Α.Τριανταφυλλίδης προς Κοντοζαμάνη: “Mην τολμήσετε να πειράξετε Μονάδα Υγείας στη Θεσσαλονίκη εν καιρώ κορονοϊού”. (Video)

Προ των ευθυνών της έθεσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που θα αφήσει απροστάτευτη υγειονομικά τη Θεσσαλονίκη, εν μέσω μάλιστα κορονοϊού.

«‘Όχι μόνο δεν σκέφτεστε να εξοπλίσετε την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη του ενάμισι εκατομμυρίου κόσμου, με την αξιοποίηση κλειστών χώρων για την πρωτοβάθμια αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού, όπως το Λοιμωδών και το παλιό 424, όπως σας είχα προτείνει πριν από ένα μήνα εδώ στη Βούλη, αλλά σκέφτεστε ειλικρινά -σοβαρά το λέτε;- σε καιρό κορονοϊού να κλείσετε το Κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού; Περιμένω να διαψεύσετε ότι η Κυβέρνηση σκέπτεται να κλείσει δομή, μονάδα υγείας εν καιρώ κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι αυτοκαταστροφικό. Αυτό είναι παράλογο, είναι παραλογισμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Υγείας, κ.Κοντοζαμάνη.

Απαντώντας στον κ.Κοντοζαμάνη, ο οποίος διέψευσε τις φήμες για παραχώρηση του κτηρίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε με καυστικό ύφος: «Με τον κ.Τσιάρα είστε μέλη της ίδιας Κυβέρνησης. Ο συνάδελφός σας, Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε στο ΥΜΑΘ και συγκρότησε επιτροπή με την προοπτική επέκτασης του Δικαστικού Μεγάρου στο εξαώροφο κτήριο που στεγάζεται το Κ.Υ. Πύλης Αξιού.

Τι θα του πει η Επιτροπή μέχρι τέλος του έτους για το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού κ.Κοντοζαμάνη; Σε αυτή την Κυβέρνηση δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά; Δεν γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας τι πράττει το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Μην ανοίξετε και άλλο μέτωπο στη Θεσσαλονίκη. Έτσι και τολμήσει κάποιος να θέσει θέμα εν καιρώ κορονοϊού, να εγκαταλειφθεί μονάδα υγείας, θα ανοίξετε τεράστιο μέτωπο με τον λαό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στις 30 Μαΐου σας ρώτησα για την προοπτική των εργαζομένων στο ΕΣΥ που δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας, για τους τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για τους επικουρικούς γιατρούς, για το λοιπό επικουρικό προσωπικό. Και ξέρετε, υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης. Δεν ρώτησες, τελείωσες και έφυγες, αλλά μια συνεχής διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό που συνομολογήσαμε, αυτό που συμφωνήσαμε. Και αυτό που συμφωνήσαμε -θυμάμαι τότε στα Πρακτικά της Βουλής, μπορεί να ανατρέξει κάποιος- είναι ότι είναι απολύτως αναγκαίοι και οι τέσσερις χιλιάδες του ΟΑΕΔ και οι επικουρικοί γιατροί και το λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Μαθαίνω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν συζητάτε στο εσωτερικό της Κυβέρνησης προς μια θετική κατεύθυνση, δηλαδή της αυτονόητης μετατροπής των λόγων σας σε έργο, δηλαδή της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αλλά σε αρνητική κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ακόμη κι εκεί σκέφτεστε να φτάσετε. Μαθαίνω και παρακαλώ πολύ να το διαψεύσετε και να επιβεβαιώσετε ότι μένετε στη θέση που είχατε εκφράσει στις 30 Μαΐου ότι όλοι θα παραμείνουν γιατί όλοι αυτοί χρειάζονται.

Και σας είχα θέσει τότε την ερώτηση: Θα αναλάβετε την ευθύνη να αφήσετε γυμνή τη χώρα, την ώρα που ο κορονοϊός χτυπά απειλητικά την πόρτα μας; Το αξίωμα και η αρχή είναι δεδομένη: Κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας. Γι’ αυτό άλλωστε μεθαύριο Τετάρτη καλεί και η ΠΟΕΔΗΝ, για να γίνουν όλες οι συμβάσεις μόνιμης σχέσης εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε τα πολύ σημαντικά χειροκροτήματα που καλούσατε να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να χειροκροτούν, κύριε Υπουργέ, να λάβουν σάρκα και οστά. Είναι η στοιχειώδης τιμή και ο σεβασμός σε αυτόν τον κόσμο των εργαζομένων που έχουν μπει στα τμήματα με κορονοϊό και που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το δεύτερο κύμα.

