Α.Τριανταφυλλίδης κατά Κατσανιώτη: «Εγκαταλείψατε τον ελληνισμό της Μαριούπολης στην τύχη του και αυτό θα σας στοιχειώνει». (Video)

«Γυρίσατε την πλάτη, εγκαταλείψατε στην τύχη του τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, τον Ελληνισμό της Μαριούπολης. Στείλατε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης και μαζί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διαφωνήσαμε και είπαμε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάνεις λάθος». Κάνατε που το κάνατε το ατόπημα, δεν έπρεπε να διασφαλίσετε διά της κρίσιμης αυτής επιλογής ως ύψιστο, μείζον για την Ελλάδα, εύλογο αντάλλαγμα την ασφάλεια και την προστασία της ελληνικής κοινότητας των εκατόν πενήντα χιλιάδων της Μαριούπολης; Τί είδους εξωτερική πολιτική είναι αυτή του προβλέψιμου, πειθήνιου, υπάκουου  εταίρου;» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την προστασία του ελληνισμού της Μαριούπολης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες» της Κυβέρνησης της ΝΔ κατηγορώντας την ευθέως για «αμεριμνησία»  και για «απουσία ορθής αξιολόγησης στη διαμορφωθείσα επί μήνες κατάσταση στην Ουκρανία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε για τον ελληνισμό της περιοχής, καθώς το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης παρέμεινε ακέφαλο για δεκαπέντε ολόκληρους μήνες και η τοποθέτηση του Έλληνα Προξένου πραγματοποιήθηκε μόλις στις 31 Ιανουαρίου, είκοσι τρεις ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε σοβαρός, προληπτικός, έγκαιρος, μελετημένος σχεδιασμός για την προστασία του ελληνισμού στη Μαριούπολη».

Στις συνεχείς αναφορές του κ.Κατσανιώτη ότι οι Έλληνες δεν ήθελαν να φύγουν από τη Μαριούπολη, ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι αδιάψευστος μάρτυρας είναι η επιστολή της Προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας στις 13 Μαρτίου 2022, η οποία σημειώνει στην προτελευταία παράγραφο της έκκλησής της: «Ζητάμε τη βοήθειά σας για τη διοργάνωση ενός “πράσινου διαδρόμου” για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται…».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο κ.Τριανταφυλλίδης για την καθυστερημένη τοποθέτηση του Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη,  επισημαίνοντας ότι το Προξενείο λειτουργούσε το διάστημα αυτό με πέντε υπαλλήλους και τη συνδρομή του Γενικού Προξένου στην Οδησσό.

Στην απάντησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε «Ομολογήσατε ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Εγκαταλείψατε στην τύχη του τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Μόνοι σας έγνοια ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, «Νόστος 1», «Νόστος 3», «Νόστος 5». Με τους πέντε «Νόστους» που γνωρίζουμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις σας «καταφέρατε» να βγάλετε διακόσιους δεκαεπτά (217), όλο κι όλο, ανθρώπους σε σύνολο εκατόν πενήντα χιλιάδων που αριθμεί ο ελληνισμός. Την ίδια ώρα, η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε στην επικοινωνία που είχε ο Τσαβούσογλου με τον Λαβρόφ, έβγαζε μέχρι τις 15 Μαρτίου δεκατέσσερις χιλιάδες οκτακόσιους Τούρκους πολίτες.  Πώς η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ινδία και άλλα κράτη μπόρεσαν μετακινήσουν χιλιάδες κόσμου και η ελληνική πλευρά δεν τα κατάφερε;», διερωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Έχετε την ιστορική ευθύνη ως παράταξη να έχετε πήχη την ευπατρίδη Βιργινία Τσουδερού, που τον Δεκαπενταύγουστο του 1993 μετέφερε, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, χίλιες δεκατρείς ψυχές από τον πόλεμο Γεωργίας και Αμπχαζίας από το Σοχούμι. Αυτός είναι ο πήχης που δεν ξεπεράσατε και θα είστε υπόλογοι στην ιστορία γι’ αυτό που δεν κάνατε απέναντι στον Ελληνισμό της Μαριούπολης», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος ολόκληρης της συζήτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μετά την καταδικαστέα ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, με δημόσια δήλωσή μου, είχα επιστήσει την προσοχή στην Κυβέρνηση για τον κίνδυνο που διατρέχει ο ελληνισμός της Ουκρανίας, το ξεχασμένο αυτό κομμάτι του ελληνισμού με τη λαμπρή και μακραίωνη παρουσία του στην Αζοφική. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, «Πρώτιστη προτεραιότητα η ασφάλεια του ελληνισμού της Αζοφικής». Στη συνέχεια θα τα καταθέσω στα Πρακτικά. Τα αφήνω στην άκρη για να μην χάνουμε χρόνο.

Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο Εξωτερικών να σταθεί έμπρακτα και όχι με λόγια στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών και να αναλάβει επειγόντως όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες και προς τις δύο πλευρές, προκειμένου με επάρκεια να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και οι τραγικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μαριούπολη και στα ελληνικά χωριά, όπως οι δολοφονίες δώδεκα ομογενών στις 26 και 28 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες μετά την εισβολή δηλαδή, στο Σαρτανά, αλλά και σε άλλα ελληνικά χωριά, ήταν ισχυρό καμπανάκι για να κινητοποιηθείτε άμεσα.

Στο λαμπρό κέντρο του ελληνισμού της Αζοφικής στη Μαριούπολη, με τους σχεδόν εκατόν πενήντα χιλιάδες Έλληνες ομογενείς ήδη εκτυλισσόταν μία ανθρωπιστική τραγωδία. Υπήρξαν άνθρωποι απελπισμένοι, αποκλεισμένοι στα καταφύγια, χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φαγητό, στη διάρκεια αυτών των τριάντα έξι ημερών ενός αδυσώπητου πολέμου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε αθώο θύμα ο ελληνισμός της Μαριούπολης. 

Από την πρώτη στιγμή των μαχών υπήρξαν αμέτρητες εκκλήσεις σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους από Έλληνες ομογενείς και από τους εκπροσώπους τους, όπως την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των social media, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μιλώντας στις ανταποκρίσεις τους για εξελισσόμενη ανθρωπιστική τραγωδία. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τις δημόσιες εκκλήσεις της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που προειδοποίησε για το χειρότερο σενάριο στη Μαριούπολη, εάν Ρωσία και Ουκρανία δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία δεν μερίμνησε για τον ελληνισμό της περιοχής, καθώς το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης παρέμεινε ακέφαλο για δεκαπέντε ολόκληρους μήνες και η τοποθέτηση του Έλληνα Προξένου πραγματοποιήθηκε μόλις στις 31 Ιανουαρίου, είκοσι τρεις ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή.

Ενδεικτικό  της αμεριμνησίας και της απουσίας ορθής αξιολόγησης που δώσατε ως Κυβέρνηση στη διαμορφωθείσα επί μήνες κατάσταση στην Ουκρανία, είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας διπλωμάτης ο κ. Ανδρουλάκης, που χαίρει πανεθνικής εκτίμησης, ανέλαβε καθήκοντα γενικού προξένου στις 31 Ιανουαρίου. Μην κρύβεστε, όμως, ως πολιτική ηγεσία πίσω από το άξιο Διπλωματικό Σώμα.

Με την έναρξη των επιχειρήσεων στάλθηκε στη Μαριούπολη ο πρέσβης ο κ. Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος προχώρησε την 1 Μαρτίου σε δημόσια ανακοίνωση-πρόσκληση προς τους ομογενείς -αναμένω είτε να το επιβεβαιώσετε  είτε να το διαψεύσετε- στην κατάρτιση μιας λίστας ομογενών που επιθυμούσαν να φύγουν με τα δικά τους αυτοκίνητα -το επισημαίνω, με τα δικά τους αυτοκίνητα- από τη Μαριούπολη. Και μπορεί αρχικά να μην το επιθυμούσαν πολλοί ομογενείς, ωστόσο με τις πολεμικές επιχειρήσεις κοντά στην πόλη αυτός ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά. Οι άνθρωποι καταγράφονταν στο Προξενείο και περίμεναν σοβαρό σχεδιασμό εκκένωσης. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε σοβαρός, προληπτικός, έγκαιρος, μελετημένος σχεδιασμός για την προστασία του ελληνισμού στη Μαριούπολη.

