Α.Τριανταφυλλίδης για το σκάνδαλο υποκλοπών Μητσοτάκη (Βουλή): “Ο Βασιλιάς είναι γυμνός, φως στο καθεστώς”. (Video)

Ομιλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέναδρου Τριανταφυλλίδη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ομιλίας του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παρούσα εξεταστική θα μείνει πραγματικά στην ιστορία ως αντιπαράδειγμα, αφού «κατάφερε» με αποκλειστική ευθύνη των Βουλευτών της Πλειοψηφίας και παρά τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες των Βουλευτών όλης της Αντιπολίτευσης να κάνει αυτό που δεν έκανε καμμία άλλη εξεταστική επιτροπή. Όχι μόνο δεν έριξε άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών-παρακολουθήσεων κοριών του «Μαξίμου Μητσοτάκη Α.Ε.», για να διαλευκάνει ποιος, πότε, πού και γιατί, όχι μόνο δεν έλυσε το γρίφο του ελληνικού Watergate, όπως το χαρακτήρισε σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα «WASHINGTON POST», που είχε αποκαλύψει το ομώνυμο αμερικανικό σκάνδαλο των υποκλοπών, όχι μόνο δεν προσωποποίησε τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, αφού αρνήθηκε το αυτονόητο της πρόσκλησης της τρόικας των παρακολουθήσεων «Μητσοτάκης – Δημητριάδης – Κοντολέων», αλλά «κατόρθωσε», δια της επιβολής της Πλειοψηφίας, να μετατρέψει το έγκλημα των παρακολουθήσεων σε δίδυμο έγκλημα υποκλοπών – συγκάλυψης, κάλυψης, απόκρυψης, συσκότισης της αλήθειας, με την επίκληση του δήθεν απόρρητου. Απόρρητο, που και ο Κανονισμός της Βουλής και ο σχετικός νόμος του 2008 ορίζει τον νόμιμο τρόπο υπέρβασής του, αλλά και πολιτικά ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, με δημόσια παρέμβασή του ξεκαθάρισε: Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.

Να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στις 26 Αυγούστου, με παρόντα τότε τον κ. Μητσοτάκη εδώ στη Βουλή. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απ’ αυτό εδώ το Βήμα, προέτρεψε τον κρυπτόμενο σήμερα Πρωθυπουργό, παραχωρώντας τον δικό του χρόνο, να πάρει τον λόγο και να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα: Γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος της παρακολούθησης του Αρχηγού του τρίτου ελληνικού κόμματος; Ποιος έδωσε την εντολή για την παρακολούθησή του;

Θέλετε να πιστέψουμε, κύριε Μητσοτάκη, ότι αυτονομήθηκαν επί έναν ολόκληρο χρόνο οι κ.κ. Δημητριάδης, Κοντολέων και Βλάχου, έβγαζαν από κοινού ή κατά μόνας εντολές παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, χωρίς να το γνωρίζει ο πολιτικά και διοικητικά προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλαδή εσείς;

Αφού η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει, γιατί άλλαξε τον νόμο της ΑΔΑΕ μετά από είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια, αλλάζοντας τον νόμο του 1994, για να μην μπορεί να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος Έλληνας πολίτης;

Επειδή κανείς σας, κύριε Μητσοτάκη, δεν γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη, Κουκάκη -ούτε εσείς προσωπικά, ούτε ο κ. Γεραπετρίτης- επί τη βάσει ποιων στοιχείων που δεν γνωρίζατε ισχυρίζεστε ότι η επισύνδεση ήταν νόμιμη;

Τι θα λέγατε στον κ. Ανδρουλάκη που τον καλούσατε για να τον ενημερώσετε αφού δεν γνωρίζατε;

Το κυβερνητικό «αλαλούμ» επιτείνεται από τη σχετική ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις 5 Αυγούστου 2022. Είχε αναφέρει: Η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Καταθέτω στα Πρακτικά τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη στον «ΣΚΑΪ»:

«Κανείς μας δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη».

Παρακαλώ, το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης  καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Τι από τα δύο ισχύει; Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι κανείς δεν γνώριζε ή η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που δήλωσε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε καλέσει για να τον ενημερώσει πλήρως.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Φως στο καθεστώς. Γιατί μιλάμε για καθεστώς και παρουσία πολιτικού υποκόσμου;

Η ΑΔΑΕ ενημερώθηκε από την ΕΥΠ πως τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, Κουκάκη έχουν καταστραφεί. Πώς λέγεται αυτό εάν δεν λέγεται  καθεστώς, εάν δεν λέγεται πρακτικές πολιτικού υποκόσμου; Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί και για την υποκλοπή σε βάρος του Χρήστου Σπίρτζη και του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με την εντολή του ελληνικού λαού.

Έλληνες πολίτες, είναι σαφές. Εσείς θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές και για τη δέσμευσή μας να συγκροτήσουμε προανακριτική επιτροπή διερεύνησης ποινικών ευθυνών για τις υποκλοπές.

Το αλαλούμ συνεχίστηκε από τους ίδιους γαλάζιους διπρόσωπους «Ιανούς». Φως παντού, αλλά απόρρητο. Φως παντού, αλλά εάν μιλήσετε έχετε δέκα χρόνια φυλακή. Φως παντού, αλλά η ΑΔΑΕ απαγορεύεται να ενημερώνει.

