Α.Τριανταφυλλίδης: “Ο σεισμός της πανδημίας να γίνει σωσμός για το Ε.Σ.Υ.-Αγκωνάρι για το Λαό μας.”

Ομιλία του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα: “Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις”.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς εργαζόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας! Το υιοθετείτε, κύριε Κοντοζαμάνη; Γιατί εδώ μιλάμε για ζωή και για θάνατο, το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή. Αντί γι’ αυτό, λοιπόν, έχετε κάνει διαχειριστική αρχή σας το «μετακινήσεις παντού». Μετακινήσεις παντού και όχι με νόμιμες προσλήψεις σημαίνει αποδυναμώνω τις υγειονομικές μονάδες απ’ όπου μετακινούνται οι εργαζόμενοι.

Είναι μόνο στο «Σωτηρία», όπου η Βουλή σας εξόπλισε με πενήντα κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς όμως μόνιμο προσωπικό; Η ΠΟΕΔΗΝ μόλις χθες, με αφορμή τα εγκαίνια, υπενθύμισε τις ογδόντα πανέτοιμες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες, αλλά κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Γιατί; Δεν υπάρχουν κονδύλια; Είναι 37 δισεκατομμύρια ο «κουμπαράς» που σας αφήσαμε. Είναι 240 δισεκατομμύρια από τον ESM.

Κι επειδή το έχω πει και το έχω ξαναπεί και η τεκμηρίωση, ξέρετε, με αφορά και λόγω επαγγέλματος, παρακαλώ καταθέτω για τα Πρακτικά. Eurogroup: «Πώς το ESM θα ενισχύσει τις κρατικές δαπάνες για την υγεία». Είναι 240 δισεκατομμύρια.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πού είναι το πρόγραμμά σας; Πού είναι το σχέδιό σας; Σας το ρώτησα και στις επιτροπές. Τρεις φορές μίλησα. Σας είπα ότι περιμένουμε να μας κατατροπώσετε, να μας αποστομώσετε. Πού είναι τα συγκεκριμένα προγράμματα απορρόφησης; Πού είναι το πρόγραμμα «EU4HEALTH» 1,7 δισεκατομμύριο;

Τουλάχιστον, αφού δεν μπορείτε να κάνετε τα σύνθετα, κάντε το απλό. Κάντε το ελάχιστο, μαζική συνταγογράφηση κάλυψης της δαπάνης του τεστ PCR για τον κορωνοϊό. Ποιος σας είπε ότι οι εργαζόμενοι, είτε στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό, έχουν να δίνουν 100-150-200 ευρώ επί πόσα μέλη των οικογενειών τους; Ποιος;

Μας λέτε ότι κάνετε προσλήψεις. Βγαίνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους ακούω να λένε προσλάβαμε πέντε χιλιάδες, δέκα χιλιάδες, είκοσι χιλιάδες. Προκύπτει το εύλογο ερώτημα. Αφού κάνετε προσλήψεις, γιατί υπάρχει η ανάγκη για μετακινήσεις; Αυτή είναι η τιμή που αποδίδετε στο υγειονομικό προσωπικό, τα «μετακινούμενα χειροκροτήματα»;

Είπαμε και το αποδείξαμε με πράξεις ότι μέτωπο είναι ένα και είμαστε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα μαζί. Είναι το μέτωπο της ζωής απέναντι στην πανδημία, στην απειλή της ζωής και στο θάνατο. Δυστυχώς, όμως, εκεί που λέγαμε να σταυρώσουμε έναν καλό λόγο για σας, ότι πραγματικά ανανήψατε και στηρίζετε το δημόσιο σύστημα υγείας, φαίνεται ότι οι νεοφιλελεύθερες δοξασίες δεν σας εγκαταλείπουν, σας κατατρέχουν.

Μιλάμε για τους εργαζόμενους και περιμένω την απάντησή σας. Μαζί με τους τρεις χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς εργάζονται στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης δεκατρείς χιλιάδες συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων. Αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι τριάντα χιλιάδες. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι υπηρετούν με ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί ούτε μία μέρα διακοπή.

Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι το ίδιο το κράτος συνειδητοποιεί και αποδέχεται πλήρως πως τα κενά τους είναι δυσαναπλήρωτα, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, στους πρωτεργάτες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη φάτσα-κάρτα με τον κορωνοϊό κάθε μέρα, τους αξίζει μόνο το ελάχιστο. Τους αξίζει να νιώθουν τη διασφάλιση ότι δεν είναι φτερό στον άνεμο όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους και στην οικογένειά τους, ότι δεν θα μπορεί καμμία επόμενη κυβέρνηση να παίξει με το ψωμί τους, να αμφισβητήσει την παρουσία και τη σχέση τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι δική μου σκέψη;

Έρχομαι στα λεγόμενα του κ. Κοντοζαμάνη. Κράμερ εναντίον Κράμερ, Κοντοζαμάνης εναντίον Κοντοζαμάνη. Θα αναφερθώ σε τρεις ισάριθμες επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Υπουργό -30 Μαΐου, 19 Ιουνίου, 13 Ιουλίου- που κατέθεσα ως Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Διαβάζω από τα Πρακτικά μόνο του κ. Κοντοζαμάνη: «Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο ΕΣΥ, γιατί όλοι αυτοί χρειάζονται. Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κανένας δεν περισσεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους χρειαζόμαστε.» Αυτά είπατε, κύριε Κοντοζαμάνη στις 30 Μαΐου.