Και κλείνω. Τι κάνατε; Εγκαταλείψατε στην τύχη του τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Μόνοι σας έγνοια ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, «Νόστος 1», «Νόστος 3», «Νόστος 5». Με τους πέντε «Νόστους» που γνωρίζουμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις σας καταφέρατε να βγάλετε διακόσιους δεκαεπτά, όλο κι όλο, ανθρώπους σε σύνολο εκατόν πενήντα χιλιάδων που αριθμεί ο ελληνισμός. Την ίδια ώρα, η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε στην επικοινωνία που είχε ο Τσαβούσογλου με τον Λαβρόφ, έβγαζε μέχρι τις 15 Μαρτίου -θα καταθέσω τις σχετικές ειδήσεις- δεκατέσσερις χιλιάδες οκτακόσιους Τούρκους πολίτες.  Πώς η Τουρκία και το Ισραήλ και άλλα κράτη μπόρεσαν μετακινήσουν χιλιάδες κόσμου και η ελληνική πλευρά δεν τα κατάφερε;

Καταθέτω, λοιπόν, τα ερωτήματα, κύριε Κατσανιώτη, και ελπίζω να μου απαντήσετε με επάρκεια. Με δεδομένη τη δεινή διεθνή ειδησεογραφία που επέμενε για αρκετούς μήνες για επικείμενη, επαπειλούμενη ρωσική εισβολή, είχαν εκπονήσει έγκαιρα εναλλακτικά σχέδια από το Υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία και ενδεχομένως τη μαζική απομάκρυνση, όπως χρειάστηκε; Αν υπήρχαν αυτά τα σχέδια, για ποιον λόγο δεν υλοποιήθηκαν;

Ποιες ήταν οι έγκαιρες, ψύχραιμες διαβουλεύσεις προς τις δύο πλευρές, και προς τη Ρωσία και προς την Ουκρανία, για να απεγκλωβιστούν ασφαλώς οι Έλληνες πολίτες;

 Ο κύριος  Πρωθυπουργός έχει μιλήσει τρεις φορές με τον κ. Ζελένσκι. Έβαλε το θέμα αυτό, σε αυτή τη διαφωνία των πενήντα έξι ημερών, όπου περνούν από διακεκαυμένη και δεν ξέρουν «τι τέξεται η επιούσα» όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας και ειδικότερα οι Έλληνες.

Περιμένω τις απαντήσεις σας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο να απαντήσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Καταρχήν, ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο κ. Τριανταφυλλίδη για την κατανόηση και την αναβολή την προηγούμενη εβδομάδα της συγκεκριμένης ερώτησης.

Επίσης, αυτό που θα ήθελα να σας πω και να γίνει σαφές για να καταγραφεί και στο Σώμα της ιστορίας, που είναι τα Πρακτικά της Βουλής, είναι ένα μικρό ιστορικό για το πώς ξεκίνησαν τα πράγματα, ποιες δράσεις συνέβησαν στο παρελθόν και πριν ακόμα τις 24 Φεβρουαρίου, που πραγματικά δημόσια είπατε τις ανησυχίες σας.

Επίσης, θα ήθελα να ευχηθούμε όλοι γρήγορα περαστικά, μια και την αναφέρατε, στην κ. Προτσένκο, καθώς δοκιμάστηκε η υγεία της από τις κακουχίες και μέχρι και χθες νοσηλευόταν και πραγματικά να εξάρουμε και το θάρρος της.

Και να σας θυμίσω, κύριε Τριανταφυλλίδη, εκτός από το πραγματικά συγκινητικό μήνυμά της η κυρία Προτσένκο ήταν αυτή που και την κρίσιμη στιγμή που αποχωρούσε υπό τον κ. Κωστελένο η ομάδα των δημοσιογράφων μαζί με κάποιους ομογενείς, δεν ήθελε να φύγει από τη Μαριούπολη. Αυτοί είναι οι Έλληνες ομογενείς εκεί. Μέχρι και την τελευταία στιγμή μετά τους βομβαρδισμούς στον Σαρτανά οι ομογενείς μας δεν ήθελαν να φύγουν.

