Α.Τριανταφυλλίδης προς Πιερρακάκη: “Δώστε κίνητρα για ίση πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή Ελλάδα”. (Video)

«Δώστε κίνητρα για ίση πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή Ελλάδα», ζήτησε από την Κυβέρνηση ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Για να συμπληρώσει: «O σαφής ταξικός διαχωρισμός από τη δυνατότητα ή την αδυναμία ενός μαθητή, καθηγητή, γονιού, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει υπολογιστή, για να έχει πρόσβαση στην τηλεδιάσκεψη, στο remotely και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε εντός Ελλάδας είτε με το εξωτερικό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να το αντιμετωπίσετε».

«Ίση πρόσβαση για όλους στον ψηφιακό μετασχηματισμό κύριε Υπουργέ. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα με κίνητρα, συνεργαστείτε με τις εταιρείες που πωλούν τους Η/Υ, για να μπορέσουν πραγματικά ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ να έχουν πρόσβαση στο ιντερνετικό χωριό».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέστησε την προσοχή του Υπουργού στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, υπενθυμίζοντας το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Προστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα των  social media, του Facebook, του Twitter κ.λπ., να μην πέσουν στα χέρια εταιριών και συμφερόντων, που θέλουν να αξιοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη για να επηρεάσουν είτε την αγοραστική, είτε ακόμη χειρότερα, την πολιτική του συμπεριφορά», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ:

Καταρχήν να ξεκινήσω από το θετικό, που το είδαμε στη διάρκεια του «Μένουμε Σπίτι», τη δυνατότητα πολλών ανθρώπων να έχουν στο κινητό τους το παραπεμπτικό για την υγεία, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και όσους βοήθησαν σ’ αυτό τους μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία, τούς πρέπει ένα μπράβο, ένα εύγε.

Ωστόσο, θα πρέπει να πω, κύριε Υπουργέ, δώστε κίνητρα. Εδώ έχουμε τον ταξικό διαχωρισμό της δυνατότητας ενός παιδιού και ενός γονιού, που δεν έχει τα λεφτά για να αγοράσει υπολογιστή, για να μπορεί να έχει πρόσβαση και στην τηλεδιάσκεψη και στο zoom και σε όλα αυτά τα προγράμματα, στο remotely και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα με κίνητρα, συνεργαστείτε με τις εταιρείες που πωλούν τους Η/Υ, που δίνουν τις συσκευές, για να μπορέσουν πραγματικά με πολύ χαμηλό αντίτιμο να έχουν όλοι πρόσβαση.

Το τρίτο, γνωρίζετε ότι την ίδια ώρα που είχαμε 50%, 60%, 70% μείωση στον τζίρο των καταστημάτων, είχαμε στις αγορές μέσω υπολογιστή 30%, 40%, 50% την αντίστοιχη αύξηση. Σε αυτό πρέπει να προστατεύσετε τον καταναλωτή. Τώρα, δηλαδή, η μάχη για την προστασία του καταναλωτή περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, όπου αυτός ο όποιος εξ αποστάσεως ενημερώνετε θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό που του λένε ότι είναι, που δεν μπορεί να το δοκιμάσει, που δεν μπορεί να το φορέσει, που δεν μπορεί να το δει, που δεν μπορεί να το ελέγξει, πρέπει να παρεμβληθεί η πολιτεία και να προστατεύσει τον εν δυνάμει ψηφιακό καταναλωτή.

Τέταρτο. Προσωπικά δεδομένα. Το σκάνδαλο Cambridge Analytica το ξέρετε, έχει βουίξει ο τόπος. Προστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα από τα social media, από το Facebook, το Twitter κ.λπ., να μην πέφτουν στα χέρια ανθρώπων, που θέλουν να αξιοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα για να επηρεάσουν είτε την αγοραστική, και ακόμη χειρότερα, την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών.

Και ένα τελευταίο, να επαναλάβω για άλλη μια φορά, συμμερίζομαι την αγωνία που ακούστηκε από τον συνάδελφό μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν τον ταξικό διαχωρισμό που αφορά και τους γονείς, και τους μαθητές, και τους καθηγητές, για να προμηθευτούν το αναγκαίο πλέον εργαλείο. Δεν ξέρω, ίσως η συγκυρία μας έφερε αυτό το εργαλείο να είναι πολύ πιο σημαντικό από άλλα. Είναι η ψηφιακή ενδυνάμωση. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Είναι η ψηφιακή αναπνοή, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αδόκιμα τον όρο, χωρίς αυτό δεν υπάρχεις, έχει απομονωθεί.

Μοιραστείτε το!