Α.Τριανταφυλλίδης προς την ομογένεια:«Διαδώστε τα ελληνικά. Η Γλώσσα είναι Πατρίδα».(ΒΙΝΤΕΟ)

Μιλώντας σε κεντρική εκδήλωση της Ομογένειας στο ξενοδοχείο Hilton της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, απευθυνόμενος σε επιφανείς Έλληνες, ομογενείς Γερουσιαστές, επιχειρηματίες, Καθηγητές Πανεπιστημίων αλλά και σε φιλέλληνες Αμερικανούς, διακεκριμένες προσωπικότητες της Αμερικανικής κοινωνίας, δήλωσε:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες της Νέας Υόρκης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι μεγάλη χαρά μου εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, όχι για να ανταλλάξω μαζί σας καρτούλες ή να κάνω δημόσιες σχέσεις αλλά να μοιραστώ την χαρά σας γιατί αυτού του είδους οι γιορτές για την Ανεξαρτησία της χώρας δεν υπάρχουν στην χώρα. Μόνο με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο η Ομογένεια μπορεί να τιμά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που κρατάει 196 χρόνια και μένει όρθια και θα κρατήσει άλλα 196 χρόνια και άλλα 196 χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Πέτρο Γαλάτουλα, γιατί στο πρόσωπό του αντανακλά το σύνολο της Ομογένειας και η πρόσκλησή του, η τιμητική πρόσκλησή του, με φέρνει εδώ κοντά σας.

Θέλω επίσης να επαναλάβω για τρίτη φορά, μετά το Bowling Green και την Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια, τις θερμές ευχαριστίες μας στον αμερικανικό λαό γιατί τότε στη δύσκολη στιγμή είχε ξεχωριστή θέση στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον επαναστατημένο ελληνικό λαό.

Αυτή τη βραδιά και αυτές τις ημέρες, ειδικά από εδώ τη Νέα Υόρκη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τον Samuel Gridley  Howe, τον γιατρό από την Βοστώνη που άφησε την βολή και το σπίτι του για να πάει στην Ελλάδα και να πολεμήσει με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τα άλλα παλικάρια για να δώσουν ελευθερία και νόημα ζωής γιατί ο «Lafayette της Ελληνικής Επανάστασης» ήξερε τι σημαίνει Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Ατομικά Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ήθελε αυτά να τα σέβεται όχι μόνο ο λαός και οι πολίτες μέσα στην ίδια του την χώρα αλλά και άλλοι πολίτες, σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει διεθνές κίνημα και διεθνής κίνηση αλληλεγγύης.

Επιτρέψτε μου ως δημοσιογράφος, αυτό που με στεναχωρούσε ήταν να ακούω τους πολιτικούς να λένε αυτά που ΘΑ κάνουν. Έτσι λοιπόν τώρα που είμαι στην αντίπερα όχθη, υπερασπιζόμενος μαζί με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση των μνημονίων, επιτρέψτε μου να πω τι έκανα ή τι κάναμε συλλογικά μέχρι αυτήν τη στιγμή που βρίσκομαι ενώπιόν σας.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά, εκλιπαρώ, σας εκλιπαρώ, ζητώ από τον καθένα ξεχωριστά, σε αυτόν που πιστεύει ότι η ελληνική οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο της συγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και της Ομογένειας, μην ξεχνάτε ποτέ την γλώσσα την ελληνική. Η γλώσσα όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης είναι πατρίδα, η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ μάθετε στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας, στους φίλους σας, την ελληνική γλώσσα. Είμαστε η γλώσσα μας. Αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της παρουσίας μας. Η γλώσσα ανοίγει δρόμους πολιτισμού, δρόμους ανάπτυξης, δρόμους επενδύσεων. Μάθετε τα Ελληνικά, διδάξτε τα Ελληνικά, μιλήστε τα Ελληνικά. Τα Ελληνικά είναι η Πατρίδα μας.

Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ Θεσσαλονίκης. Αυτό δε μου απαγόρευσε, γιατί είμαι από αυτούς τους βουλευτές που έδωσαν θρησκευτικό όρκο και κάνει ομολογία πίστεως, να καλέσω στη Βουλή και την Επιτροπή μας, για πρώτη φορά από το 1974, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο μαζί με το Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ. Μάξιμο, παιδί της Ομογένειας στη Στουτγάρδη που υλοποίησε προγράμματα αλληλεγγύης στους μετανάστες, αυτούς δηλαδή που έψαχναν να βρουν μία άγκυρα φεύγοντας από τους πολέμους, τους πρόσφυγες.