Ξεκινώντας στις 31 Ιανουαρίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει στη Μαριούπολη. Εκεί ανακοινώνει και το όνομα του νέου Γενικού Προξένου. Και, επειδή είναι σημαντικό να το ξέρουμε, το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης λειτουργούσε με πέντε υπαλλήλους. Πέντε υπάλληλοι υπήρχαν στη Μαριούπολη. Υπήρχε Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό. Ήταν πέντε υπάλληλοι και το Προξενείο λειτουργούσε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ορίζεται Γενικός Πρόξενος και πηγαίνει πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών και κάνει εξαιρετική δουλειά.

Στις 14 Φεβρουαρίου γίνεται σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Συμμετέχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η Υπουργός Παιδείας και αποφασίζεται να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες ταξιδιώτες να αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Έρχεται η ενίσχυση του Γενικού Προξενείου. Στις 22 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει νέα ανακοίνωση και συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Μετά την έναρξη των επιθέσεων ενεργοποιείται η μονάδα διαχείρισης κρίσεων και αρχίζουν μια σειρά από επιχειρήσεις που στόχο είχαν τον απεγκλωβισμό όσων επιθυμούσαν. Το «Νόστος 1» από το Κίεβο και το «Νόστος 2» από την Οδησσό  ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου.

 Άκουσα να λέτε και θα απαντήσω στη δευτερολογία μου για εκκενώσεις Τούρκων μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε, κύριε Τριανταφυλλίδη, και είναι σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να θέλουν οι άνθρωποι να φύγουν από τα σπίτια τους. Οι Έλληνες ομογενείς δεν ήθελαν μέχρι εκείνη τη στιγμή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μιλήσατε για τη λίστα που είχε καταρτιστεί από τον κ. Κωστελένο και την ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Ούτε εκατό άνθρωποι δεν ήθελαν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη. Άρα δεν μπορείς να εκκενώσεις μια περιοχή ή να βοηθήσεις στην εκκένωσή της όταν οι ίδιοι οι κάτοικοί της δεν θέλουν να αφήσουν την περιοχή και τα σπίτια τους.

Αυτό που κρατάω και αυτό που είναι σημαντικό, είναι αυτό που είπατε και εσείς. Κανείς δεν περίμενε και σίγουρα ούτε οι κάτοικοι της Μαριούπολης ότι δεν θα υπήρχε κανένας σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Κανείς δεν πίστευε ούτε οι Έλληνες ομογενείς ότι θα τους βομβάρδιζαν ανελέητα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ζούσαμε τον 21ο αιώνα ούτε οι Έλληνες ομογενείς μια πόλη σε αποκλεισμό. Αυτό πρέπει να καταδικάσουμε και ταυτόχρονα να συγχαρούμε τις αρχές τον κ. Κωστελένο, τον κ. Δόχτση, ο οποίος σας ενημερώνω ότι είναι πάλι στην Οδησσό -το Γενικό Προξενείο της Οδησσού συνεχίζει να λειτουργεί- και φυσικά τον κύριο Ανδρουλάκη.

 Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ορίστε, κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο. Μην έρχεστε πάνω, από τη θέση σας μιλήστε, γιατί όταν ανεβαίνετε στο Βήμα κάνετε μεγάλη κατάχρηση. Τριπλασιάζετε τον χρόνο.

Ορίστε, έχετε τον λόγο, για τρία λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Βεβαίως και σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτα απ’ όλα επιβεβαιώσαμε ότι για δεκαπέντε μήνες έμεινε ακέφαλο το Προξενείο μας στη Μαριούπολη, όταν επί πέντε μήνες BBC, CNN, όλα τα διεθνή πρακτορεία μιλούσαν για την επαπειλούμενη επερχόμενη εισβολή στην Ουκρανία. Και προφανώς ο δικός σας τρόπος να το αντιμετωπίσετε θα ήταν σαφέστατα το να μεριμνήσετε πρώτα απ’ όλα για τον ελληνισμό στη συγκεκριμένη χώρα.

