Α.Τριανταφυλλίδης για εκλογικό νόμο στη Βουλή: “Λογαριάζουν χωρίς τον “ξενοδόχο”, ετοιμάζοντας πρόωρες εκλογές”.

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το νέο εκλογικό νόμο.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κορυφαίο ζήτημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος όπου ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα αλλά το μέσο, ο εκλογικός νόμος εν προκειμένω, προσδιορίζει το αξιακό φορτίo του σκοπού.

Βαθιά κρίση και ανυποληψία στη συνείδηση ενός μεγάλου κομματιού του λαού μας, των πολιτών που απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες γιατί πιστεύει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους το εκλογικό σύστημα.

Στον αντίλογο αυτό ας φωτίσουμε τη σκέψη μας και τον προβληματισμό μας, καθώς σε λίγη ώρα θα ψηφίσουμε, από τον λόγο του Συμβουλίου της Ευρώπης που κωδικοποιεί και υποδεικνύει αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

Καταθέτω στα Πρακτικά το κείμενο του RAPPORTEUR, που δεν προέρχεται από τη σοσιαλιστική ή την αριστερή παράταξη, αλλά από τη συμμαχία των φιλελευθέρων και των δημοκρατών, του Χέντρικ Ντέιμς, ο οποίος με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου του 2020 προσδιορίζει στα συμπεράσματά του το θέμα: «Καθορισμός ελάχιστων προτύπων για τα εκλογικά συστήματα, ώστε να παρέχεται η βάση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν θα ήθελα -δεν μπορώ και δεν έχω τον χρόνο- να αναφέρω το σύνολο. Θα αναφέρω από τα συμπεράσματα 73 και 74, ακριβώς για να προσδιορίσω και τη σκέψη τη δική μας, τη σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέει λοιπόν ο εν λόγω εισηγητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζοντας συνολικά τον μέσο όρο της αντίληψης: «Κάποια συστήματα στην Ευρώπη παρέχουν στα κόμματα που νίκησαν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που υπερβαίνουν κατά πολύ σημαντικά…» -κύριε Υπουργέ- «…την αληθινή υποστήριξη που απολαμβάνουν μεταξύ των πολιτών».

Συνεχίζει στην παράγραφο 74 των συμπερασμάτων: «Η ασυνέπεια μεταξύ της τυπικής νομιμότητας και της ουσιαστικής νομιμοποίησης υπονομεύει τη δημόσια εμπιστοσύνη του κοινού, των πολιτών στη δημοκρατική λειτουργία και διαδικασία και προσφέρει πρόσφορο έδαφος στον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό» -έτσι λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια άλλη παράταξη- «που θα πρέπει να αποτελεί το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει να προσδιορίσουμε τη δική μας στάση και θέση».

Και συνεχίζει: «Η αποτυχία ενός εκλογικού συστήματος να εμποδίσει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των πολιτικών επιλογών των ψηφοφόρων, όπως αυτές εκφράζονται στις εκλογές, και στη σύνθεση των εκλεγμένων θεσμών είναι σημάδι δημοκρατικού ελλείμματος». Έτσι λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κύριε Υπουργέ, κύριε Θεοδωρικάκο, και θέτει εν αμφιβόλω τη δικαιοσύνη του.

Σας το κατέθεσα στα Πρακτικά. Πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην τακτική σύνοδο.

Από τη μια, λοιπόν, ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, όχι η Αριστερά, όχι οι σοσιαλιστές, ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και από την άλλη ο αλαζονικός βαλκανικός επαρχιωτισμός της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Θεοδωρικάκου.

«Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ», λέτε. «Ψηφίσατε την απλή αναλογική όταν διαπιστώσατε ότι χάνετε τις εκλογές…» -λέτε- «…τις παραμονές των εκλογών», λέτε. Το ψηφίσαμε εκατόν εβδομήντα εννέα Βουλευτές, όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων, στις 22 Ιουλίου του 2016. Εκλογές έγιναν στις 7 Ιουλίου του 2019, δηλαδή τρία ολόκληρα χρόνια πριν. Πού είναι το παραμονές των εκλογών; Πού είναι το ότι δεν είχατε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα; Η πλήρης και απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από εσάς και βέβαια από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της μιντιακής διαπλοκής που αποτελεί ουσιαστικά και το πλέγμα των τηλεοπτικών πλατών τους στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη.

Λέτε: «Γιατί δεν τον ψηφίσατε τον Γενάρη του 2015;». Εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Μητσοτάκη. «Έχω μια χώρα να κυβερνήσω», είπε από αυτήν εδώ τη θέση. Ναι, έχεις μια χώρα να κυβερνήσεις επειδή παρέλαβες από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ολόκληρη χώρα και ένα μαξιλάρι συγκεκριμένων δισεκατομμυρίων που σου δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Δεν παρέλαβες ένα ρεμπέτ ασκέρ, μια διαλυμένη, χρεοκοπημένη χώρα, ταπεινωμένη από τη διαπλοκή, τη μίζα, το πλιάτσικο και τη λαμογιά.

