Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: “Την ώρα της κρίσης η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους υγειονομικούς”.(Video)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: “Κύρωση α)της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και β)της από 22.8.2020 Π.Ν.Π. και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλων επειγόντων ζητημάτων”.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού ευχηθώ στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας -τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές- καλή χρονιά σε μια δύσκολη χρονιά που απαιτεί αντοχές, πρέπει να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση είχε έξι ολόκληρους μήνες για να προετοιμαστεί και εν’ όψει της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Δεν έκανε απολύτως τίποτα, όχι να μειώσει τους μαθητές στους δεκαπέντε, όχι να διπλασιάσει τους καθηγητές, όχι να πολλαπλασιάσει τις τάξεις, τις αίθουσες και τα θρανία να γίνουν μονά, αλλά έφτασε στο σημείο να μοιράσει στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, στο πέμπτο δημοτικό διαμέρισμα, μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι είκοσι επτά χιλιάδες ακατάλληλες μάσκες. Πρόκειται για προχειρότητες, δουλειές του ποδαριού, δουλειές της τελευταίας στιγμής χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο.

Ωστόσο, τα ζητήματα για την σχολική εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι μόνο η μάσκα και το παγουρίνο, είναι οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών, είναι οι ανεπαρκείς σχολικές υποδομές, είναι η καθαριότητα που υποσχέθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος στα σχολεία, είναι τα σχολικά και γεύματα, για παράδειγμα στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης που δεν θα πρέπει να λιποθυμούν τα παιδιά από την πείνα.

Τι να πούμε για τις εξαγγελίες; Ήταν ομολογουμένως εν τη ρύμη του λόγου του «γλώσσα λανθάνουσα λέγει τα αληθή». Είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης όταν είπε ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο χειρότερα. Κι έτσι το αντιλαμβάνεται και ο κόσμος. Κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ, κουβέντα για την προκαταβολή φόρου, κουβέντα για τις μειώσεις συντελεστών φορολογίας. Αυτή είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης στη δύσκολη αυτή συγκυρία;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν περπάτησε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στον Εύοσμο, στις Σαράντα Εκκλησιές, στην Καλαμαριά, στο Κορδελιό, στην Ευκαρπία για να δει ότι η φτώχεια μεγεθύνεται και τα συσσίτια επιστρέφουν. Μιλάμε για ύφεση, λουκέτα, ανεργία. Αυτό που έρχεται κατά πάνω μας είναι το τρένο της ύφεσης, της ανεργίας, της ανέχειας που δεν θα έχουν προηγούμενο.

Μιλάτε για αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση για ποιον; Με 503 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, τα φροντιστήρια των παιδιών;

Αυτά δεν πληρώνονται. Carta Bianca αυτοπεποίθηση δεν υπάρχει. Για αυτό και μόνο ως κοροϊδία εκλαμβάνονται. Έρχεται συσσώρευση χρεών, παύση πληρωμών, κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων.

Έρχομαι όμως στο βασικό ζητούμενο. Λείπει ο κ. Κοντοζαμάνης με τον οποίο συναντήθηκα αρκετές φορές. Τρεις φορές συναντηθήκαμε με επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα των εργαζομένων της πρώτης γραμμής του ΕΣΥ.

«Κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας», θα πρέπει να είναι το βασικό και απαράβατο αξίωμα. Η μετατροπή των συμβάσεων των τεσσάρων χιλιάδων εργαζομένων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου είναι η στοιχειώδης τιμή, ο σεβασμός, η ενθάρρυνση σε αυτόν τον κόσμο των εργαζομένων που έχουν μπει στα τμήματα των νοσοκομείων με κορωνοϊό και που θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά πρόσωπο το δεύτερο και το επόμενο κύμα της πανδημίας, σώζοντας ζωές. Αυτοί είναι το ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι είναι το ΕΣΥ. Ούτε οι αναγκαίοι αναπνευστήρες, ούτε οι αναγκαίες ΜΕΘ, ούτε οι αναγκαίες υποδομές θα μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς τους ανθρώπους του ΕΣΥ, γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό.

«Το ΕΣΥ ενισχύεται…» μας είπε χθες ο Πρωθυπουργός «…και σε προσωπικό με τέσσερις χιλιάδες νοσηλευτές, κυρίως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία». Δηλαδή με ελαστικές μορφές απασχόλησης εργάζονται στο ΕΣΥ δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι. Τέσσερις χιλιάδες εργάζονται με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που κλείνουν τέσσερα χρόνια ανανεωμένων ετήσιων συμβάσεων. Είναι χίλιοι πεντακόσιοι οι παλιοί επικουρικοί από το 2014 μέχρι και σήμερα. Δυόμισι χιλιάδες επικουρικοί είναι από το 2018 που κλείνουν δύο χρόνια τον Δεκέμβριο. Και είναι περίπου άλλες πέντε χιλιάδες με ατομικές συμβάσεις εργασίας σε καθαριότητα και φύλαξη.

 Όλοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι σαράντα χιλιάδες. Το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι η απουσία τους είναι δυσαναπλήρωτη. Για αυτό και ανανεώνει τις συμβάσεις τους.  

Η Κυβέρνησή σας, βλέποντας τα μεγάλα κενά, προσέλαβε -και καλά έκανε- τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα λόγω έκτακτων αναγκών του COVID επιπλέον πέντε χιλιάδες επικουρικούς. Ωστόσο, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων του ΕΣΥ του 2020 είναι μικρότερος από αυτόν του 2019.