Να το ακούσει αυτό ο απόδημος Ελληνισμός στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στην Αφρική, στην Ασία, παντού γι’ αυτά που λέτε, παρ’ όλο που προσωπικά μου είστε προσφιλής, κύριε Κατσανιώτη, αλλά εκπροσωπείτε μία πολιτική και η πολιτική αυτή ήταν της αμεριμνησίας. Γυρίσατε την πλάτη, εγκαταλείψατε στην τύχη του τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, τον Ελληνισμό της Μαριούπολης.

Κύριε Κατσανιώτη, στείλατε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εμείς όλη η Αντιπολίτευση και μαζί μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαφωνήσαμε και είπαμε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη –στον Μητσοτάκη- κάνεις λάθος. Κάνατε που το κάνατε το ατόπημα, δεν έπρεπε να διασφαλίσετε διά της κρίσιμης αυτής επιλογής ως ύψιστο μείζον για την Ελλάδα εύλογο αντάλλαγμα την ασφάλεια και την προστασία της ελληνικής κοινότητας των εκατόν πενήντα χιλιάδων της Μαριούπολης; Τί είδους εξωτερική πολιτική πειθήνιου, υπάκουου ή προβλέψιμου εταίρου είναι αυτή; Όποιος και αν ήταν αυτός που σας πίεσε ή πίεσε τον κ. Μητσοτάκη, είτε ήταν οι Νατοϊκοί είτε οι Ευρωπαίοι είτε οποιοιδήποτε άλλοι. Ναι, αλλά θέλουμε να προστατεύσετε τον Ελληνισμό. Αυτοί, βέβαια, δεν ψηφίζουν. Δεν έχουν ψηφαλάκια για να πιέσουν τα λόμπι της ελληνικής Βουλής των Αθηνών, αλλά πρέπει να μεριμνήσουμε να είχαμε σχέδιο. Και ομολογήσατε ότι ούτε σχέδιο υπήρχε.

Έχω και μία δήλωσή σας εδώ, την ημέρα της εισβολής που λέτε ότι έχουμε σχέδια. Πού είναι τα σχέδια; Θα το έλεγα στο τέλος, αλλά θα το πω τώρα. Έχει την ιστορική ευθύνη ως παράταξη να έχετε πήχη την ευπατρίδη Βιργινία Τσουδερού, που τον 15Αυγουστο του ’13 μετέφερε χίλιες δεκατρείς ψυχές από τον πόλεμο Γεωργίας και Αμπχαζίας από το Σοχούμι. Πήγε μαζί με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων η ευπατρίδης και αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού από τη δική σας παράταξη. Αυτός είναι ο πήχης που δεν ξεπεράσατε και θα είστε υπόλογοι στην ιστορία γι’ αυτό που κάνετε απέναντι στον Ελληνισμό της Μαριούπολης.

Μιλήσατε για τον κ. Κωστελένο. Έχω εδώ το ρεπορτάζ από την Εφημερίδα Δημοκρατία. Η κ. Ίνα που έσωσε τα δυο της παιδιά, αλλά ο άντρας της έμεινε πίσω. «Τυχαία το μάθαμε από το face book. Προφανώς, όσοι δεν έτυχε ή δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση. Αν είχε γίνει αυτό, είμαι βέβαιη ότι θα είχε μαζευτεί πολύ περισσότερος κόσμος. Δεν είχαμε καν τον χρόνο για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε». Και λέει η ίδια –και αυτό θα ηχεί στα αυτιά σας, αλλά να ακουστεί τουλάχιστον στην Ελληνική Βουλή, γιατί 53 ημέρες ελάχιστες εφημερίδες και ελάχιστα μέσα έχουν δώσει φωνή στον ξεχασμένο Ελληνισμό της Μαριούπολης- αυτή η Ίνα που διεσώθη «Περιμέναμε να παρέμβει η Ελλάδα, για να μας επιτραπεί να φύγουμε. Δεν υπήρξε καν συνεννόηση, ήμασταν όλοι σκορπισμένοι σε διαφορετικά σημεία της πόλης, δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε ούτε μεταξύ μας».

