Το θέμα των τουρκικών uav και των κινδύνων που προκαλούν στο Αιγαίο, στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ζητούν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία πρόβλεψη για την απόκτηση μέσων που αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος, τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο τακτικό πεδίο, επιλογή επιτελικά αναγκαία. Συγκεκριμένα δεν προωθούνται προτάσεις αλλά ούτε καν ενημέρωση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, για προγράμματα όπως αυτά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) καθώς και πρόσκτησης drones, αλλά και συστημάτων αντι-drones, των οποίων μάλιστα το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό ώστε να καθίσταται απαγορευτικό».

Παράλληλα, καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να απαντήσει τόσο για το βαθμό ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών όσο και για το κατά πόσο εξετάζεται η λύση των anti-drones ως αντιστάθμισμα στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ξαφνικά και χωρίς τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και χωρίς απόφαση του ΚΥΣΕΑ, νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F35, ενώ προηγήθηκε η αγορά των μαχητικών Rafale ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων.

Αν και όντως δεν τίθεται ζήτημα αλληλοεξαρτόμενων ή αλληλοαποκλειόμενων επιλογών ως προς τους σχεδιασμούς εξοπλισμών, εντούτοις,  προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία πρόβλεψη για την απόκτηση μέσων που αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος, τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο τακτικό πεδίο, επιλογή επιτελικά αναγκαία. Συγκεκριμένα δεν προωθούνται προτάσεις αλλά ούτε καν ενημέρωση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, για προγράμματα όπως αυτά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) καθώς και πρόσκτησης drones, αλλά και συστημάτων αντι-drones, των οποίων μάλιστα το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό ώστε να καθίσταται απαγορευτικό.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο εκδηλώνεται μεταξύ άλλων και με τις πτήσεις τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων πτητικών μέσων εντός του FIR Αθηνών για τις οποίες μάλιστα δεν κατατίθεται σχέδιο πτήσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας πτήσεων, ακόμη και παραλίγο σύγκρουση με στρατιωτικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού κατά το πρόσφατο παρελθόν. Από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ προκύπτει ότι τείνει να γίνει κανόνας τον μεγαλύτερο αριθμό των παραβιάσεων σε καθημερινή βάση να τον κάνουν οι τουρκικές δυνάμεις με UAV.

Παράλληλα, με δεδομένη τη δράση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και την αποτελεσματικότητα των τουρκικών drones, που «διαφημίστηκε» από την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, καθίσταται αναγκαία η πρόβλεψη θωράκισης της αεράμυνας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών;

2.Εξετάζει η Κυβέρνηση τη λύση των anti-drones ως αντιστάθμισμα στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο; Εάν ναι, με ποιο τρόπο και σε τι βάθος χρόνου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Δρίτσας Θεόδωρος

Τσίπρας Γεώργιος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Μοιραστείτε το!