“H χώρα απέκτησε τη δική της φωνή και όχι «αντίλαλο των δανειστών»”. Συνέντευξη στην Karfitsa (28/03/2015)

28 MΑΡTΙΟΥ 2015 Karfitsa www.karfitsa.gr ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 11 σελ.

«Όχι στην ΕΡΤ των σκανδάλων»

Για την μέχρι τώρα εμπειρία του από το Κοινοβούλιο αλλά και το επίπεδο των βουλευτών μιλά στην Karfitsa ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης τονίζει πως η χώρα απέκτησε τη δική της φωνή και όχι «αντίλαλο των δανειστών», θεωρεί πως τα… εσωκομματικά προβλήματα της Κουμουνδούρου είναι ο «πλούτος της Αριστεράς» και αποκαλύπτει πως από τη Δευτέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ-ΕΡΤ3.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Κύριε Τριανταφυλλίδη, πολλές οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά ακόμα δεν έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Πρέπεινα φοβόμαστε; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει plan b;

Η στρατηγική του φόβου ηττάται καθημερινά. Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στην καταστροφολογία των γυρολόγων του αθηναϊκού τηλεοπτικού πριγκιπάτου. Η κυβέρνηση χτίζει καθημερινά αξιοπιστία, η πολιτική ως διαδικασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης  επιστρέφει και μαζί της επιστρέφει η έννοια της αξιοπρέπειας για τη χώρα και τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η πατρίδα πλέον έχει φωνή, τη δική της φωνή και όχι τον αντίλαλο των δανειστών. Τη φωνή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που υπερασπίζεται με σθένος και επιχειρήματα μια άλλη πολιτική, αφού η φονική τριπλέτα Μνημόνιο-Λιτότητα-Τρόικα τελείωσε από την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου. Plan Β με την έννοια του πισωγυρίσματος σε μνημονιακές παραλλαγές, έτσι όπως διατυπώνεται από τους δανειστές και τους εγχώριους εκπροσώπους τους δεν υφίσταται. Το χειροπιαστό αποτέλεσμα για το λαό και τους πολίτες που βίωσαν τον μνημονιακό κανιβαλισμό είναι ήδη η άρση, η ακύρωση, ο εξοβελισμός του «mail Χαρδούβελη». Μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντιες αυξήσεις στη φορολογία, καταστροφικές εμπνεύσεις τύπου ΕΝΦΙΑ τελείωσαν. Ρήτρες μηδενικού ελλείματος στα ασφαλιστικά ταμεία, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, γενικευμένες αυξήσεις στο ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%, τελείωσαν. Αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα, σε φάρμακα, στο ηλεκτρικό ρεύμα τελείωσαν. Και όταν κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της νέας πολιτικής ηγεσίας και αυξάνουν το ρεύμα, τότε κατατίθεται τροπολογία και τις καθιστά άκυρες.

Θεωρείτε πως τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να πλήξουν την κυβερνητική σταθερότητα;

Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αναλύσεων, ερμηνειών, ο πλουραλισμός και η πολυφωνία συνιστά τον πλούτο της Αριστεράς, είναι εγγεγραμμένη στο DNA της. Ουσιαστικά ενθαρρύνει και προτρέπει δίνει χώρο στην άλλη άποψη, χωρίς δογματισμούς, απολυτότητες και αυταρχισμούς. Επιτρέπει σε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν και δεν ασπάζεται την μονολιθικότητα. Η εσωκομματική δημοκρατία δεν αντιστρατεύεται την κυβερνητική σταθερότητα. Ισα –ίσα την ενισχύει και την εμπλουτίζει.

