Άμεση λύση στο ζήτημα της απλήρωτης δεδουλευμένης νυχτερινής εργασίας του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. και αφορά στη μη καταβολή της δεδουλευμένης νυχτερινής εργασίας λόγω της υπέρβασης του σχετικού μηνιαίου και ετήσιου ορίου, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σαράντα δύο (42) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες  λόγω της εμπλοκής του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά και στον έλεγχο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοιού, έχουν οδηγήσει σε μια ξεκάθαρα άδικη μεταχείριση του σύνολού του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., καθώς λόγω του πλαφόν που ισχύει δεν τους καταβάλλεται το σύνολο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης.

Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί άμεσα στην αύξηση του συγκεκριμένου ορίου και να δώσει μία οριστική λύση στο διαρκές αυτό πρόβλημα, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Έλληνες Αστυνομικοί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29.4.2020

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Άμεση λύση στο ζήτημα της απλήρωτης δεδουλευμένης νυχτερινής εργασίας του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού, οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα, καθώς πέρα από την εμπλοκή τους στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό,  έχουν επωμιστεί το βάρος του ελέγχου της πιστής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Τα  αυξημένα καθήκοντα των Ελλήνων Αστυνομικών έχουν ως αποτέλεσμα τη διάθεση του προσωπικού, από την πλευρά της Υπηρεσίας,  σε περισσότερες νυχτερινές υπηρεσίες. Ωστόσο το πλαφόν που έχει τεθεί στη μηνιαία και ετήσια νυκτερινή απασχόληση των αστυνομικών και η υπέρβαση του ορίου αυτού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, οδηγεί στη μη καταβολή της νυχτερινής αποζημίωσης στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που έχει συμπληρώσει το προβλεπόμενο μηνιαίο και ετήσιο όριο.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα της απλήρωτης δεδουλευμένης νυχτερινής εργασίας θα επανεμφανιστεί και μάλιστα οξυμένο λόγω της αναστολής χορήγησης των κανονικών και βραχειών αδειών και της αύξησης του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων Αστυνομικών στο Σώμα, μετά την πρόσφατη πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών και την επικείμενη πρόσληψη 1200 συνοριακών φυλάκων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

1)Προτίθεσθε να αυξήσετε το πλαφόν  στη μηνιαία και ετήσια νυκτερινή απασχόληση του αστυνομικού προσωπικού, όπως συνέβη πρόσφατα για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος;

2)Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, σκοπεύετε να δώσετε μία οριστική λύση σε ένα διαρκές πρόβλημα που ταλαιπωρεί το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Ραγκούσης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης​ Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Ψυχογιός Γεώργιος

Μοιραστείτε το!