Ηχηρή προειδοποίηση Τριανταφυλλίδη προς Πλεύρη: «Να μην επαναληφθεί ο “μαύρος Νοέμβριος” του 2020 στη Θεσσαλονίκη». (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έκρουσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με αφορμή τις καταγγελίες για περιστατικά διασωληνωμένων που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας «Από τους επτά διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, οι τρεις πέθαναν σε απλή κλίνη covid, ενώ άλλοι τέσσερις παραμένουν στο ίδιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι τρεις που κατέληξαν, αν ήταν στη ΜΕΘ, μπορεί να είχαν καλύτερη τύχη. Πέθαναν διασωληνωμένοι σε απλή κλινική κορωνοϊού. Δεν τα λέμε εμείς. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τα λέει, κύριε Πλεύρη. Στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ βρίσκονταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα το πρωί διασωληνωμένοι ασθενείς και σε άλλα νοσοκομεία και συγκεκριμένα άλλοι τρεις διασωληνωμένοι στο «Παπανικολάου» και άλλοι έξι στο «Παπαγεωργίου». Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 13 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό είναι αυτή τη στιγμή σε αναμονή, στο «περίμενε» για ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

Απευθυνόμενος στον κ.Πλεύρη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Πού είναι, λοιπόν, το σχέδιο με το οποίο προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη που τον Νοέμβριο του 2020 την εγκαταλείψατε, ακυβέρνητη πολιτεία, ανοχύρωτη κοινωνία, όπως ομολόγησε στη θέση που κάθεστε εσείς ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του; «Στη Θεσσαλονίκη» –είπε- «κάναμε λάθος». Το λάθος είναι διπλό. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, αλλά κάνετε έγκλημα σε βάρος της πόλης μου και αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε, κύριε Πλεύρη».

Ο κ.Τριανταφυλλίδης επέκρινε με σφοδρότητα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει για ποιο λόγο ακολούθησε τη συγκεκριμένη εσφαλμένη πολιτική: «Την περασμένη άνοιξη στη διάρκεια κορύφωσης του τρίτου κύματος, η Θεσσαλονίκη είχε σε λειτουργία 193 κλίνες ΜΕΘ covid και άλλες περίπου 40 non covid, σύνολο δηλαδή 233. Σήμερα λειτουργούν μόλις 75 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό και άλλες 75 για άλλα περιστατικά, σύνολο 150. Έτσι είπε ο κ. Γιαννακός. Από τις 233 την άνοιξη στις 150 σήμερα. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Τι έγιναν οι νέες ΜΕΘ; Εξαϋλώθηκαν;», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κι ευχαριστώ και τον Ανδρέα Ξανθό για την προτεραιότητα.

Επιτρέψτε μου, πριν αρχίσω τα ερωτήματα στον κύριο Υπουργό, να ευχηθώ γρήγορη, ταχεία ανάρρωση τόσο στην Φώφη Γεννηματά όσο και στην Ντόρα Μπακογιάννη, με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν. Εύχομαι -και νομίζω ότι είναι ομόθυμη και ομόφωνη η διάθεση όλων μας να τους ευχηθούμε- κουράγιο και δύναμη σε αυτόν τον αγώνα που ελπίζουμε ότι θα κερδίσουν.

Κύριε Υπουργέ, στις 3 Οκτωβρίου έγινα αποδέκτης καταγγελίας για δύο ασθενείς με κορωνοϊό που διασωληνώθηκαν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ. Λίγες ώρες μετά τη δημόσια καταγγελία μου στην ΕΡΤ για τους δύο ασθενείς, Ο διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο κ. Βασίλειος Κώτσης, αποκάλυψε ότι το ίδιο συνέβαινε και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, είπε.

Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα από τον κ. Κώτση, τις σχετικές του δηλώσεις.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δύο μέρες μετά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για περιστατικά που μεταφέρονταν σε γειτονικούς νομούς, ακόμα και στα Γιάννενα. Τα δε στοιχεία που παρέθεσε είναι ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης μου, της Θεσσαλονίκης. Την περασμένη άνοιξη στη διάρκεια κορύφωσης του τρίτου κύματος, η Θεσσαλονίκη είχε σε λειτουργία 193 κλίνες ΜΕΘ covid και άλλες περίπου 40 non covid, σύνολο δηλαδή 233. Σήμερα λειτουργούν μόλις 75 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό και άλλες 75 για άλλα περιστατικά, σύνολο 150. Έτσι είπε ο κ. Γιαννακός. Από τις 233 την άνοιξη στις 150 σήμερα. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Τι έγιναν οι νέες ΜΕΘ; Εξαϋλώθηκαν;

