Α.Τριανταφυλλίδης: “Silver Alert- Αρχηγός Κυριάκος αναζητά πρόγραμμα, θέσεις, δεσμεύσεις, προοπτική. Βοηθήστε τον”.(VIDEO)

Ομιλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη  κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του  σ/ν του Υπ.Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

 

Από τα Πρακτικά της Βουλής: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει πράγματι το μοντέλο της λειτουργίας μιας πολυεθνικής. Αυτός είναι ο στόχος της: «Σουρεάλ πολιτίκ». Διαφωνούμε με τα μέτρα-αντίμετρα, στηλιτεύουμε τα μέτρα-αντίμετρα, καταψηφίζουμε τα μέτρα-αντίμετρα, αλλά εάν γίνουμε γκουβέρνο –λέτε- θα υλοποιήσουμε μόνο τα μέτρα, αυτά και άλλα τόσα, γιατί τα αντίμετρα είναι «φούσκες». Αμετανόητα αδέξιοι! Εξουσία να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι! Σπαρταρούν από το στερητικό σύνδρομο απώλειας εξουσίας και παλινωδούν μεταξύ Ακροδεξιάς και Κέντρου.

Πάμε στις αρχές του 2016 να δούμε το καλεντάρι της καταστροφής, τι έλεγαν οι «Νοστράδαμοι» του τέλους, οι αμετανόητοι εραστές του «μαύρου» και της κινδυνολογίας. «Ναι, αλλά δεν κλείνετε την πρώτη αξιολόγηση». Έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. «Ναι, αλλά καταρρέουν τα έσοδα». Όταν τα έσοδα έδειχναν ότι πάνε καλά, εκεί κοντά στον πέμπτο μήνα του 2016, άλλαξε τότε το τροπάριο: «Ναι, αλλά έρχεται ο «κόφτης»». Και όταν ο «κόφτης» έμεινε στα αζήτητα και τα έσοδα έδειχναν να καλπάζουν, έλεγαν: «Ναι, αλλά είναι υπερφορολόγηση».

Ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος κατέθεσε τον πίνακα με τους «champions», πρωταθλητές της φοροδιαφυγής. Δεν ήταν ο Εύοσμος, το Κορδελιό και η Σταυρούπολη, δεν ήταν η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και Πέραμα, αλλά ήταν η Σαντορίνη, η Μύκονος –το κατέθεσα και στην Επιτροπή- και η Ρόδος. Είχαμε 170% αύξηση κλοπής του ΦΠΑ. Όταν βγήκε ο Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών και είπε ότι πήραμε 1,5 δισ. ευρώ από το πλαστικό χρήμα τότε γυρίσανε και είπαν: «Ναι, αλλά δεν πήρατε το χρέος και τη ποσοτική χαλάρωση». Ποιο χρέος; Αυτοί που ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους, μιλούσαν για το χρέος και τώρα μιλούν για την ποσοτική χαλάρωση. Αναρωτιέμαι, όταν έρθει η ποσοτική χαλάρωση και η ρύθμιση του χρέους τι θα έχουν να πουν;

Δεν ψήφισαν τον Δεκέμβριο του 2016 την δέκατη τρίτη σύνταξη, να μοιραστεί σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους το ποσό των 630 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά φαίνεται ο Αρχηγός Κυριάκος το μετάνιωσε και θυμήθηκε με χρονοκαθυστέρηση το 2017 ότι το 2016 έπρεπε να μοιραστεί το 0,5% του πλεονάσματος. Αλλά μετά λέει «καταψηφίζουμε τα αντίμετρα», τα οποία εξειδικεύουν και συγκεκριμενοποιούν τον τρόπο μοιράσματος του πλεονάσματος, που είχε ζητήσει νωρίτερα να μοιραστεί. Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα!

