Πρωτοφανής απόφαση της Κυβέρνησης σχετικά με τη στελέχωση των μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης | Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Την πρωτοφανή και ανεξήγητη απόφαση της κυβέρνησης, για τη στελέχωση των μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) με παθολόγους και καρδιολόγους έπειτα από τρίμηνη μόλις εκπαίδευση σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο, στηλιτεύουν με ερώτησή τους προς του Υπουργό Υγείας σαράντα (40) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Κατά την προσφιλή μάλιστα κυβερνητική τακτική η συγκεκριμένη απόφαση κατατέθηκε στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας(χωρίς αιτιολογική έκθεση!) και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον αρμόδιο επί του θέματος φορέα, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία(ΕΝΕ), η οποία προάγει επί δεκαετίες τον τομέα της νεφρολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει εξηγήσεις για τη βεβιασμένη απόφαση σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως η στελέχωση των μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης, χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως με τους αρμόδιους φορείς από τη στιγμή μάλιστα που τίθεται ζήτημα επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ασφάλεια των ασθενών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Πρωτοφανής απόφαση της Κυβέρνησης που εγείρει ζήτημα ακόμη και για την ασφάλεια των ασθενών με την παροχή δυνατότητας εργασίας, σε μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης(ΜΧΑ), παθολόγων και καρδιολόγων μετά από τρίμηνη μόλις εκπαίδευση ακόμη και σε ιδιωτικά κέντρα».

Σύμφωνα με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρωτοφανή και ανεξήγητη απόφαση που χορηγεί τη δυνατότητα σε παθολόγους ή καρδιολόγους, ελλείψει νεφρολόγων, να εργαστούν σε μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης(ΜΧΑ), έπειτα από τρίμηνη μόλις εκπαίδευση σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο.

Κατά την προσφιλή μάλιστα κυβερνητική τακτική η συγκεκριμένη απόφαση κατατέθηκε στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας(χωρίς αιτιολογική έκθεση!) και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον αρμόδιο επί του θέματος φορέα, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία(ΕΝΕ), η οποία προάγει επί δεκαετίες τον τομέα της νεφρολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΝΕ αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση δεν έχει υπάρξει για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα ενώ προκαλεί εύλογα  ερωτηματικά η απόφαση για βραχύβια και αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση ακόμη και σε ιδιωτικά κέντρα. Το γεγονός αυτό στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και εγείρει ζήτημα για την ασφάλεια των ασθενών, καθώς όπως είναι γνωστό η εκπαίδευση των ιατρών πραγματοποιείται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και βάσει εγκεκριμένου προγράμματος εκπαίδευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Για ποιο λόγο η ηγεσία του Υπουργείου προέβη σε μια τόσο
    βεβιασμένη απόφαση για έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως η στελέχωση
    των μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης, χωρίς να διαβουλευθεί
    προηγουμένως με τους αρμόδιους φορείς;
  2. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η εκπαίδευση παθολόγων ή
    καρδιολόγων, ελλείψει νεφρολόγων, που θα κληθούν να στελεχώσουν
    τις ΜΧΑ, σε ιδιωτικά κέντρα, από τη στιγμή μάλιστα που τίθεται
    ζήτημα επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ασφάλεια των ασθενών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιωτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία


Μοιραστείτε το!