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

 Το πρωί ο Πρωθυπουργός σας είπε ότι οι νέες ΜΕΘ θα μείνουν και μετά τον covid λέγοντας εμφατικά «Δείτε τις ΜΕΘ που φτιάξαμε». Πού πήγαν οι 83 επιπλέον ΜΕΘ που λειτουργούσαν την άνοιξη;

Καταθέτω στα Πρακτικά τις δηλώσεις του κ. Γιαννακού.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Στα όριά τους είναι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το 1/4 της κίνησης των ασθενών. Οι ΜΕΘ είναι στο 100%. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη.

Η κραυγή αγωνίας από τον κύριο κ. Καπραβέλο. «Είμαστε σε φάση αύξησης και όχι σταθεροποίησης. Το σύστημα δεν έχει άλλες αντοχές. Η χαλάρωση και οι περισσότερες ελευθερίες έδωσαν λάθος μήνυμα», είπε.

Κι έρχομαι τώρα στο μνημείο αναλγησίας και συνειδητής εγκατάλειψης του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε δεκαοκτώ κλίνες ΜΕΘ στις 24 Απριλίου έπειτα από δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Από τις 24 Μαρτίου, πριν από επτά μήνες δηλαδή περίπου, η 3η ΥΠΕ σας είχε ζητήσει με έγγραφό της το αναγκαίο ανθρώπινο προσωπικό, για να λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ.  Προκηρύξατε, όμως, τις θέσεις αυτές μόλις πριν από ένα μήνα και η υποβολή αιτήσεων έληξε την περασμένη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Γιατί; Οι δεκαοκτώ νέες κλίνες ΜΕΘ παρέμεναν ανενεργές, καθώς δεν υπήρχε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, για να τις στελεχώσει. Τελικώς, λειτουργούν οι μισές από τις δεκαοκτώ με τη γνωστή μέθοδο που ακολουθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή τη μεταφορά προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, εν προκειμένω από το «Γεννηματάς» και τον «Άγιο Δημήτριο». Δηλαδή, τι κάνετε; Αποδυναμώνετε άλλα νοσοκομεία, για να λειτουργήσετε κλίνες που θα έπρεπε να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό. Δηλαδή, χωρίς προσλήψεις, με λιγότερο κόσμο μετά και τις αναστολές, θέλετε να λειτουργήσετε περισσότερες μονάδες. Γιατί; Γιατί είναι απλό. Δεν πιστεύετε στο ΕΣΥ.

«Σοκάρομαι και εκπλήσσομαι, λυπάμαι για τις δεκαοκτώ ανενεργές κλίνες», είπε η κυρία Αγγελοπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω.

Και ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος στη Θεσσαλονίκη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Στη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Ομολόγησε μέσα στη Βουλή ότι η Κυβέρνησή του έκανε λάθος να τις εγκαινιάσει χωρίς να προκηρύξει τις θέσεις για μόνιμο προσωπικό. Αν είχαν προκηρυχθεί τον μήνα Απρίλιο που τις εγκαινίασε, τώρα το προσωπικό θα βρισκόταν στη θέση του.

Και κλείνω με τη σημερινή συγκλονιστική αποκάλυψη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Θα έχετε και δευτερολογία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι υπερδιπλάσιες οι κλίνες ΜΕΘ απ’ αυτές τις οποίες παρέλαβε η Κυβέρνηση και θα σας πω τα συγκεκριμένα νούμερα.