Στις 13 Ιουλίου είπατε, κύριε Κοντοζαμάνη: «Η αναγκαιότητα και η διασφάλιση αυτών των θέσεων είναι όντως ζωτικής σημασίας για αυτές τις υγειονομικές δομές. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.» «Είμαι βέβαιος…» -είπατε- «…ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απάντηση για το θέμα.»

Αυτό μου το είπατε στις 30 Μαΐου. Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος Οκτώβριος. Πάμε από το δεύτερο στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Όταν λέτε «σε σύντομο χρονικό διάστημα», πώς ακριβώς το εννοείτε;

Στις 13 Ιουλίου σε επίκαιρη ερώτησή μου, μου είπατε, κύριε Κοντοζαμάνη: «Κληροδοτήσατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς ένα πρόβλημα. Δώσαμε μια λύση για έναν χρόνο και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο ζήτημα αυτό μόνιμη. Και επειδή μιλήσατε για μόνιμες λύσεις, κύριε Τριανταφυλλίδη…» -αυτό μου είπατε- «…και λέτε ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπάρχουν μόνιμες λύσεις…». Και συμπληρώσατε, «ναι πρέπει.» Είπατε, «ναι, πρέπει». Πού είναι οι μόνιμες λύσεις; Γιατί δεν κάνετε προκήρυξη, κύριε Κοντοζαμάνη;

Και λέτε για τον Ξανθό και τον Πολάκη, ότι εισήγαγαν τον θεσμό των επικουρικών. Πάλι θα πάμε πίσω; Αυτό αξιολογήθηκε στις 7 Ιουλίου. Τώρα κρίνεστε εσείς. Εσείς είστε Κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου σας είπε «κυβερνήστε», «πάρτε και λύστε…». Εμείς σας βγάλαμε από τα μνημόνια, σας απαλλάξαμε από το πρόγραμμα της λιτότητας, σας δώσαμε 37 δισεκατομμύρια και σας δώσαμε καθαρό διάδρομο για το χρέος και το δάνειο μέχρι το 2032. Αυτό που μένει να κάνετε δεν είναι τίποτε άλλο παρά να δημιουργήσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα σύστημα υγείας το οποίο πραγματικά θα δίνει τη δυνατότητα και στους εργαζόμενους -γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό- να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το πρώτιστο αγαθό που είναι η υγεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Πολύ ωραία, κύριε συνάδελφε. Ολοκληρώσατε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Τριανταφυλλίδη…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ναι, γιατί σας είπα και στην επιτροπή ότι ο Ξανθός και ο Πολάκης είχαν την τρόικα πάνω από το κεφάλι με το περίστροφο και τους έλεγε, «πέντε συνταξιοδοτούνται, ένας προσλαμβάνεται». Από τη στιγμή που σας βγάλαμε από τα μνημόνια, έπρεπε να βρουν τρόπο να κρατήσουν όρθιο, ζωντανό, για να μην τους μείνει στα χέρια το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αντί να τους πείτε ένα ευχαριστώ, ότι σας παραδώσαμε ζωντανό και όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάθεστε και χρησιμοποιείτε τώρα τους καταναγκασμούς που επέβαλε η τρόικα, που εσείς δεν τους έχετε. Εσείς μπορείτε να κάνετε προκηρύξεις. Κάντε το. Και σας λέμε όλη η Βουλή, όλα τα κόμματα ότι βάζουμε πλάτη. Σε τι; Κανείς εργαζόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μην έχει μόνιμη σχέση εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε. Έχετε φτάσει ήδη στα επτάμισι λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω με μία φράση.

Το τοπικό ιατρείο Αμπελοκήπων είναι σκαστό παράδειγμα ότι δεν ξέρει η «Δεξιά τι ποιεί η Δεξιά». Έχετε χάσει τον μπούσουλα. Δεν έχετε πυξίδα. Τους καλέσατε πριν μια βδομάδα και περνάτε κόσμο και γιατρούς. Πήγαινε ο κόσμος στο τοπικό ιατρείο των Αμπελοκήπων Μενεμένης και τους έλεγαν, «αποδυναμώνεται το ιατρείο, θα γίνει κέντρο υγείας COVID-19» και την Παρασκευή αυτούς τους γιατρούς που διώξατε, τους πήρατε πάλι πίσω, γιατί αλλάξατε άποψη. Και όταν σας λέω, δεν γνωρίζει η «Δεξιά τι ποιεί η Δεξιά», εννοώ ότι πρέπει να βρείτε μπούσουλα, πρέπει να βρείτε πυξίδα. Αντιμετωπίστε τα ζητήματα, καθορίστε ένα πλάνο δουλειάς, διαμορφώστε ένα πρόγραμμα με άμεσες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κινήσεις και επιλογές, κύριε Κοντζαμάνη. Όταν το κάνετε αυτό, θα είμαστε μαζί, θα είμαστε αρωγοί, γιατί μπροστά στη ζωή και το θάνατο δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχει η κοινωνία η οποία στενάζει οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά και θα πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να το αντιμετωπίσουμε.

Κάντε αυτό που πρέπει. Κυβερνήσετε!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε το!