Α.Τριανταφυλλίδης: «Απάντηση-προσβολή στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό η δήθεν απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού της ΝΔ».

Η κα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση που καταθέσαμε τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 11 Μαρτίου 2021 σχετικά με την άμεση ανακήρυξη του έτους 2022 ως έτους Προσφυγικής Μνήμης κατέστησε σαφές προς το σύνολο του Προσφυγικού Ελληνισμού πως από αυτή την Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση της ΝΔ, ο Ποντιακός και Μικρασιατικός Ελληνισμός δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα ή ακόμη χειρότερα μπορεί να «αναμένει» προσβολές και υποτίμηση.

Η Υπουργός Πολιτισμού παραμένει δραματικά έκθετη μετά από την απάντησή της τόσο για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο  πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά όσο και για τα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς, απάντηση, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως μία ακόμη υποτιμητική και απαξιωτική προσβολή από την Υπουργό Πολιτισμού της Κυβέρνησης της ΝΔ προς το σύνολο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ειδικότερα:

  • Για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη η Υπουργός Πολιτισμού ανακοινώνει επίσημα με την απάντησή της την απόφαση για τη δημιουργία του Μουσείου στο κτήριο Β4, ένα κτήριο-ερείπιο, το οποίο στα 400τ.μ. δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε το ένα εκατομμυριοστό (1/1000000) του Πολιτισμού του Πόντου, της Μ.Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
  • Για τα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς και την ανακήρυξή τους σε τόπο Ιστορικής Μνήμης σημειώνει ότι «δεν έχουν εντοπιστεί συναφή κτίσματα ή λοιπές κατασκευές στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ώστε να εξεταστεί ο τυχόν χαρακτηρισμός τους ή μη, ως «νεώτερων μνημείων»!!! Μία απάντηση που θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν αφορούσε έναν μαρτυρικό τόπο απώλειας χιλιάδων ψυχών προσφύγων που θάφτηκαν με ασβέστη και χώμα, χωρίς σταυρό και όνομα.

Προφανώς και η Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης της ΝΔ αγνοεί ότι τα κτίσματα γκρεμίσθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού αγνοεί πλήρως πως εκπρόσωπος του Υπουργείου της συμμετείχε ως μόνιμο μέλος στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της «Μεικτής Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου» στις 15.7.2020 και την 1.9.2020 υπό τον τότε Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης «τη διεκδίκηση και την ανάδειξη χώρου στην παραλία της Αρετσούς στην Καλαμαριά ως τόπου ιστορικής μνήμης».

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Μεικτή Επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ανακοινώθηκε στις Ποντιακές Ομοσπονδίες τη μέρα που έκλειναν 100 χρόνια από την έναρξη της β’ φάσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου 2019, με Αρ.Φύλλου ΦΕΚ 2009 -Τεύχος Δεύτερο (31 Μαΐου 2019).

Δυστυχώς, για τον Προσφυγικό Ελληνισμό, η παρούσα Κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία της Προσφυγικής Μνήμης και της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ιδιαίτερα προσβλητική έναντι του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ακολουθεί η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού καθώς και το κείμενο της ερώτησης των 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιραστείτε το!