Αλλά να ξεκινήσω από κάτι βασικό το οποίο ήταν και στην πρωινή συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η επιλογή της Κυβέρνησης -και το λέμε με τον πιο εναργή τρόπο- είναι ότι το ΕΣΥ δεν θα ξαναγίνει μονοθεματικό. Το ΕΣΥ αυτήν τη στιγμή διατηρεί περίπου κατ’ αναλογία 50% των κλινών ΜΕΘ για covid περιστατικά και 50% για non covid περιστατικά. Πέρυσι δεν υπήρχε η δυνατότητα του εμβολίου και συνεπώς, υπήρχε μια μεγαλύτερη εγρήγορση και ανάγκη της πολιτείας να διακόψει χειρουργεία και να δώσει σχεδόν το σύνολο των κλινών που διέθετε ή το μεγαλύτερο μέρος των κλινών ΜΕΘ για την ικανοποίηση των περιστατικών covid.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολίου και δεν είναι δυνατό να βρεθούν σε δυσχερή θέση άνθρωποι που πάσχουν από άλλες ασθένειες και πρέπει να έχουν κλινική ΜΕΘ. Συνεπώς η επιλογή αυτή είναι μια επιλογή που στηρίζουμε. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες και είναι υπερδιπλάσιες απ’ αυτές που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω αυτών των κλινών ΜΕΘ και όπου χρειαστεί αναπτύσσουμε και άλλες κλίνες ΜΑΦ ή ΜΕΘ, ικανοποιούμε τα περιστατικά και παρέχουμε σε όλους τους συμπολίτες μας τη θεραπεία που τους αναλογεί.

Ειδικά για το ερώτημα το οποίο έχετε θέσει σάς αναφέρω ότι στην 3η ΥΠΕ έχουν αναπτυχθεί μόνο για τη Θεσσαλονίκη 49 νέες κλίνες ΜΕΘ που είναι σε λειτουργία στο σύνολό τους απ’ αυτές τις οποίες είχε παραλάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019, ενώ για την 4η ΥΠΕ συνολικά στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ ο αριθμός ΜΕΘ που παρέλαβε σε λειτουργία το 2019 ήταν 73 και σήμερα είναι 142, δηλαδή διπλάσιες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες είναι όλες σε λειτουργία.

Επανήλθατε για το θέμα του «Παπανικολάου». Γνωρίζετε άλλωστε –γιατί σας το είχα πει- ότι με δική μου υπογραφή βγήκε η προκήρυξη για τις συγκεκριμένες θέσεις προκειμένου να καλυφθούν. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κλινών λειτουργεί και έχουν μέσα περιστατικά ΜΕΘ αυτές οι συγκεκριμένες κλίνες για τις οποίες λέτε. Όσο για τα περιστατικά στα οποία αναφερθήκατε που μπορεί να υπήρχαν για κάποιες ώρες διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ, ήταν μέχρι να γίνουν οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία και πάλι αυτές οι διασωληνώσεις ήταν σε κλίνες ΜΑΦ, αυξημένης φροντίδας, δεν ήταν σε κλίνες που δεν δεχόταν ο ασθενής που χρειαζόταν να διασωληνωθεί τη θεραπεία που έπρεπε να λάβει μέχρι να οδηγηθεί στη ΜΕΘ η οποία μέσω του ΕΚΑΒ και του ΕΚΑΠΥ θα είχε βρεθεί.

Για τις κλίνες της βορείου Ελλάδας τόσο στην 3η όσο και στην 4η ΥΠΕ είναι σε σύνολο σε λειτουργία 122 στην 3η ΥΠΕ και 142 στην 4η ΥΠΕ. Είναι υπερδιπλάσιες απ’ αυτές τις κλίνες που υπήρχαν.

Τα περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε. Δεν έχουμε επιλογή να σταματήσουμε χειρουργεία. Λειτουργούν τα χειρουργεία, κύριε συνάδελφε, και από τις αναστολές οι ίδιες κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τέθηκε το θέμα της αναστολής, υπάρχουν και σήμερα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ούτε μία κλίνη ΜΕΘ που να μη λειτουργεί λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών που μπήκαν οι συνάδελφοι υγειονομικοί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πλεύρη, τα όσα είπατε τα διαψεύδει κατηγορηματικά η ίδια η πραγματικότητα. Ο κ. Γιαννακός, μιλώντας σήμερα στο Real, ανακοίνωσε ότι από τους επτά διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, οι τρεις πέθαναν σε απλή κλίνη covid, ενώ άλλοι τέσσερις παραμένουν -και όχι για μερικές ώρες που είπατε- στο ίδιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι τρεις που κατέληξαν, αν ήταν στη ΜΕΘ, μπορεί να είχαν καλύτερη τύχη. Πέθαναν διασωληνωμένοι σε απλή κλινική κορωνοϊού, τόνισε. Δεν τα λέμε εμείς. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τα λέει, κύριε Πλεύρη.

Στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ βρίσκονταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα το πρωί διασωληνωμένοι ασθενείς και σε άλλα νοσοκομεία και συγκεκριμένα άλλοι τρεις διασωληνωμένοι στο «Παπανικολάου» και άλλοι έξι στο «Παπαγεωργίου». Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 13 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό είναι αυτή τη στιγμή σε αναμονή, στο «περίμενε» για ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεν μου είπατε γιατί οι 233 ΜΕΘ έγιναν 150. Αναφέρομαι σε non-covid και covid περιστατικά. Δεν αναφέρομαι ή μόνο στο ένα ή μόνο στο άλλο. Είναι στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Καβάλας και της Δράμας και την ίδια στιγμή κινδυνεύει να μπει λουκέτο και στο κοντινό νοσοκομείο της Έδεσσας.

Πού είναι, λοιπόν, το σχέδιο με το οποίο προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη που τον Νοέμβριο του 2020 την εγκαταλείψατε, ακυβέρνητη πολιτεία, ανοχύρωτη κοινωνία, όπως ομολόγησε στη θέση που κάθεστε εσείς ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του; «Στη Θεσσαλονίκη» –είπε- «κάναμε λάθος». Το λάθος είναι διπλό. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, αλλά κάνετε έγκλημα σε βάρος της πόλης μου και αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε, κύριε Πλεύρη.

Πόσες νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ δημιουργήσατε τον τελευταίο χρόνο; Όχι αυτές που προέρχονται από δωρεές, τις 18 στις οποίες ούτε κι αυτές ήσασταν άξιοι να διορίσετε και να προκηρύξετε έγκαιρα προσωπικό για να είναι το προσωπικό στη θέση του; Λέω ότι από τις 233 ΜΕΘ της άνοιξης απέμειναν 150 μόνο ΜΕΘ και συγκεκριμένα εδώ ο προκάτοχός σας ο κ. Κοντοζαμάνης είναι που κλήθηκε να απαντήσει στο στοιχείο το συνταρακτικό ότι το 80% των νεκρών ήταν νεκροί εκτός ΜΕΘ. Έρευνες που έχουν γίνει, όπως στο νοσοκομείο της Σάμου, δείχνουν πόσες περισσότερες δυνατότητες επιβίωσης έχει ο άνθρωπος που είναι εντός ΜΕΘ σε σχέση μ’ αυτόν που υποχρεωτικά τον κρατάτε εκτός ΜΕΘ γιατί δεν προετοιμαστήκατε κατάλληλα.

Θέλω στο σημείο αυτό να σας μεταφέρω την αγωνία όλου του υγειονομικού προσωπικού. Βρίσκεται σε κατάσταση εξουθένωσης. Βρίσκονται σε οριακή κατάσταση σωματικής και πνευματικής υπερκόπωσης. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τους σκέφτεστε. Έχω μπροστά μου και τα στοιχεία. Επτά χιλιάδες υγειονομικούς τους βγάλατε με αναστολή λόγω μη εμβολιασμού, 1.000 στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, 750 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 230 είναι εξειδικευμένο προσωπικό από ΜΕΘ. Προτιμάτε αυτό το προσωπικό να το έχετε εκτός μάχης για έναν αυστηρό, κοντόθωρο σχεδιασμό άνευ λογικής, να παίξετε κορώνα-γράμματα την υγεία του κόσμου, ενώ μπορείτε να τους αξιοποιήσετε; Με το ¼ της κίνησης των ασθενών αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι πλήρης, είναι φουλ 100%.

Σας λέω εδώ ότι επτά άνθρωποι σήμερα κινδύνευσαν. Οι τρεις έφυγαν από τη ζωή. Οι άλλοι τέσσερις κινδυνεύουν εκτός ΜΕΘ. Αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν μια ζωή ασφάλιστρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα ασφαλιστικά τους ταμεία γι’ αυτήν τη δύσκολη ώρα στην οποία έχουν έλθει.

Τι σόι σχεδιασμός είναι αυτός, κύριε Πλεύρη; Θα αφήσετε για δεύτερη φορά εκατόμβη νεκρών; Θα επαναληφθεί ο Νοέμβριος του 2020; Δεν απαντάτε σε καμία από τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που σας έχω θέσει. Αποδεικνύετε περίτρανα ότι η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη ήταν απολύτως προσχηματική.