Μας κυβερνά το παρακράτος, με τη σιωπή των εκατό πενήντα επτά. Εάν όμως σιωπούν, δεν ενεργούν, δεν αντιδράτε και εσείς οι πολίτες πολιτική αλλαγή, delivery διανομή κατ’ οίκον, δεν υφίσταται.

Ο τελευταίος πολίτης σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία που δικαιούται να πει «δεν γνωρίζω», είναι ο Πρωθυπουργός της και ήδη από την 1η Αυγούστου -αυτό που λέει και ο κοινός νους- είχα θέσει το δίλημμα: συμμέτοχος στις υποκλοπές ή ανίκανος να τις εμποδίσει; Επέλεξε το δεύτερο για να αποφύγει την αλήθεια του αυταπόδεικτου άμεσα ποινικά κολάσιμου πρώτου.

Δεν σας πιστεύει κανείς. Η αλαζονεία και η έπαρση του «πορφυρογέννητου» και «ανασφαλούς», του κατά δήλωση του κ. Μητσοτάκη ανήξερου και αδαούς -και γι’ αυτό ακατάλληλου για τη θέση του Πρωθυπουργού- συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε αυτή την ιλαροτραγωδία, που επαναφέρει δραματικά το ιστορικό ερώτημα: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Για να καταλάβετε τη διαφορά του πολιτικού ήθους, της πολιτικής κουλτούρας και αντίληψης συμπεριφοράς των πολιτικών ταγών, θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά κάτι πρόσφατο. Θα τον δει μετά από μία εβδομάδα τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Σολτς. Ο κ. Σολτς κλήθηκε από την αρμόδια διερευνητική επιτροπή η οποία συστάθηκε και συγκροτήθηκε στον Δήμο της Περιφέρειας του Αμβούργου και πήγε δύο φορές και κατέθεσε. «Δεν έγινε τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Όλαφ Σολτς ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής του Κοινοβουλίου του Αμβούργου, η οποία εξετάζει ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Cum-Ex». Κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας για περισσότερο από τρεις ώρες.

Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για να ακούσουν οι Έλληνες πολίτες πώς συμπεριφέρεται ο πολιτικός ταγός που δεν έχει να κρύψει τίποτα, όταν πιστεύει στην αλήθεια, όταν είναι καθαρός ουρανός, όταν τίποτα δεν χρωστάει σε κανέναν.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτός που χρωστάει το ξέρει πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό και ένιωσε την ανασφάλεια ότι πρέπει να μας παρακολουθεί όλους, όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους, για να μην του ξεφεύγει τίποτα. Γιατί είχε γίνει η επιλογή από το 2016. Γι’ αυτό έγινε η πολιτική επιλογή, για έναν Πρωθυπουργό, για τα θελήματα των ολιγαρχών.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτούς που παρατήσατε, δηλαδή, τον Κοντολέοντα, τον Δημητριάδη, δεν ελέγχονται πειθαρχικά και ποινικά γιατί αμέλησαν να ενημερώσουν τον προϊστάμενό τους σε ένα κορυφαίο θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας; Θα κινηθείτε, κύριε Μητσοτάκη, πειθαρχικά και ποινικά εναντίον του Δημητριάδη και του Κοντολέοντος; Συγγνώμη, αστειεύτηκα.

Κύριε Μητσοτάκη, μία φορά γίνεται ειλικρινής η φράση: «Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» που είπατε στο διάγγελμά σας στις 8 Αυγούστου. Η μετεμψύχωσή σας -και γι’ αυτό η ειλικρινής σας εκδοχή- θα έλεγε: Ως ο πλέον αρμόδιος πολιτικά και διοικητικά προϊστάμενος της ΕΥΠ, όχι απλώς το γνώριζα, αλλά το αποφάσισα, το συντόνισα και μάλιστα με δύο κανάλια: Και με το «Predator» -για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα- και με τη νόμιμη επισύνδεση, για ξεκάρφωμα και ξέπλυμα. Σας χάλασε όμως τα σχέδια η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου.

 Θα κλείσω με το παρακάτω. Το σύνολο των Καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου: Βενιζέλος, Μποτόπουλος, Σταθόπουλος, Σωτηρέλης, Αλιβιζάτος μιλούν για διασυρμό της ερμηνείας και της εφαρμογής του Συντάγματος, μιλούν για συνταγματική εκτροπή. Ο κ. Αλιβιζάτος λέει: «Οι κυβερνήσεις παραιτούνται, όταν υπάρχουν σκάνδαλα με πρωθυπουργικές ευθύνες».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, ορκιστήκαμε να είμαστε πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούμε στο Σύνταγμα, όχι να είμαστε θεατές καταστρατήγησής του από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός των κοριών υπονομεύει τη συνταγματική λειτουργία του πολιτεύματος, προκαλεί ευθέως ζήτημα δημοκρατίας.

Όνειδος για την πατρίδα. Εφιάλτης για τη δημοκρατία. Μεγάλος αδερφός για τα κατοχυρωμένα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα.

Επιτέλους τέλος! Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη και η ανάληψή της σημαίνει παραίτηση και εκλογές.

Σας ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!