Α.Τριανταφυλλίδης: “Κινείστε Αλλοπρόσαλλα, Χωρίς Πυξίδα. Ορκίζεστε στην πρωτοβάθμια υγεία και Αποσύρετε γιατρούς από το Τοπικό Ιατρείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης της Θεσσαλονίκης”.

Τοποθέτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την αποψίλωση του Τοπικού Ιατρείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης από γιατρούς και λειτουργίες, εν μέσω μάλιστα της δεύτερης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ : Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ αν επέλεξα να κάνω 500 χιλιόμετρα οδικώς από τη Θεσσαλονίκη είναι γιατί τα ζητήματα της υγείας όπως η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι συμβάλλει δημιουργικά και με τις επισημάνσεις τόσο του Ανδρέα Ξανθού όσο και του Παύλου Πολάκη, αλλά και των άλλων γιατρών εκ μέρους του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ κατατείνουν στο να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο υπεράσπισης της ζωής. Γιατί αυτό είναι  και γι΄ αυτό είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη διαδικασία και όχι σε καμία περίπτωση αντιπολίτευσης.

Τα λέω αυτά, γιατί κάποιες κινήσεις, δείχνουν ότι «λείπει η πυξίδα» και θέλουμε αυτή η «πυξίδα» που αρκετές φορές δείχνει να κινείται αλλοπρόσαλλα να εντοπιστεί.

Δεν θέλω να μιλώ γενικά, μιλάω συγκεκριμένα. Πριν από μερικές ημέρες στο Τοπικό Ιατρείο των Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης, Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, κάναμε μία παράσταση, γιατί, ακριβώς ένα τοπικό ιατρείο που είναι «κουμπωμένο» με τη δομή του Κέντρου Πύλης Αξιού ως κέντρο υγείας, άρχισε να φυλλοροεί και οι πολίτες, ουσιαστικά να θέτουν ζητήματα. Για ποιο Τοπικό Ιατρείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ενός ευρύτερου χώρου της δυτικής Θεσσαλονίκης καλύπτει 600 χιλιάδες κόσμου;

Το θέμα με το Κέντρο της Πύλης Αξιού το συζητήσαμε και δεσμευτήκατε ότι σε καμία περίπτωση, εν καιρώ πανδημίας, δεν θα τολμήσει κανείς να σκεφτεί να απομειώσει, να αποφλοιώσει ένα πολύ ουσιαστικό χώρο παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 600.000 κόσμο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. «Τοπικό Ιατρείο Αμπελοκήπων». Πρέπει να δικαιολογήσω. Ο χαρακτηρισμός «αλλοπρόσαλλης» δεν δικαιολογείται  αν δεν το τεκμηριώσουμε. Για ποιο μιλάμε; Για ένα Τοπικό Ιατρείο που τα έτη 2018, 2019 σε ένα χώρο τρεισήμισι χιλιάδων (3.500) τετραγωνικών λειτούργησαν 14 ιατρεία ειδικοτήτων, Φυσιοθεραπευτήριο, Σταθμός Προστασίας Μάνας/Παιδιού, εργαστήρια Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, η 2η  Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.).

Εδώ λίγο να σας πειράξω. Ακούτε «ΤΟ.Μ.Υ.» και έχετε μια αλλεργία, ένα αλλεργικό σύνδρομο. «ΤΟ.Μ.Υ.», Τοπική Μονάδα Υγείας που προσπαθήσαμε ως πρωτοβάθμια να λειτουργήσει και σε σχέση με το COVID, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν οι ασθενείς, κατευθείαν, στις Μονάδες Αναφοράς «Παπανικολάου» και «ΑΧΕΠΑ», αλλά να πηγαίνουν πρώτα, με λίγο πυρετό, με λίγο βήχα να δουν αν πραγματικά κάτι συμβαίνει.

