Α.Τριανταφυλλίδης-Βουλή: “Επαναλειτουργία «Λοιμωδών»- ιστορικού «424» για υποδοχή-επιβεβαίωση περιστατικών covid19. Το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού μας θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας “. (Video+ΦΩΤΟ)

***UPDATE 29.10.2020: Απηύθυνα Έκκληση ΕΓΚΑΙΡΑ για Υγειονομική Θωράκιση της Θεσσαλονίκης.Ζήτησα επίσημα στη Βουλή:”Ανοίξτε τώρα “Λοιμωδών” & το ιστορικό “424” στο κέντρο της πόλης. Ενόψει Δευτέρου Κύματος Κορωνοϊού στις 14 Απριλίου, 19 Ιουνίου, 10 Ιουλίου, 14 Σεπτεμβρίου ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ εκλιπαρούσα την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να ανοίξει στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη το “Λοιμωδών” και το ιστορικό “424” ΜΟΝΟ για κρούσματα κορονοϊού.

«Η Θεσσαλονίκη ζητά να ανοίξετε τώρα και να αξιοποιήσετε το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» σε σχέση με το ιστορικό «424», ως χώρο υποδοχής, διαλογής, επιβεβαίωσης κρουσμάτων covid19. Στόχος η αποσυμφόρηση των μεγάλων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις άλλες σοβαρές ασθένειες και χειρουργεία, όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ.» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υφυπουργό Υγείας κ.Κοντοζαμάνη, σχετικά με την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Λοιμωδών.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τριανταφυλλίδης «Το Νοσοκομείο Λοιμωδών αποτελούσε ένα κόσμημα, ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, ένα νοσοκομείο 100 ετών, που συμπύκνωνε, με συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση των 50 και 50 κλινών, με μία παιδιατρική και μία παθολογική, σύνολο 100 κλινών, με 200 εργαζόμενους, όλη την εμπειρία για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι και ο covid19. Είναι ευθύνη σας, όπως το κλείσατε το 2013, επί Υπουργίας Α.Γεωργιάδη, να το ανοίξετε τώρα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ιστορικού «424», το οποίο βρίσκεται σε εγγύτητα με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και του οποίου ο ξενοδοχειακός-νοσηλευτικός εξοπλισμός παραμένει ως έχει».

«Έχετε την πολιτική βούληση κ.Υπουργέ;» αναρωτήθηκε ο κ.Τριανταφυλλίδης. Όπως έχω ενημερωθεί σχετικά υπάρχει μία προκαταρκτική οικονομοτεχνική μελέτη που αποκαλύπτει ότι με ελάχιστα χρήματα αυτό το νοσοκομείο, το εξειδικευμένο για λοιμώδη νοσήματα, που λειτούργησε για 100 και πλέον έτη στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι ετοιμοπόλεμο άμεσα.

«Υπογραμμίζω και προειδοποιώ: Κάποιοι στον καιρό του κορονοιού βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν business. Ελπίζω κ.Κοντοζαμάνη, ότι δεν ευσταθούν οι φήμες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη, για ενοικίαση  ακριβής κλινικής πέριξ του ΑΧΕΠΑ τη στιγμή που υπάρχουν οι προαναφερόμενοι χώροι, όπως το Λοιμωδών και το ιστορικό 424», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος ολόκληρης της συζήτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, τη σειρά των ζητημάτων και των θεμάτων που έχουν τονίσει και υπογραμμίζει το σύνολο των Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -βαρέα και ανθυγιεινά, ένταξη των ιατρών, μονιμοποίηση όλου του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού-, είχα την τιμή να εισηγηθώ. Είπατε, και μετά την μεγαλειώδη πορεία της 16ης του μηνός που έφτασε στο Υπουργείο Υγείας όπου συναντηθήκαμε με την συντονιστική επιτροπή -όπως έχουν ονομαστεί των τεσσάρων χιλιάδων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ- ότι θα μεριμνήσετε για να κάνετε το καλύτερο, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ερχόμαστε στο Λοιμωδών. Νομίζω ότι ο κοινός παρονομαστής, κύριε Υπουργέ, κύριε Κοντοζαμάνη, όλων αυτών είναι η κοινή μας αίσθηση, συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Νομίζω ότι εσείς δεν είστε όμηρος, μιας που έχετε την εξουσιοδότηση του συνόλου των κομμάτων της Βουλής, για να προχωρήσετε και να ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί έχει γίνει πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι πραγματικά αποτελεί αγκωνάρι. Δεν είστε όμηρος, όπως είναι ο Πρωθυπουργός, του κ. Σαμαρά, για να μην κάνει τον ανασχηματισμό. Εσείς έχετε πλήρη εξουσιοδότηση από τα κόμματα και τους Έλληνες πολίτες να αναπλάσετε και να ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έρχομαι στο Λοιμωδών, αυτό που το 2013 ο τότε Υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε. Ένα κόσμημα, ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, ένα νοσοκομείο εκατό ετών, που συμπύκνωνε με συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση των πενήντα και πενήντα κλινών -μία παιδιατρική, μία παθολογική-, με διακόσιους εργαζόμενους όλη την εμπειρία για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων, όπως του COVID-19.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δυστυχώς και αυτό έπεσε στη μέγγενη και δεν έφταιγε μόνο η πολιτική βούληση και η πολιτική πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη το 2013 να το κλείσει.

