Στην Επιτροπή Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έφερε το θέμα των υποκλοπών ο Α.Τριανταφυλλίδης.

«Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να παρακολουθεί δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Υπονομεύοντας με αυτές τις ενέργειες τους θεσμούς του ελληνικού κράτους, του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και παραβιάζοντας βασικά ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας είναι μόνιμο μέλος και η οποία συνεδρίασε στο Βίλνιους με θέμα: «Εγγύηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων: υποχρέωση των κρατών μελών».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση της κατάστασης της ελευθερίας της έκφρασης στα κράτη μέλη του ΣτΕ και εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, αλλά στην Ελλάδα έχει προσλάβει πλέον πρωτοφανές βάθος και έκταση. Τα τέσσερα σημεία που υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί:

1)Ο δείκτης που σχετίζεται με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και του Τύπου, επηρεάζεται αρνητικά από τη διαπλοκή της κυβέρνησης με τους ολιγάρχες.

2)Η δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν από περίπου δύο χρόνια παραμένει ανεξιχνίαστη. Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές παραμένουν σιωπηλές.

3)Η διανομή κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης – Λίστα Πέτσα (Συστάθηκε κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει τις κατηγορίες, στην οποία δεν κλήθηκε ο πλέον αρμόδιος υπουργός για την ορθή και αντικειμενική κατανομή των κονδυλίων.  Έτσι η εξεταστική επιτροπή δεν κατέληξε πουθενά).

4) Το σκάνδαλο των υποκλοπών της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, το οποίο γνωρίζετε και από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των χωρών σας ταλανίζει με τις νέες αποκαλύψεις. Καθημερινά μαθαίνουμε για τις υποκλοπές δημοσιογράφων και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συντακτών εφημερίδων από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε τη χώρα μου για το σκοπό αυτό, τη γνωστή ως PEGA, δεν εμφανίστηκαν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Τώρα όχι μόνο η PEGA αλλά και η LEGAL το διερευνά ως κυβερνητικό σκάνδαλο.

Μοιραστείτε το!