Α.Τριανταφυλλίδης προς Βρούτση: «Αποκαταστήστε άμεσα την αδικία σε βάρος των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών – ο τρώσας και ιάσεται». (Video+κείμενο τροπολογίας)

Στην κατάθεση τροπολογίας για την αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών προχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη,  κατά τη χθεσινή συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές.

Όπως ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «παραλάβαμε το επίδομα-σύνταξη των υπερηλίκων ανασφάλιστων ομογενών Ποντίων από την πρώην Σοβ. Ένωση, τη Βόρειο Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και τη Τένεδο στο μηδέν. Την πήγαμε, εν μέσω μνημονίων, στα 180 ευρώ στη μέση της διαδρομής. Σήμερα,  ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε τροπολογία που οδηγεί τη σύνταξη των αποδήμων αδελφών μας στα 360 ευρώ, την ελάχιστη κατώτατη εθνική σύνταξη, κοινή για όλους. Θα τη δεχθείτε κ. Βρούτση;  Ο τρώσας και ιάσεται. Αυτός  που την κατήργησε το 2012 καλείται να την επαναφέρει», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Το κείμενο της τροπολογίας

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε κ. Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ συνολικά για το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια γιατί υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που έχουν θιχθεί. Αλλά θα ήθελα να αναφερθώ τώρα εδώ στην επιτροπή καθώς επεξεργαζόμαστε το σχέδιο νόμου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πτυχή του ασφαλιστικού που απασχόλησε έντονα τη δημόσια σφαίρα, καθώς κύριε Υπουργέ, έχει μια ειδική εθνική ευαισθησία. Πρόκειται για το μείζον θέμα της αποκατάστασης μιας αδικίας που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας οι Έλληνες αδελφοί μας παλιννοστούντες Πόντιοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι Βορειοηπειρώτες, οι Κωνσταντινοπολίτες, οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι. Αναφέρομαι, σε μια αυταπόδεικτη περίπτωση τυφλής οριζόντιας  και εξοντωτικής ρύθμισης της συγκυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου που το 2012 στέρησε από υπέργηρους ανθρώπους ευρισκόμενους κάτω από τα όρια της φτώχειας την ελάχιστη σύνταξη των 360€ μαζί με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, της τότε συγκυβέρνησης και τις σχετικές διατάξεις αποκλείστηκαν χιλιάδες δικαιούχοι περίπου 42.000, έως τότε ανασφάλιστοι υπερήλικες από τη χορήγηση του ελάχιστου αλλά  και ιδιαίτερα πολύτιμου οικονομικού βοηθήματος των 360 €.

Ήταν το μοναδικό οικονομικό βοήθημα για πολλές χιλιάδες ανθρώπων, υπερηλίκων, αλλά και για τις οικογένειές τους που τους αποστέρησε το πιο βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή. Για αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να χτίσουν μια νέα ζωή, η σύνταξη που περικόπηκε με το μνημονιακό νόμο ήταν το αποκλειστικό τους εισόδημα ,κύριε Υπουργέ και ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να αποκαταστήσει εν καιρώ μνημονίων, αυτή την κατάφωρη αδικία σε βάρος των Ελλήνων ομογενών από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης μας το 2015.

Όπως, όμως, δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πράξαμε όλα σωστά κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας, έτσι και το ζήτημα της σύνταξης, κ. Βρούτση, των ανασφάλιστων  υπερηλίκων  αποκαταστήσαμε μερικώς την αδικία σε βάρος τους. Μπορεί να αποκαταστήσαμε πλήρως την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ωστόσο, αναγκαστήκαμε να απονομοθετήσουμε την αποκατάσταση των συντάξεων που είχαμε νομοθετήσει τον Ιούλιο του 2015, γιατί έπρεπε να συμβιβαστούμε στη βάση και στη διαδικασία του ωμού εκβιασμού των θεσμών. Ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα το άρθρο 93 του ασφαλιστικού  νόμου 4387/16, που αποκατέστησε έστω και εν μέρει μια από τις πιο τρανταχτές αδικίες σε βάρος απόρων συμπολιτών μας.

