Α.Τριανταφυλλίδης: «Μόνιμη λύση για τους 4000 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων στο Ε.Σ.Υ.» | Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας

Την οριστική λύση στο ζήτημα των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων στο Ε.Σ.Υ. ζητά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε(Α.Π.: 202/27-11-2020) προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Όπως επισημαίνει ο κ.Τριανταφυλλίδης «Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει την αναγκαιότητα κάλυψης των χιλιάδων οργανικών κενών τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό,  με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει αναλυτικά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΕΓΚΑΙΡΑ από τον ΑΠΡΙΛΙΟ για το εν λόγω ζήτημα  αλλά και τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας για μόνιμες λύσεις από τα πρακτικά της Βουλής. 

Επτά μήνες μετά, οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν και παρέμειναν ΛΟΓΙΑ. Για το λόγο αυτό ο κ.Τριανταφυλλίδης επανέρχεται για ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ρωτώντας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αν προτίθεται να δώσει ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα, προκειμένου να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πιο επιβεβλημένη από ποτέ η οριστική λύση στο ζήτημα των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων στο Ε.Σ.Υ. – Μόνιμη λύση, μόνιμες σχέσεις εργασίας στο Ε.Σ.Υ.».

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει την αναγκαιότητα κάλυψης των χιλιάδων οργανικών κενών τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό,  με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας υπογραμμίζαμε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εργαζόμενος στο Ε.Σ.Υ. χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου του 2020, με γραπτή ερώτηση, 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέταμε το ζήτημα της διασφάλισης της εργασίας των 4000 εργαζομένων του Ε.Σ.Υ. από το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι αφενός διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση,  αφετέρου απέκτησαν σχετική εμπειρία καθώς συμπληρώνουν πλέον σχεδόν πέντε χρόνια αδιάλειπτης εργασίας στο Ε.Σ.Υ. 

Στις 18 Μαΐου η ερώτηση μετατράπηκε σε επίκαιρη καθώς δεν απαντήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στις 30 Μαΐου στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι «η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λύση, ……οι 4000 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ είναι απαραίτητοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σε αντίστοιχες επίκαιρες ερωτήσεις στις 19 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου ο κος. Κοντοζαμάνης σημείωνε «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κανένας δεν περισσεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους χρειαζόμαστε. Η αναγκαιότητα και η διασφάλιση αυτών των θέσεων είναι όντως ζωτικής σημασίας για αυτές τις υγειονομικές δομές».

«Κληροδοτήσατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς ένα πρόβλημα. Δώσαμε μια λύση για έναν χρόνο και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο ζήτημα αυτό μόνιμη. Και επειδή μιλήσατε για μόνιμες λύσεις, κύριε Τριανταφυλλίδη…και λέτε ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπάρχουν μόνιμες λύσεις…». Και συμπλήρωνε, «ναι πρέπει».

Δυστυχώς, επτά μήνες μετά την αρχική μας έκκληση, το Υπουργείο Υγείας, παρά τις δεσμεύσεις του κ.Κοντοζαμάνη, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την οριστική λύση στο ζήτημα των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ, αλλά αρκέστηκε μονάχα στην ανανέωση των συμβάσεών τους για έναν ακόμη χρόνο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος. Υπουργός:

1.Υπάρχει επιτέλους η πολιτική βούληση να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας οι 4000 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ καθώς και το σύνολο των συμβασιούχων και επικουρικών γιατρών του Ε.Σ.Υ.;

Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης  Αλέξανδρος

Μοιραστείτε το!