Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: “Μέριμνα- Έγνοια στις Έξυπνες Πόλεις: 1. για τα ΑΜΕΑ, την Τρίτη ηλικία, 2. Ανεργία Νέων και Γυναικών”.(VIDEO)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Έξυπνες Πόλεις: Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στο αστικό περιβάλλον και η πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Είναι όντως πολύ σημαντική η παρουσία των δύο προσκεκλημένων. Ο δήμαρχος και η πόλη του, αποτελούν παραδειγματικό μοντέλο και αποτελούν και πιστοποίηση αυτού που το λέμε συχνά, αλλά δεν ξέρω πόσοι το πιστεύουν, ότι «τη γάτα δεν την κρίνεις από το εάν είναι κόκκινη, πράσινη, μπλε, αλλά από το εάν πιάνει ποντίκια». Η αποτελεσματικότητα, αυτή, δηλαδή, που κάνει πιο εύκολη τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, είναι το ζητούμενο.

Επίσης, εσείς αποδεικνύετε εν τοις πράγμασιν, ότι η μόνιμη επωδός κάποιων δημοσίων υπαλλήλων που όταν τους λες «μπορούμε να το κάνουμε», σου λένε «όχι δεν γίνεται», στον δήμο σας γίνεται. Και μπορεί να γίνει και σε όλους τους δήμους, γιατί δεν είναι λιγότερο έξυπνοι-μια που μιλάμε για τις «έξυπνες πόλεις»- ή λιγότερο ευφυής, γιατί ο πολυμήχανος Οδυσσέας είτε λίγο, είτε πολύ, υπάρχει σαν μαγιά σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

Αυτό που είπατε για τη σχέση κόστους-οφέλους- και να σας το πω έτσι, δεν θέλω να είμαι προκλητικός αλλά το είπε και ο κ. Καθηγητής, σχέση κόστους- οφέλους- ότι άλλοι δήμαρχοι μετρούν τη σχέση κόστους-οφέλους σε σχέση με τη λειτουργία των απορριμματοφόρων τους όπως εσείς και άλλοι δήμαρχοι βάζουν τα απορριμματοφόρα να κάνουν παρέλαση, όπως καλή ώρα στην δική μας ζώνη ευθύνης.

Δεν θέλω να πω τίποτα, δεν θέλω να θίξω κάποιον, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι άλλοι δήμαρχοι παίζουν σκάκι και άλλοι παίζουν κουτσό.

Αυτή είναι η διαφορά η οποία πρέπει σύντομα και το λέω ως αυτοδιοικητικός στα νιάτα μου σε ηλικία 21 ετών εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος και μετά ήμουν δύο φορές υποψήφιος, δίνοντας έμφαση όχι στα χρίσματα εξ’ Αθηνών, αλλά στις τοπικές κοινωνίες, αυτό που κάνετε εσείς που είναι μετρήσιμο. «Ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτη». Επί τόπου.

Θέλω, να ρωτήσω, αυτό που είπατε για τον ολικό συντονισμό, τι να σας πω; Είμαι 54 ετών, ήμουν 24 ετών τα ίδια προβλήματα και μετά το ίδιο, και το ίδιο, και το ίδιο, στην πορεία ως δημοσιογράφος, ότι οι δήμαρχοι κτίζουν, κάποιοι άλλοι φορείς γκρεμίζουν ή σκάβουν. Και έλεγαν, ότι στις αρχές του χρόνου ή στο τέλος του χρόνου, για να γίνει ένας ολικός συντονισμός, ότι πρώτα θα σκάψετε., μετά θα βάλετε τα δίκτυα η ΕΥΑΘ, ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο, ΟΤΕ,  τηλεπικοινωνίες κ.λπ., και μετά να έρθει ο δήμος στους συγκεκριμένους δρόμους κα να ρίξει πίσσα .

 Έρχομαι τώρα στις ερωτήσεις.  Και πάλι,  κυρία Μάκρη,  κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ, γιατί αυτού του είδους οι συζητήσεις,  η ανάδειξη των θετικών μοντέλων,  δηλαδή, ο συναγωνισμός προσφοράς και όχι ο ανταγωνισμός  φθοράς, είναι που ανεβάζει  για το επίπεδο του κοινοβουλίου, αλλά και ουσιαστικοποιεί την παρουσία των προσκεκλημένων.

ΖΩΗ (ΖΕΤΑ) ΜΑΚΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής):  Δεν γίνεται ερήμην των Βουλευτών αυτό, δεν γίνεται ερήμην των Βουλευτών. Οι Βουλευτές είναι που καθορίζουν. Οι καλεσμένοι είναι συγκεκριμένοι και εγώ αλλά και οι συνάδελφοί ήταν άψογοι και θα είναι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ναι, προφανώς, προφανώς, με την παρουσία, γιατί και εσείς Βουλευτής είσαστε.

Θέλω να ρωτήσω, τι κάνετε με την τρίτη ηλικία και με τα ΑμεΑ, γιατί, η πόλη ανήκει σε όλους. Δεν ανήκει, μόνο σε αυτούς που «έχουν την ευχέρεια» και αυτούς οι οποίοι, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας, είτε λόγω ειδικών συνθηκών είναι με ειδικές ικανότητες, τι κάνετε; Πόσο η «εξυπνάδα σας» τους αγκαλιάζει; Και ΑμεΑ και τρίτη ηλικία.

Επίσης- μη μου πείτε, θα μου πείτε ψέματα- ότι τουλάχιστον δέκα άτομα δεν έρχονται στο γραφείο του Δημάρχου να ζητήσουν δουλειά. Και είναι νέοι και γυναίκες επί το πλείστον. Πώς αντιμετωπίζει ο δήμος, η «έξυπνη πόλη» το μέγα ζήτημα, 17%- 18% ανεργία, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας; Πόσο κινητοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο για να δημιουργήσει κίνητρα στην τοπική μικρομεσαία επιχείρηση να συνεργαστεί και όχι να τις βάλει προσκόμματα, γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι ο πλοηγός της ανάπτυξης. Ο δημόσιος τι να κάνει;

Ο δημόσιος είναι το κράτος και κάποιος είπε να «αγκαλιάσει το κράτος». Το κράτος να κάτσει εκεί στην γωνιά του σε δήμους στον τον δήμο Τρικκαίων, καλό είναι το κράτος να μην πολυανακατεύεται και ας αφήσει την Αυτοδιοίκηση, την Αρχή της Επικουρικότητας που είναι ο θεσμός ο πιο κοντινός στον πολίτη, να συνεργαστεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα και ας κάτσει το κράτος να λύσει πρώτα το δικό του πρόβλημα, το κράτος των Αθηνών και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε το εάν μπορεί να βοηθήσει, αλλά έτσι όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να βοηθήσει. Τι κάνετε για το θέμα της ανεργίας.

Σας ευχαριστώ.

 

Μοιραστείτε το!