Α.Τριανταφυλλίδης προς Πιτσιλή:«Σταματήστε τώρα τις κατασχέσεις μικροποσών από καταθέσεις φτωχών πολιτών». (BINTEO)  

 

Ο  σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ. Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ  ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι σαφές, κύριε Πιτσιλή, ότι υπάρχει και γι’ αυτό δεν ευθύνεσθε εσείς, μια γκρίζα ζώνη στη σχέση Κυβέρνησης, Βουλής και ΑΑΔΕ. Είναι σαφές ότι η ΑΑΔΕ δεν έπεσε από τον ουρανό, ήταν μια αναγκαιότητα για να αποκρούσει το διαδικαστικό των προηγούμενων σαράντα ετών , όπου ο Βουλευτής ή ο μεγαλοπαράγοντας του κόμματος, έπαιρνε τηλέφωνο τον έφορο και του έλεγε «τον δικό μου, άστον απ’ έξω γιατί θα την κλείσει την επιχείρηση και θα φύγει».

Έτσι, λοιπόν, η ανεξάρτητη αρχή, αυτή που δεν υπακούει στας κομματικάς εντολάς του παλαιού καθεστώτος, ήταν σαφές ότι ήταν μια αναγκαιότητα.

Από την άλλη, όμως, κύριε Πιτσιλή και εκεί εδράζεται η γκρίζα ζώνη, όταν λέμε «ανεξάρτητη αρχή» δεν εννοούμε «ανεξάρτητη» μόνο από την Κυβέρνηση, εννοούμε «ανεξάρτητη» και από τους επηρεασμούς από διάφορα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα. Το λέω  γενικά πολιτικά, γιατί κάποιοι έχουν παρανοήσει και έχουν παρερμηνεύσει την έννοια της ανεξάρτητης αρχής. Η «ανεξάρτητη αρχή» δεν είναι «ανεξέλεγκτη  αρχή».

Εδώ, εν προκειμένω, θα πρέπει η Βουλή, το Προεδρείο της Βουλής, κύριε Πρόεδρε, κύριε Μπαλαούρα, να διευκρινίσει το τι, ουσιαστικά, κάνουμε σήμερα. Συζητάμε; Μας ενημερώνει ο κ. Πιτσιλής; Στο τέλος θα εγκρίνουμε; Εάν δεν εγκρίνουμε τον απολογισμό του 2016 και τον προγραμματισμό του 2017, τι θα γίνει; Θα τον πάρει πίσω και θα ξαναέρθει στη Βουλή ακούγοντας τις όποιες παρεμβάσεις;

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γίνεται συζήτηση, αλλά μετά θα πούμε, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Το θέτω ως προβληματισμό, κύριε Πρόεδρε, δεν ασκώ κριτική σε εσάς.

Δεύτερον, μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΑΔΕ. Ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, στις 5 Οκτωβρίου 2015, προσδιόρισε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και καθόρισε μια ατζέντα ως προς την ακολουθητέα φορολογική πολιτική. Έχει νόημα, προγραμματικές δηλώσεις, ψήφος εμπιστοσύνης, εντολή της Βουλής να κυβερνήσει η Κυβέρνηση,

Εσείς κινήστε μέσα σε αυτήν την ατζέντα και σε αυτούς τους άξονες ή έχετε το δικαίωμα, αισθάνεστε, ότι μπορείτε να έχετε μια δική σας αυτοτελή, αυτόνομη ατζέντα, πέρα, πάνω και έξω από το πλαίσιο φορολογικής πολιτικής που προσδιόρισε η εκλεγμένη Κυβέρνηση του ελληνικού λαού;

Ένα, αν θέλετε, ως προς τη λειτουργία της αρχής έπεσε στην αντίληψή μου και ως δημοσιογράφου, δελτίο τύπου της αρχής, 10 Απρίλιου του 2017. Οργανώνεται μια εκδήλωση με θέμα: «Επίλυση διαφορών και προστασία των φορολογουμένου».

Στους καλεσμένους εισηγητές δεν είναι ο Υπουργός Οικονομικών, δεν είναι Υφυπουργός Οικονομικών, δεν είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, δεν είναι το ΣΔΟΕ, δεν είναι ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν είναι ο κύριος Κατρούγκαλος, αλλά, βλέπω στο τέλος μετά από διάφορους νυν και τέως με μια συγκεκριμένη αναφορά στο αντικείμενο και δεν έχω κάποια προσωπική αιχμή τον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αγαπητός, εξαίρετος ο κ. Φορτσάκης, απλά θέλω να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίον προτεραιοποιείτε πρόσωπα και θεσμούς, πάντα σε σχέση με αυτό που είπα στην αρχή.