Η επαναφορά και η επιχορήγηση  του επιδόματος αποτέλεσε την απαρχή. Δυστυχώς, η ρήτρα της παραμονής των 35 ετών στην Ελλάδα, άρθρο 93 παρ. 1Δ,  απομείωσε το μικρό επίδομα των 360 €, στα 150 και 180 € το μήνα κατά μέσο όρο, τα οποία βέβαια, εφόσον τα λαμβάνει ο ένας από τους δύο συζύγους, δεν δύναται να τα λάβει ο άλλος. Οι προσωπικές και συλλογικές προσπάθειες πλήρους αποκατάστασης των συντάξεων δεν σταμάτησαν. Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πράξουμε περισσότερα, να δημιουργήσουμε δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις ολόκληρου αυτού του επιδόματος των 360€.

Σύμφωνα με στοιχεία, 350.000 ομογενείς Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1994 – 2006. Αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το ρατσισμό οι Έλληνες Πόντιοι από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν είναι ούτε οι «ρωσοπόντιοι», ούτε οι «τουρκόσποροι», ούτε οι «φιλοξενούμενοι» και βρίσκονται με το παράπονο στα χείλη, πως στα  ξένα είναι Έλληνες και στην Ελλάδα ξένοι. Τον ίδιο κοινωνικό αποκλεισμό, βίωσαν και οι συμπατριώτες μας Βορειοηπειρώτες και Κωνσταντινοπολίτες. Σήμερα από τους 42.000 του 2015, κύριε Πρόεδρε, έχουν απομείνει 8000 υπερήλικες, παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι δεν θα λύσουν κάποιο πρόβλημα με τα 360 €, απλά θα δώσουμε το μήνυμα σε αυτούς και μέσω αυτών στους συγγενείς τους και στις επόμενες γενιές, ότι η πατρίδα δεν γυρνάει την πλάτη σε αυτούς τους ανθρώπους, που ήρθαν κρατώντας το διαβατήριο στο χέρι και λέγοντας, όταν τους είπαν να αλλάξουν διαβατήριο και υπηκοότητα τους απάντησαν, εγώ είμαι Έλληνας.

Αυτή ακριβώς την κοινωνική ευαισθησία θα πρέπει να την αποτυπώσουμε και γι’ αυτό το λόγο, αν θέλετε, έχω την περηφάνια να καταθέσω μετά και την έγκριση της τομεάρχου της  κοινωνικής ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ και συναδέλφου μου, που υπέγραψαν τη σχετική τροπολογία, όπου εξομοιώνουμε το σύνολο των συμπατριωτών μας ομογενών, δηλαδή, Βορειοηπειρωτών, Παλιννοστούντων Ποντίων, Κωνσταντινοπολιτών και όλων των υπολοίπων, έστω αυτοί οι 8000 που έμειναν, να λάβουν ίση σύνταξη χωρίς το μηχανισμό από μειώσεις που θα ζητάει από αυτούς να είναι ή 35 ή 40 ή 50 χρόνια, κάτι που ήταν αδύνατον.

 Δεν θέλω να αναφερθώ στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη, ούτε στις φωτογραφίες με την Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ των Βορειοηπειρωτών, ούτε σ’ αυτούς τους   συνάδελφους από όλα τα κόμματα, που έλεγαν , εγώ είμαι Ποντιακής καταγωγής ή εγώ είμαι Κωνσταντινουπολίτης, ψηφίστε με και τώρα που ήρθε η ώρα της κρίσεως, θέλω να δω τι θα κάνουν, θα ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία;

          Ήταν το 2012 ο κ. Βρούτσης που το έκοψε, να είναι ο κ. Βρούτσης ο τρώσας και, που θα το αποκαταστήσει και, πιστεύω με σύσσωμη, όλους τους βουλευτές τώρα που δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος, για να μην κάνει κανείς προεκλογικό «καμάντζο» και να σπεύσει σε ψηφοθηρία και να δώσει σύσσωμη ομόφωνα η Βουλή το μήνυμα ότι η πατρίδα δεν γυρνά την πλάτη της στους ομογενείς μας, δεν γυρνά την πλάτη της στα απόδημα αδέλφια μας και, κυρίως, στους πατεράδες, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας. Καταθέτω, εάν έχετε την καλοσύνη, να γραφτεί και στα πρακτικά, την σχετική τροπολογία – προσθήκη, που είναι τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή της τομεάρχου, της κυρίας Αχτσιόγλου, και των άλλων συναδέλφων μου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζω να γίνει ομόφωνα και ομόθυμα δεκτή από το σύνολο των κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ευχαριστώ

Μοιραστείτε το!