«Ούτε το ευρώ ερωτευτήκαμε, ούτε η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση αποτελεί«πηγή έμπνευσης». Εναλλακτική δεν υπήρχε». Άρθρο στην Κυριακάτικη “kontra news” 23-8-2015.

Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ,
Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης –Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα πράγματα είναι δύσκολα, απλά ο επισπεύδων στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε και θέλουμε εκλογές.
Οι εκλογές, ως σενάριο, προκύπτουν μετά τη θεμελίωση-πάκτωση μιας δανειακής συμφωνίας που σου δίνει χρόνο και χώρο, αλλά και απαιτεί πολιτική νομιμοποίηση, αφού συνιστά αλλαγή πορείας σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της 25ης Ιανουαρίου. Μιας Συμφωνίας, που έχουμε κουραστεί να λέμε και να επαναλαμβάνουμε πρώτα στους εαυτούς μας πως είναι ανάλγητη, πως είναι αφόρητη, πως είναι επώδυνη, αλλά ταυτόχρονα και πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Όλοι μας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παλέψαμε πολύ μέσα μας για να φτάσουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη θέση, να ζυγίσουμε ρήματα, βήματα, μείζον και έλασσον, για να καταλήξει η πλειοψηφία των 106 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας σε ένα Α-ψυχο ΝΑΙ. Ούτε το ευρώ ερωτευτήκαμε, ούτε η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση αποτελεί «πηγή έμπνευσης». Εναλλακτική δεν υπήρχε.
Υπόθεση εργασίας: κάποιο από τα κοινοβούλια αρνούνταν την κύρωση της Συμφωνίας και την μπλοκάριζε. Δεν υφίστατο ούτε η αρχική συμφωνία της 12ης Ιουλίου και μας έλεγαν οι δανειστές: «κοιτάξτε να δείτε, η αξιολόγησή μας είναι ότι δεν συνεισφέρετε στην Ευρωζώνη. Στο καλό και να μας γράφετε».
Επιλογή πρώτη: μνημόνιο με δραχμή-συντεταγμένη χρεοκοπία. Πιστεύει κανείς ότι το σχέδιο Σόιμπλε-σχέδιο εθελουσίας εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ θα ήταν επειδή είναι μεγαλόκαρδος και μεγαλόψυχος ο κ.Σόιμπλε; Εθελουσίως στη δραχμή και παράλληλα «30δις-Μνημόνιο με Δραχμή» για να διαχειριστείς τη φτώχεια σου μέσα στη δραχμή.
Επιλογή Δεύτερη-Ρήξη με ασύντακτη χρεοκοπία: Αν έφευγες μόνος σου και δεν δεχόσουν το σχέδιο Σόιμπλε, σε ένα μήνα θα ζητούσες στήριξη από το Δ.Ν.Τ. με επαχθέστατους όρους, όπως οι τέσσερις-πέντε άλλες χώρες που είναι στην Ε.Ε. και δεν είναι στο Ευρώ: Λιθουανία, Λετονία κλπ.
Υπόθεση Εργασίας-Συνέχεια: η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει Υπουργό Οικονομικών τον βουλευτή της Κώστα Λαπαβίτσα. Μπορεί να μας εξηγήσει με ενάργεια και ευκρίνεια τον οδικό χάρτη εντός δραχμής; Μπορεί να μας πει τα 600 Ευρώ που θα έχουν γίνει 600 δραχμές σε τι αγοραστική δύναμη θα αντιστοιχούν; Σύνταξη 600 Ευρώ θα γίνει 600 δραχμές. Τι θα μπορεί να αγοράσει με αυτή τη σύνταξη; Τι θα γίνει με τις τράπεζες; Τι θα γίνουν οι καταθέσεις των ελλήνων σε ευρώ; Τι θα γίνει με τις άλλες υπηρεσίες; Τι θα γίνει με τους μισθούς; Πόσο θα κοστίζουν τα αγαθά πρώτης ανάγκης; Μπορεί να μας πει ή είναι ένα ραντεβού στα τυφλά; Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; Κάνουμε ένα salto mortale στο κενό και ό,τι βγει; Ποια κοινωνικά στρώματα θα πληγούν από αυτήν την επιλογή; Θα είναι χτύπημα του κεφαλαίου και των πλουτοκρατών μια τέτοια επιλογή;