Είναι ευθύνη σας, όπως το κλείσατε τότε, να το ανοίξετε τώρα, για να αποτελέσει αγκωνάρι, κύριε Υπουργέ. Στους δυόμισι μήνες που εμείς ή και εμείς, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, μείναμε σπίτι, το τηλέφωνο χτυπούσε και μας έλεγαν οι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο ΑΧΕΠΑ και στο «Ιπποκράτειο»: «Πού να πάμε; Να πάω στο ΑΧΕΠΑ; Έχω λίγο πυρετό, έχω λίγο βήχα. Πού να πάω;». Είχαν απογυμνωθεί οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Έλεγαν: «Χτυπάω τηλέφωνο στον ιδιώτη γιατρό και δεν το σηκώνει. Δεν θέλω να πάω στο ΑΧΕΠΑ και στο ‘‘Παπανικολάου’’ για να μην κολλήσω. Πού να πάω;».

Η ανάγκη δεδομένη. Έρχεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Η Θεσσαλονίκη το ζητάει. Ανοίξτε τώρα το «Λοιμωδών» και σε σχέση με το «Λοιμωδών» αξιοποιήστε και το παλιό «424», του οποίου ο ξενοδοχειακός, ο νοσηλευτικός εξοπλισμός είναι πολύ κοντά -το ένα είναι στην Κονίτσης, το άλλο είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία», σε εγγύτητα με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έχουν την αναφορά- έτσι ώστε αυτός ο χώρος -να το γνωρίζουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Βορειοελλαδίτες- να είναι ο χώρος συγκέντρωσης, υποδοχής, διαλογής και επιλογής, έτσι ώστε μετά, αν χρειαστεί, αν είναι κάποιο κρίσιμο περιστατικό, οι γιατροί να το στείλουν στις αντίστοιχες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Θα μπορούσε να γίνει και είναι και πρακτικό και ρεαλιστικό. Όπως μου είπαν, επισκέφθηκαν αυτό που έκλεισε το 2013. Πρέπει να σας πω ότι το 2002 είχε γίνει μια μελέτη. Έπεσε θύμα το νοσοκομείο των εκεί επικεφαλής των παιδιατρικών κλινικών…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Τριανταφυλλίδη, ολοκληρώστε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κλείνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.

Έπεσε θύμα -απλώς να το θυμίσω, να το έχει υπ’ όψιν του στην απάντησή του ο κ. Κοντοζαμάνης- το 2002, ότι δεν χρειάζεται, λοιμώδη νοσήματα τώρα! Ήταν απόλυτα προβλεπτικοί και διορατικοί. Δεν υπάρχουν πλέον λοιμώδη νοσήματα.

Και ήρθε το 2004, με Υπουργό Υγείας τον Νικήτα Κακλαμάνη της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και είπε μια άλλη Επιτροπή τι είναι απολύτως αναγκαίο. Έχω εδώ: «Συνέστησε επιτροπή από έγκριτους καθηγητές και επιστήμονες, που απεφάνθη ότι όχι μόνο το «Λοιμωδών» είναι χρήσιμο, αλλά και απαραίτητο και χρήζει χρηματοδότησης». Αυτό το 2004.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Τριανταφυλλίδη, τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Περιμένει, λοιπόν, σας ακούει όλη η Θεσσαλονίκη μέσα από το «Ράδιο Θεσσαλονίκη», να πείτε αν έχετε σκοπό, αν έχετε την πολιτική βούληση να ανοίξετε το «Λοιμωδών» σε σχέση και συνεργασία με το παλιό «424», για να αποτελέσει το αγκωνάρι, τον χώρο υποδοχής κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας που θα αισθανθεί τα συμπτώματα, εν όψει μάλιστα, όπως όλοι οι ειδικοί λένε, του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, ξεκινήσατε την ερώτησή σας, μιλώντας για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους τέσσερις χιλιάδες του ΟΑΕΔ, που είναι ζητήματα τα οποία θα μπορούσατε να έχετε λύσει εσείς και τα έχουμε κληρονομήσει εμείς και προσπαθούμε να δώσουμε λύση.