Το έχω πει επανειλημμένα και μ’ αυτό θα κλείσω: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη Θεσσαλονίκη.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Πραγματικά δεν μπορώ να σας ακολουθήσω στο παραλήρημα που βλέπω αυτήν τη στιγμή που μιλάτε για εκατόμβες νεκρών και λέτε ότι αφήνουμε ανοχύρωτη την πόλη. Σας λέω κάτι στο οποίο δεν μπορείτε να απαντήσετε. Όσες κλίνες υπήρχαν την 1η Σεπτεμβρίου υπάρχουν και σήμερα. Δεν έκλεισε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ λόγω των αναστολών που υπάρχουν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Λέει ψέματα η ΠΟΕΔΗΝ;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Διακόσιες τριάντα τρεις που λέτε δεν είχε η Θεσσαλονίκη. Η 4η ΥΠΕ είχε 175 στην πλήρη ανάπτυξή της που λειτουργούσαν και τα χειρουργεία ως κλινικές ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή να ρωτήσετε τον Υπουργό που έχετε μπροστά σας για ποιο λόγο ήταν μισές οι κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης απ’ αυτές που είναι σήμερα, διότι τα στοιχεία σάς τα είπα, αλλά δεν σας αρέσουν. Εβδομήντα τρεις κλίνες ΜΕΘ στην 4η ΥΠΕ είχατε και είναι 142 σήμερα. Σαράντα έξι κλίνες ΜΕΘ είναι παραπάνω μόνο στην 3η ΥΠΕ για τη Θεσσαλονίκη που λέτε. Έγινε πλήρης ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Οι κλίνες αυτές φτάνουν στις 1.300 αυτή τη στιγμή. Λειτουργούν οι κλίνες και στη Θεσσαλονίκη, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει μια επιλογή που την έχουμε ξεκαθαρίσει και τη λέμε. Πέρσι οι κλίνες ήταν 80% covid, 20% non-covid.

Να σηκωθείτε και να πείτε «δεν θέλουμε να γίνονται χειρουργεία», γιατί ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Ότι μετά θα απαντήσω σε ερώτηση του κ. Ξανθού που μας εγκαλεί ουσιαστικά. Μάλλον όχι ερώτηση. Το δελτίο τύπου που έβγαλε ο κ. Ξανθός το πρωί μάς εγκαλεί ότι είχαμε περισσότερη θνητότητα διότι το ΕΣΥ είχε γίνει μονοθεματικό. Οπότε διαλέξτε στον ΣΥΡΙΖΑ τι θέλετε. Εάν γίνει μονοθεματικό, θα καλύπτει συνολικά μόνο κλίνες covid και δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί άλλα περιστατικά, το οποίο είχε μια λογική πότε; Όταν δεν είχαμε το εμβόλιο. Τώρα λέμε ξεκάθαρα 50% κλίνες covid, 50% κλίνες non-covid. Από εκεί και πέρα δίνουμε την καλύτερη θεραπεία στους Έλληνες πολίτες.

Καλό είναι βλέποντας αυτά τα στοιχεία, κύριε Τριανταφυλλίδη, να πάτε και να πείσετε τους συμπολίτες μας ότι το 90% αυτών των ανθρώπων που είναι στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και δυστυχώς η πόλη σας έχει περισσότερους ανεμβολίαστους από τον μέσο όρο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Εσάς ακούν και δεν εμβολιάζονται.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Άρα, να πάμε να πείσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί για να μην βρεθεί στη ΜΕΘ. Εάν, όμως, βρεθεί στη ΜΕΘ, έχουμε φροντίσει να υπάρχει ΜΕΘ για τον κάθε πολίτη και όποιος διασωληνώνεται σε κλίνες αυξημένης φροντίδας πάλι έχει όλη τη θεραπεία η οποία προβλέπεται και οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στο έπακρο τους.

Φτάνει πια να κάνετε φτάνει πια να κάνετε φτηνή πολιτική με τις κλίνες ΜΕΘ τη στιγμή που σας φέρνουμε τα στοιχεία και σας λέμε πως ό,τι λειτουργούσε πριν την αναστολή, λειτουργεί και τώρα. Δεν έχει χαθεί ούτε μια κλίνη ΜΕΘ λόγω των αναστολών, αλλά θα έχει κλίνη ΜΕΘ και αυτός που θα πάθει έμφραγμα και αυτός που θα πάθει εγκεφαλικό και σαν τα παιδιά που είχαν το ατύχημα χθες. Όλοι δικαιούνται να έχουν κλίνη ΜΕΘ.

Άρα μονοθεματικό το ΕΣΥ δεν θα γίνει. Οι δυνατότητές του υπάρχουν. Τις ενισχύουν. Καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί για να μην βρεθεί σε κλίνη ΜΕΘ.

Μοιραστείτε το!