Δεύτερον, στις 19 Ιουνίου, κύριε Κοντοζαμάνη, σας ζήτησα να αξιοποιηθεί για τη Θεσσαλονίκη το «Λοιμωδών», σε συνδυασμό με το ιστορικό 424 στο κέντρο της πόλης ως χώρος υποδοχής, επιβεβαίωσης και αντιμετώπισης της σοβαρότητας κρουσμάτων κορονοϊού, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα εν λειτουργία νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου» κλπ. Γιατί υπάρχουν και άλλα περιστατικά, επίσης πολύ σοβαρά, καρκινοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ, που πρέπει τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να παρέχουν την κρίσιμη αρωγή τους, την υγειονομική περίθαλψη σε αυτούς τους ασθενείς.

Έρχομαι τώρα στο περιεχόμενο της ερώτησης. Εδώ όχι μόνο δεν σκέφτεστε να εξοπλίσετε την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη του ενάμισι εκατομμυρίου κόσμου, με επιπλέον χώρο υποδοχής, επιβεβαίωσης και αντιμετώπισης σοβαρότητας ή μη των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά σκέφτεστε ειλικρινά -σοβαρά το λέτε;- σε καιρό κορονοϊού να κλείσετε το Κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού; Και θα πω στην δευτερομιλία μου για ποιο Κέντρο Υγείας μιλάμε. Μιλάμε για ένα Κέντρο Υγείας το οποίο καλύπτει τριακόσιες τριάντα χιλιάδες κόσμο. Καλύπτει όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για έναν χώρο που δέχτηκε μόνο το 2018 ενενήντα τέσσερις χιλιάδες επισκέπτες. Έχει δεκαέξι ειδικότητες, έχει ακτινολογικά, μικροβιολογικά εργαστήρια, έχει Κέντρο Μάνας – Παιδιού, οικογενειακής αντιμετώπισης. Σκέπτεστε σοβαρά;

Σήμερα ο κ. Τσιάρας, ο συνάδελφός σας, ήταν στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και αντί να χτυπήσει συναγερμό η Κυβέρνηση εν όψει των κρουσμάτων που αυξάνονται του κορονοϊού, σκεφτήκατε –λέει- το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού να το κάνετε τι; Να επεκτείνετε το Δικαστικό Μέγαρο! Πότε; Σε καιρό κορονοϊού! Πότε; Τον καιρό που φύγαμε από τον Φεβρουάριο που ήταν 2.000 κρούσματα και πήγαμε στα 220.000 κρούσματα παγκοσμίως. Αντί λοιπόν να εξοπλίσουμε την πόλη, σκέπτεστε σοβαρά; Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα αποφανθεί για το τι θα γίνει το εξαώροφο κτήριο του ΙΚΑ της Πύλης Αξιού.

Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, σας κοιτώ στα μάτια. Περιμένω να διαψεύσετε ότι η Κυβέρνηση σκέπτεται να κλείσει δομή, μονάδα υγείας εν καιρώ κορονοϊού. Αυτό είναι αυτοκαταστροφικό. Αυτό είναι παράλογο, είναι παραλογισμός.

Περιμένω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Το είπατε, κύριε Τριανταφυλλίδη, ευχαριστούμε πολύ.

Και σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης.

Κύριε Κοντοζαμάνη, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, δεν θα απαντήσω σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, γιατί πάλι ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι έχουν ληφθεί ήδη αποφάσεις, πράγμα το οποίο δεν το γνωρίζουμε εμείς στην Κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν το μαθαίνουμε από εσάς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα. Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που σας είχα απαντήσει σε σχετική ερώτηση, πάλι λάθος είναι οι πληροφορίες σας εδώ. Δεν το έχουμε αφήσει το θέμα και μάλιστα σήμερα ξανασυναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία των συμβασιούχων αυτών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Συναντηθήκατε, αλλά πού καταλήξατε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Τριανταφυλλίδη, δεν σας διέκοψε, σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κληροδοτήσατε ένα πρόβλημα. Δώσαμε μια λύση για έναν χρόνο και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο ζήτημα αυτό μόνιμη.