Οφείλω να ομολογήσω, επειδή μας ακούει πράγματι, όπως λέτε, όλη η Θεσσαλονίκη, ότι με έξυπνο τρόπο διατυπώνετε την ερώτησή σας περί επαναλειτουργίας του πρώην Νοσοκομείου «Λοιμωδών», συνδέοντάς την με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι κάνετε, δηλαδή; Έρχεστε και μας λέτε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε από την αρχή μια νέα νοσοκομειακή μονάδα, γιατί έχει σταματήσει από το 2013-εσείς θα μπορούσατε να την ανοίξετε το 2015 που ήσασταν κυβέρνηση- η οποία θα αποτελεί το συντονιστικό κέντρο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένας ρόλος τον οποίον πολύ καλά -και το είπατε μόνος σας στην ερώτησή σας- διαδραματίζει το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεγέθους του ΑΧΕΠΑ και του «Λοιμωδών» και έρχεστε να μας πείτε ότι το «Λοιμωδών» μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κορωνοϊό.

Επειδή αναφερθήκατε και στο ΑΧΕΠΑ και στον κόσμο ο οποίος έπρεπε να προσέρχεται ακόμα και τώρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχαν συγκεκριμένες διαδικασίες-πρωτόκολλα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ύποπτα κρούσματα, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή ο πολίτης που προσέρχεται για μια άλλη υγειονομική ανάγκη σε ένα νοσοκομείο αναφοράς με το πιθανό ύποπτο κρούσμα.

Μάλλον έχετε στο μυαλό σας τη δημιουργία ενός νέου ΑΧΕΠΑ, που όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Νομίζω ότι θέτετε ζητήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και είναι πολύ περισσότερο ανεφάρμοστα.

Το 2013 να σας θυμίσω ότι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των Κλινικών του πρώην «Λοιμωδών» Θεσσαλονίκης, της Παθολογικής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και της Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και αυτές οι δύο Κλινικές ενίσχυσαν τόσο το «Παπανικολάου» όσο και το «Ιπποκράτειο» και την παροχή υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Η μεταφορά αυτών των Κλινικών δεν έγινε τυχαία σε αυτά τα δύο Νοσοκομεία. Έγινε με βάση σχέδιο που είχε στόχο την ποιοτικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών για τους παιδιατρικούς ασθενείς και για τους παθολογικούς. Η ένταξη των Κλινικών αυτών στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τούς έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στα νοσοκομεία αυτά σε όλους τους πολίτες.

Από τότε, με τη δική σας κυβέρνηση, από το 2015 ως το 2019, να επαναλάβω ότι δεν προβήκατε σε καμμία ενέργεια προκειμένου να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο αυτό. Θέλω να σας πω ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λειτούργησε την περίοδο του κορωνοϊού και βεβαίως, επειδή δεν έχει λήξει ο συναγερμός, είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το κτήριο των λοιμωδών, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς, διότι ανήκει στην ιταλική Κυβέρνηση και έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, προκειμένου να έρθουμε σε μια συμφωνία με την ιταλική Κυβέρνηση και να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δομή αυτή, αλλά σίγουρα όχι με το να φτιάξουμε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα, όπως αναφέρεστε εσείς.

Στόχος μας είναι, βεβαίως, η ενίσχυση και οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περαιτέρω και ειδικότερα των υπηρεσιών της και με στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού σε ειδικότητες όπου παρουσιάζονται ελλείψεις. Η Θεσσαλονίκη, ως πρωτεύουσα του Βορρά και κέντρο των Βαλκανίων, έχει τις υγειονομικές υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τον αναγκαίο σχεδιασμό περαιτέρω ανάπτυξης του υγειονομικού χάρτη της Βορείου Ελλάδος σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας και να προσφέρουν ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πείτε μας δηλαδή        -γιατί κατ’ ουσίαν είναι ότι εκεί που μας χρώσταγαν μας ζητούν και το βόδι- το εξής: Ποιο νοσοκομείο έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης το 2013; Το «Λοιμωδών» ήταν πλήρως έτοιμο και εφοδιασμένο σε προηγηθείσες επιδημίες, SARS, πανδημική γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου. Εκεί επισημάνθηκε πρωτίστως η έναρξη της επιδημίας του Δυτικού Νείλου, στην Παθολογική Κλινική. Εκεί υπήρχαν κέντρα αναφοράς για διάφορα παθογόνα -μικροβιολογικό εργαστήριο- εκεί υπήρχε τμήμα εκπαιδευμένο στη βιοτρομοκρατία -Ολυμπιακοί της Αθήνας- εκεί υπήρχε εξειδίκευση μη ακτινολόγων ιατρών στην υπερηχοτομογραφία, εκεί πρωτοεκστομίστηκε για πρώτη φορά η σημασία της υγιεινής των χεριών -Παιδιατρική Κλινική- όπου οι θάλαμοι είχαν αντισηπτικά διαλύματα και έντυπες οδηγίες για πλύσιμο των χεριών. Εκεί αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, στο «Λοιμωδών» της Θεσσαλονίκης. Αυτό έκλεισε η τότε κυβέρνηση.

