Έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων των ΚΔΑΠ-Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τη θεσμική και νομοθετική διασφάλιση των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ ζητούν με ερώτησή τους προς τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς (Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων), 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Η υποχρηματοδότηση της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» οδήγησε πολλούς Δήμους στη μείωση ωρών απασχόλησης του προσωπικού ή ακόμη και στη μείωση του προσωπικού, ενέργειες οι οποίες πρέπει να ανακληθούν άμεσα έπειτα από την έκτακτη χρηματοδότηση των 10.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και τις δηλώσεις  του ίδιου του Υπουργού περί μη απολύσεως κανενός εργαζομένου.

Καταθέτοντας τη σχετική ερώτηση ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία έκφρασης κοινωνικής αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό δικαιούνται κάθε στήριξη και συμπαράταξη στον αγώνα που δίνουν καθημερινά, με πράξεις και όχι με λόγια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Εσωτερικών

Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: Το μέλλον των ΚΔΑΠ _ Θεσμική & Νομοθετική Διασφάλιση εργαζομένων στα ΚΔΑΠ

Τα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠμεΑ εδώ και 24 χρόνια προσφέρουν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μέσω υπηρεσιών πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας.  Δραστηριότητες όχι και τόσο αυτονόητες, ειδικά για παιδιά μακριά από τα αστικά κέντρα. Χιλιάδες οικογένειες και ειδικότερα οικογένειες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές επωφελούνται των υπηρεσιών αυτών.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως με δική της επιλογή και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης επέλεξε να μην ενισχύσει την παραπάνω δράση, αποκλείοντας περί τα 65.000 παιδιά, που πληρούσαν όλα τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Η παραπάνω επιλογή έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, η κατακόρυφη μείωση της πληρότητας σε δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, που συνοδεύεται από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων voucher από τους Δήμους, οδηγεί σε εκατοντάδες απολύσεις έμπειρου και εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού από τις δομές και προδιαγράφει με βεβαιότητα  το άμεσο κλείσιμο ή την υπολειτουργία τους, με μαζικές απολύσεις, που θα στείλουν στην ανεργία τους εργαζομένους στις δομές.

Ήδη αρκετοί Δήμοι, αντιλαμβανόμενοι το κενό χρηματοδότησης που προέκυψε, βιάστηκαν πέρα από τις απολύσεις, να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις ωρών των εργαζομένων κατά την ανανέωση των συμβάσεων τους. Ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να ανακληθούν έπειτα από την έκτακτη χρηματοδότηση των 10.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και των δηλώσεων του ίδιου του Υπουργού περί μη απολύσεως κανενός εργαζομένου.

Επειδή ο παιδαγωγικός και κοινωνικός, έπειτα από 24 χρόνια συνεχούς λειτουργίας,  ρόλος των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠμεΑ είναι αδιαμφισβήτητος και αναγνωρισμένος από την κοινωνία.

Επειδή η υποχρηματοδότηση της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» (για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠμεΑ), όχι μόνο απέκλεισε χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν όλα τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά έπληξε σοβαρά τα έσοδα των Δήμων από την μείωση των vouchers και δημιούργησε συνακόλουθα συνθήκες μείωσης ωρών απασχόλησης του προσωπικού ή μείωσης του προσωπικού.

Επειδή η μειωμένη ενίσχυση δομών παιδικής φροντίδας συνιστά σοβαρότατο πλήγμα στον ιστό του Κοινωνικού Κράτους και ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες εργασιακής επισφάλειας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.     Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες (πέραν της έκτακτης χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών) θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

2.      Εάν προτίθενται να διασφαλίσουν νομοθετικά και θεσμικά το σύνολο των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ με στόχο να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος;

3.     Εάν προτίθενται να προκηρύξουν μόνιμες θέσεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, δίνοντας τέλος στην «ομηρεία» εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων, που επί πολλά έτη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους;

4.     Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε για να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα των ΚΔΑΠ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφρόσυνη (Φρόσω)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Μοιραστείτε το!