Το ομολόγησε άλλωστε ο κ. Σταϊκούρας τον Φεβρουάριο του ’15 στην Επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα το Φεβρουάριο του ’15 για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Εσείς επιμένετε εκεί, «γιατί δεν ψηφίσατε τον Φεβρουάριο του ’15 την απλή αναλογική;».

Και σας εξηγήσαμε και το καταλαβαίνει ο κάθε Έλληνας πολίτης που μπορεί να βλέπει και να κρίνει και να αξιολογεί και μην τον θεωρείτε δεδομένο.

Μίλησε και ο εισηγητής της Πλειοψηφίας για παραλυτικές καταστάσεις. Να σας παραθέσω τον ορισμό της παραλυτικής διαδικασίας της δικής σας μονοκομματικής Κυβέρνησης πλειοψηφίας των 158 Βουλευτών; Από πού θέλετε να ξεκινήσουμε; Απ’ όπου θέλετε. Από το μεταναστευτικό; Το «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει»; Το πάτε μέρα-μέρα; Το «άσε να ξημερώσει και βλέπουμε»; Το παραλυτικό μη σχέδιο, χωρίς σχέδιο και χωρίς πυξίδα; Πού να πάμε, στο Λυβικό και στο Βερολίνο; Την ομολογία της παραλυτικής εκκωφαντικής απουσίας της χώρας και της πλήρους ανυποληψίας; Στα δύο εμβληματικά πρόσωπα της μονοκομματικής αλαζονικής Κυβέρνησης, τον Διαμαντάρη και τον Πατέρα; Διαμαντάρης και Πατέρας τα δύο εμβληματικά πρόσωπα της αλαζονικής διακυβέρνησης της «ενός ανδρός αρχή». Τα σχολεία χωρίς δασκάλους, τα νοσοκομεία με ράντζα; Τους Patriot που δεν μάθαμε ακόμη, εσείς οι πατριωταράδες, οι Ελληναράδες θα τους στείλετε στη Σαουδική Αραβία; Ποιον ρωτήσατε; Ενημερώσατε τη Βουλή; Πώς θα αφαιρέσετε από την εθνική άμυνα, που την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με το αίμα του, με τον ιδρώτα του; Ποιον ρωτήσατε;

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης της ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Όλα αυτά δηλώνουν την παραλυτική διαδικασία που θα έφερνε η απλή αναλογική. Διπλές εκλογές λέτε και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη ύβρη και προσβολή στη βούληση των πολιτών, δεν έχει ξανακουστεί. Πώς προεξοφλείτε ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα φέρουν συσχετισμό διακυβέρνησης; Δεν ακούσατε από το σύνολο της Αντιπολίτευσης ότι λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, ότι λογαριάζετε με απίστευτη αλαζονεία, έπαρση και κομπασμό ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα φέρουν αποτέλεσμα;

Μιλήσατε εσείς, ήμασταν εδώ στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Είναι η ισοτιμία εξωτερικού και η ισοτιμία εξωτερικού. Όταν μιλάμε για την ισοτιμία της ψήφου των ομογενών, εκεί υφίσταται η ισοτιμία για την οποία πρέπει να βάλουμε κόκκινο, μπάρα, πήχης, δεν περνάει τίποτα. Ή το περνάτε ή δεν ψηφίζεται τίποτα.

Και όταν μιλάμε για την ισοτιμία της ψήφου του εσωτερικού, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τότε στα Χανιά, για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα σε ψήφους μπορεί να εκλεγεί έναν Βουλευτή και το δεύτερο κόμμα σε ψήφους τέσσερις Βουλευτές.

Τελειώνω με αυτό μου λέμε εμείς και υπερασπιζόμαστε εμείς και αποτελεί το αξιακό φορτίο της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής αριστερής παράταξης. Θέλουμε την απλή αναλογική, γιατί θέλουμε μια πλατιά συμμαχία των λαϊκών δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων πολιτικά με τους κεντρώους δημοκράτες, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους ριζοσπάστες αριστερούς και τους οικολόγους και κοινωνικά με τον κόσμο της παραγωγής, του πολιτισμού και των επιστημών, με κάθε άνεργο, άστεγο, φτωχό άνθρωπο που ακουμπάει επάνω μας, όπως το έπραξε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και μετά από την αποκαλυπτική εξάμηνη παρουσία σας θα μας ξαναεμπιστευθεί πολύ σύντομα, όπως εκτιμάει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Θεοδωρικάκος, που έφεραν αυτόν τον εκλογικό νόμο για να επισπεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Σας ευχαριστώ θερμά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε το!