Εξαγγέλλει ο Αρχηγός Κυριάκος μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ο Βενιζέλος εισήγαγε ως ΕΕΤΗΔΕ. Υλοποιούμε τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Εξαγγέλλει ο Αρχηγός Κυριάκος μείωση του ΦΠΑ των αγροεφοδίων από το 24% στο 13%. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από 1/7/2017 -το λέμε σε όλη την ελληνική περιφέρεια, σε όλους τους Έλληνες αγρότες- για λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα κλπ από το 24% θα πάει στο 13%, έχοντας «πρίμο σεκόντο» τόσα και άλλα τόσα.

Το πολιτικό, στρατηγικό, προγραμματικό, ιδεολογικό στάτους αναζητείται. Η πυξίδα τρελάθηκε. Η χάραξη πορείας είναι ανύπαρκτη. Ομοιάζει ο Αρχηγός Κυριάκος με τον Χριστόφορο Κολόμβο: Όταν ξεκινούσε δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφτασε δεν ήξερε πού βρισκόταν. «Silver alert: Αρχηγός Κυριάκος αναζητεί πρόγραμμα, θέσεις, δεσμεύσεις, προοπτική». Βοηθήστε τον να βρει πρόγραμμα, θέσεις, δεσμεύσεις, προοπτική! Βγαίνοντας στον πηγαιμό για την «καρέκλα», να εύχεσαι να είναι μικρά η αναμονή!

Όμως ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, άστεγοι, άποροι, αυτοί που ταυτίστηκαν με την ελπίδα του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, των κινημάτων, των συλλογικοτήτων, μπορεί να πονάνε, τα μέτρα να είναι σκληρά, αλλά ξέρουν βαθιά πού βρίσκεται η ελπίδα. Από εμάς ζητάνε, από εμάς διεκδικούν, από εμάς αναζητούν τη διαφορετική πορεία. Εσάς σας έκριναν στην αναμονή, στην αναζήτηση πυξίδας, στην αναζήτηση πορείας και κατεύθυνσης.

Και έρχομαι τώρα σε αυτό που ξαναείπα: «Η καρέκλα», λέει, τα «ανθρωπάκια» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανθρωπάκια»; Αμ’ έπος αμ’ έργον, κατάργηση της έκπτωσης φόρου Βουλευτών, τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ΄ Ψηφίσματος του έτους 1975. Το 77% αφορολόγητο που λένε εδώ και επτά – οκτώ μήνες κάποια πρωινάδικα, εσκεμμένα, για να προκαλέσουν ρήγματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, -για τους Βουλευτές που έχουν αφορολόγητο 77%- καταργείται.

Ήταν μια συγκεκριμένη πρόταση –και τα καταθέτω στα Πρακτικά- όπου η ταπεινότητά μου εξέφρασε –στις 26 Μαρτίου 2017 στην εφημερίδα Kontra News και στις 14 Μαρτίου με συνέντευξή μου στον Flash- και μετά έγινε ερώτηση δώδεκα συναδέλφων μου, μετά έγινε ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έρχεται εδώ.

Αγαπάς την «καρέκλα»; Απόδειξη!

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξαδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για

τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Καλώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, την Κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 71. Εδώ, παρόντες και όχι απόντες. Να δούμε εσάς που δεν αγαπάτε την «καρέκλα» και εμάς που είμαστε τα «ανθρωπάκια» και την αγαπάμε.

Εμείς είμαστε και αποδείξαμε ότι είμαστε οπαδοί του βιωμένου παραδείγματος. Ό,τι ζητάς από τον λαό, ό,τι ζητάς από το αφορολόγητο, πρέπει πρώτα να το υφίστασαι εσύ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου

Βουλευτή)

Η ιστορία με την «καρέκλα» έχει παραγίνει. Βουλευτές με δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα χρόνια στα βουλευτικά έδρανα εγκαλούν ανθρώπους, αγρότες, εργάτες, βιοτέχνες, γιους και κόρες μισθωτών, συνταξιούχων, άνεργων, που παλεύουν από οκτώ χρονών για να βγάλουν μεροκάματο! Τους εγκαλούν οι επαγγελματίες πολιτικοί, οι πορφυρογέννητοι! Θα εγκαλέσετε εμάς;

