«Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η κοινωνική επανένταξη των θεραπευομένων του ΟΚΑΝΑ», όπως αναφέρεται σε απάντηση αναφοράς του Α.Τριανταφυλλίδη.

Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την κοινωνική επανένταξη των θεραπευομένων του ΟΚΑΝΑ περιλαμβάνει η απάντηση του  Υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού μετά από πρωτοβουλία-αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματα των θεραπευομένων του ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδος, όπως αυτά κωδικοποιούνται στην ανακοίνωση ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ του Συλλόγου Θεραπευομένων του ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδος «ο Σίσυφος».

Όπως αναφέρει στην απάντησή του(αριθ.πρωτ. Γ.Π.2644-12.2.2018) ο Υπουργός Υγείας «σε ότι αφορά την κοινωνική επανένταξη με βάση το Ν.4419/2016 προβλέπεται η περαιτέρω στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με γιατρούς κάθε ειδικότητας έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προγραμμάτων επανένταξης. Ειδικότερα, με Υπουργική απόφαση τον Απρίλιο του 2016 προβλέφθηκε η απασχόληση 5 ειδικών θεραπευτών στο τμήμα αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων «ο Ιανός» και άλλων 5 ειδικών θεραπευτών στο πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «Αργώ» στην οργανική μονάδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω μονάδα εντάχθηκε και στο ειδικό τριετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Με άλλη Υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 2017  εγκρίθηκε η ανάληψη και προώθηση δράσεων για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων και εγκρίθηκαν προγράμματα στην Κεντρική Μακεδονία με φορείς υλοποίησης τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης προβλέπονται υπηρεσίες γονεϊκής στήριξής και προστασίας των εξαρτημένων, παροχή εξειδικευμένης ψυχοκοινωνικής φροντίδας, παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε έγκυες γυναίκες,  εξαρτημένες από ναρκωτικά, εξαρτημένες με ανήλικα παιδιά. Στόχος είναι η παραμονή των ωφελούμενων σε οικείο περιβάλλον, η διατήρηση της οικογενειακής συνοχής, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και  η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τις εξαρτημένες γυναίκες, που επιθυμούν και μπορούν να διατηρήσουν την επιμέλεια των παιδιών τους. Το προσωπικό που ασχολείται με τις παραπάνω δράσεις αποτελείται από ειδικότητες όπως: ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί θεραπευτές, νοσηλευτές κ.ά.»

Κλείνοντας την απάντησή του στην αναφορά του Α.Τριανταφυλλίδη, ο Υπουργός Υγείας σημειώνει: «Είναι αντιληπτή η αγωνία των θεραπευομένων για πρόσβαση όλων των εξαρτημένων σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών και ειδικότερα για την τοποθέτηση των θεραπευομένων σε μονάδες πλησίον της οικίας τους όπου αυτό είναι εφικτό. Λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο η κατοικία αλλά και ο ενδεχόμενος τόπος εργασίας τους».

Ακολουθεί το σύνολο της απάντησης του κ.Ξανθού

 

Τα αιτήματα του Συλλόγου Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Βορ.Ελλάδος

 

 

 

Μοιραστείτε το!