Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: “Τελικά κ.Μητσοτάκη θέλατε ποτέ κυρώσεις κατά της Τουρκίας;”

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λείπει ο «exterminator», ο «εξολοθρευτής» κ. Χατζηδάκης, αλλά είναι εδώ ο κ. Ταγαράς.

            Κύριε Υπουργέ, επειδή είστε μετριοπαθής και φιλήσυχος άνθρωπος, είπατε στην τοποθέτησή σας για το εθνικό μέτωπο, για τις δύσκολες ώρες που περνάμε κ.λπ. Μόνο που ξέρετε κάτι; Το εθνικό μέτωπο το θυμάστε μόνο όταν είστε Κυβέρνηση. Όταν είστε Αντιπολίτευση «γαία πυρί μιχθήτω». Πραγματικά θα ήθελα να βρω έναν άνθρωπο ο οποίος εκείνη την περίοδο που λύναμε τη Συμφωνία που τώρα υλοποιείται, να έλεγε αυτά που λέτε σήμερα. «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πάντα».

Όχι μόνο έλλειμμα εθνικής στρατηγικής και πυξίδας, αλλά και έλλειμμα επάρκειας και σθένους αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς οι πολίτες νιώθουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ότι οι ώρες που περνάμε είναι δύσκολες και με αγωνία, με ανησυχία μάς ρωτούν τι θα γίνει, γιατί οι επαπειλούμενες καταστάσεις φέρνουν στο μυαλό άλλες εικόνες, δραματικές εικόνες.

            Αλήθεια, όταν ακούγαμε τον Πρωθυπουργό στις 12 Αυγούστου να λέει «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη», αυτό υλοποιείται, έτσι; «Καμία πρόκληση δεν έχει μείνει αναπάντητη», έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Στις 2 Οκτωβρίου είπε: «Η απειλή των κυρώσεων θα είναι πιο αποτελεσματική από την επιβολή των κυρώσεων». Το είδαμε αυτό. Αντί για κυρώσεις, πήρατε μια πολύ καλή ευφάνταστη «εργαλειοθήκη» και απ’ ό,τι φαίνεται, ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από «εργαλειοθήκες».

Υπάρχει πιο εκκωφαντική, κραυγαλέα διάψευση Πρωθυπουργού μιας χώρας στις εκτιμήσεις, τις αποφάσεις και τις θέσεις; Τελικά θέλατε ποτέ κυρώσεις για την Τουρκία ή ο συνάδελφός σας κ. Βαρβιτσιώτης έλεγε πραγματικά την αλήθεια εδώ, στη Βουλή ότι «δεν είναι στη στρατηγική μας οι κυρώσεις»; Πού είναι τα «λιοντάρια», οι «πατριωταράδες» που λυσσομανούσαν μέσα στην Αίθουσα αυτή, μέχρι βέβαια να πάρουν τις καρέκλες και την εξουσία και τώρα ομοιάζουν με τη στρίγγλα που έγινε αρνάκι; Θα μιλήσει ποτέ κανείς τη γλώσσα της αλήθειας;

Σας είπαμε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αναγκαίο πλαίσιο ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας με ρήτρα ενεργοποίησης. Σας λέγαμε ότι αν περάσει άπραγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί. Σας λέγαμε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι αφήνουμε την Κύπρο μόνη της, ότι ακυρώνουμε τις κυρώσεις πριν καλυφθούν, ότι μετά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία θα ξαναβγάλει τα πλοία στο Αιγαίο. Είναι γραπτά. Scripta manent. Βρίσκουν και κάνουν. Μετά τη δραματοποίηση με το Ορούτς, άραγε τώρα θα περάσουν στο επόμενο στάδιο και ποιο είναι αυτό; Δεν μπορούμε να φανταστούμε Πρωθυπουργό της χώρας να μην ξέρει αυτά που καταλαβαίνει ο απλός Βουλευτής. Δεν έχει την ομάδα των συνεργατών που θα του εξοπλίσουν τους φακέλους του Υπουργείου Εξωτερικών κ.λπ. ή μήπως τώρα πάμε στη δραματοποίηση για να έλθει μετά το επόμενο σχέδιο που είναι ουσιαστικά η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίου, εξού και η επιλογή του νέου Συμβούλου Ασφαλείας, του κ. Ντόκου;

Σας λέγαμε ότι χάνουμε την ευκαιρία να ληφθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας θέτοντας βέτο στις αποφάσεις για τη Λευκορωσία και λέγαμε να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυρώσεις για τη Λευκορωσία ταυτόχρονα με τις άλλες. Τώρα παραπέμπουν τον Δεκέμβριο. Το τουρκικό διεθνές δίκαιο δεν προβλέπει δικαιώματα στις όμορες χώρες παρά μόνο το δικαίωμα της υποταγής. Είναι πιο εύκολο να τετραγωνίσουμε τον κύκλο παρά να βρεθεί δρόμος διεθνούς δικαίου μέσω διαλόγου με την Τουρκία του Ερντογάν.

            Κλείνω την αναφορά μου στα εθνικά και δεν θέλω να συνεχίσω γιατί μακάρι για την πατρίδα έστω αυτήν την ύστατη στιγμή ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της χώρας να φέρουν εκείνον τον θώρακα που θα θωρακίσει την ειρήνη και που θα είναι μια πραγματικά αποτελεσματική θέση και άποψη που θα εξυπηρετεί και την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική παρουσία. Έστω και την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να περιορίσει τη βλάβη στα εθνικά συμφέροντα. Οφείλει να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών, έτσι ώστε να καλυφθεί το χαίνον κενό σε σχέση με την εθνική στρατηγική και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις.

Μοιραστείτε το!