Παρένθεση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ κορωνοϊού διά στόματος της Επιτρόπου Υγείας, της κ. Τίσεν, στις 24 Μαΐου του 2019, προέτρεπε την ελληνική πολιτεία να προβεί στη μετατροπή του ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου των εργαζομένων στην Υγεία. Αν η πολιτεία θεωρούσε ότι δεν τους χρειαζόταν, δεν θα ανανέωνε τρεις φορές εκτός περιόδου COVID τις συμβάσεις τους.

Το κόστος των 45 εκατομμυρίων και των 50 εκατομμυρίων που απαιτούνται για την μονιμοποίησή τους, δαπάνες λόγω COVID 19, εξαιρούνται από το χρέος και δεν συνυπολογίζονται στο χρέος της χώρας. Μετριέται με ευρώ μια ανθρώπινη ζωή;

Αυτός ο κόσμος αξίζει πραγματικά τη μονιμοποίηση. Έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Έχουν τους αναγκαίους τίτλους. Έχουν την αναγκαία εμπειρία. Κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας!

Άλλωστε, ο κ. Κοντοζαμάνης που λείπει τώρα –έφυγε λίγο πριν ξεκινήσω την παρέμβασή μου- είχε έρθει σε επίκαιρη ερώτηση στις 19 Ιουνίου, στις 13 Ιουλίου, στις 30 Μαΐου στο Κοινοβούλιο. Και απάντησε σε ερωτήσεις μας: «Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο ΕΣΥ, γιατί όλοι αυτοί χρειάζονται». Αυτό είπατε. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κανένας δεν περισσεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους χρειαζόμαστε». Αυτά έλεγε ο Κοντοζαμάνης. «Η αναγκαιότητα και η διασφάλιση αυτών των θέσεων είναι όντως ζωτικής σημασίας για αυτές τις υγειονομικές δομές». Κοντοζαμάνης: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Είμαι βέβαιος ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απάντηση για αυτό το θέμα». Αυτό μου το είπε στις 30 Μαΐου. Φθάνουμε στο τρίτο κύμα. Πέρασαν από τις 30 Μαΐου, από την πρώτη μου ερώτηση τρεισήμισι μήνες. Πώς εννοεί ο κ. Κοντοζαμάνης το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Σταματήστε να κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση.

Γνωρίζετε ότι τον καιρό των μνημονίων ο συσχετισμός των μόνιμων προσλήψεων ήταν πέντε συνταξιοδοτήσεις- μία πρόσληψη. Ήταν τότε που ο Ξανθός και ο Πολάκης, ο Πολάκης και ο Ξανθός που έδιναν μάχη με κάθε μορφή θέσεων εργασίας για να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι ο  ασφυκτικός εναγκαλισμός της Τρόικας ήταν σαφής: πέντε συνταξιοδοτήσεις, μόνο μία πρόσληψη.

 Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Είστε δεκατέσσερις μήνες Κυβέρνηση. Είμαστε στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Πότε θα υλοποιήσετε τα υπεσχημένα; Πότε τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια δεν θα φαντάζουν ως η μεγάλη κοροϊδία, ο μεγάλος εμπαιγμός, η μεγάλη απάτη, κύριε Μητσοτάκη, αλλά θα γίνουν πράξη αναγνώρισης των εργαζομένων στην υγεία;

Σοβαρά πιστεύετε –το είπε και αυτό ο Μητσοτάκης- ότι είμαστε πιο θωρακισμένοι απ’ ό,τι ήμασταν στο πρώτο κύμα κορωνοϊού; Τα κρούσματα στην περιοχή μας, στη Θεσσαλονίκη, πολλαπλασιάστηκαν. Οι διασωληνωμένοι επίσης. Ολόκληροι νομοί της βόρειας Ελλάδας μπαίνουν σε καραντίνα. Κλινικές και μονάδες νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν κρούσματα εντός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αδρανοποιούνται κλινικές και μονάδες νοσοκομείων.

Και κλείνω με αυτό: Σας το λέγαμε, αποσυμφορήστε τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σας το έλεγε και ο Ανδρέας Ξανθός. Διαχωρίστε τα κρούσματα COVID 19 από την αντιμετώπιση των άλλων ασθενειών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Και σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας.

Σας προτείναμε να αξιοποιήσετε το κλειστό «ΛΟΙΜΩΔΩΝ» και το ιστορικό «424» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος υποδοχής και διαχωρισμού των υπόπτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που στη συνέχεια, αν ήταν σοβαρά κρούσματα, θα κατευθύνονταν προς τα νοσοκομεία αναφοράς, δηλαδή προς το «ΑΧΕΠΑ» και το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

Όντως, ισχυρίζεστε ενώπιον του ελληνικού λαού, κύριε Μητσοτάκη, ότι τώρα είμαστε καλύτερα από το πρώτο κύμα; Οι πολίτες σας ακούν και σας κρίνουν, όπως και οι Βουλευτές σας που με την αποχή τους σας έστειλαν πολύ ισχυρό μήνυμα. Διότι η ομολογία της διαπλοκής έρχεται σε βαρύτατη αντίθεση –και με αυτό κλείνω, κυρία Πρόεδρε- με το άρθρο 60 παράγραφος 1 του Συντάγματος: Οι Βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και τοποθετούνται με τη συνείδησή τους.

 Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε το!