Και επειδή μιλήσατε για μόνιμες λύσεις και λέτε ότι στο εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να υπάρχουν μόνιμες λύσεις -ναι, πρέπει-, σας υπενθυμίζω ότι η δική σας η κυβέρνηση ήταν αυτή που εισήγαγε τον θεσμό του επικουρικού προσωπικού, που είναι προσωρινές λύσεις στο σύστημα υγείας. Δεν καταφέρατε να δώσετε μόνιμες λύσεις στο σύστημα υγείας.

Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι δεν υφίσταται επί της ουσίας καμία απολύτως συγκεκριμένη πρόταση. Δεν έχει συζητηθεί με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας. Η πλήρης και επαρκής υγειονομική κάλυψη των κατοίκων των περιοχών αυτών που καλύπτει σήμερα γεωγραφικά και αφετέρου η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας για εμάς. Το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού αποτελεί τη ναυαρχίδα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή και μάλιστα να σας δώσω εγώ μια πληροφορία, δεν ξέρω αν την έχετε κι αυτή. Πρόσφατα προσπαθήσαμε να εγκαταστήσουμε αξονικό τομογράφο, το οποίο δεν κατέστη εφικτό, διότι χρειάζονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις στη στατικότητα του κτηρίου. Επόμενος, στόχος μας είναι να ανοίγουμε και να εκσυγχρονίζουμε δομές και όχι να κλείνουμε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αρχίσατε να αποκτάτε καλές συνήθειες. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνησή σας έκλεινε νοσοκομεία, όπως το «Λοιμωδών». Είναι καλό ότι σε αυτό μας μιμείστε.

Ως προς το δεύτερο, το ότι δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά στην ίδια Κυβέρνηση, τι ποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με το Υπουργείο Υγείας, μην παίρνετε όρκο. Κατ’ αρχήν, ότι ο κ. Τσιάρας σήμερα ήταν στη Θεσσαλονίκη δεν το διαψεύδετε. Το ότι συζήτησε με αντιπροσωπεία για το συγκεκριμένο θέμα, τον τρόπο αξιοποίησης του συγκεκριμένου εξαώροφου κτηρίου, ούτε αυτό το διαψεύδετε, θέλω να πιστεύω, εκτός και αν οι Θεσσαλονικείς δεν είδαν τον κ. Τσιάρα, αλλά είδαν κάποιον άλλο, σωσία του κ. Τσιάρα, στη Θεσσαλονίκη.

Έρχομαι λοιπόν στην ουσία. Μου αρκεί αυτό που λέτε ότι αποτελεί τη ναυαρχίδα. Και θα έλεγε κανείς ότι σαφώς και θα έπρεπε να υπάρξει, κύριε Κοντοζαμάνη, ένας άλλος χώρος που, όταν βρεθεί, θα μπορούσε να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί στον τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, και έκτο όροφο στεγάζονται -για να καταλαβαίνει και ο κόσμος για τι μιλάμε- ιατρεία και  λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ,  Σταθμοί Μάνας – Παιδιού, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Ακτινολογικό Εργαστήριο,  Κυτταρολογικό Εργαστήριο, Ιατρείο Σπιρομέτρησης, Ιατρείο Τεστ ΠΑΠ.

Εκεί συνεδριάζει και η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή που κρίνει ανθρώπους ΑμεΑ. Και θέλω να σας πω να γίνουμε χρήσιμοι. Πάρτε τώρα τηλέφωνο. Υπάρχουν 50.000 ευρώ που εξειδικεύτηκαν από τον Παύλο τον Πολάκη και τον Ανδρέα τον Ξανθό από την προηγούμενη διοίκηση για να μπει σύστημα air condition. Ξέρετε τι είναι να έχετε άνθρωπο με καροτσάκι και να στάζει στον ιδρώτα για να ανέβει στον έκτο, για να πάει να κάνει την αξιολόγηση στην Υγειονομική Επιτροπή; Υπάρχει το κονδύλι 50.000 ευρώ. Κάντε το. Με 35 και 40 βαθμούς, πώς δουλεύουν οι εκατόν δέκα εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας και -σε απόλυτα ίσο και ισότιμο βαθμό- πώς πηγαίνουν οι ασθενείς, οι συγγενείς τους, οι συνοδοί τους; Σας λέω για άτομα ΑμεΑ που στάζουν από ιδρώτα για να προσέλθουν στις υπηρεσίες τις συγκεκριμένες.