Και λέει παρακάτω ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης της Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατρισθέντων «Τούρκοι, Ινδοί, Ισραηλινοί και άλλοι κατάφεραν να απομακρυνθούν με απευθείας παρεμβάσεις είτε του Ερντογάν είτε του Μακρόν». Και εδώ θα καταθέσω στα Πρακτικά από το e-efimerida και από το Πρώτο Θέμα «Λαβρόφ-Τσαβούσογλου». Πρόσθεσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου: «14.800 Τούρκοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία μέχρι τώρα  μεσούσης της ρωσικής εισβολής». Ημερομηνία 15 Μαρτίου. Είναι δεκαέξι ημέρες πίσω. Οι Τούρκοι πώς μπόρεσαν και μετέφεραν 15.000 δικούς τους ανθρώπους και εμείς καταφέραμε όλο και όλο να μεταφέρουμε 217 όλο και όλο από τους 150.000 και τους αφήσαμε έρμαιο των αντίπαλων παρατάξεων Ρωσίας και Ουκρανίας; Θα απολογηθείτε.

Εγώ καταθέτω στα Πρακτικά, γιατί το μόνο μέσο που μου έμεινε είναι τα social media. Μέσω του twit κάθε μέρα –τα ξέρετε αυτά, γιατί έγραφα το ονοματεπώνυμό σας και του κ. Δένδια- έλεγα τι κάνετε, γιατί δεν επισπεύδετε; Γιατί δεν παρεμβαίνετε; Χάνεται ο κόσμος, πυροβολείται!

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει  στα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκεται στο Τμήμα Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Σας ευχαριστούμε, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Θα κλείσω αμέσως, κύριε Πρόεδρε, σε ένα λεπτό, αν μου επιτρέπετε. Θέλω να αναφέρω αυτό και μόνο αυτό: Είναι δυνατόν μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας να λέτε «με ίδια μέσα», «με δικά σας μέσα»; Πού θα πήγαιναν, κύριε Κατσανιώτη; Εκδρομή θα πηγαίνανε; Σε εμπόλεμη περιοχή τους ζητούσατε με δικά τους αυτοκίνητα και δική τους βενζίνη να ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής;

Και σας λέω πάλι: Το όνομα της Βιργινίας Τσουδερού για της επιχείρησης που έσωσε χιλιάδες δεκατρείς ψυχές με τη συνδρομή των Ελλήνων εφοπλιστών και με τη συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα σας στοιχειώνει. 1993 με 2022 κανένας απολύτως σχεδιασμός! Ξεκινήσατε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο να απαντήσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ειπώθηκαν πολλά τα οποία θέλουν μια συγκεκριμένη απάντηση και ειπώθηκαν κάποια άλλα στοιχεία τα οποία νομίζω δεν χρειάζονται καν απαντήσεις. Κύριε συνάδελφε, στη Μαριούπολη ήταν δέκα εκλεκτοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι για πολλές μέρες και κατέγραψαν τα πάντα. Άρα θα ήταν σκόπιμο και το είχα πει και τότε να ακούμε το δικό τους ρεπορτάζ, αυτών που ήταν εκεί, αυτών που έζησαν τα πράγματα.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είχα την τιμή να ενημερώσω κεκλεισμένων των θυρών την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για μια σειρά από πράγματα και ευχαριστώ και δημόσια τους συναδέλφους γιατί πραγματικά έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Θα πω επιγραμματικά τέσσερα πράγματα. Η ομογένεια στην Ουκρανία είναι και ιστορική και σημαντική και στόχος μας είναι να είμαστε μαζί τους όταν και όποτε τελειώσει αυτή η τραγωδία.

Καταλαβαίνω, επειδή γνωριζόμαστε, ότι πολλές φορές το πάθος και το γόνιμο πάθος σας οδηγεί σε άκριτη, αν θέλετε, κριτική και χωρίς να θέλω πραγματικά να σας θίξω -το λέω με το πάθος μου που έχετε και το σέβομαι και το εκτιμώ και πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί, αλλά πάντα πολιτισμένα, πάντα- σας ρωτάω πώς μπορεί να υπάρχει μεταφορικό μέσο, το οποίο να μπει σε μια εμπόλεμη περιοχή, όταν οι δύο αντιμαχόμενοι επί μία εβδομάδα, έχοντας ενημέρωση από την ελληνική πλευρά και η Ρωσία και η Ουκρανία, δεν ανοίγουν διάδρομο. Έξι φορές η αποστολή των δημοσιογράφων ήταν να ξεκινήσει και αναβαλλόταν.