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Αγαπάς την «καρέκλα»; Απόφαση! Όλοι μαζί, παρόντες στην Αίθουσα και όχι απόντες, ψηφίζουμε ένας προς έναν, ονομαστικά και μπαίνουμε στον δρόμο που εξομοιώνει τους Βουλευτές ως πολίτες αυξημένης ευθύνης με τον κάθε πολίτη που συμμεριζόμαστε την έγνοια του, το πρόβλημά του, τους άνεργους, άστεγους και άπορους.

Δεν μπορώ να γνωρίζω καλύτερα –και με αυτό κλείνω- τη Νέα Δημοκρατία, από τον συνάδελφό μου τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη. Αξίζει, λέει στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, να διερωτηθεί κανείς: τι είναι η Νέα Δημοκρατία σήμερα; Μεταξύ των ταξιτζήδων και της εταιρείας UBER, που θέλει να απελευθερώσει κι άλλο την αγορά ταξί, είναι -σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου στελέχους της- με τη δεύτερη, την UBER. Μεταξύ συνταξιούχων και δανειστών, όταν ερωτάται για το βοήθημα, είναι με τους δανειστές, εναντίον των οποίων τώρα διαμαρτύρεται και δηλώνει «παρών» στη Βουλή. Μεταξύ καναλαρχών, που πλήρωσαν 300 εκατομμύρια ευρώ, και δημοσίου συμφέροντος, που επιτάσσει το τέλος της αναρχίας στα ΜΜΕ, δείχνει να είναι με τους πρώτους. Έως και παρέμβαση έκανε στο ΕΣΡ ο Αρχηγός Κυριάκος για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Υπάρχει άραγε η ψευδαίσθηση ότι δεν τα βλέπει αυτά η κοινωνία και ότι τα σκεπάζουν οι δημοσκοπήσεις; Φευ!

Καταθέτω για τα Πρακτικά όσα είπε ο κατ’ εξοχήν Συριζαίος συνάδελφός μου, Μανώλης Κοττάκης.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για

τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Και κλείνω με το εξής: Η κοινωνία, αγαπητοί μου Υπουργοί –και τώρα στρέφομαι σε σας, κύριε Χουλιαράκη και κύριε Παπαδημητρίου- δεν μπορεί να περιμένει. Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να κόψουμε δρόμο. Άνεργοι, άστεγοι, άποροι, ζητούν ελπίδα. Από εμάς περιμένουν. Εμάς έχουν εμπιστευθεί, στους δικούς μας ώμους έχουν αγκιστρωθεί, να ξαναβάλουμε την ψυχή μας και την κρίση μας και να την ταυτίσουμε με τον κοινωνικό παλμογράφο.

Πείτε στον Πιτσιλή να σταματήσει τις κατασχέσεις μικροποσών από καταθέσεις φτωχών πολιτών.

Κύριε Υπουργέ, προτιμησιακό καθεστώς των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας πριν το δάνειο πάει σε κόκκινα funds.

Επιτέλους, άδειες για τον ιντερνετικό τζόγο. Δεν μπορεί να κόβουμε 20 και 30 ευρώ από τον μικροσυνταξιούχο και να αφήνουμε 6 δισεκατομμύρια τζίρο από το ιντερνετικό στοίχημα χωρίς άδειες.

Πρέπει να υλοποιηθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες.

Όσο και να θέλουν οι Κασσάνδρες, εμείς θα πάμε όλοι μαζί, ταυτισμένοι με την ελπίδα και την ψυχή του λαού και των πολιτών, που έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):  Ευχαριστούμε τον κ. Τριανταφυλλίδη.

Μοιραστείτε το!