Α.Τριανταφυλλίδης: «Βέλτιστη επιλογή το “Καρατάσιου” για το Παιδιατρικό».(ΒΙΝΤΕΟ: Όλος ο διάλογος Πολάκη-Τριανταφυλλίδη)

«Το αίτημά μου συνίσταται σε δύο παραδοχές και τρία κριτήρια. Οι δύο βασικές παραδοχές, οι οποίες είναι καλοδεχούμενες, είναι:  1) η δωρεά των 250εκατ. από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και 2) η προτεραιοποίηση από την Κυβέρνηση των  τριών σκοπών αξιοποίησης του εν λόγω ποσού για τη δημιουργία υποδομών υγείας μεταξύ των οποίων και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η επιλογή του χώρου ανέγερσης και λειτουργίας του Π.Ν.Θ. πρέπει να υπακούει στα τρία ακόλουθα κριτήρια: 1) να αποτελεί βέλτιστη επιλογή εφικτή και ρεαλιστική 2)να ικανοποιεί το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και 3)να αξιοποιεί τα πρώην στρατόπεδα εντός Θεσσαλονίκης τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία-τράπεζα γης ακριβώς για να υποδεχθούν κοινωνικές λειτουργίες μέγιστης αξίας και σημασίας για το κοινωνικό σύνολο. Ο χώρος που ικανοποιεί τα παραπάνω τρία κριτήρια είναι ο χώρος των 40 στρεμμάτων σε σύνολο 689 στρεμμάτων,  τα οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή με την Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης  κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε απευθυνόμενος προς τον Αναπ.Υπουργό Υγείας κ.Παύλο Πολάκη σχετικά με την κατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τριανταφυλλίδης «μετά τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου 250 εκατομμυρίων ευρώ, για τον τομέα της υγείας,  η Κυβέρνηση επέλεξε τρεις σκοπούς αξιοποίησης αυτού του ποσού. Ο ένας αφορά το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο δεύτερος στον Ευαγγελισμό στην Αθήνα και το τρίτο είναι το Παιδιατρικό, η ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Ένα τεράστιο κενό που όλοι μας το εντοπίζουμε εδώ και δεκαετίες.

«Η πρόταση την οποία καταθέτω στη βουλή απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσω του θεσμού της Επίκαιρης Ερώτησης είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στο χώρο του πρώην στρατοπέδου  Καρατάσιου, έκτασης 40 στρεμ. (σε σύνολο 689 στρ. που είναι όλο το στρατόπεδο), τμήμα το οποίο  βρίσκεται  σε επαφή με την Περιφερειακή Οδό».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της επιλογής του πρ. στρατοπέδου Καρατάσιου ο κ.Τριανταφυλλίδης, καταθέτοντας στη Βουλή δορυφορική αποτύπωση-σχεδιάγραμμα  της πόλης, υπογράμμισε «Αν θα ρωτούσε κάποιος γιατί εκεί και όχι στο Φίλυρο; Θα απαντούσα με τα ακόλουθα επιχειρήματα:

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ- ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

1.Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει το νεανικότερο πληθυσμό στη χώρα, ειδικά στην περιοχή Κορδελιού-Ευόσμου,

2.Από το σημείο αυτό του πρώην στρ. Καρατάσου θα περνά το ΜΕΤΡΟ και θα υπάρχει στάση του ΜΕΤΡΟ στη γραμμή διακλάδωσης προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη,

3.Ακριβώς απέναντι από το προτεινόμενο εν λόγω σημείο λειτουργούν ήδη το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Άρα αποτελεί Κόμβο Υγείας, ένα Πάρκο Υγείας, στο οποίο θα συναντώνται και θα αντιμετωπίζονται τα σύνθετα περιστατικά.

4.ο βασικότερος λόγος της προσβασιμότητας: μέσω του Περιφερειακού, το νέο ζευγάρι που προβληματίζεται με το βρεφάκι του που έχει 39,5 πυρετό, είτε είναι στην Καλαμαριά, είτε είναι στην Τούμπα, είτε είναι στον Εύοσμο,  σε 10 με 14 λεπτά μπορεί να είναι στο Παιδιατρικό, στο Καρατάσιου και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μωρού του.

Καταθέτω στα πρακτικά τις επιστολές των πέντε από τους έξι Δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης(Παύλου Μελά, Δ.Δεμουρτζίδης, Ευόσμου-Κορδελιού, Π.Σούλας, Καλαμαριάς, Θ.Μπακογλίδης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λ.Κυρίζογλου και Νεάπολης-Συκεών, Σ.Δανιηλίδης), οι οποίοι τάσσονται υπέρ του στρατοπέδου Καρατάσιου για χώρο υποδοχής και κατασκευής

ΤΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ: 

Κύριε Υπουργέ, κ.Πολάκη,

αν πιστεύετε ότι το τμήμα των 40 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, που βρίσκεται σε επαφή με την εσωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης αποτελεί την ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ κατασκευής και λειτουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σας ζητώ να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια μαζί με τον Υπουργό Άμυνας,μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, με μία τροπολογία νόμου δύο σειρών που θα υπερβαίνει την αντιδικία των δύο Υπουργείων για το Καρατάσιου και θα παραχωρεί τα 40 από 700 στρεμ. στο Υπουργείο Υγείας, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργεία Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Αυτή η βέλτιστη λύση μπορεί και πρέπει  να γίνει πράξη.

Η Θεσσαλονίκη αξίζει ένα λειτουργικό, προσπελάσιμο, σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο, επιλογή για τα επόμενα  50 χρόνια.

Κύριε Υπουργέ, κ.Πολάκη, σας καλώ, σας προσκαλώ , σας παρακαλώ να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια για να εγκαταστήσουμε το Παιδιατρικό στο Καρατάσιου

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης:

Υ.Γ. Οι επιστολές των πέντε Δημάρχων και του Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως,  κ.κ. Βαρνάβα, που κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής

 

 

Μοιραστείτε το!