«Διαδώστε τα Ελληνικά. Η Γλώσσα είναι Πατρίδα». | Άρθρο του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στο «Έθνος της Κυριακής».

«Mην ξεχνάτε ποτέ τη γλώσσα την ελληνική. Η γλώσσα όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης είναι Πατρίδα, η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας. Mάθετε στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας, στους φίλους σας, την ελληνική γλώσσα. Είμαστε η γλώσσα μας. Αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της παρουσίας μας στον κόσμο. Η γλώσσα ανοίγει δρόμους πολιτισμού, δρόμους ανάπτυξης, δρόμους επενδύσεων. Μάθετε τα Ελληνικά, διδάξτε τα Ελληνικά, μιλήστε τα Ελληνικά. Τα Ελληνικά είναι η Πατρίδα μας», σημειώνουμε με κάθε ευκαιρία παρουσίας μας στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Είμαστε ικανοποιημένοι από όσα έχουμε κάνει για την ελληνική  γλώσσα  στην ομογένεια για  Ελληνες και φιλέλληνες μέχρι τώρα;

Φοβάμαι ότι αυτή την τεράστια διαχρονική έγνοια για τη γλώσσα και τον πολιτισμό ως δρώσα και ζώσα κατάσταση,  την κουλτούρα και τη συγκίνηση της ψυχής, την κινητοποίηση της ευαισθησίας και την ενεργοποίηση του φιλότιμου δεν τα εκφράσαμε ακόμη με πληρότητα.

Στις 6-10-2015 στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κατέθεσα την πρόταση  συγκρότησης Διεθνούς Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας και την προώθηση της Ελληνομάθειας, Διεθνούς Επιτροπής  με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων (όπως ο σκηνοθέτης  Κώστας Γαβράς που μετέχει ήδη στην επιτροπή προώθησης της γαλλοφωνίας) Ελλήνων και Φιλελλήνων από τους χώρους των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών, των media από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλοφωνία (Francophonie) είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Ανάπτυξης της Γαλλίας, που ονομάζεται «Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Γαλλοφωνίας».

Μιλάμε για τη γλώσσα που ανοίγει διαύλους, δρόμους και λεωφόρους για τη παιδεία, τον πολιτισμό και την οικονομία με συνεργασίες, συνέργειες και επενδύσεις.

Ο αείμνηστος δάσκαλος Χρήστος Τσολάκης ήταν σαφής: «τα όρια του  λόγου μου, τα όρια του κόσμου μου».

 

Μοιραστείτε το!