Εγώ δεν περιμένω από εσάς να απολογηθείτε για αυτό που έκανε, επικαλούμενος την οικονομική κρίση. Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς επιδημίες, όπως η μικροβιακή μηνιγγίτιδα, η ιλαρά και ο κοκίτης, λένε οι ειδικοί. Μας ψέγετε, γιατί δεν ανοίξαμε και το «Λοιμωδών»; Στη Θεσσαλονίκη ανοίξαμε το Δερματολογικό, ανοίξαμε το στοιχειωμένο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, ανοίξαμε της Λευκάδας σε μνημονιακά χρόνια.

Γι’ αυτό σας είπα ότι εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι! Δεν φτάνει που ο Ξανθός και ο Πολάκης, ο Πολάκης και ο Ξανθός άνοιξαν αυτά που εσείς γκρεμίσατε και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Όμως, ο στόχος μου δεν είναι να διαχωριστούμε. Είναι να ενώσουμε δυνάμεις.

Σας ζητώ. Δεν απαντάτε σε μένα. Απαντάτε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν αυτόν τον προβληματισμό για την υγεία τη δική τους, των παιδιών τους, των συγγενών τους. Πού θα απευθυνθούν, αν δεν υπάρχει ένας χώρος υποδοχής;

Δεν σας ζήτησε κανείς να μετατρέψετε το «Λοιμωδών» σε Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Κανείς! Και όσον αφορά στους τέσσερις χιλιάδες που είπατε, ξέρετε τώρα, μην με αναγκάζετε να χάνω χρόνο, ότι ο συσχετισμός «πέντε συνταξιοδοτήσεις-μία πρόσληψη» που ίσχυε στα μνημονιακά χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει σήμερα. Σήμερα έχετε τη δυναμική και σας προτρέπουμε να κάνετε τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις. Δώστε 1.000.000.000 ευρώ, δημιουργείστε τις αναγκαίες υποδομές για το «Λοιμωδών» και το Παιδιατρικό.

Και μου κάνει εντύπωση ότι ενώ σας υπενθύμισα ότι την αξιολόγηση για το τι κάνει το «Λοιμωδών» την έκανε επί Υπουργίας του ο Νικήτας Κακλαμάνης το 2004, εσείς συνεχίζετε. Και σας δίνω τη δυνατότητα -σε αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση- να κάνετε μία προκαταρκτική τεχνική μελέτη και για το «Λοιμωδών» στη σημερινή του κατάσταση και για το παλιό «424» -γι’ αυτό δεν μου το απαντήσατε- όπου ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, τα κρεβάτια και όλη η λειτουργία, παραμένει ως έχει. Δεν έχει αποψιλωθεί.

Γιατί γίνεται αυτό; Κυκλοφορούν φήμες -γιατί κάποιοι τον καιρό του κορωνοϊού βρήκαν την καλή ευκαιρία να κάνουν μπίζνες- αλλά ελπίζω, κύριε Κοντοζαμάνη, πως σκέφτεστε ότι δεν είναι η ώρα να νοικιάσουμε ακριβή κλινική πέριξ του ΑΧΕΠΑ, λέγε με «Κυανούς Σταυρό», και να πληρώσει η ελληνική πολιτεία «της Παναγιάς τα μάτια», τη στιγμή που έχει δύο χώρους «Λοιμωδών». Το κλείσατε το «424». Υπήρξε διάδοχος χώρος και κτίριο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Είναι στο κέντρο, στην καρδιά, πολύ κοντά το ένα με το άλλο, για να αποτελέσουν ξανά χώρο υποδοχής και διαλογής της κρισιμότητας και της έντασης του κάθε κρούσματος κορωνοϊού ενόψει του δευτέρου κύματος.