Κεντρική Αποθήκη Αναλώσιμου Υλικού, Σταθμός του ΕΚΑΒ, το 2018-2019 προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Τοπικό Ιατρείο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Τριάντα ένας γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, τρεις οδοντίατροι, 16 νοσηλεύτριες, 16 φυσικοθεραπευτές, 8 διοικητικοί και τα ιατρεία δέχτηκαν κι αυτό είναι το σημαντικό, 45.365 πολίτες. Ο Σταθμός Προστασίας Μάνας/Παιδιού δέχθηκε 1.266.

Παρακάτω μια σειρά από αξιοποίηση που δείχνει πόσο ανάγκη.

 Βιοπαθολογικό, 52.169 εργαστηριακές εξετάσεις.

Ακτινολογικό, 9.802.

 5.876 κυρίως εμβόλια, εμβόλιο της γρίπης,  -έρχεται – ενηλίκων και παιδιών, προληπτική οδοντιατρική και λοιπά και όλοι γι’ αυτό και εσείς και εμείς και όλοι, λέμε μπράβο και τι κάνετε;

 Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, προσέρχονταν πολίτες για να εξυπηρετηθούν σε αυτό το Τοπικό Ιατρείο Αμπελοκήπων και ενημερώνονταν από τη Γραμματεία ότι οι γιατροί έχουν μετακινηθεί προς άλλες δομές υγείας με αποτέλεσμα να αναζητούν απεγνωσμένα λύση. Μετά από τις καταγγελίες των πολιτών, διαπιστώσαμε ότι εν μέσω δεύτερης φάσης κορονοϊού, αποψιλώνεται από γιατρούς και λειτουργίες. Γιατί το κάνετε, κύριε Κοντοζαμάνη, γιατί το κάνετε αυτό;

 Ένας χώρος τρεισήμισι χιλιάδων τετραγωνικών με τρεις εισόδους που θα μπορούσαν οι δύο είσοδοι να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αυτά που έχει συνηθίσει ο κόσμος, δωρεάν προσέλευση, – όχι σε ιδιωτικά ιατρεία – δωρεάν, και γι’ αυτούς που είναι ανασφάλιστοι που εμείς το κατοχυρώσαμε και αντί να το κάνετε αυτό, διώχνετε τους γιατρούς προς άλλες Μονάδες. Γιατί; Δώστε μία απάντηση όχι σε εμένα, στον κόσμο που παρακολουθεί το κανάλι της Βουλής που παρακολουθεί και περιμένει να του πείτε την ίδια ώρα που του λέτε ότι «εμείς θα ενισχύσουμε τα Κέντρα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εν μέσω», όχι «ενόψει», όπως λέγαμε τον Ιούνιο, «εν μέσω δευτέρου κύματος κορονοϊού» να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η εμπιστοσύνη των πολιτών της περιοχής τόσο σε αυτό όσο και στο δεύτερο ΤΟ.Μ.Υ. συνεχώς αυξάνονταν, είχαμε αυξητική τάση προσέλευσης, έχει εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ δεν είναι τα κτήρια, δεν είναι οι Μονάδες, δεν είναι τα εργαλεία, είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί του, οι γιατροί του, οι νοσηλευτές του κι έρχομαι τώρα στο δεύτερο θέμα.

Τον Μάιο, κύριε Κοντοζαμάνη  – και την προηγούμενη φορά, όταν ήμουν στο βήμα βγήκατε έξω και ξαναμπήκατε όταν τέλειωσα την ομιλία μου, ελπίζω ότι έγινε τελείως συμπτωματικά – ανέθεσα και ανέφερα τρία αποσπάσματα από τις απαντήσεις που μου δώσατε για τους επικουρικούς γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους 4.000 από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ  και μου είπατε «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τους έχουμε μία απάντηση».

                Καλά κάνατε και ανανεώσατε για ένα χρόνο ακόμη την σύμβαση που έχουν, ως συμβασιούχοι, αλλά τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και τα μεγάλα λόγια, «τα παχιά», πρέπει να γίνουν πράξη. Και είπαμε, υιοθετήστε αυτή την αρχή, κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ χωρίς να έχει μόνιμη σχέση εργασίας.

