Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: “Εκτός Πανεπιστημίου αφήνει η ΝΔ 24 χιλιάδες Ελληνόπουλα”.(Video)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδου Τριανταφυλλίδη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ομιλίας του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας David Foster Wallace μιλώντας στους φοιτητές του στην έναρξη κάθε χρονιάς, τους έλεγε το ίδιο αφήγημα: Είναι δύο νεαρά ψάρια που κολυμπάνε. Κάποια στιγμή συναντούν ένα ηλικιωμένο ψάρι που πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. Τους χαιρετά και τους λέει «Γειά σας, παιδιά. Πώς είναι το νερό;». Τα δύο νεαρά ψάρια κολυμπάνε ακόμα λίγο και ύστερα κοιτάζει απορημένα το ένα το άλλο και λέει «Μα, τι διάολο είναι το νερό»;

Το ζουμί της ιστορίας των ψαριών είναι απλώς ότι προφανείς, σημαντικές και πανταχού παρούσες πραγματικότητες είναι συχνά, όπως και για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δυσνόητες, δυσκολονόητες και δύσκολα συζητήσιμες. Οι ιδέες εντός του ελληνικού πανεπιστημίου που γαλουχήθηκε με τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τον κοσμικό χαρακτήρα της κοινωνίας, το δικαίωμα στην κριτική, την ανοχή, την αλληλεγγύη, το κοινό καλό, είναι αυτές που θα σας εκδικηθούν με τον τρόπο που ξέρουν και γνωρίζουν.

Το σχέδιο νόμου που εισάγετε ως πορφυρογέννητη ελίτ είναι κανόνες για τον λαό και τους πολίτες που δεν ισχύουν για σας, καθώς απ’ αυτούς εξαιρείστε και ουσιαστικά καμουφλάρουν το κεντρικό σας ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να αφήσετε εκτός πανεπιστημίου είκοσι τέσσερις χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές και να δημιουργήσετε οιονεί πελάτες των κολεγίων, αφού νωρίτερα στα μουλωχτά περάσατε την εξομοίωση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων δημοσίου πανεπιστημίου και κολλεγίων, το τέλειο «deal». Προεκλογικώς συνήφθη, μετεκλογικώς υλοποιείται.

Η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει, στερεί το δικαίωμα στο όνειρο δεκάδων χιλιάδων παιδιών λαϊκών οικογενειών στο ιερό δικαίωμα πρόσβασης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας ότι η δίψα των οικογενειών για να σπουδάσουν τα παιδιά τους θα τους οδηγήσει να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να στηρίξουν τα παιδιά τους, γεμίζοντας έτσι τις τσέπες των κολλεγιαρχών.

 Το «νόμος και τάξη» αποτελεί απλώς το καλό σερβίρισμα. Αναδεικνύει και αναδύει όμως μούχλα το ξαναζεσταμένο σας φαγητό που το ξανασερβίρετε μετά την κατάργηση του ασύλου τον Αύγουστο του 2019. Γιατί σας είπαν οι επικοινωνιολόγοι σας ότι το «law and order», το «νόμος και τάξη» πουλάει. Έλα όμως που η πραγματικότητα σας τραβά από το μανίκι.

 Η πρακτική Μητσοτάκη στην Ικαρία ήταν εξόφθαλμη παραβίαση κάθε έννοιας συντονισμού ρημάτων και βημάτων, καθώς τα βήματα αντιστρατεύονται τα ρήματα. Το βιωμένο παράδειγμα που κάθε εξουσία πρέπει να αναδύει και να εκφράζει σε κάθε της μέλημα, σε κάθε της επιλογή, ουσιαστικά κουρελιάστηκε, ισοπεδώθηκε. Εκπαίδευση στην αλαζονεία ήταν του κ. Μητσοτάκη, στην υπεροψία του, στην υπεροψία των πορφυρογέννητων, που οι νόμοι που οι ίδιοι θεσπίζουν, ισχύουν για όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους. Είναι και αυτό. Ή να το πω πιο συγκεκριμένα είναι κατεξοχήν μάθημα παιδείας, εκπαιδευτική διδαχή. Γιατί δεν είμαστε τα ρήματά μας, είμαστε τα βήματά μας, η πράξη μας και η πρακτική.