Αυτό είχαμε να διαχειριστούμε και επιλέξαμε την Αλλαγή Πορείας. Λάβαμε στο VHF, στον ασύρματο: «Έρχεται τυφώνας, ασύντακτη χρεοκοπία». Απέναντι σε αυτό, ο Καπετάνιος έστριψε το τιμόνι για να αποφύγει τον τυφώνα, την ολική και συνολική καταστροφή. Το λιμάνι προορισμού όμως παραμένει το ίδιο.
Μιλούμε για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης: Ήδη όμως και με τα ΟΧΙ και με τα ΠΑΡΩΝ η άρση της εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ας μη γελιόμαστε, έχει επισυμβεί τέσσερις φορές.
Όταν δεν δίνεις εμπιστοσύνη στη δική σου κυβέρνηση ούτε καν να διαπραγματευτεί, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη διαπραγματευτική ομάδα. Αυτό δεν είναι άρση της εμπιστοσύνης; Και μετά άλλες τρεις φορές αρνήθηκες την εμπιστοσύνη, με τα προαπαιτούμενα και τη Συμφωνία. Αυτό τι συνιστά; Μπορεί άραγε να καταγγέλλεις και να καταψηφίζεις ή να δηλώνεις ΠΑΡΩΝ στη Συμφωνία και μετά να δηλώνεις ότι παρέχεις Ψήφο Εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που το έφερε;
Λέγεται ότι θα συμπήξουν δικό τους κόμμα οι σύντροφοι μας. Για να κάνουν τι; Να βγουν έξω από την κυβέρνηση. Να ρίξουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί εκτιμούν ότι πλέον δεν είναι αριστερή. Για να κάνουν τι μετά? Να ξαναδιεκδικήσουν την κυβέρνηση. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο; Μα αφού είσαι στην κυβέρνηση, θα βγεις έξω από την κυβέρνηση για να ξαναδιεκδικήσεις την κυβέρνηση;
Άκουσα επίσης από έναν συνάδελφό μου να λέει: «δεν έγινε και κοινοβουλευτική ομάδα πριν ψηφίσουν το Μνημόνιο». Ποια κοινοβουλευτική ομάδα; Κατέληξε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα σε κάποια απόφαση; Υπήρξε καταγεγραμμένη πλειοψηφία και μειοψηφία ή μήπως είναι καπιταλιστικό και μνημονιακό να ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας; Έγινε ποτέ σεβαστή από τη μειοψηφία η άποψη της πλειοψηφίας; Όταν είσαι κόμμα στην κυβέρνηση, δεν είσαι ένα πολύχρωμο λούνα πάρκ. Καλείσαι να πάρεις αποφάσεις, να σπάσεις αυγά, να κυβερνήσεις, να διαχειριστείς προβλήματα. Αυτή η παραπομπή όλων των ζητημάτων στο Συνέδριο αναδύει μια εικόνα που μας αδικεί, την εικόνα ενός βαθύτατου κομματικού εγωισμού. Εξηγούμαι: στο χρονικό διάστημα αυτών των δύο μηνών τι θα κάνει η κοινωνία; θα περιμένει εμάς να συγκληθούμε οι τέσσερις ,πέντε ,δέκα χιλιάδες να αποφασίσουμε; Και στο μεταξύ τα σχολεία που δεν έχουν καθηγητές και δασκάλους τι θα κάνουν; Οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία και οι ασθενείς που περιμένουν να θεραπευθούν τι θα κάνουν; Και οι αγρότες που θα αρχίσουν να πληρώνουν φορολογία υπέρμετρη τι θα κάνουν; Η οικονομία που ασφυκτιά από τους περιορισμούς των capital control πόσο μπορεί να περιμένει;
Την ίδια ώρα αναρωτιέμαι τι άραγε μπορεί να σημαίνει «ΠΑΡΩΝ» ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Όταν βγαίνει ενώπιον σου ο πρωθυπουργός της χώρας και εξηγεί ποια είναι τα δεδομένα, ότι αυτά αντιμετώπισα, αυτή είναι η προοπτική, αυτό μπορούμε να κάνουμε προς στιγμήν, μια τακτική υποχώρηση. Γιατί τον Σταυρώνεις; Τι σημαίνει «Παρών»; Πέρα από αυτά που λέμε, οι ανησυχίες μας, οι αγωνίες μας, η ενότητα μας. Ποια άραγε ενότητα μας; Η ενότητα μας είναι να λειτουργούν κόμματα , μέσα στο κόμμα; Αυτή είναι η ενότητα μας;
Επιτέλους θα μιλήσουμε ειλικρινά ή θα κάνουμε δημόσιες σχέσεις μεταξύ μας;

Δημοσιεύθηκε στην “Kontra news” στις 23-8-2015

Μοιραστείτε το!