Α.Τριανταφυλλίδης στο Συμβούλιο της Ευρώπης- με αφορμή ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Κράτος-Διεθνής Ταραξίας η Τουρκία του Ερντογάν».

Κράτος–διεθνή ταραξία, που παραβιάζει συστηματικά και απροκάλυπτα το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε την Τουρκία ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας  της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, κατά την παρέμβασή  του στην Επιτροπή Πολιτισμού του ΣτΕ, με θέμα συζήτησης τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Τριανταφυλλίδης «Αναφορικά με τις παρεμβάσεις των Τούρκων συναδέλφων στην Επιτροπή Πολιτισμού που προηγήθηκαν θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας, και για αυτό και της Τουρκίας επίσης(όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαρο ότι οριοθετούνται από τις διεθνείς συμβάσεις, επί του προκειμένου από την Σύμβαση της UNESCO, την οποία η Τουρκική Κυβέρνηση  παραβίασε με την προκλητική της απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της χώρας σε τζαμιά».

Με αφορμή την παρέμβασή του για την Αγία Σοφία και θέλοντας να τεκμηριώσει τον χαρακτηρισμό του «Κράτους-Διεθνή Ταραξία» ο κ.Τριανταφυλλίδης ανέφερε και καταδίκασε:

1.Το άνοιγμα  της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου στην Κύπρο, ενέργεια που αντιβαίνει τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

2.Την ενεργή ανάμιξη της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο–Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν ενάντια στην Αρμενία, το λαό της οποίας η Τουρκία  υπέβαλλε σε γενοκτονία, όπως και το σύνολο των χριστιανικών πληθυσμών(Ποντίων, Ασσυρίων κ.α.)  στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

3. Την έκδοση παράνομων ΝΑVTEX, στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο,  μονομερείς ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε «Προσβλέπω σε ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης απόλυτης καταδίκης της απαράδεκτης αυτής ενέργειας του προέδρου Ερντογάν.

Προσβλέπω και ζητώ το ΣτΕ να απαιτήσει, με κάθε προβλεπόμενο από το καταστατικό του μέσο να αρθεί άμεσα αυτό το παγκόσμιο πολιτισμικό έγκλημα.  Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας να επιστρέψουν στο οικουμενικό ιστορικό τους καθεστώς, να επιστρέψουν στο status quo ante».

Σημειώνεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣτΕ, στις 6 Νοεμβρίου, θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκίας του επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κ.Ν.Τορναρίτη.

Ακολουθεί το σύνολο της ομιλίας-παρέμβασης:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

(ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑ)

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις των Τούρκων συναδέλφων στην Επιτροπή Πολιτσμού που προηγήθηκαν θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας, και για αυτό και της Τουρκίας επίσης( όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαρο ότι οριοθετούνται από τις διεθνείς συμβάσεις, επί του προκειμένου από την Σύμβαση της UNESCO, την οποία η Τουρκική Κυβέρνηση  παραβίασε με την προκλητική της απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της χώρας σε τζαμιά.

Ιδιαίτερα σημαντικό το βήμα διαλόγου της Επιτροπής μας, για μία ακόμη παραβίαση αρχών και αξιών από την Τουρκία. Ωμή παραβίαση που πλήττει βάναυσα τον σκληρό πυρήνα του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδράζεται στο σεβασμό πολιτισμών, θρησκειών, γλωσσών και ταυτότητας στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. 

Η χριστιανική Εκκλησία-Μουσείο  Αγία Σοφία, πέραν της διαχρονικής, εν μέσω των αιώνων αξίας και σημασίας, τόσο για εμάς τους Έλληνες  όσο και για τους απανταχού Χριστιανούς, αποτελεί οικουμενικό μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, ενταγμένου στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO από το 1985.

Καμία, Καμία  πολιτική σκοπιμότητα δεν θα έπρεπε να ακουμπά τέτοια μνημεία, σε όποια θρησκεία και να ανήκουν, παρά μόνο για να τα προστατεύσει.