Κουβέντα, σιγή ιχθύος, κάνετε ότι δεν ακούτε για το δεύτερο ατόπημα. Κάνετε ότι δεν ακούτε για την ανομία και το παρακράτος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για την ανομία της αντιγραφής και του copy paste μαζί με ένα ταχύρρυθμο φροντιστήριο στις πελατειακές σχέσεις που βιώνουν οι νεαροί πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες. Δίνετε ψήφο, παίρνετε τακτοποίηση, ρύθμιση, εξυπηρέτηση. Αυτό εννοώ ταχύρρυθμο φροντιστήριο, παλαιοκομματικές πελατειακές σχέσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Παφίλης, η συντρόφισσά μου Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν στα Πρακτικά αποκαλυπτικές έκνομες πράξεις. Εσείς που σκίζετε τα ιμάτιά σας για τη νομιμότητα υποκριτικά, κουβέντα δεν είπατε για την παραβίαση κάθε έννοιας ηθικής αισθητικής δεοντολογίας. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το εισηγείται και το υποστηρίζει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Καινοτομείτε κακέκτυπα και αντισυνταγματικά. Είστε παράδειγμα προς αποφυγήν για όλη την Ευρώπη. Τώρα μπορεί να αντιληφθεί κανείς στην Ελλάδα, γιατί στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης συσχετίζουν την Κυβέρνηση και τα πεπραγμένα Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Όρμπαν.

Είναι όλοι απέναντί σας -καρφάκι δεν σας καίγεται- φοιτητές, πρυτάνεις, αστυνομία, συνδικαλιστές. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σας λένε ότι διαφωνούν. Δεν αφήνετε ανέγγιχτο ούτε το θέμα του αυτοδιοίκητου, της διαδικασία της αυτορρύθμισης από τους συντελεστές της πανεπιστημιακής κοινότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Τι λέγατε, κυρία Κεραμέως τον Αύγουστο του 2019; Διαβάζω –δημοσιογραφική διαστροφή- από τα Πρακτικά: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο. Πόσες φορές θα βάλετε τέλος στο αυτονόητο; Πόσες φορές ακόμη θα επικαλεστείτε το «νόμος και τάξη», το «law and order»; Λέγατε τον Αύγουστο του 2019 ότι παύουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών, καταφύγιο δραστών, αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ που εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη.

Τι έγινε; Δεκαεννέα μήνες ο κ. Χρυσοχοΐδης και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν πάταξε αυτές τις έκνομες πράξεις; Δεν υλοποιήθηκε ο νόμος και το άρθρο 64; Και άκουσα έκπληκτος ότι ο προλαλήσας Βουλευτής  της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αλλά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υλοποίησε το καταργημένο άρθρο περί ασύλου. Κυβερνητικό vertigo, αλαλούμ, τρικυμία εν κρανίω.

Στις 8 Αυγούστου του 2019 τι λέγατε κυρία Κεραμέως; Διαβάζω από τα Πρακτικά της Βουλής: «Θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια; Φυσικά και όχι». Απαντούσατε. «Επιθυμία μας θα ήταν να μην χρειαστεί..» και λοιπά και λοιπά. Ο κ. Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 έλεγε: «Κανείς δεν θέλει αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια». Δεκαεννέα μήνες μετά με την αναποτελεσματικότητά σας, με την όποια επίκληση, αναφορά πράξεων και δεδομένων επανέρχεστε ξανά στον τόπο του εγκλήματος. Η κυρία Κεραμέως αναφέρει: «Ήρθε η ώρα να απελευθερωθούν τα πανεπιστήμια από την ανομία». Καλά εδώ και δεκαεννέα μήνες με Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα πανεπιστήμια ήταν φυλακισμένα; Το ομολογείτε δηλαδή;

Τι εξόφθαλμη ανακολουθία είναι αυτή; Γυρίζετε σελίδα λέτε στο πανεπιστήμιο; Πόσες φορές θα γυρίσετε αυτήν τη σελίδα, η οποία είναι λευκό χαρτί; Θα παραμείνει στη συνείδηση των φοιτητών, των καθηγητών, των συντελεστών της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Αφήνετε εκτός πανεπιστημίου είκοσι τέσσερις χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές για να δημιουργήσετε πελάτες για τα κολλέγια. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνετε στην εκπεφρασμένη συνείδηση του ελληνικού λαού ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Σε κάθε βήμα σας επιβεβαιώνεται αλαζονεία, αυταρχισμό και ασυδοσία.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Μοιραστείτε το!