Α.Τριανταφυλλίδης: «Επιστρέφεται ως απαράδεκτο το κυβερνητικό σχέδιο για τη Μαρίνα της Αρετσούς». (Video)

Την ανάγκη ένταξης της Μαρίνας Αρετσούς σε ένα βιώσιμο ολιστικό σχέδιο αξιοποίησης υπογράμμισε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς με θέμα συζήτησης την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «Η Μαρίνα της Αρετσούς οφείλει άμεσα να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, που απέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία, το Παλατάκι, την Πλαζ της Αρετσούς, με την παράλληλη ενοποίηση,  αξιοποίηση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου (Καραμπουρνάκι, Αρετσού, Νέα Κρήνη) και βεβαίως την ανακήρυξη των Απολυμαντηρίων  της Καλαμαριάς σε Τόπο Ιστορικής Μνήμης και την ανέγερση  μνημείου εκεί στο Γαραπουρνού της  Καλαμαριάς, στην Αρετσού, στο σημείο αποβίβασης και προσωρινής εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία».

«Λέμε ΝΑΙ σε μια Μαρίνα σύγχρονη, λειτουργική και ευρωπαϊκή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε «Μία Μαρίνα προσβάσιμη και προσπελάσιμη ελεύθερα στο σύνολο των πολιτών, με διαφανή λειτουργία. Μία Μαρίνα που θα εξασφαλίζει κατά προτεραιότητα τον ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής, καθώς θα έχει διασφαλισθεί η Ολοκλήρωση της Κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου. Το θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς δεν πωλείται, δεν εκποιείται, δεν τεμαχίζεται, αξιοποιείται με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότζεκτ με κρίσιμο άξονα το κοινωνικό όφελος».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς να αναλάβει την «πρωτοβουλίαδιενέργειας Τοπικού δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες της Καλαμαριάς να αποφασίσουν κυρίαρχα, κατά τα πρότυπα του δημοψηφίσματος για το νερό». 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Το σύνολο της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς για τη Μαρίνα Αρετσούς:

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Αξιότιμε κ.Δήμαρχε,

Αξιότιμες Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αγαπητοί συμπολίτες μου Καλαμαριώτες,

Θερμές ευχαριστίες στο σύνολο του δημοτικού συμβουλίου για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εκφράσουμε ως εκπρόσωποι των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις απόψεις μας γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της Μαρίνας Αρετσούς.

Γίνεται φανερή η διάσταση απόψεων και θέσεων μεταξύ της πλήρους και άνευ όρων ιδιωτικοποίησης της ΝΔ και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που στόχευε και στοχεύει στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, προς όφελος  της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς δεν απειλήσαμε να αφαιρέσουμε ζωτικό χώρο από την κοινωνία της Καλαμαριάς, όπως συμβαίνει τώρα. Εμείς σε καιρούς μνημονιακούς παραχωρήσαμε Γη στο Δήμο και στην κοινωνία της της Καλαμαριάς, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, αίτημα δεκαετιών.

Είναι σαφές: Το παρόν σχέδιο Της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ DEAL ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ της Μαρίνας Αρετσούς. Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΕΊΝΑΙ Μία: Επιστρέφεται στην Κυβέρνηση και στους εμπνευστές του σχεδίου ως Απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα: Χρήσεις Γης, Συντελεστής Δόμησης κλπ.

Για αυτούς το θαλάσσιο μέτωπο είναι φιλέτο και deal, για εμάς τη δρώσα και ζώσα κοινωνία της Καλαμαριάς, το θαλάσσιο μέτωπο είναι κοινωνικό αγαθό και ιστορία, η ταυτότητά μας. 

Το δίλημμα είναι σαφές: ή Ιησούν ή Βαραββάν.  Δεν γίνεται και με την Καλαμαριά και με το κυβερνητικό σχέδιο. Διαλέξτε ή Ιησούν ή Βαραββάν.

Σύσσωμη η κοινωνία της Καλαμαριάς λέει:

ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση,

ΟΧΙ στην οικοπεδοποίηση.

ΟΧΙ στην ανοικοδόμηση κατοικιών, ξενοδοχείου και MALL.

ΠΟΎ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Η ΑΛΛΗ ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ  ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ; ΠΟΥΘΕΝΑ.

Λέμε ΝΑΙ σε μια Μαρίνα σύγχρονη, λειτουργική και ευρωπαϊκή, μία Μαρίνα προσβάσιμη και προσπελάσιμη ελεύθερα στο σύνολο των πολιτών, με διαφανή λειτουργία.

Μία Μαρίνα που θα εξασφαλίζει κατά προτεραιότητα τον ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής, καθώς θα έχει διασφαλισθεί η Ολοκλήρωση της Κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου.

ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΒΙΩΣΙΜΟ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η Μαρίνα της Αρετσούς οφείλει άμεσα να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, που απέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία, το Παλατάκι, την Πλαζ της Αρετσούς, με την παράλληλη ενοποίηση,  αξιοποίηση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου (Καραμπουρνάκι, Αρετσού, Νέα Κρήνη) και βεβαίως την ανακήρυξη των Απολυμαντηρίων  της Καλαμαριάς σε Τόπο Ιστορικής Μνήμης και την ανέγερση  μνημείου εκεί στο Γαραπουρνού της  Καλαμαριάς, στην Αρετσού στο σημείο αποβίβασης και προσωρινής εγκατάστασης  χιλιάδων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες, ΤΟΝ ΠΌΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Μικρά Ασία.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΠΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ :

  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.
  • ΒΙΩΣΙΜΟ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.  
  • ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ. ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ. ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότζεκτ με κρίσιμο άξονα το κοινωνικό όφελος.

            Επισημαίνω τις Ευθύνες του Δημοτικού Συμβουλίου για τις επαπειλούμενες εξελίξεις:

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Εάν το ΤΑΙΠΕΔ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ DEΑΛ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, ΔΗΛ. ΤΗΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ,  Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.  

 ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. Σε αυτή τη διαδικασία καταλυτική θα πρέπει να είναι Η  παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΑΙ Της Τοπικής Κοινωνίας που θα έχει λόγο, ρόλο και ευθύνη.

Αφουγκραζόμαστε πλήρως τις αγωνίες των συμπολιτών μας για τη σχεδιαζόμενη άνευ όρων παραχώρηση της Μαρίνας. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον  και καλούμε τον Δήμο να πάρει την πρωτοβουλία διενέργειας Τοπικού δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες της Καλαμαριάς να αποφασίσουν  κυρίαρχα.

Δυστυχώς με το νόμο 4674/2020 το άρθρο 11 και η κυβέρνηση ανέστειλε τις «διατάξεις που προβλέπουν το δημοτικό & περιφερειακό δημοψήφισμα, ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου». Την αναμένουμε εδώ και ένα χρόνο.

Ποιος φοβάται τη Δημοκρατία την έκφραση γνώμης των πολιτών, όπως το 96% των πολιτών που διασφάλισε το νερό της πόλης ως δημόσιο αγαθό; 

Μοιραστείτε το!