Πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση για το χρέος των 308 εκατ. ευρώ της ΝΔ ζητούν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της μη αποπληρωμής των δανείων της ΝΔ κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών 58 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Η ΝΔ έφθασε να χρωστά στις τράπεζες 308.665.292,22 εκατομμύρια ευρώ το 2019,  με βάση το δικό της ισολογισμό, 30 εκατομμύρια επιπλέον από το 2018, όπου χρωστούσε 278.951.569,84 εκατ. ευρώ. Το χρέος διογκώνεται και ο μύθος περί ρύθμισης και εξυπηρέτησης, όταν σε μόλις ένα έτος αυξάνεται 30 εκατ. ευρώ, πλέον δεν πείθει κανέναν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να πληροφορήσει τη βουλή και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό:

1.Αν η ΝΔ είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης(όπως αξιολογούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες-δανειολήπτες),  δηλαδή αν πληρώνει κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεων τις οποίες έχει συμφωνήσει(αν έχει ρυθμίσει τα δάνεια της).

2. Σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση των ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων της ΝΔ.

3. Αν οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου θα εφαρμοστούν και στη ΝΔ που χρωστά 308 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό που ανακοίνωσε η ίδια(όπως θα εφαρμοστεί ο πτωχευτικός και στους Έλληνες πολίτες).  

Παράλληλα ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής, και μέσω αυτής, των Ελλήνων πολιτών, αναλυτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν στο σύνολο των ρυθμίσεων των δανείων της ΝΔ με τις τράπεζες, αλλά και των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Προφανώς η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον τομέα της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της αίτησης κατάθεσης εγγράφων:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ.Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Εξέλιξη μη αποπληρωμής δανείων ΝΔ ύψους 308 εκατ. Ευρώ».

Το ζήτημα των χρεών, δανεικών και αγύριστων της ΝΔ αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την αξιοπιστία  του πολιτικού συστήματος.

Η Νέα Δημοκρατία έφθασε να χρωστά 308.665.292,22 εκατομμύρια ευρώ το 2019 στις τράπεζες,  με βάση το δικό της ισολογισμό, 30 εκατομμύρια επιπλέον από το 2018, όπου χρωστούσε 278.951.569,84 εκατομμύρια ευρώ. Το χρέος διογκώνεται και ο μύθος περί ρύθμισης και εξυπηρέτησης, όταν σε μόλις ένα έτος αυξάνεται 30 εκατ. ευρώ, πλέον δεν πείθει κανέναν.

Τα ερωτήματα είναι σαφή και οι πολίτες απαιτούν εδώ και τώρα  πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση για το τι έχει γίνει με το δημόσιο χρήμα που πήγε στο κόμμα που κυβερνά τη χώρα. Πού πήγε το δικό τους χρήμα που το χρησιμοποιεί  χωρίς να το επιστρέφει;

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι τα μόνα κόμματα που έχουν δανειστεί και εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους είναι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτεία απαιτεί από τον κάθε Έλληνα πολίτη επιχειρηματία, επαγγελματία, βιοτέχνη, σε κάθε οικονομικό του βήμα και συναλλαγή με το Δημόσιο, τους Οργανισμούς, να έχει ρυθμίσει και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, προσκομίζοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Την ίδια στιγμή πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που υπόσχεται χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών της χώρας να μην κάνει ορθολογική διαχείριση των δικών του οικονομικών. Πώς είναι δυνατόν αυτό το ίδιο κόμμα πριν λίγες μέρες να ψήφισε νόμο ο οποίος πτωχεύει τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά και δημεύει τις πρώτες κατοικίες των πολιτών με χρέος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1.Θα πληροφορηθεί η Βουλή και μέσω αυτής ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι ρυθμίσεις με τις τράπεζες, του κόμματος που κυβερνά τη χώρα, της  Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσουμε να τις συγκρίνουμε με τις ρυθμίσεις, που έχουν οι απλοί πολίτες δανειολήπτες; Η ΝΔ είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης  με τις τράπεζες, στις οποίες χρωστά; Καταβάλλει τις προβλεπόμενες δόσεις από τη ρύθμιση που έχει συμφωνήσει; Mε ποιες εμπράγματες διασφαλίσεις έλαβε τα παραπάνω δάνεια; Σε περίπτωση μη πληρωμής των δόσεων της ρύθμισης, καθυστέρησης, καταστρατήγησης και καταδολίευσης της ρύθμισης υφίστανται υποθηκευμένα ακίνητα, που καλύπτουν τα 308 εκατ. ευρώ, που χρωστά στις ελληνικές τράπεζες η ΝΔ;

2.Θα προχωρήσουν οι τράπεζες στην κατάσχεση των ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων της ΝΔ (εάν έχουν υποθηκευθεί), στην περίπτωση που δεν καταβάλλει κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεών της για να αποπληρώσει το ποσό των 308 εκατ. ευρώ; Στο βαθμό που σε κάθε κόμμα υπάρχουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, ταμίες, υπήρξε προσωποποίηση-εξατομίκευση της ευθύνης επιστροφής των δανεικών; Τοποθετήθηκαν ως εγγυητές, τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, για να μπορέσουν οι Τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους;

Και παρακαλείται να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν:

Το σύνολο των ρυθμίσεων των δανείων της ΝΔ με τις τράπεζες, αλλά και των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία(Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Μοιραστείτε το!