Α. Τριανταφυλλίδης για δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη: «Μέτρα εδώ και τώρα απαιτούν οι πολίτες στα Δυτικά» (VIDEO)

Τον προβληματισμό των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και εντονότερα  στο Κορδελιό και τον Εύοσμο  για την παρατεταμένη αέρια ρύπανση και την αφόρητη δυσοσμία μετέφερε στη Βουλή με  δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του για το συγκεκριμένο θέμα (η πρώτη έγινε το Νοέμβριο 2016) ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ρωτώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο για το ποια μέτρα ριζικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης της ασφυκτικής καθημερινότητας των πολιτών στη Δυτική Θεσσαλονίκη σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε η Δυτική πλευρά της πόλης να πάψει να είναι η πίσω αυλή της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης και συμπλήρωσε: «Δικαιούμαστε να το λέμε αφού  μαζί με τους πολίτες, με τις συλλογικότητες, με τους δήμους και με την Εκκλησία σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε παρεμβάσεις που λίμναζαν και καθυστερούσαν για δεκαετίες (υπερτοπικό πάρκο Παύλου Μελά, σχολική στέγη, προστασία του Θερμαικού και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο). Αυτές τις υποθέσεις τις φέραμε και τις διεκδικήσαμε και μέσα από το Κοινοβούλιο».

Αναφερόμενος ο Βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης στην καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών επισήμανε τα εξής:«Η αναπνοή που για όλους είναι αυτονόητο δικαίωμα, για τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι καθημερινό μαρτύριο. Δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αιτίες της δυσοσμίας, αλλά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της, όπως τα μάτια που τσούζουν, τα κλειστά παράθυρα και την αδυναμία να βγουν στα μπαλκόνια τους, που καθιστούν την καθημερινότητά τους απελπιστική. Υποψιάζονται τα διυλιστήρια, υποψιάζονται τα ΕΛΠΕ. Προς τα εκεί δείχνουν. Οι πολίτες συνδέουν το κοκτέιλ της ρύπανσης στις περιοχές όπου ζουν με τη δυσοσμία και τους ρύπους από τη λειτουργία διυλιστηρίων, μεγάλων αποθηκών πετρελαιοειδών και από άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες».

Απαντώντας στο Βουλευτή Θεσσαλονίκης ο κ. Φάμελλος  συμφώνησε ότι «η πηγή της δυσοσμίας ποικίλλει, αλλά πράγματι υπάρχουν φαινόμενα δυσοσμίας που εντοπίζονται και σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, που έχει να κάνει με τις μετρήσεις δυσοσμίας εντός των ΕΛΠΕ, αλλά και συγγενείς μετρήσεις δυσοσμίας στην περιοχή του Κορδελιού».

Ανακοινώνοντας τα συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να ενισχυθεί και να πυκνώσει η διαδικασία μετρήσεων ρύπων στην περίφραξη των «Ελληνικών Πετρελαίων» προς το Κορδελιό, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι και για τη μεταφορά αέριων ρύπων από την εγκατάσταση προς το Κορδελιό. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε και ξεκίνησε από προχθές η μελέτη για τη μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης στο βορειοδυτικό άκρο των «Ελληνικών Πετρελαίων», στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον οικισμό, ακριβώς γιατί αυτό ήταν πραγματικό αίτημα».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το video και το σύνολο των πρακτικών της συζήτησης:

https://bit.ly/2TD3rAu

 

Μοιραστείτε το!