Α.Τριανταφυλλίδης: “Το Κόδρα στους πολίτες της Καλαμαριάς”.(ΒΙΝΤΕΟ)

«Το συλλογικό αίτημα των πολιτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του Δήμου Καλαμαριάς για την ανάδειξη του πρ.Στρατοπέδου Κόδρα σε υπερτοπικό πόλο αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού ανέδειξε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του προς  τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το μείζον θέμα των πολλαπλών ιδιοκτησιών, αυτό το «νομικό κουβάρι» των ιδιοκτησιών και συνιδιοκτησιών, που παραμένει άλυτο τα τελευταία 30 χρόνια. Μετέφερε,  στη διάρκεια της ομιλίας του, το συλλογικό αίτημα κοινωνικών και παραγωγικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για την αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης.

Eπεσήμανε δε την ιστορική συγκυρία που σημαδεύει την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ακριβώς εκατό (100) χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό που πρότεινε ο Γάλλος πολεοδόμος Εμπράρ, μετά την πυρκαγιά του 1917, ορίζοντας τον συγκεκριμένο χώρο του πρώην στρατοπέδου, ως τον «δημοτικό κήπο της Θεσσαλονίκης».

Όπως επεσήμανε ο κ.Τριανταφυλλίδης, μετά την απόδοση-παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελεί δίκαιη κοινωνική ανάγκη για τους πολίτες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς να έχουν επιτέλους το δικό τους χώρο για πολιτισμό, αθλητισμό και αναψυχή.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης, διαφυλάσσοντας πάντα την πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά και τα ευρύτερα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου».

Κλείνοντας ο κ.Τριανταφυλλίδης τόνισε  την ανάγκη για συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, απευθύνοντας κάλεσμα στα νέα μυαλά, τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα συμβάλλουν με καινοτόμες, νέες λειτουργικές και ελκυστικές ιδέες, στην αξιοποίηση του χώρου με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης:

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα: Ανάδειξη της περιοχής σε υπερτοπικό πάρκο».

Το πρώην στρατόπεδο ΄΄Κόδρα΄΄ βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς  και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ελεύθερους χώρους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση οι διοικήσεις του Δήμου Καλαμαριάς με τη συμπαράσταση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές, επιδόθηκαν σε ένα αγώνα θωράκισης και διαφύλαξης του χώρου από την απειλή της οικοδόμησης. Από το 1983 (Π.Δ. της 25-01-83 ΦΕΚ 58/Δ/14-03-83) μέχρι σήμερα με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, καταργήσεων παλαιών διατάξεων, χαρακτηρισμών εκτάσεων ως πρασίνου, αρχαιολογικών ή ιστορικών τόπων, δημιουργήθηκε μια ομπρέλα προστασίας του χώρου και προσφάτως δεκαέξι κτίρια εντός αυτού χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία.

Η εικόνα όμως του ιστορικού αυτού τόπου σήμερα είναι εικόνα εγκατάλειψης, η οποία και πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Από τους εμπλεκόμενους φορείς, μόνο ο Δήμος Καλαμαριάς πραγματοποιεί κάποιες θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου μετά από άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει τους εμπλεκόμενους (Υπουργείο Οικονομικών, ΥΠΠΟ, ΥΜΑΘ και Δήμος Καλαμαριάς) να συμφωνήσουν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, με την οποία θα καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του κάθε συμβαλλόμενου μέρους και θα προβλέπονται οι απαιτούμενες πιστώσεις, όπως έχει ήδη ζητήσει ο Δήμος Καλαμαριάς και με ποιες ενέργειες προτίθεται  να υπερβεί τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα, έτσι ώστε στο πρώην στρατόπεδο να εκκινήσει η δημιουργία υπερτοπικού πάρκου αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όφελος των πολιτών της Καλαμαριάς και όλης της Θεσσαλονίκης;
  2. Έχει μεριμνήσει ως αρμόδιος διαχειριστής της γης μέσω της ΚΕΔ, για την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της περιοχής σε υπερτοπικό πάρκο;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

 

Ακολουθεί το κείμενο της δεύτερης Επίκαιρης Ερώτησης για το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Μοιραστείτε το!