Και επειδή είστε η Κυβέρνηση που τα αξιολογεί «Laissez faire et laissez passer», ζήτηση, προσφορά κλπ, τώρα η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι σκέφτεστε να ξαναφέρετε εργολάβους στα νοσοκομεία, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μένω σε αυτά που λέτε, εγώ σας πιστεύω. Και αν θέλετε, σε αυτό ενώσαμε δυνάμεις. Το ζητούμενο από τον κόσμο που μας βλέπει είναι «κόμματα, ενώστε δυνάμεις». Γιατί όταν βρεθείς με τον άνθρωπό σου σε ένα χειρουργείο, δεν υπάρχει από εδώ, από εκεί, από πάνω, από κάτω. Πρέπει να δώσουμε λύσεις. Και αυτό σας λέω, γι’ αυτές τις λύσεις.

Το παθολογικό είχε 16.000, το παιδιατρικό 4.000, το πνευμονολογικό 4.000, το καρδιολογικό 8.000 και το ορθοπεδικό 10.000 επισκέψεις. Το σύνολο είναι 54.000 επισκέψεις το 2018. Ο κ. Τσιάρας σήμερα στη Θεσσαλονίκη για ποιο πράγμα συγκρότησε επιτροπή και τι θα του πει μέχρι τέλος του έτους για το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού μαζί με τον δίδυμο αδελφό του που είναι ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας στους Αμπελόκηπους, που κι εκείνο έχει εκπληκτική παροχή και στηρίζει όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη; Μπήκατε στη σκέψη;

Το λέω για να γραφτεί στα Πρακτικά. Μην ανοίξετε κι άλλο μέτωπο στη Θεσσαλονίκη. Έτσι και τολμήσει κάποιος να θέσει θέμα εν καιρώ κορωνοϊού, να εγκαταλειφθεί μονάδα υγείας, θα ανοίξετε τεράστιο μέτωπο με τον λαό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Τριανταφυλλίδη.

Τον λόγο έχει ο κ. Κοντοζαμάνης για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Τριανταφυλλίδη, επίκαιρη επερώτηση ήταν κι όχι επίκαιρη ερώτηση, γιατί πιάσατε πάρα πολλά θέματα.

Επιτρέψτε μου να πω ότι μου θυμίζετε λίγο την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον». Διότι μας κάνετε ερώτηση και σήμερα που συζητάμε αυτήν την ερώτηση ο κ. Τσιάρας επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ναι, είναι δικαίωμά του. Υπουργός Δικαιοσύνης είναι και βεβαίως είναι δικαίωμά του να πάει στο Δικαστικό Μέγαρο. Είναι αρμόδιος. Αλλά βεβαίως όταν συζητούνται θέματα υγείας, συζητούνται με το Υπουργείο Υγείας και θέλω να είμαι σαφής ως προς αυτό.

Για το Κέντρο Υγείας ήμουν επίσης σαφής.

 Και μου δίνετε την ευκαιρία σε αυτό το σημείο να πω και δυο λόγια παραπάνω για το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο σχεδιάζουμε. Γιατί εσείς αυτό το κάνατε όταν ήρθατε στη Βουλή ως κυβέρνηση να νομοθετήσετε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θέλοντας να φτιάξετε τις τοπικές μονάδες υγείας, πρώτα θεσπίσατε τις θέσεις με τις ειδικότητες που θέλατε να προσλάβετε και μετά πήγατε να νομοθετήσετε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Εμείς ανοίξαμε νοσοκομεία, κύριε Υπουργέ. Εσείς κλείσατε το «Λοιμωδών».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Τριανταφυλλίδη, δεν σας διέκοψε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας. Θα δείτε και σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Και σε καμία περίπτωση να μην υποβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να τις βελτιώνουμε συνέχεια και να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Γιατί το πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας είναι αυτό που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πλειονότητα των προβλημάτων υγείας στο επίπεδο αυτό.

Ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!