Δεν νοείται εν μέσω κορωνοϊού και πανδημίας, την ώρα που ο ESM δίνει στις 19 χώρες του Eurogroup 240 δισεκατομμύρια, που ενδεχομένως να μην αφορούν μόνο ενίσχυση δομών, αλλά να αφορούν και προσλήψεις. Τη στιγμή που η δαπάνη, θα είναι 40 με 50 εκατομμύρια, μονιμοποιήστε τους.

Θέλετε να μην το κάνετε αυτόματα, γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα τρέχουμε στα δικαστήρια, αν κάποιος εφεσιβάλει και τα λοιπά;

Θέλετε να το κάνετε με αυξημένη μοριοδότηση;

Κάντε το.

Βάλτε το σε μια διαδικασία, όπως το κάναμε και εμείς με τους εργαζόμενους στους δήμους, με αυξημένη μοριοδότηση. Είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλο τρόπο, κύριε Κοντοζαμάνη, πείτε τους κάτι συγκεκριμένο. Πέρασε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Την αίσθηση του χρόνου, την έχετε.

Όταν μου είπατε στην Επίκαιρη Ερώτηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Εσείς τους λέγατε συμβασιούχους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ναι.

Και ξέρετε, σας είπε και ο κύριος Ξανθός και ο κύριος Πολάκης, ότι τότε υπήρχε ο αδήριτος κανόνας, ότι 5 συνταξιοδοτούνται και ένας προσλαμβάνεται. Εσείς, ούτε Τρόικα έχετε, ούτε δεσμεύσεις έχετε και απεναντίας έχετε το «eu for Health Programme» ύψους 1,7 δισ., για την ενίσχυση των Δομών Υγείας και έχετε και τον ESM, που δίνει 240 δισεκατομμύρια. Καταθέσετε προγράμματα.

Καταθέστε στη Βουλή προγράμματα για να απορροφήσετε χρήματα από τον ESM, που σας λέει, με χαμηλότοκα έως και μηδενικά επιτόκια. Φέρτε προγράμματα και ενισχύστε την υγεία. Το ίδιο, σας το λένε και οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές σας.

Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, λένε, ότι δεν είναι καιρός για τσιγγουνιές, πρέπει να πέσει πακτωλός χρημάτων και ενδεχόμενα ο σεισμός της πανδημίας……

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ, ολοκληρώστε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω κύριε Στεφανάδη και σας ευχαριστώ θερμά. Γιατί; Γιατί θέτω πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο σεισμός της πανδημίας, να γίνει σωσμός για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ξέρουμε, δεν το πιστεύατε. Το ξέρουμε, ανακάμψατε, αναθεωρήσατε και τώρα γίνεστε από τους πιο διαπρύσιους κήρυκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάντε το, όμως, με πράξεις. Πείτε την αλήθεια στον κόσμο. Πέστε τους. Μην περιμένετε από εμάς μονιμοποίηση.

Είτε με αυξημένη μοριοδότηση, είτε με απευθείας, θα είστε μια ζωή συμβασιούχοι και πάρτε το απόφαση, τελειώνετε. Πέστε τους, όμως, κάτι συγκεκριμένο. Μιλήστε τους με ειλικρίνεια. Πέρα από τα χειροκροτήματα, μιλήστε τους με ειλικρίνεια, μιλήσετε με τη γλώσσα της αλήθειας.

Και όταν το κάνετε αυτό, θα είμαστε εκεί, αρωγοί και υποστηρικτές.

Θα το κάνετε και δεν θα το χρωστάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα το χρωστάνε σε εσάς, στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα το χρωστάνε στον Κοντοζαμάνη και τον Κικίλια.

Κάντε το όμως, γιατί εμείς δεν βλέπουμε Κυβερνήσεις, αλλά βλέπουμε την ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο αγαθό, που λέγεται, υγεία.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μοιραστείτε το!