Άρα, κύριε Τριανταφυλλίδη…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μα… (δεν ακούστηκε)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Να τελειώσω. Σας άκουσα με απόλυτη προσοχή και απόλυτο σεβασμό.

Άρα, κύριε Τριανταφυλλίδη, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι όταν η Μαριούπολη έχει αποκλειστεί, όταν η Μαριούπολη βομβαρδίζεται, θα περάσουν μέσα για να παραλάβουν κόσμο. Αυτό που είπε και αυτό που έκανε η ελληνική αποστολή ήταν να πει ότι όσοι μπορούν μπαίνουν σε αυτό το κομβόι και να συνεχίσει και να πει ότι προχωρούμε με τον ΟΑΣΕ που έγινε αυτή η επιχείρηση, συνομιλούμε με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Το αποτέλεσμα ποιο είναι;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ο ίδιος ο Υπουργός των Εξωτερικών είπε να τεθεί επικεφαλής αυτής της βοήθειας. Το είπε δημόσια.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει είναι να δώσουμε τη μάχη υπέρ των αμάχων, των αμάχων που αυτή τη στιγμή ζουν τον τρόμο στη Μαριούπολη, που μέσα σε αυτούς είναι ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων ομογενών. Μας ενδιαφέρουν όλοι, πολύ περισσότερο, όμως, οι δικοί μας άνθρωποι.

Και αυτό που δεν κατάλαβα -πραγματικά δεν κατάλαβα- και επειδή παρακολουθώ και παρακολουθούσα και σας παρακολουθώ είναι ποια είναι η πρόταση. Η πρόταση είναι, όπως το χρυσόμαλλο δέρας που αναφέρατε, να πάμε να πάρουμε ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν;

Διότι οι άνθρωποι αυτοί πριν αποκλειστεί η Μαριούπολη, κύριε Τριανταφυλλίδη, δεν ήθελαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Άρα, αν οι Τούρκοι ήθελαν να φύγουν και έφυγαν, όπως λέτε, δεν μας αφορά. Οι δικοί μας άνθρωποι ήθελαν να μείνουν στα σπίτια τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αυτό λέει η κ. Προτσένκο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Η κ. Προτσένκο όχι μόνο το λέει -όχι μόνο το λέει επαναλαμβάνω-, κύριε Τριανταφυλλίδη, το έκανε η ίδια. Έμεινε στο σπίτι της. Έμεινε στο σπίτι της μέχρι τελευταία στιγμή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ήρθε, όμως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Όταν αποκλείστηκε η πόλη, κύριε Τριανταφυλλίδη, όταν άρχισε ο λιμός στην πόλη, τότε, όπως όλοι οι κάτοικοί της και οι Έλληνες ομογενείς, προσπαθούν και κάποιοι έχουν φύγει. Έχουν φύγει με διαδρόμους που νομίζουν ότι είναι ασφαλείς. Τι δεν καταλαβαίνετε; Υπάρχει το κρίσιμο σημείο του αποκλεισμού και του βομβαρδισμού της πόλης. Από εκεί και μετά, αντιλαμβάνεστε ότι πολύ δύσκολα μπορείς να μπεις μέσα, πολύ δύσκολα μπορείς να μεταφέρεις κόσμο έξω. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Άρα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι και εκεί θέλουμε τη βοήθεια όλων είναι να δούμε το πώς η επόμενη μέρα, όταν τελειώσει αυτό που ζούμε, θα έχει Έλληνες ομογενείς στην περιοχή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αν έχει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Αυτό για μένα είναι το κυρίαρχο εθνικό πρόταγμα, αν το θέλουν. Όσοι φυσικά θέλουν να αποχωρήσουν, η Ελλάδα είναι ανοιχτή για τους Ουκρανούς πολίτες, πολλώ δε μάλλον για τους ομογενείς μας από την Ουκρανία. Άρα, συμφωνούμε ότι ο μεγάλος στόχος είναι αυτός.

Από την άλλη, είπατε για την ομογένεια στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, την ομογένεια που δεν έχει δικαίωμα ψήφου, γιατί κάποιοι δεν της το επέτρεψαν, μιας και μιλήσατε για ψήφους.

Ευχαριστώ πολύ.

Μοιραστείτε το!