Τι σας εντυπωσίασε όταν μπήκατε στη Βουλή; Το επίπεδο των εκπροσώπων του λαού ήταν όπως το περιμένατε;

Μπορώ να κρίνω και να αξιολογήσω το επίπεδο και την ποιότητα των συναδέλφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους καθημερινά εδώ και δύο μήνες δίνουμε τη μάχη της νομοθετικής και κοινοβουλευτικής παρουσίας, διαμόρφωσης, συμβολής στην συνολική προσπάθεια που διεξάγει η χώρα για να βγει από την κινούμενη άμμο των συνεπειών του πενταετούς μνημονίου. Ο τόνος της εργατικότητας, της συστηματικής δουλειάς και της άτεγκτης σύγκρουσης με τα συμφέροντα δίνεται με τη δύναμη του βιωμένου παραδείγματος από τη πρόεδρο της Βουλής, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Ζωή σπάει κατεστημένα και «πολιτικά άλατα» δεκαετιών, για αυτό και το διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα την πολεμά. Οι πολίτες τη στηρίζουν και δίνουν ώθηση να ξεπεράσουμε μεταξύ άλλων και την κρίση των κοινοβουλευτικών θεσμών που βρίσκονταν από άποψη αξιοπιστίας στο ναδίρ.

Είστε ικανοποιημένος από το νομοσχέδιο του κ. Παππά για την ΕΡΤ; Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα πόσο σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κανάλι;

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η επανασύσταση της ΕΡΤ αποτέλεσε κεντρική αναφορά, συνέχεια και συνέπεια των προεκλογικών δεσμεύσεων. Ο πρόεδρος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής θέτοντας το ξεκάθαρο πλαίσιο. Ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς αποσαφήνισε την πορεία από το Μαύρο στο Φως, τη νέα ΕΡΤ, συνεχίζοντας ένα ευρύτατο κύκλο διαβούλευσης με όλους τους φορείς, πριν να καταθέσει προς συζήτηση στη βουλή, το Σχέδιο Νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, επιδιώκοντας σωστά τη συναίνεση και τη ομοθυμία όλων των πτερύγων της Βουλής. Με βάση την εμπειρία του εικοσάμηνου αγώνα στην Ελεύθερη ΕΡΤ προσωπικά κατέθεσα έργω και όχι λόγω την άποψή μου, ως βιωμένο παράδειγμα: Επιστροφή στην ΕΡΤ δεν σημαίνει επιστροφή στο χθες. Επιστροφή στην κανονικότητα της ΕΡΤ δεν σημαίνει επιστροφή στην ΕΡΤ της πίσω αυλής των σκανδάλων, των απευθείας αναθέσεων, των όποιων αργόσχολων και αργόμισθων. Επιστροφή στην ΕΡΤ σημαίνει Επιστροφή στο Μέλλον. Η μηδενική βάση αφορά τη μηδενική ανοχή στις παθογένειες του παρελθόντος. Θέλουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία, την κριτική της κοινωνίας να αποτυπώνεται στο πρόγραμμά της και το δυναμικό πρόγραμμα της ΕΡΤ να εκφράζει, να είναι η φωνή της δρώσας και ζώσας κοινωνίας, των ενεργών πολιτών. Θέλουμε την ΕΡΤ σπίτι της Ενημέρωσης όλων των Ελλήνων πολιτών που πληρώνουν μέσω του ανταποδοτικού για τη διάφανη και πολυφωνική λειτουργία της. Θέλουμε όσοι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ το επιθυμούν, να μπορούν να γυρίσουν στην νέα ΕΡΤ, χωρίς ρεβανσισμούς, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του αυτοδιαχειριστικού κεκτημένου των 20 μηνών. Θέλουμε την επιστροφή της ΕΡΤ3, με την αυτονομία και την αυτοτέλεια του 24ωρου προγράμματος της, πανελλαδικής εμβέλειας, τη διοικητική της αυτοτέλεια (πενταμελής διοικούσα επιτροπή και γενικός συντονιστής) στη τηλεόραση ΕΤ3, όσο και στα ραδιόφωνα της: 102FM, 958-Πολιτιστικό Ραδιόφωνο και τα Βραχέα. Από τη Δευτέρα πλέον μπαίνουμε στη τελική ευθεία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ-ΕΡΤ3 και ΕΡΑ. Το σχέδιο νόμου μετά τη διαβούλευση και τα εκατοντάδες σχόλια των πολιτών στο open-gov έρχεται στη Βουλή για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή. Ήδη έχουν γίνει αρκετές νομοτεχνικές βελτιωτικές παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά από προτάσεις των φορέων.

http://www.karfitsa.gr/wp-content/uploads/2015/03/558.pdf

 

 

Μοιραστείτε το!