Α.Τριανταφυλλίδης κατά Κυβέρνησης: «”Κλέβουν” χωρίς ντροπή το πορτοφόλι των αναδρομικών των συνταξιούχων». (Video)

Α.Τριανταφυλλίδης κατά Κυβέρνησης στη Βουλή: «¨Κλέβουν¨ χωρίς ντροπή το πορτοφόλι των αναδρομικών των συνταξιούχων». (Video)

Στη Βουλή έφερε την «κλοπή» των αναδρομικών των συνταξιούχων, μέσω της υπερφολόγησής τους από την Κυβέρνηση που αγγίζει το 55%, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ.Τριανταφυλλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το ζήτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την απαράδεκτη και άδικη υπερφορολόγηση των αναδρομικών 1.200.000 συνταξιούχων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο: «Τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι πριν από ένα χρόνο με αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, τιμωρητικά και εκδικητικά τους τα παίρνετε πίσω μέσω της εξοντωτικής φορολόγησηςκαι μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς, σε καιρούς πανδημίας και ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα, είναι τα αναδρομικά που αφορούν περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051 και 4093 του 2012 επί των κύριων συντάξεων για το εντεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και επεστράφησαν στους συνταξιούχους τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται μάλιστα για ποσά που δόθηκαν με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς καν τον προβλεπόμενο τόκο του 6% κατ’ έτος παρά τη σωρεία δικαστικών αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων».

«Υποχρεώνετε μάλιστα τους συνταξιούχους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «να υποβάλλουν και τροποποιητική δήλωση για τα ποσά αυτά μέχρι τις 31/12/22021 με την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των συνταξιούχων για την αμοιβή του λογιστή, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από τις συγκεκριμένες δηλώσεις θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022. Δηλαδή, όχι απλά τους υπερφορολογείτε, αλλά τους βάζετε και το μαχαίρι στο λαιμό με αυτό το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που δίνετε για την αποπληρωμή».

«Ειλικρινά, έχετε μία δυσανεξία -εγώ σας καταλαβαίνω, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά- γιατί τα δώσατε, επειδή ήσασταν υποχρεωμένοι λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ. Σπάσατε τον δικό σας κανόνα. Ποιος είναι ο δικό σας κανόνας; Να παίρνετε από τους πολλούς και να τα δίνετε στους λίγους. Αυτό κάνατε με τη ΔΕΗ, με το ξεπούλημα, αυτό κάνετε με τις λαϊκές αγορές, που τις θυσιάσατε για χάρη των πέντε αλυσίδων των super market κ.λπ. Οπότε, σας κακοφάνηκε επειδή δώσατε στους πολλούς. Λέτε πώς θα τα πάρουμε πίσω για να ισχύει πάντα ο κανόνας της Νέας Δημοκρατίας ότι παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους, την ολιγαρχία του πλούτου.

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απ.Βεσυρόπουλο, ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε «Βγείτε και πείτε -αφήστε τα φορολογικά και τις αποφάσεις και τις τροπολογίες κ.λπ.- για ποιο λόγο δεν ισχύει ο αυτοτελής αποκλειστικός συντελεστής του 20%. Τον προέβλεπε και ο δικός σας νόμος του 2013 στο άρθρο 60, τον προβλέψαμε και εμείς ως Κυβέρνηση και έτσι δεν μπορούν να υπάρχουν τα ειδικά μισθολόγια με 20% και όλοι οι υπόλοιποι με 55%. Αντιβαίνει και παραβιάζει ουσιαστικό κανόνα συνταγματικού δικαίου. Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι και απολαμβάνουν ισονομία και ισηγορία, ισοπολιτεία. Πώς τους βάζετε σε αυτή τη μέγγενη σε καιρούς πανδημίας, παππούδες και γιαγιάδες, που θα έπρεπε αντί για αυτήν  την ελεεινή συμπεριφορά, να τους φιλάτε τα χέρια για όσα έχουν δώσει για να κρατήσουν την πατρίδα και τη χώρα όρθια. Ειλικρινά, εκπλήσσομαι για αυτό που κάνετε και περιμένω να δω τι θα κάνετε, γιατί εσείς επικαλεστήκατε την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη; Εμείς το δείξαμε, το αποδείξαμε ως ΣΥΡΙΖΑ. Σε καιρούς μνημονιακούς, με το πιστόλι στον κρόταφο, είπαμε φορολογικός συντελεστής για τα ειδικά μισθολόγια 20% καο όχι 55% Κάντε το και εσείς!».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «Κοντολογίς, δεν τους επιστρέψατε νομιμοτόκως με 6% τα δικά τους χρήματα, δεν τους φορολογείτε με βάση το συντελεστή 20%, όπως όριζε ο νόμος της δικής σας Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, ο ν. 4172/2013, άρθρο 43α και 60 παράγραφος 4 και δεν τους φορολογείτε αυτοτελώς με συντελεστή 20% με βάση το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ με τα άρθρα 10 έως και 15 του ν. 4575 του Δεκεμβρίου του 2018 των ειδικών μισθολογίων. Και να φανταστεί κανείς και να λάβει υπόψη το συγκριτικό ότι τότε η Κυβέρνησή μας του ΣΥΡΙΖΑ -επειδή το είπατε και στην προηγούμενη ερώτηση- λειτουργούσε κάτω από την δαγκάνα της τρόικας, τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς σε σχέση με τα νούμερα και τους δείκτες. Εσείς δεν λειτουργείτε μέσα σε αυτά τα αυστηρά δημοσιονομικά περιθώρια, κύριε Υπουργέ.

Τι κάνετε; Θεσπίσατε τιμωρητικό συντελεστή-πέλεκυ ως 55%, συντελεστή- λαιμητόμο Μητσοτάκη, καθιστώντας απολύτως δικαιολογημένη την αίσθηση του εμπαιγμού που αισθάνονται οι Έλληνες συνταξιούχοι, που ό,τι έλαβαν με το ένα χέρι ως αναδρομικά, η πολιτεία μέσω της φορολογίας τους τα παίρνει από την άλλη. Ποια; Τα δικά τους χρήματα. Και δεν κάνετε αυτό που είναι σαφές, να εξομοιώσετε προς το ευμενέστερο το φορολογικό συντελεστή, 20% σε όλους τους συνταξιούχους».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης:

Μοιραστείτε το!