«Αναίτιες και καταχρηστικές κρατήσεις και απελάσεις Ελλήνων-Ευρωπαίων από τις τουρκικές αρχές». | Ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το ζήτημα των παράνομων και αναίτιων απελάσεων Ελλήνων-Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία θέτουν προς τον Υπουργό Εξωτερικών 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Με αφορμή την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου και την καταχρηστική κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε., αναδείχθηκε ένα ζήτημα που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια και αφορά την παράνομη και αναίτια κράτηση Ελλήνων πολιτών και την απαγόρευση εισόδου τους στη χώρα. Πρόκειται για δεκάδες περιπτώσεις Ελλήνων-Ευρωπαίων πολιτών, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν τις πατρογονικές τους εστίες στην περιοχή του Πόντου στην Τουρκία, βίωσαν μία τραυματική και εξόχως δυσάρεστη εμπειρία με την παράνομη κράτησή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις και πέραν των 48 ωρών, και την απέλασή τους από την Τουρκία». 

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν να ενημερωθούν από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της στην Τουρκική Κυβέρνηση για τις περιπτώσεις των Ελλήνων-Ευρωπαίων πολιτών που απελάθηκαν από την Τουρκία και καλούν το ΥΠ.ΕΞ. να ζητήσει επίσημα από την Τουρκία τη λίστα «ανεπιθύμητων» Ελλήνων αλλά και να γνωστοποιηθούν οι λόγοι απέλασης όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2022

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Αναίτιες και καταχρηστικές κρατήσεις και απελάσεις Ελλήνων-Ευρωπαίων από τις τουρκικές αρχές».

Με αφορμή την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου και την καταχρηστική κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε., αναδείχθηκε ένα ζήτημα που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια και αφορά την παράνομη και αναίτια κράτηση Ελλήνων πολιτών και την απαγόρευση εισόδου τους στη χώρα. 

Πρόκειται για δεκάδες περιπτώσεις Ελλήνων-Ευρωπαίων πολιτών, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν τις πατρογονικές τους εστίες στην περιοχή του Πόντου στην Τουρκία, βίωσαν μία τραυματική και εξόχως δυσάρεστη εμπειρία με την παράνομη κράτησή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις και πέραν των 48 ωρών, και την απέλασή τους από την Τουρκία. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Προέδρου του Ποντιακού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», Κώστα Αλεξανδρίδη, τον Ιανουάριο του 2020, του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη, τον Ιούλιο του 2020, της λαογράφου-ερευνήτριας Μυροφόρας Ευσταθιάδου, μαζί με τον ανήλικο γιο της, τον Μάιο του 2021, της καθηγήτριας Μουσικολογίας, Ροζαλίας Ελευθεριάδου, τον Ιούλιο του 2021, του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, τον Αύγουστο του 2021 και του Πόντιου καλλιτέχνη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, τον Οκτώβριο του 2021.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία της καθηγήτριας Μουσικολογίας, Ροζαλίας Ελευθεριάδου, κατά την παράνομη κράτησή της στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης της επιδείχθηκε μία λίστα «ανεπιθύμητων» Ελλήνων στην Τουρκία, στην οποία περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και το δικό της όνομα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες προέβη η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της στην Τουρκική Κυβέρνηση για τις περιπτώσεις των Ελλήνων-Ευρωπαίων πολιτών που απελάθηκαν από την Τουρκία, πέραν αυτής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας;

2.Έχει ζητηθεί επισήμως από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να γνωστοποιηθούν οι λόγοι απέλασης όλων των Ελλήνων πολιτών (Περιφερειάρχη, επιστημόνων, ιστορικών-ερευνητών, εκπροσώπων του οργανωμένου ποντιακού χώρου, προέδρων και μελών Ποντιακών Ομοσπονδιών και Σωματείων);

3.Προτίθεται το ΥΠ.ΕΞ. να ζητήσει επίσημα από την Τουρκία τη λίστα «ανεπιθύμητων» Ελλήνων προκειμένου να προστατεύσει Έλληνες πολίτες από αντίστοιχη ταλαιπωρία, ιδιαίτερα Έλληνες ποντιακής καταγωγής που επισκέπτονται για προσκύνημα την Παναγία Σουμελά στον Πόντο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Μοιραστείτε το!