Κύριε Υπουργέ, κάντε το! Το ζητάει η Θεσσαλονίκη. Το ζητούν η τοπική αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, οι δήμαρχοι, οι πάντες. Το ζητούν και το διεκδικούν, γιατί υπήρξε «σκαστό» τέτοιο πρόβλημα.

Και θέλω να τελειώσω λέγοντας, μιας και είπατε για τους τέσσερις χιλιάδες, ότι περπάτησα μαζί τους από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Μου έδωσαν μία μπλε μάσκα που έφτιαξαν οι ίδιοι την περίοδο εκείνη, πριν από δυόμισι μήνες, που δεν υπήρχε επάρκεια μασκών. Έτσι αγαπούν το ΕΣΥ οι νοσηλευτές του και οι τέσσερις χιλιάδες γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό. Έφτιαχναν στα σπίτια τους μάσκες και τις μοίραζαν στους συναδέλφους τους που δεν είχαν. Και τι λέει εδώ; «Αγαπάς το ΕΣΥ; Μόνιμοι οι τέσσερις χιλιάδες». Μία μπλε μου ζητήσαν να σας τη χαρίσω και μία πράσινη. Και οι δύο έχουν βέβαια πορτοκαλί χρώμα: «Αγαπάς το ΕΣΥ; Μόνιμοι οι τέσσερις χιλιάδες».

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ναι, σας ζήτησαν να τη χαρίσετε, αλλά τη χαλάσατε, έτσι όπως την πιάσατε.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Επειδή συναντώ αρκετά συχνά τους εκπροσώπους των τεσσάρων χιλιάδων του ΟΕΝΓΕ θα μπορούσαν να μου τη φέρουν στο γραφείο.

Τώρα δεν μπορώ να την πάρω γιατί την έχετε πιάσει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Την πιάνω προσεκτικά από τα πλαϊνά, από τα λαστιχάκια.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Τριανταφυλλίδη, στην πρωτολογία μου ήμουν πάρα πολύ ξεκάθαρος. Το πρώην Νοσοκομείο «Λοιμωδών»  έπαψε να υφίσταται από το 2013. Διαφημίσατε τις υπηρεσίες, τις οποίες προσέφερε. Και φαντάζομαι ότι από το 2013 μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες αυτές δεν έπαψαν να παρέχονται στους πολίτες από άλλες δομές. Και σας είπα ότι δόθηκε η δυνατότητα να ενισχυθούν το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου με την ένταξή τους σε αυτά των δύο κλινικών, της Παθολογικής και της Παιδιατρικής και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Σας είπα επίσης, ότι στο κτίριο το οποίο στεγαζόταν, εξετάζουμε σενάρια αξιοποίησης, αλλά όχι νέο νοσοκομείο, όπως λέτε εσείς. Όντως, θα μπορούσε να γίνει μία δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρέπει όμως να ξεπεράσουμε πρώτα το θέμα με την ιταλική Κυβέρνηση.

Αναφερθήκατε στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και σε αυτά που μας παραδώσατε. Επιτρέψτε μου επί τη ευκαιρία -ευχαριστώ που το ξαναθίγετε το θέμα αυτό, το έχουμε απαντήσει αρκετές φορές στην Αίθουσα αυτή, γιατί έχουν αναφερθεί οι συνάδελφοί σας Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- να πω ότι μας παραδώσατε ένα νοσοκομείο στη Σαντορίνη όπου είχε καλυφθεί το 30% των θέσεων του ιατρικού προσωπικού και το 85% των θέσεων του λοιπού προσωπικού. Τι κάνατε; Αντί να προσλαμβάνετε γιατρούς, προσλαμβάνατε λοιπό προσωπικό.

Και τι άλλο κάνατε; Και μία παγκόσμια εφεύρεση: Υλοποιήσατε την εξ αποστάσεως αιμοκάθαρση, γιατί είχε τεχνητό νεφρό το νοσοκομείο και ο γιατρός βρισκόταν στην Αθήνα και δούλευε το ιδιωτικό κέντρο κοντά στο νοσοκομείο.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι με κάθε τρόπο βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σύστημα υγείας, από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, στάθηκε και άντεξε την πίεση την περίοδο του κορωνοϊού και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς την απαραίτητη υπηρεσία που έχει στη διάθεσή του.

Και βεβαίως, είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη δωρεάν, ισότιμη και αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Ευχαριστώ.

*Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε μηνύματα από τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη παρακαλούμε στείλτε μήνυμα με τη λέξη ΔΙΑΓΡΑΦΗ στο [email protected].

Μοιραστείτε το!