Α.Τριανταφυλλίδης προς Κυβέρνηση: «”Δεύτερη ευκαιρία” σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω ασφαλιστικών οφειλών». (Video)

Να δώσει άμεσα λύση στο μείζον πρόβλημα χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών που αδυνατούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ κάλεσε την κυβέρνηση ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το ζήτημα προς τον Υπουργό Εργασίας.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τριανταφυλλίδης «η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 με τις ευεργετικές διατάξεις του ν. 4611 έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να διευθετήσουν τις ασφαλιστικές τους οφειλές σε έως και 120 δόσεις προκειμένου να τους απονεμηθεί σύνταξη, με την παράλληλη απαλλαγή από προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής. Ωστόσο μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών είτε λόγω της οικονομικής συγκυρίας, είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης έχασε τη ρύθμιση και το δικαίωμα συνταξιοδότησης ενώ παράλληλα αδυνατούν να αποπληρώσουν μετρητοίς τα πλέον των 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα πλέον των 6.000 ευρώ για τους αγρότες, ποσά που απαιτούνται να καταβληθούν και μάλιστα μέσα σε διάστημα ασφυκτικό, μόλις δύο μηνών, για να τους χορηγηθεί σύνταξη».

«Κύριε Υπουργέ, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνομένος στον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ.Τσακλόγλου και κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα, αντίστοιχη με αυτή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με την παροχή δυνατότητας ένταξης των ασφαλιστικών οφειλών στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.  

«Μετά τα μνημόνια και μετά την πανδημία και μετά την οικονομική καταστροφή, θα πρέπει ουσιαστικά να πράξετε αυτό που πράξαμε εμείς, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019, με τις 120 δόσεις, τη διαγραφή του 80%-85% των χρεών, το υπόλοιπο μπορείτε να το εισπράττετε ως μέρος από την καταβολή της σύνταξης. Για παράδειγμα από τα 600 ευρώ μιας σύνταξης, τα 30, τα 40, τα 50 ευρώ να παρακρατούνται, έτσι ώστε και ο πολίτης να μην μένει χωρίς πόρο ζωής. Είναι πόρος ζωής η σύνταξη. Δεν είναι πολυτέλεια, κύριε Υπουργέ. Πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές. Για κάποια δύσκολη στροφή στην οικονομία, στην επιλογή, στα μνημόνια, στη λιτότητα, στην πανδημία, δεν έχει να δώσει. Του στερείτε κι αυτόν τον ελάχιστο, τον τελευταίο πόρο ζωής; Κι αυτό είναι που σας λέμε: Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία. Δώστε 120 δόσεις. Προχωρήστε σε αυτή τη διαγραφή των 2/3 των χρεών που δεν πρόκειται να εισπράξετε. Τουλάχιστον να εισπράξετε ένα τμήμα από αυτά και να μην οδηγήσετε κόσμο στη φτωχοποίηση και στην απομόνωση και στην κοινωνική αποξένωση. Αυτό είναι το ζητούμενο και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σαφές. Το δικαίωμα στη σύνταξη είναι δικαίωμα στη ζωή και, δυστυχώς, χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι και σήμερα το αποστερούνται».

Παράλληλα, ο κ.Τριανταφυλλίδης ζήτησε από τον κ.Τσακλόγλου να λάβει υπόψιν του τόσο  την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, την υπ’ αριθμόν 16015/2020, Τμήμα 30ό, που υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να χορηγήσει σύνταξη σε ασφαλισμένη παρά το ότι χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 86.211 ευρώ, όσο και την υπ’ αριθμόν 1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητά την παραγραφή όλων των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για τα έτη πριν το 2010.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης:

Μοιραστείτε το!