Α.Τριανταφυλλίδης: “Συνεχίστε να ποτίζετε τις ρίζες της Παράδοσης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας”.(ΦΩΤΟ)

Ο βίος και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, ως σημαίνουσας πολιτικής προσωπικότητας της εποχής του, ως διπλωμάτη διεθνούς ακτινοβολίας και ως πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους (1828-1831), παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο θρύλος της διπλωματίας».

«Η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, είχε τρεις βασικές επιδιώξεις» τόνισε στην εισήγηση του με θέμα, «Ο Ευρωπαίος Διπλωμάτης – Ο Έλληνας Κυβερνήτης», ο διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης του ΥΠΕΞ, Δημήτριος Παπανδρέου. «Αυτές οι επιδιώξεις ήταν τα βιώσιμα σύνορα, η δημιουργία θεσμών και η εξισορρόπηση εσωτερικών διενέξεων» τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι ο Καποδίστριας έκανε ό,τι μπορούσε για να τα πετύχει όλα αυτά και, ιδιαίτερα, να κατευνάσει στο εσωτερικό τις εντάσεις, αναθέτοντας ρόλους σε ηγετικές μορφές της επανάστασης και σε προσωπικότητες της εποχής.

«Σε αυτόν πιστώνεται όλη η προπαρασκευή του θετικού κλίματος, ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει βιώσιμα σύνορα και να είναι ανεξάρτητο κράτος» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Καποδίστρια για τη «βελτίωση των συνοριακών διευθετήσεων», στη διαπραγμάτευση του 1828 για την Ελλάδα (τα σύνορα οριστικοποιήθηκαν το 1831, τη χρονιά που δολοφονήθηκε) και για το έργο του πρόσθεσε: «Κατέβαλε εξ ιδίων χρήματα για την ανόρθωση του κράτους, αγωνίστηκε για την εξάλειψη της ληστείας της πειρατείας και έκανε κάθε τι δυνατόν για να δείξει ότι η Ελλάδα εξελισσόταν σε ευνομούμενο κράτος, ίδρυσε γεωργική σχολή, σχολεία στα πιο απομακρυσμένα μέρη, μειώνοντας τον αναλφαβητισμό…». «Δυστυχώς, το έργο του έμεινε ημιτελές και ανολοκλήρωτο» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Προτεραιότητα του Καποδίστρια ήταν η ανασυγκρότηση της χώρας για να τεθούν οι βάσεις ενός σύγχρονου κράτους» είπε ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και πρόσθεσε : «Ο Καποδίστριας εργάστηκε με ζήλο για την ανόρθωση της οικονομίας, τη στιγμή που η κατάσταση ήταν περισσότερο απελπιστική».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας, σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

«Συνεχίστε να ποτίζετε τις ρίζες» τόνισε στον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας ότι από τον Νοέμβριο του 2016, η Βουλή των Ελλήνων φιλοξενεί στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» πρωτότυπα κείμενα, σε ανάμνηση του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και η πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου «Ρίζες», Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη.

ρεπορτάζ: Φ. Γρηγοριάδης

Μοιραστείτε το!