Οι πρόσφατες, απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας με την μετατροπή από εκκλησιά – μουσείο σε τζαμί, παραβιάζει κάθε έννοια και κάθε αρχή του παγκόσμιου πολιτισμού, που σέβεται κάθε θρησκεία και κάθε πολιτισμό.

Ήταν η μόνη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου  από την πλευρά της Τουρκίας του κ. Ερντογάν;

  • Το άνοιγμα  της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου στην Κύπρο, παρά τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Η ενεργής ανάμιξη της Τουρκίας στη σύγκρουση Ναγκόρνο – Καραμπαχ, στο πλευρό του Αζερμπαιτζάν ενάντια στην Αρμενία, το λαό της οποίας η Τουρκία  υπέβαλλε σε γενοκτονία, όπως και το σύνολο των χριστιανικών πληθυσμών(Ποντίων , Ασσυρίων κ.α.)  στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γενοκτονίες  που αρκετές από τις χώρες σας έχουν αναγνωρίσει αγαπητοί συνάδελφοι.
  • Η έκδοση παράνομων ΝΑVTEX, στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο,  μονομερείς ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μου.

Όλα τα παραπάνω δικαίως καθιστούν την Τουρκία του Ερντογάν, κράτος – διεθνή ταραξία που παραβιάζει συστηματικά και απροκάλυπτα το διεθνές δίκαιο.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι

Προσβλέπω σε ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης απόλυτης καταδίκης της απαράδεκτης αυτής ενέργειας του προέδρου Ερντογάν.

Προσβλέπω και ζητώ το ΣτΕ να απαιτήσει, με κάθε προβλεπόμενο από το καταστατικό του μέσο να αρθεί άμεσα αυτό το παγκόσμιο πολιτισμικό έγκλημα.  Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας να επιστρέψουν στο οικουμενικό ιστορικό τους καθεστώς, να επιστρέψουν στο status quo ante. 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας στα αγγλικά:

Dear President,

Dear Colleagues,

Regarding the interventions from Turkish colleagues I would like to point out that the sovereign rights of every country, and therefore of Turkey, too, are clearly delimited by international conventions, in this case that of UNESCO, which the Turkish government violated through their provocative decision to convert Aghia Sophia and the Monastery of Hora into mosques. 

This is a very important step in our Commission’s dialogue on another violation of  principles and values by Turkey.

A brutal violation that damages the core of the Statutory Charter of the Council of Europe , which is founded upon the  respect for all cultures, all religions, all languages and identities, in our common European home. 

 The Christian Church-Museum of Aghia Sophia, in addition to its timeless value and importance throughout the centuries   for both us Greeks and Christians everywhere, is a universal monument of all mankind, a world heritage site, included in the list of PROTECTED UNESCO World Heritage sites since 1985.

No political expediency, none whatsoever should touch such monuments, whatever religion they belong to, except to protect them.

Was this the only violation of international law on the part of Mr Erdogan’s Turkey? Of course not.

1.The opening of the closed area of Varossia, in the occupied city of Famagusta in Cyprus, despite Unitied Nations  Security Council resolutions.

2. Turkey’s active involvement in the Ngoorno-Karabach conflict, on Azerbaijan’s side and against Armenia, whose people Turkey subjected to genocide, as well as all Christian populations (Pontic Greeks, Assyrians, etc.)  at the beginning of the last century.

Genocides that several of your countries have recognised, ladies and gentlemen.

3.The issuance of illegal NAVTEX, in the Aegean and the Eastern Mediterranean unilateral actions against the sovereignty and the sovereign rights of my country.

All of the above rightly justify the classification of Erdogan’s Turkey as an international troublemaker, who systematically and blatantly violates international law.

Dear President,

Ladies and gentlemen

I really look forward to a strong resolution by the Council of Europe condemning this unacceptable action by President Erdogan.

I really look forward to and formally request the C.o.E. to demand, by all means provided for in its statutes, that this global cultural crime be immediately lifted;

That Aghia Sophia and the Monastery of Hora be restored to their return universal historical status, returning to the status quo ante.

Μοιραστείτε το!