Το επόμενο θέμα. Ο κ. Αλεξιάδης είχε την καλοσύνη να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής ανά χρόνο 2014, 2015 και μετά ανά μήνα του 2016, μιας και για το 2016 μιλάμε.

Ιανουάριος του 2016, στοιχεία υποθέσεως λίστας Λαγκάρντ. Πότε ξεκίνησε ο έλεγχος, πως ολοκληρώθηκε, ποια είναι τα βεβαιωθέντα ποσά, ποιος είναι ο μέσος όρος βεβαίωσης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 τα κουτάκια είναι κενά. Και επειδή από κάτω πηγή είναι η ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που έδωσε τα στοιχεία για να τα βάλει στα κουτάκια ο κ. Αλεξιάδης ο οποίος έφυγε από την Κυβέρνηση τον Νοέμβριο, η ερώτησή μου είναι πήρατε εντολή από δω και πέρα να μην δίνετε στοιχεία για το λαθρεμπόριο των καπνικών, το λαθρεμπόριο των καυσίμων, την λίστα Λαγκάρντ κ.λπ..

Γιατί το ρωτώ αυτό κ. Πιτσιλή και παρακαλώ κοιτάξτε με. Για παράδειγμα, υπάρχει ερώτηση στην λίστα Λαγκάρντ που έχουμε 2.100 υποθέσεις, σήμερα που μιλάμε και μετά την επεξεργασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα πόσες εντολές ελέγχου έχετε δώσει εσείς προσωπικά ή οι υφιστάμενοι σας φορολογικού ελέγχου σε έτοιμο επεξεργασμένο ώριμο φάκελο που έχει έρθει από την εισαγγελία.

Δεύτερον. Υπόθεση Μπόργιανς. Τον Νοέμβριο του 2015 πήραμε τον συγκεκριμένο φάκελο. 17 μήνες μετά από τις 10.000 υποθέσεις που πήραν αυθημερόν αμελλητί στην εισαγγελική αρχή η πληροφορία είναι και παρακαλώ ανακαλέστε με στην πράξη ότι έχετε δώσει εντολή ελέγχου μόνο για 150 με 200 υποθέσεις. Αν πάμε με τον ρυθμό σε 17 μήνες 150 υποθέσεις..

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Τριανταφυλλίδη, παρακαλώ συντομεύετε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αφήστε με, εδώ μπαίνουμε στην ουσία. Κύριε Πρόεδρε, μια φορά να ξεκινούσα μια τοποθέτηση και να μην με διέκοπτες.

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να μιλήσουν και άλλοι βουλευτές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Πολύ καλά κάνετε.. Ο Πρόεδρος που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, στον βουλευτή που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ.. Τέλος πάντων..

Τελειώνω με αυτό. Επομένως, κύριε Πιτσιλή το βασικό αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, γιατί για την ελληνική κοινωνία συζητάμε τώρα, δεν συζητάμε για να πείσω εγώ τον Πιτσιλή και ο Πιτσιλής τον Τριανταφυλλίδη, είναι ότι πάμε στην μαρίδα και ξεχνάμε τους καρχαρίες. Είναι ότι κάνουμε σαφάρι για να πάρουμε κατασχέσεις από λογαριασμούς των 100,200 και 500 ευρώ και την ίδια στιγμή αφήνουμε λίστες Λαγκάρντ κ.λπ. ανέγγιχτες ή με ρυθμούς όχι χελώνας, ούτε καν έρπιν.

Εδώ, για παράδειγμα, μου λένε εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων. Στείλατε μια διευκρινιστική ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο αυτόν που ψήφισε η ελληνική Βουλή αυτοί που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν αυτοί που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, Φ.Π.Α από τη οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων; Είναι πραγματικά ερώτημα.

Λένε κάποιοι που γνωρίζουν τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν κατεύθυνση για υποθέσεις οι οποίες όπως λέγονται είναι ψόφιες.

Δηλαδή, τα τυροπιτάδικα και τα μπακάλικα και τα περιπτεράδικα, δεν είναι αυτά το ζήτημα;

Σας ευχαριστώ.

 

Μοιραστείτε το!