Τους καλέσαμε στη Βουλή να μας μιλήσουν κι ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε για πρώτη φορά, όχι για αγιασμό, αλλά να μιλήσει, να πει την άποψή του. Ένα θέμα που ξέρω ότι εσάς σας ενδιαφέρει πολύ  και ενδιαφέρει επίσης και εμάς:  η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Καλέσαμε στην Επιτροπή μας  τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης, τον κ. Ελπιδοφόρο που μας μίλησε για τον τεράστιο θησαυρό των 8000 βιβλίων-κειμηλίων, για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που περιμένει εκεί πανέτοιμη να ανοίξει τις θύρες της και να λειτουργήσει και πάλι  ως Θεολογική σχολή.

Στην Επιτροπή μας μιλήσαμε με τους ομογενείς  επιχειρηματίες, για το τι πρέπει να πράξει η Ελληνική Πολιτεία για να σταματήσει το λαδόσημο, το γρηγορόσημο και η γραφειοκρατία και να υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πούμε σε εσάς: ελάτε και βάλτε πλάτη στην πατρίδα, ελάτε και επενδύστε  Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Σε αυτές τις τρεις συναντήσεις είχα την χαρά, εδώ ταυτιζόμαστε με τον Πρόεδρο, τον κ. Γαλάτουλα, να καλέσω τον Ιβάν Σαββίδη, τον έλληνα επιχειρηματία που δεν σταμάτησε  στα εμπόδια που προανέφερα, τον άνθρωπο-επιχειρηματία που κρατάει ζωντανό τον ΠΑΟΚ, τον άνθρωπο που επαναλειτούργησε το Μακεδονία Παλάς, τον άνθρωπο που έδωσε ζωή σε 1000 θέσεις εργασίας στην ΣΕΚΑΠ, τον άνθρωπο που επένδυσε στη Σουρωτή, τον άνθρωπο που ετοιμάζεται να επενδύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτούς τους ομογενείς επιχειρηματίες καλούμε και τους λέμε ελάτε σε αυτήν τη δύσκολη στροφή της ιστορίας: Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

Έρχομαι από την Θεσσαλονίκη. Πριν από μία εβδομάδα περπατήσαμε μαζί το δρόμο από την πλατεία Ελευθερίας προς το σιδηροδρομικό σταθμό. Αυτήν την πορεία την έκαναν οι Εβραίοι αδελφοί μας, όταν γέμιζαν τα τρένα για να τους στείλουν στο Αushwitz και το  Βirkenau, για να δηλώσουμε: ποτέ ξανά, ποτέ πια στο ναζισμό και τον φασισμό, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Ήταν ένα μήνυμα που έστειλε η Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσει να στέλνει στους εβραίους αδελφούς μας που υπέστησαν το Ολοκαύτωμα. Μόνιμα και διαρκώς οριοθετημένοι ΜΕΤΩΠΟ απέναντι στο ρατσισμό, το ναζισμό και τη μισαλλοδοξία.

Θέλω να κλείσω με ένα μάθημα ενότητας. Όταν ρώτησαν τον πόντιο παππού μου, τον Αλέξανδρο, ποιο από τα δέκα παιδιά σου, ένα από αυτά ήταν η μητέρα μου, αγαπάς περισσότερο, η απάντησή του ήταν: όποιο δάκτυλο και να κόψω το ίδιο θα πονέσει. Το μήνυμά του ήταν και θα είναι: δεν θέλω να βλέπω τους Έλληνες κομμένα δάκτυλα, πεταμένα στους δρόμους και τις λεωφόρους της Ιστορίας. Θέλω τους Έλληνες ενωμένους, σαν μια γροθιά, να τους βλέπουν και να τους σέβονται. Να σέβονται τους έλληνες καθηγητές, τους έλληνες επιχειρηματίες, τους έλληνες  πολιτικούς. Κάθε έλληνα που σηματοδοτεί και αγγίζει με την πορεία και την παρουσία του την ελληνική ταυτότητα στον πλανήτη.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και θέλω να πω σε όλους τους προέδρους των σωματείων, η Επιτροπή μας στην Βουλή, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς είναι το σπίτι του Απόδημου. Όταν περάσει ο δρόμος σας από την Αθήνα κάντε μας ένα τηλέφωνο, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί μας,  όπως οι Έλληνες από το Μόντρεαλ, όπως οι Έλληνες από τη Μελβούρνη, όπως οι Έλληνες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Θα είστε εκεί στην επιτροπή μας για να μιλήσετε σε αυτήν και να εκφράσετε  τα προβλήματα της δικής σας κοινότητας. Εμείς σας περιμένουμε και, κυρίως, μην ξεχνάτε την γλώσσα. Η γλώσσα είναι πατρίδα. Τα όρια του λόγου μας είναι τα όρια του κόσμου μας.

Σας ευχαριστώ θερμά».

 

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του κ. Τριανταφυλλίδη:

 

Μοιραστείτε το!