«Άμεση χωροθέτηση του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στη Δυτική Θεσσαλονίκη» | Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης του Α.Τριανταφυλλίδη προς τον Υπουργό Υγείας

Το καθολικό αίτημα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στο Δήμο Παύλου Μελά,  θέτει στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής του τους  προφανείς και αντικειμενικούς λόγους της επιλογής του εν λόγω χώρου(του αναγκαίου αριθμού στρεμμάτων σε επαφή με τον Περιφερειακό από το σύνολο των 850 στρεμμάτων) για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως: 1)η γειτνίασή του με τα δύο Νοσοκομεία που λειτουργούν ήδη, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, 2)η άμεση επαφή του με τον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης που διευκολύνει την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα των κατοίκων αλλά και 3)η στάση του Μετρό στο χώρο του πρ. στρατοπέδου Καρατάσου, στη γραμμή διακλάδωσης προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, o κ.Τριανταφυλλίδης ρωτά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αν εξετάζει η Κυβέρνηση με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη το καθολικό αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό εκφράστηκε με την πρόταση που κατέθεσαν οι Δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών της πόλης για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου καθώς και αν έχει προχωρήσει η επιβεβλημένη νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση στο Υπουργείο Υγείας του αναγκαίου αριθμού στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Υπουργείων στα οποία ανήκει ιδιοκτησιακά, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.  Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Άμεση χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από βήματος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τη δημιουργία ενός νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία του. Η ασάφεια ως προς τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου, ενώ είναι προφανής η επιλογή, το μόνο που «καταφέρνει» είναι να καθυστερεί την έναρξη κατασκευής του πολυπόθητα αναμενόμενου νοσοκομείου από το σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Η επιλογή είναι μία και σαφής και οι λόγοι προφανείς και αυταπόδεικτοι: Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στο Δήμο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη των 850 στρεμμάτων, το οποίο ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Η επιλογή του χώρου κατασκευής και λειτουργίας του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, με βάση πάντοτε αντικειμενικά κριτήρια, οδηγεί στη βέλτιστη επιλογή, που δεν είναι άλλη από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου.

Οι οφθαλμοφανείς λόγοι της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου συνοψίζονται στα ακόλουθα: 1)Η γειτνίασή του με τα δύο Νοσοκομεία που λειτουργούν ήδη, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γεγονός που θα καταστήσει την ευρύτερη περιοχή ως έναν Κόμβο Υγείας, ένα Πάρκο Υγείας, στο οποίο θα συναντώνται και θα αντιμετωπίζονται σύνθετα υγειονομικά περιστατικά με τη λυτρωτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων, 2)Η άμεση επαφή του πρ. στρατοπέδου Καρατάσου με τον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης διευκολύνει την  προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα τόσο των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όσο και των κατοίκων των άλλων νομών της Μακεδονίας που κατευθύνονται προς το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο της πόλης.

3)Όπως επίσης και η στάση του Μετρό στο χώρο του πρ. στρατοπέδου Καρατάσου, στη γραμμή διακλάδωσης προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνηγορούν, προτρέπουν και επιβάλλουν, μαζί με την ομόθυμη στάση και θέση της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των Κοινωνικών φορέων της πόλης, στη μόνη οφθαλμοφανή επιλογή χωροθέτησης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1.Εξετάζει η Κυβέρνηση με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη το καθολικό αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό εκφράστηκε με την πρόταση που κατέθεσαν οι Δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών της πόλης για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου;

2.Έχει προχωρήσει η επιβεβλημένη νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση στο Υπουργείο Υγείας του αναγκαίου αριθμού στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Υπουργείων στα οποία ανήκει ιδιοκτησιακά, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας;

Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Μοιραστείτε το!