θα ζητηθούν μόνιμα, επίσημα. Ήδη ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε «Δεν πιστεύω οι τραπεζίτες και οι διοικήσεις των τραπεζών να μην ζητήσουν πίσω». Με καλύπτει η θέση του Υπουργού και θα περιμένω άμεση υλοποίηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Μοιραστείτε το!